Αποστολέας Θέμα: Λαουτοκίθαρο  (Αναγνώστηκε 4394 φορές)

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
Λαουτοκίθαρο
« στις: Μαρτίου 09, 2017, 09:28:38 μμ »
Δείτε τι μου έδωσαν για να το συνεφέρω..
Ως γνωστόν δεν το έχω με τις επισκευές, αλλά εδώ εκτός από τον ξεκολλημένο καβαλάρη, δε βλέπω κάτι που να χρήζει εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς..

[ Invalid Attachment ]

Κι εδώ η κατά Ζαρκάδα "ρεμπετότητα" μόνο που αντί για ροδέλα που είχε το κιθαρόνι που μου επισκεύασε εδώ έχουμε νόμισμα εποχής!

Τι βλέπετε οι πιο έμπειροι?
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Απ: Λαουτοκίθαρο
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 09, 2017, 10:55:14 μμ »
Καλησπερα....
Εγω βλεπω πως ο αξονας σωματος και μπρατσου,εχει χαθει.
Νομιζω πως για να φτιαχτει σωστα,θα πρεπει να βγει το καπακι και να ελεγχθούν ολα τα σημεια.... οι κολλησεις ,ο αξονας συμμετριας και οι κλησεις του οργανου.
Κατι μου λεει πως αν ανοιξεις το καπακι,θα βρεις κι αλλα ''θεματακια''....!!!
Βεβαια να πουν και οι πιο εμπειροι την γνωμη τους,εγω αυτο θα εκανα ομως !!!

Καλη συνεχεια οτι κι αν κανεις .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 09, 2017, 10:58:41 μμ »
βλεπω indeal απο τους παλιους καλους......................
βλεπω ενα ανοιγμα απο την δεξια πλευρα , κι εναν ξεκολημενο καβαλαρη. Συμβουλη..................βγαλε το μαγνητη και βρες σφηχτιρες ( 2) που να φτανουν τα στελεχη τους απο την τρυπα μεχρι εκει που θα σφιξουν. αν ειναι απο σιδερο και εχουν βαρος προσεχε μην σπασει το καπακι της . Βρες απο αυτες τις ξυλινες καλυτερα.Παρε μαζι σου δευτερο ατομο να σου κραταει.Κανε πολλες δοκιμες χωρις κολλες και μετα σφιξε. Αντε θα τη βρεις εσυ την ακρη εισαι μαγκας Πατρινος απο την πολη του μεγαλου Γκολε.................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 09, 2017, 11:02:52 μμ »
κατι για το τελος..................ο μαλακας που εβαλε τον μαγνητη θα μπορουσε να κολλησει ενα λεπτο ξυλακι απο μεσα απο την τρυπα και εκει να στερεωσει τον μαγνητη εστω και με οξυγονοκολληση. Αν αυτου τρυπησε το καπακι και εβαλε βιδα παξιμαδι. Μαλλον ποδηλαταδικο ειχε οχι μαγαζι με οργανα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 09, 2017, 11:06:48 μμ »
κατι για το τελος..................ο μαλακας που εβαλε τον μαγνητη θα μπορουσε να κολλησει ενα λεπτο ξυλακι απο μεσα απο την τρυπα και εκει να στερεωσει τον μαγνητη εστω και με οξυγονοκολληση. Αν αυτου τρυπησε το καπακι και εβαλε βιδα παξιμαδι. Μαλλον ποδηλαταδικο ειχε οχι μαγαζι με οργανα

Σωστος ο Ζαρκ... αλλα αυτος ετσι οπως τοποθετησε τον μαγνητη Κωστα,αν εχει βαλει ελατηρια απο κατω,θα μπορει να ρυθμισει και το υψος του.
Οπως στις ηλεκτρικες κιθαρες.
Αν το εκανε γι αυτο τον λογο,εγω του δινω ενα ελαφρυντικο.....χαχαχαχα

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 09, 2017, 11:10:19 μμ »
και εκει να στερεωσει τον μαγνητη εστω και με οξυγονοκολληση.
......... {celebrate018} {celebrate018}......

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 10, 2017, 08:23:09 πμ »
A) καθαρισμα ταστιερα
Β) τριψιμο ολη - προετοιμασια για λουστρο
Γ) φτιαξιμο κατω που εχει σπασει, στη περιοχη του απερμπουτ και διορθωση το φιλετο
Δ) βγαλσιμο τα κλειδια, και βαλσιμο καινουρια. Στην 4η, θα βαλεις νομισμα του ευρο. Κρατημα τα παλια, γιατι θα χρειαστουν λιαν συντομως. (  ;D )
Ε) Κολλημα καβαλαρης (μπορει για λογους συμμετριας οπως ειπε ο γιωργος πιο πανω, να κολληθει πιο κατω ο καβαλαρης, και οχι να ανοιχθει το καπακι για να περιορισεις το "μπελαλιδικο" του πραγματος)
ΣΤ) λουστρακι ελαφρυ

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 10, 2017, 03:09:54 μμ »
Δημήτρη νομίζω ότι έχει δύο σημαντικά θέματα:
το θεμελιώδες είναι αυτό που είδε πρώτος ο georgesk και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται με τις φωτογραφίες, αν τραβήξεις δυο γραμμές: ο άξονας μπράτσου / σκάφους δεν είναι στην ευθεία

[ Invalid Attachment ]

το δεύτερο είναι ο τρόπος κατασκευής του καπακιού - αν τυχόν αποφασίσεις αντικατάσταση ή έστω αφαίρεση και επανατοποθέτηση: έχω διαβάσει (σκόρπια πράγματα, δεν έχω σαφείς πληροφορίες) για διαφορές στον τρόπο κατασκευής του καπακιού στα λαούτα (άλλες καμπύλες, "σάγμα" κτλ.). Καλά θα ήταν να έχεις υπόψη σου όσα περισσότερα μπορείς για το θέμα πριν επιχειρήσεις αφαίρεση.
Δεν ξέρω αν οι λαουτοκιθάρες γίνονται σαν λαούτα ή σαν κιθάρες, ούτε πως είναι το καπάκι του λαούτου, στη θέση σου θα ήθελα να τα μάθω πριν το αφαιρέσω. Η να σκεφτώ την εναλλακτική επισκευής βγάζοντας την πλάτη και όχι το καπάκι, αλλά κι εκεί πρέπει να δεις αν η κόλληση της πλάτης ρυθμίζει την γωνία της ένωσης.

damalailama

• Jr. Member
  • **
  • μην πυροβολείτε τον πιανίστα..υπάρχει και ντράμερ!
  • Αγαπημένο ξύλο: συκαμινιά (ικαριώτικη μαυρομουριά)
  • Αριθμός κατασκευών: κάτι λίγα..
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 10, 2017, 08:19:31 μμ »
Αναγκαστικά θα επαναλάβω ...Το μπράτσο το χει χάσει.. Μου κάνει εντύπωση που έχει αλλάξει έτσι ο άξονας, το πιθανότερο να εφαρμόστηκε με χαλαρή συναρμογή ή να του είχε φύγει εξ αρχής..Και από τη μεριά των πρίμων έχεις άνοιγμα στο καπάκι. Δε φαίνεται αν είναι σοβαρό ή όχι αλλά σίγουρα θέλει κόλλημα. Όσον αφορά το σάγμα στο καπάκι, κανονικά τα λαούτα έχουν σάγμα, από εκεί παίρνουν τα μπάσα. Για το λαουτοκίθαρο δεν είμαι σίγουρος, και δεν έχουμε και δείγματα στο forum για να συμβουλευτούμε...
Αυτοί που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα...εκνευρίζουν εμας που τα ξέρουμε!

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 12, 2017, 10:46:58 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις - παρατηρήσεις.
Όπως είπα δεν το έχω καθόλου με τις επισκευές και επιπλέον δεν είμαι σε θέση στην παρούσα φάση να βουτήξω σε βαθιά νερά. Θα κινηθώ λοιπόν αργά προς την κατεύθυνση του Στέλιου, επιχειρώντας παράλληλα να αφαιρέσω αυτές τις βίδες που συγκρατούν το μαγνήτη (ο οποίος είναι συνδεδεμένος απευθείας με καλώδιο 2 μέτρων που βγαίνει από μια οπή στο σκάφος σαν μπαλαντεζα...!) και να συμμορφωσω όσο μπορώ τα πράγματα..
Καλή συνέχεια σε όλους!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

kostaslaouto

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 13, 2017, 01:12:37 μμ »
Γεια σου Δημήτρη
Επειδή ασχολούμαι με την κατασκευή της λαουτοκιθαρας αυτή που έχεις μπροστά σου ποιος την έχει κατασκευάσει?
Είναι από τα σπάνια πια όργανα τα οποία πολλοί δεν τα εκτιμούν λόγω του ότι τα θεωρούν μπάσταρδα σε σχέση με το λαούτο
Αν τραβήξεις φωτογραφίες εσωτερικά  ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ενδιαφέρομαι να την δω όπως ίσως και άλλοι στο φόρουμ
ή αν μένεις στην  Αθηνά  θα ήθελα να την δω από κοντά
Ευχαριστώ
ΥΓ.αυτα περί άξονα συμμετρίας δεν φαίνεται από την γραμμή που τράβηξαν πάνω στην φωτογραφία  αλλά από τις τρύπες του καβαλάρη
σε πολλά λαούτα και λαουτοκιθαρες ο άξονας  είναι μετατοπισμένος και σε αρκετές περιπτώσεις επίτηδες.
Είμαι έτοιμος σε ότι μπορώ να βοηθήσω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 13, 2017, 01:48:43 μμ »
ΥΓ.αυτα περί άξονα συμμετρίας δεν φαίνεται από την γραμμή που τράβηξαν πάνω στην φωτογραφία  αλλά από τις τρύπες του καβαλάρη
σε πολλά λαούτα και λαουτοκιθαρες ο άξονας  είναι μετατοπισμένος και σε αρκετές περιπτώσεις επίτηδες.

! Ποιος μπορει να ειναι ο λογος κωστα;
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 13, 2017, 03:50:50 μμ »
Αλήθεια  πες μας για τον αξονα συμμετρίας κ. Κωστα.... Εδω πασχιζουμε να ειναι ολοϊσιο το οργανο...... και αλλοι το στραβωνουν επιτηδες....;;;;
Ευχαριστώ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 13, 2017, 06:52:15 μμ »
το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι κανοντας αυτο το πραγμα, βαζεις τον καβαλαρη στην πριμα μερια του οργανου και αφηνεις την μπασα να παλεται πιο πολυ, αλλα κατι τετοιο μπορεις να το κανεις χωρις να χανεις την συμμετρια και απλα να βαλεις μεγαλυτερη μαζα στον καβαλαρη στην πλευρα των καντινιων, αφηνοντας περισσοτερο παχος στο ξυλο στην εκει μερια.  ;D

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2918.msg50925#msg50925
εκτος ισως απο δυο...

kostaslaouto

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 13, 2017, 07:32:57 μμ »
ΥΓ.αυτα περί άξονα συμμετρίας δεν φαίνεται από την γραμμή που τράβηξαν πάνω στην φωτογραφία αλλά από τις τρύπες του καβαλάρη
σε πολλά λαούτα και λαουτοκιθάρες ο άξονας είναι μετατοπισμένος και σε αρκετές περιπτώσεις επίτηδες.
Λοιπόν αυτά έγραψα και για του λόγου το αληθές το επαναλαμβάνω ποιο πάνω,
Εάν οι τρύπες του καβαλάρη ταιριάζουν με αυτή την γωνία
[εύκολο να το διαπιστώσεις] σημαίνει ότι το όργανο έτσι κατασκευάστηκε οποιαδήποτε επέμβαση είναι άτοπη και δίχως λόγω προφανώς θα του αλλάξει και τα χαρακτηριστικά του για αυτό λέω πρώτα θα εξετάσουμε καλά τη συμβαίνει και έπειτα θα κάνουμε οτι δηποτε
πολλοί κατασκευαστές διάσημοι [Βενιος- Κοπελιαδης- Μουρτζινος κ.α το έκαναν γιατί δεν θα σας απαντήσω
γιατί και γω δεν ξέρω υποθέσεις μπορώ να κάνω Εάν νομίζετε ότι αυτό δεν είναι αληθές επίσκεψη στο μουσείο
λαικων οργάνων και διαπίστωση επί τόπου
Ευχαριστω

Tags: