Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάϊος 2017  (Αναγνώστηκε 16459 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάϊος 2017
« Απάντηση #45 στις: Μαΐου 12, 2017, 07:48:27 μμ »
Δημήτρη τρεις φορές έκανα τέτοιο καράολο, το ένα με "μικρά" κλειδιά (αξον. αποστάσεις 23 χιλ.). Οντως βολεύουν καλύτερα τα μακρύτερα κλειδιά (35 χιλ.) αλλά μπορεί και να μην ταιριάζουν σε μπαγλαμά γιατί μεγαλώνουν σχετικά πολύ το μήκος του καράολα.
Υπάρχει μια "εναλλακτική" τοποθέτηση όπου οι έξι άξονες δεν ισαπέχουν, αλλά μπαίνουν "ανα δύο" (δες φωτο) - αλλά δεν παίζει κανένα σπουδαίο ρόλο στην ευκολία / δυσκολία αλλαγής χορδών, νομίζω είναι μόνο για αισθητικούς λόγους. Το πολύ πολύ να δεχτείς ότι αν χρησιμοποιήσεις κλειδιά 35 χιλ. αφήνεις λίγο παραπάννω χώρο στα"ακραία", αλλά ταυτόχρονα περιορίζεις τα "μεσαία". Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος περάσματος χορδών διαφέρει από τον "πλακέ" καράολα, εδώ πρέπει να σημαδεύεις από μακριά.

[ Invalid Attachment ]

Για να μην μπλέκουν οι χορδές με το καράολο κατά την "εισαγωγή" τους στη σχισμή νομίζω ότι θέλει αρκετό σκάψιμο. Επίσης πρέπει αφενός η κλίση του καράολα να είναι σχετικά μικρή (σημαντικό) και αφετέρου ο άξονας του πρώτου κλειδιού να απέχει από το μαξιλάρι min 4-5 εκ. (κατά την δική μου γνώμη), πράγμα που "μακραίνει" κι άλλο το καράολο βέβαια.

Και "κανονικό" καράολο με δύο σχισμές να κάνεις (τύπου κλασικής κιθάρας) πάλι υπάρχει περίπτωση να βρίσκουν οι χορδές, ειδικά οι ακραίες που έχουν έντονες στροφές από την άκρη προς το κέντρο προκειμένου να μπουν στις σχισμές (εμένα μου συνέβη με την πρώτη κιθάρα). Επίσης παίζει ρόλο και τι κλειδιά χρησιμοποιείς - πού έχουν την τρύπα στον άξονα δηλαδή, αν είναι στο κέντρο ή προς την άκρη. Βολεύουν τα κλειδιά με δυό τρύπες και χωρίς "πατούρα" στον άξονα (ούτως ή άλλως αυτά είναι για 'παραδοσιακό" πλακέ καράολα).

Γενικά πρέπει μάλλον να φτιάξει κανείς κανα δυο τέτοιους καράολες για να βρει το"βηματισμό" του.
Ο πρώτος που έκανα ήταν τραγικός, γι αυτό δεν έχω και φωτογραφίες.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 12, 2017, 08:04:59 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #46 στις: Μαΐου 12, 2017, 09:56:11 μμ »
Δημήτρη και μια δική μου ταπεινή εμπειρία : Στο πρώτο μπαγλαμαδακι έφτιαξα τέτοιο καραολο , και είχα μάλλον παρόμοιο πρόβλημα ( απότομη κλίση στις ακρινές χορδές ) . Το έλυσα με ίσως παράδοξο τρόπο ( δεν ξέρω αν αυτό " απαγορεύεται " για κάποιο λόγο στην οργανοποιία ) : διευθέτησα ανάποδα τις χορδές . Τις ακριανές ( μπουργκανα και την κάτω ρε ) τις έστειλα στα πίσω μακρινά κλειδιά , και τις δυο λα στα δυο μπροστά κοντινά κλειδιά . Εννοείται ότι αν ξαναφτιάξω καραολο τέτοιου τύπου οι παραπάνω οδηγίες του Μάνου θα τηρηθούν κατά γράμμα ( ειδικά ως αναφορά την απόσταση κλειδιών από το μαξιλάρι ) .
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 12, 2017, 10:12:31 μμ από letasos »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #47 στις: Μαΐου 13, 2017, 10:00:02 πμ »
μήπως δοκιμάσω και διαφορετικά βερνίκια

Όποιος έχει καμιά ιδέα καλοδεχούμενη.
για λεγε για λεγε. εγω θα προλαβω να την τελειωσω την κιθαρα για την εκθεση, και μετα την κουβεντα που ειχαμε, βερνικι πιστολι...  :-X πλαστικουρεξ και αγιος ο θεος...  :-X :-X

εγω θα εκανα φαλτσο στο καραολο (που ουτως η αλλως το εχω κανει σε αρκετες, ειτε στρογγυλεμενο, με χρηση μεγαλης στρογγυλης λιμας, ειτε ετσι οπως το σχεδιασα σαν ραμπα που κατεβαινει το τρειλερ με την βαρκα να την ριξεις στην θαλασσα, με σκαρπελακι...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Μαΐου 13, 2017, 02:16:03 μμ »
Μάνο Τάσο και Στέλιο ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Αισθητικά το κόλπο με τις άνισες αποστάσεις είναι όντως όμορφο.
Τα μεγαλύτερα κλειδιά είναι τελικά και αυτό μια λύση αρκεί να ταιριάζει στο όλο σχέδιο, το κατά κατιτί μεγαλύτερο καράολο.
Στέλιο η κλίση που πρότεινες είναι σωστή σαν λύση και η πρώτη που σκέφτηκα μιας  και είχε και ''ψωμί''  το ξύλο να το κάνω χωρίς να αδυνατίσω τις αντοχές. Δυστυχώς όμως δεν γινόταν μιας και όταν το έφτιαξα έβαλα ένα φύλο καπλαμά (1χιλ.) στην πάνω μεριά του καράολου για να καλύψω την οξιά που που δεν μου άρεσε. Το ίδιο έκανα και εσωτερικά στην κλειδιέρα (εκεί που πάνε οι άξονες), την έντυσα με καπλαμά (1 χιλ.) κελεμπέκι που γύρισα με σίδερο και κόλλησα για να μην φαίνεται η οξιά. Αν τώρα πάω να δημιουργήσω την κλίση θα φύγει μερικώς ο καπλαμάς. για αυτό τελικά προτίμησα να χρησιμοποιήσω το δεύτερο κόκκαλο που δεν νομίζω πως είναι πρόβλημα αν δεν ακουμπάνε οι χορδές μεταξύ τους. Κάτι αντίστοιχο έχω δει και σε κάποιες ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες με μεταλλικό στέλεχος που πιάνει τις χορδές και κατεβάζει πιο χαμηλά πριν πάνε στους άξονες των κλειδιών.
Για τα βερνίκια που ρωτάς τώρα, γενικά περνάω γομαλάκα ένα ή δυο χέρια, σήλερ λίτρου και τέλος το κλασσικό βερνίκι μπάλας της ( το 500 αν δεν κάνω λάθος). Στον μπαγλαμά αρχικά είχα κάνει το ίδιο, αλλά στις δοκιμές το αφαίρεσα τελείως (κατέβασα και το πάχος και δοκίμασα μόνο γομαλάκα 2 χέρια. Ο συνδυασμός (τρίψιμο και βερνίκι έδωσε καλύτερο αποτέλεσμα. Πόσο επηρέασε η κάθε μια από τις διαφοροποιήσεις στο τελικό αποτέλεσμα δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Στους καινούργιους μπαγλαμάδες που ετοιμάζω, αν το αποτέλεσμα με το τυπικό βερνίκωμα δεν με ικανοποιήσει από άποψη ήχου θα τα δοκιμάσω όλα τα παραπάνω σε διάφορους συνδυασμούς. Βλέπουμε.     
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Μαΐου 14, 2017, 09:35:53 πμ »
Κοιτα να δεις βιτσια που αποκτησαμε στα γεραματα μας.Πρεπει λεει να στεκετε ορθια η κιθαρα.........................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #50 στις: Μαΐου 14, 2017, 11:04:38 πμ »
βιτσια που αποκτησαμε στα γεραματα μας.Πρεπει λεει να στεκετε ορθια η κιθαρα.........................

καλα τωρα πλακα κανεις... ο πρωτος ψυχαναγκαστικος διδαξας ειμ' εγω...  {celebrate015}
καλως ηλθες στο κλαμπ...
εχω χαλασει ουκ ολιγες κιθαρες για να στεκονται ορθιες...

κωστη εχεις χρησιμοποιησει και ερλακ 2 συστατικων γυαλιστερο, η μονο βερνιλακ;
αν ναι ποιο θεωρεις οτι εχει καλυτερη "πλαστικερη" γυαλαδα;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Μαΐου 15, 2017, 11:33:47 μμ »
βιτσια που αποκτησαμε στα γεραματα μας.Πρεπει λεει να στεκετε ορθια η κιθαρα.........................

καλα τωρα πλακα κανεις... ο πρωτος ψυχαναγκαστικος διδαξας ειμ' εγω...  {celebrate015}
καλως ηλθες στο κλαμπ...
εχω χαλασει ουκ ολιγες κιθαρες για να στεκονται ορθιες...

κωστη εχεις χρησιμοποιησει και ερλακ 2 συστατικων γυαλιστερο, η μονο βερνιλακ;
αν ναι ποιο θεωρεις οτι εχει καλυτερη "πλαστικερη" γυαλαδα;

ναι ταχω δουλεψει και τα δυο .....γνωμη μου οτι το vernilak ειναι πιο καθαρο και γυαλιστερο .Ασε που το ΕR LACK κιτρινιζει μετα απο χρονια

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Μαΐου 16, 2017, 02:16:40 μμ »
για την εκθεση ουτε λογος βεβαια.........................

mpampis76

• Newbie
  • *
« Απάντηση #53 στις: Μαΐου 16, 2017, 10:02:47 μμ »
Εισαι δυναμιτης!!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Μαΐου 17, 2017, 08:18:05 μμ »
Εισαι δυναμιτης!!!!

νασαι καλα mpampis76............................αντε κοντευω!!!!!!!

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #55 στις: Μαΐου 17, 2017, 08:39:17 μμ »
Άριστη δουλεια.....μπραβο ρε Κωστα !!!!

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #56 στις: Μαΐου 18, 2017, 01:53:33 μμ »
Πω πω πω ομορφιές!!!  Θα γίνει χαμός στη έκθεση, εγώ για άλλη μια φορά δεν θα έχω όργανο αλλά ελπίζω να μπορέσω να έρθω να χαζεψω λίγο.
Μία ερώτηση τώρα, φτιάχνει ένας φίλος ένα μπάσο ηλεκτρικό ,  του λέω να βάλει μουφα παξιμαδι να βιδωσει το μανίκι στο σώμα για να αποφύγει αστοχιες υλικού σε περίπτωση που θελήσει στο μέλλον να λύσει το μανίκι.  Έχω να του δώσω εγώ αλλά είναι για να βιδωσει Μ6 (6χιλ) βίδα μήπως είναι πολύ χοντρή η βίδα για αυτή την δουλειά? Όπως είδα το μανίκι πιστεύω ότι το παίρνει να βιδωσει χωρίς προβλήματα αλλά θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη. Υπάρχουν και για ποιο μικρή διάμετρο βίδες για παράδειγμα Μ4 και που μπορώ να βρω?
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #57 στις: Μαΐου 18, 2017, 02:50:24 μμ »
Πω πω πω ομορφιές!!!  Θα γίνει χαμός στη έκθεση, εγώ για άλλη μια φορά δεν θα έχω όργανο αλλά ελπίζω να μπορέσω να έρθω να χαζεψω λίγο.
Μία ερώτηση τώρα, φτιάχνει ένας φίλος ένα μπάσο ηλεκτρικό ,  του λέω να βάλει μουφα παξιμαδι να βιδωσει το μανίκι στο σώμα για να αποφύγει αστοχιες υλικού σε περίπτωση που θελήσει στο μέλλον να λύσει το μανίκι.  Έχω να του δώσω εγώ αλλά είναι για να βιδωσει Μ6 (6χιλ) βίδα μήπως είναι πολύ χοντρή η βίδα για αυτή την δουλειά? Όπως είδα το μανίκι πιστεύω ότι το παίρνει να βιδωσει χωρίς προβλήματα αλλά θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη. Υπάρχουν και για ποιο μικρή διάμετρο βίδες για παράδειγμα Μ4 και που μπορώ να βρω?

M4 στον φραγκο στην οδο Αθηνάς.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Μαΐου 18, 2017, 03:09:32 μμ »
Σημερα αρχισα κι εγω ενα σκαφος τριχορδου. Ειναι το πρωτο σκαφος μπουζουκιου που φτιαχνω. Σε σχεδιο Ανδρωνη εννοειται..................................

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #59 στις: Μαΐου 18, 2017, 03:21:00 μμ »
Μπράβο Κώστα καλλιτέχνη!!ωραίο δείχνει!!
Καλή συνέχεια!

Tags: