Αποστολέας Θέμα: Προτάσεις για μήκος κλίμακας ταστιέρας παρακαλώ...  (Αναγνώστηκε 2382 φορές)

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
Το λοιπόν, βρίσκομαι στην απαρχή του δεύτερου οργάνου μου. Εχω ολοκληρώσει (σχεδόν) το σκάψιμο του σκάφους. Οι τελικές διαστάσεις του είναι 20Χ13Χ9 (μηκος/πλάτος/βάθος). Το ξύλο είναι οξιά, το ξεκίνησα στις διακοπές του Πάσχα δοκιμαστικά, ξεκινώντας από καυσόξυλο διετίας με μεγάλα σκασίματα στα άκρα, τα οποία αφαίρεσα. Νομίζω ότι παρότι το άρχισα δοκιμαστικά, τελικά βγήκε υπεράνω των προσωπικών μου προσδοκιών. Θελω όμως και τη γνώμη σας, ως εμπειροτέρων.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
1) ποιες διαστάσεις μήκους ταστιέρας θα προτείνατε για το συγκεκριμένο σκάφος; Παρακαλώ πείτε μου διαστάσεις (α) για μεγάλο μπαγλαμά, (β) για μικρό τζουρά/τζουρομπαγλαμά.

2) Κάνουν πήχεις οξιάς για ταστιέρα με κλίμακα περίπου 50 πόντους;

3) Θα χρειαστεί και κόντρα;

Και μερικές φωτό από την πρόοδο εργασίας (2-3 ημέρες)
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
Απ: Προτάσεις για μήκος κλίμακας ταστιέρας παρακαλώ...
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 24, 2017, 11:47:38 μμ »
Το σκάφος έχει τελικό πάχος περίπου 4-5mm ως επί το πλείστον, στα πλαϊνά του τμήματα τουλάχιστον που μπορώ να ψηλαφίσω με το χέρι και να ελέγξω οπτικά...
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 25, 2017, 08:35:19 πμ »
Το λοιπόν, βρίσκομαι στην απαρχή του δεύτερου οργάνου μου. Εχω ολοκληρώσει (σχεδόν) το σκάψιμο του σκάφους. Οι τελικές διαστάσεις του είναι 20Χ13Χ9 (μηκος/πλάτος/βάθος). Το ξύλο είναι οξιά, το ξεκίνησα στις διακοπές του Πάσχα δοκιμαστικά, ξεκινώντας από καυσόξυλο διετίας με μεγάλα σκασίματα στα άκρα, τα οποία αφαίρεσα. Νομίζω ότι παρότι το άρχισα δοκιμαστικά, τελικά βγήκε υπεράνω των προσωπικών μου προσδοκιών. Θελω όμως και τη γνώμη σας, ως εμπειροτέρων.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
1) ποιες διαστάσεις μήκους ταστιέρας θα προτείνατε για το συγκεκριμένο σκάφος; Παρακαλώ πείτε μου διαστάσεις (α) για μεγάλο μπαγλαμά, (β) για μικρό τζουρά/τζουρομπαγλαμά.

2) Κάνουν πήχεις οξιάς για ταστιέρα με κλίμακα περίπου 50 πόντους;

3) Θα χρειαστεί και κόντρα;

Και μερικές φωτό από την πρόοδο εργασίας (2-3 ημέρες)

καταρχάς συγχαρητήρια για τη δουλειά σου, είναι εντυπωσιακή! (συγχαρητήρια και για τον πρώτο μπαγλαμά που ανέβασες αλλού).

Να αρχίσω με μερικά σχόλια που έχουν γραφτεί παλιότερα εδώ σχετικά με την οξιά για να γίνει κουβέντα:

Το "διετίας" δεν μου ακούγεται καλό. Δυο χρόνια είναι λίγα για μουσικό όργανο. Όσον αφορά την "καταλληλότητα της οξιάς σαν μουσικό ξύλο", έχει γίνει εκτενής συζήτηση μέσα στο forum, δεν ξέρω αν την έχεις υπόψη σου. Αν όχι, ψάξε να την διαβάσεις, έχει ενδιαφέρον. Θα προσπαθήσω αργότερα να την βρω. Επίσης λέγεται (δεν έχω ιδία άποψη, ο Κούρος το έχει γράψει) ότι η οξιά είναι κάπως επικίνδυνη για τυχόν σκεβρώματα, και καλό είναι αν την χρησιμοποιούμε, να την τοποθετούμε σε τμήματα του οργάνου που θα είναι "σφραγισμένα" με βερνίκι.

Διαβάζοντας αυτά, εγώ δεν θα έβαζα ταστιέρα από οξιά, εκτός αν έχεις σκοπό να την βερνικώσεις, πράγμα το οποίο όμως δεν συνηθίζεται, κι όχι τυχαία. Για το σκάφος βέβαια δεν μπορεί να γίνει κάτι, εκτός - λέμε τώρα - αν το ντύσεις εσωτερικά, παρόλο που κι αυτό δεν συνηθίζεται σε σκαφτά, μόνο και μόνο για να περιορίσεις τις πιθανότητες να σου ανοίξει κάπου λόγω ανεπαρκούς χρόνου ξήρανσης. \

Για το μήκος της κλίμακας δεν υπάρχουν πρότυπα (standards), ειδικά σε μικρότερα όργανα γίνονται πολλοί πειραματισμοί. Πέρα από την αισθητική (η ταστιέρα να είναι τόσο μεγάλη ώστε να "ισορροπεί" το μακρύ σκάφος με ένα αντίστοιχα μακρύ μανίκι) που είναι προσωπική υπόθεση, για μένα έχει σημασία τι χορδές θα βάλεις - δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο. Από δική μου εμπειρία σε παρόμοια "ψαξίματα" (για κούρδισμα ρε λα ρε), οι συνηθισμένες διατομές χορδών μπαγλαμά (0.09) αντέχουν μέχρι 38-39 εκ. κλίμακα. Για μεγαλύτερη και μέχρι 42 max, πρέπει να βάλεις λεπτότερες (0.08). Αν βρεις 0.07 ίσως μπορείς να μακρύνεις κι άλλο την κλίμακα (χύμα δεν βρήκα, υπάρχουν σε σετ για ταμπουρά ή σάζι, όμως αυτό που πήρα έγραφε 0.07 αλλά ήταν 0.08).
Για ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα (δοκίμασα 47 εκ.) οι χορδές του μπαγλαμά στην οκτάβα του μπαγλαμά σπάνε, οπότε πας αναγκαστικά σε χορδές τζουρά (0.10) αλλά με κούρδισμα στην οκτάβα του μπουζουκιού, οι οποίες όμως έτσι αναγκαστικά θα κουρδίσουν κάπως "χαλαρά", πράγμα το οποίο εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει. Άλλοι το δοκίμασαν και έμειναν ευχαριστημένοι (πρόχειρα θυμάμαι ότι sakkalis και tsipis έχουν φτιάξει όργανα με τέτοιες "ενδιάμεσες" κλίμακες). Από 55 εκ. και πάνω, οι χορδές του τζουρά ακούγονται ικανοποιητικά (στην οκτάβα του μπουζουκιού και πάντα ρε λα ρε). Προσωπικές απόψεις.

Όσο για την κόντρα, εξαρτάται προφανώς από το μανίκι και την κλίμακα. Εγώ βάζω συχνά, ειδικά σε κλίμακες >36 εκ., εκτός αν έχω κανένα καλό μανίκι με σωστά νερά (σκαφτούς μπαγλαμάδες όμως έχω φτιάξει μόνο "ολόσωμους", οπότε τα νερά δεν ταιριάζουν πάντα όπως αν το μανίκι "χτίζεται" χωριστά).

Φτιάξε κι ένα τέτοιο, τίποτα δεν είναι, για να στερεώνεις το σκάφος να δουλεύεις άνετα.

[ Invalid Attachment ]
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 25, 2017, 08:48:56 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 25, 2017, 10:28:11 πμ »
Φίλε Μάνο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την εκτενέστατη απάντησή σου! Πραγματικά η φιλοφρόνησή σου ("εντυπωσιακή" η δουλειά μου!) με χαροποιεί!

Διαβάζω σποραδικά όσα γράφονται περί ξυλείας στο φόρουμ, και, ναι, είμαι ενήμερος για τη συζήτηση περί οξιάς. Το πρότζεκτ όπως είπα το ξεκίνησα με αναγκαστικό αίτιο την απορία και τελικό αίτιο την απόκτηση πείρας στην... εκσκαφή  :). Την κύρια εκσκαφή την έβγαλα με ΕΠΙΠΕΔΑ σκαρπέλα, κάτι που δεν φανταζόμουν ότι θα πετύχαινε με τίποτα!

Ότι διετία είναι μικρός χρόνος ωρίμανσης το γνωρίζω, αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ! Και για τους δύό αυτους λόγους (οξιά, διετία) δεν θα ήθελα να "επενδύσω" χρηματικά σε ξυλεία για μάνικο, θα ήθελα να γίνει όσο φθηνότερο γίνεται το πρότζεκτ. Εχω έβενο για ταστιέρα και φλαμούρι για το κεφαλάρι.

Να βάλω ένα τμήμα οξιάς ως κόντρα και εκατέρωθεν ένα ελαφρύτερο ξύλο; Εκτός από φλαμούρι, ποιο ελαφρύ ξύλο μπορώ να βάλω; Κάποια λεύκα, ελατο, κέδρος θα έκανε; Είπαμε, το πρότζεκτ είναι low budget (χαμηλού κόστους)! Επίσης, έχω ένα κομμάτι έβενου που περίσσευσε από την κοπή της ταστιέρας (είναι τραπεζοειδές βέβαια και αρκετά στενό στο ένα άκρο...). Θα μπορούσα να το αξιοποιήσω για κόντρα με κάποιον τρόπο (πχ. να το βάλω μισή κόντρα, στο κάτω μέρος του μάνικου, κι από πάνω να συμπληρώσω κάτι άλλο, πχ οξιά);

Συγνώμη αν δείχνουν αφελείς οι ερωτήσεις μου. Ειπαμε, θέλω να κρατηθεί στο χαμηλότερο δυνατο budget το προτζεκτάκι...  :(
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 25, 2017, 10:31:56 πμ »

Φτιάξε κι ένα τέτοιο, τίποτα δεν είναι, για να στερεώνεις το σκάφος να δουλεύεις άνετα.

[ Invalid Attachment ]

Πολύ καλό! Εγώ επειδή βιαζόμουν να προχωρήσω, άφησα επίπεδο "ψωμί" στον πάτο επί τούτω, ώστε να μπορώ να το σταθεροποιήσω για να κόψω το μόρσο, και μετά ολοκλήρωσα εξωτερικά το σκαφάκι... Πρέπει σιγά-σιγά να οργανωθώ!
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 25, 2017, 10:41:12 πμ »

εκτός - λέμε τώρα - αν το ντύσεις εσωτερικά, παρόλο που κι αυτό δεν συνηθίζεται σε σκαφτά, μόνο και μόνο για να περιορίσεις τις πιθανότητες να σου ανοίξει κάπου λόγω ανεπαρκούς χρόνου ξήρανσης.

Εννοείς να το "χαρτώσω", σωστά; Θα μπορούσα ίσως και να το περάσω γομαλάκα εσωτερικά; Θα άξιζε τον κόπο (από άποψη στεγανοποίησης);

Για το μήκος της κλίμακας δεν υπάρχουν πρότυπα (standards), ειδικά σε μικρότερα όργανα γίνονται πολλοί πειραματισμοί. Πέρα από την αισθητική (η ταστιέρα να είναι τόσο μεγάλη ώστε να "ισορροπεί" το μακρύ σκάφος με ένα αντίστοιχα μακρύ μανίκι) που είναι προσωπική υπόθεση, για μένα έχει σημασία τι χορδές θα βάλεις - δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο. Από δική μου εμπειρία σε παρόμοια "ψαξίματα" (για κούρδισμα ρε λα ρε), οι συνηθισμένες διατομές χορδών μπαγλαμά (0.09) αντέχουν μέχρι 38-39 εκ. κλίμακα. Για μεγαλύτερη και μέχρι 42 max, πρέπει να βάλεις λεπτότερες (0.08). Αν βρεις 0.07 ίσως μπορείς να μακρύνεις κι άλλο την κλίμακα (χύμα δεν βρήκα, υπάρχουν σε σετ για ταμπουρά ή σάζι, όμως αυτό που πήρα έγραφε 0.07 αλλά ήταν 0.08).
Για ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα (δοκίμασα 47 εκ.) οι χορδές του μπαγλαμά στην οκτάβα του μπαγλαμά σπάνε, οπότε πας αναγκαστικά σε χορδές τζουρά (0.10) αλλά με κούρδισμα στην οκτάβα του μπουζουκιού, οι οποίες όμως έτσι αναγκαστικά θα κουρδίσουν κάπως "χαλαρά", πράγμα το οποίο εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει. Άλλοι το δοκίμασαν και έμειναν ευχαριστημένοι (πρόχειρα θυμάμαι ότι sakkalis και tsipis έχουν φτιάξει όργανα με τέτοιες "ενδιάμεσες" κλίμακες). Από 55 εκ. και πάνω, οι χορδές του τζουρά ακούγονται ικανοποιητικά (στην οκτάβα του μπουζουκιού και πάντα ρε λα ρε). Προσωπικές απόψεις.

Αυτές τις προσωπικές απόψεις είναι που χρειάζομαι!!!
Οπότε πρέπει να πάω σε κλίμακα άνω των 550mm κατά τη γνώμη σου (για τζουρά-τζουρομπαγλαμά). Και μέχρι 420mm για μπαγλαμά. Ευχαριστώ.
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 25, 2017, 11:08:51 πμ »
κι αυτό που βλέπεις στην φωτογραφία είναι το πρώτο μου όργανο, με μηδενικό budget - εκτός βέβαια από χορδές, τάστα κτλ.
το σκάφος είναι από καστανιά που περίσσεψε από μια πέργκολα, η κόντρα επίσης, και το μανίκι από στυλιάρι τσεκουριού (οξιά, τότε δεν είχα διαβάσει και πολύ), το καπάκι δώρο - φύρα από καπάκι μπουζουκιού.

για το μανίκι: καλύτερα φλαμούρι. Λεύκα, έλατο, πεύκο, poplar κτλ. ούτε γι' αστείο. Κέδρος δεν έχω ακούσει να μπαίνει σε μάνικο παρά μόνο σε κλασικές κιθάρες. Κόντρα, δεν θα έβαζα οξιά αλλά και πάλι είναι καλύτερη από τα παραπάνω. Δεν ξέρω και τι εργαλεία έχεις (π.χ. αν έχεις ρούτερ μπορείς να σκάψεις ένα κανάλι αντίστοιχο του έβενου που έχεις). Καλύτερα να βάλεις φλαμούρι γυρισμένο ανάποδα παρά υποδεέστερο ξύλο. Μην κάνεις την κόντρα από δύο κομμάτια, δεν έχει και πολύ νόημα και δεν αξίζει τον κόπο. Το "στατικό ύψος" είναι που μετράει σε κόντρες και καμάρια, αν κολλήσεις π.χ. 10+3 χλστ. τα 10 "μετράνε", εκτός αν ταιριάξεις τα νερά τους απόλυτα, κάθετα στην επιφάνεια που στηρίζουν και χωρίς κενά στην κόλληση, αλλά μιλάμε για μικροχειρουργική, δεν αξίζει τον κόπο.

Για το σκάφος δεν εννοώ χάρτωμα αλλά κάτι το οποίο να είναι αρκετά γερό ώστε να αποτρέψει κατά το δυνατόν χώρισμα από ρωγμές που πιθανόν δημιουργηθούν. Δεν το προτείνω τεκμηριωμένα αλλά μάλλον σαν ψυχολογική υποστήριξη, σαν κάποιο ελάχιστο "μέτρο ασφαλείας". Δυο τρεις λωρίδες Extrafort με ψαρόκολλα ας πούμε, όπως στα σκάφη με ντούγες. Μια φορά είχα κάνει τέτοια "υποστήριξη" σε έναν μπαγλαμά που τον παραέσκαψα και λέπτυνε πολύ το σκάφος. Έτυχε να έχω ανθρακοϋφασμα για κάποιαν άλλη δουλειά και το έντυσα όλο εσωτερικά. Δεν ξέρω αν ήταν απαραίτητο, πάντως έπαιξε μια χαρά και βέβαια δεν παρουσίασε πρόβλημα. Αλλά έχει κάποιο κόστος, και το ύφασμα και κυρίως η ρητίνη που δεν μπορείς να πάρεις μικρή συσκευασία.

Tags: