Καλησπέρα!
Αναζητώ αρκετό καιρό μία λύση στο εξής θέμα:
Θα ήθελα να σκουρύνω το καπάκι και με το υπόλοιπο σώμα μίας παλιάς ακουστικής κιθάρας και μετά να το δουλέψω με ένα βερνίκι με βάση τη γομαλάκα. Το όργανο έχει τελειώσει από τα τριψίματα σε αυτή τη φάση.
Ο περιορισμός που έχω υϊοθετήσει είναι η χρήση μόνο φυσικών υλικών, το οποίο είναι πολύ σχετικό, αλλά ας πούμε πως περιορίζομαι για την ώρα σε φυτικά υλικά, φυσικές ρητίνες, pigments και κάσια (πώς άραγε λέγεται η κάσια στα αγγλικά;) Ο χρωματικό τόνος που θέλω να πετύχω ιδεατά είναι το σκούρο "κόκκινο—μωβ—καφέ" των παλιών βιολιών. Επίσης, μάλλον πρόκειται για καπάκι κέδρου και μάλλον σώμα ανοικτόχρωμης καρυδιάς.
Ένα κομμάτι του προβλήματος όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι πως θα ήταν καλό να αποφύγω τη χρήση νερού, ιδιαίτερα πάνω στο ξύλο ενός παλαιού οργάνου και επίσης λαδιού, ιδιαίτερα στο καπάκι. Η κάσια και τα pigments που έχω (burnt umber & burnt sienna) δε διαλύονται επαρκώς στο οινόπνευμα. Επίσης, φυσικές χρωστικές από alkanna και καρυδιά δε φαίνεται να λειτουργούν καλά ως stain ή μέσα στο διάλυμα του βερνικιού δίνοντας άλλα αποτελέσματα από το ζητούμενο.
Ένα πιθανό σενάριο είναι να χρησιμοποιήσω ένα διάλυμα κάσιας με το ελάχιστό νερό μέχρι κορεσμού και μετά αραιωμένο σε οινόπνευμα, ώστε να σκουρύνω το ξύλο. Και μετά —ή μήπως πριν, καλύτερα;— γέμισμα των πόρων με πυκνή γομαλάκα και ελαφρόπετρα. (Σε αυτή τη φάση σκέφτηκα να αναμείξω την ελαφρόπετρα με τα pigments, αλλά οι δοκιμές δημιουργούν μάλλον λάσπη.) Έπειτα να ξεκινήσω μιας σειρά περασμάτων με σκούρα γομαλάκα με οινόπνευμα χρωματισμένο με ρίζα alkanna και καρυδιά, μέχρι τον επιθυμητό τόνο. Παρόλ' αυτά δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα.
Αν έχετε καμία ιδέα, θα ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ πολύ!