Αποστολέας Θέμα: Εργαλείο χειρός για σκαφτά όργανα  (Αναγνώστηκε 1552 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Εργαλείο χειρός για σκαφτά όργανα
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 12:20:02 μμ »
Το θεματάκι είχε ξαναμπεί εδώ :  http://www.luthier.gr/index.php?topic=2307.0  και η πρόταση ήταν να βρεθεί σιδεράς να το φτιάξει λόγω υψηλού κόστους αγοράς !

Το επαναφέρω για να ρωτήσω αν το έχει δουλέψει κανείς . Ανάλογα το είδος του ξύλου και το χέρι του μάστορα νομίζω ότι μπορεί να κάνει καλή δουλειά για τα σκαφτά

οργανάκια .

www.google.gr/search?q=CURVED+ADZE&espv=2&biw=1455&bih=722&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiZ94eF_aXSAhVG1xoKHYhVCkkQsAQIFw#imgrc=_
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μαρία Γ.

• Sr. Member
  • ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο
  • Αγαπημένο ξύλο: ΕΛΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: -0,12
Απ: Εργαλείο χειρός για σκαφτά όργανα
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 12:58:17 μμ »
χαιρε φιλτατε Ιωσηφ.
Αυτο το σκεπαρνι θελει πολυ προπονηση δεν το εχω δουλεψει ποτε αλλα θα πω την αρνητικη γνωμη μου.
επειδη σηκωνουμε το χερι και χτυπαμε ειναι δυσκολο να δουλευτει θελει πειρα.
με καμπυλο σκαρπελο ειναι πιο ευκολο να κανουμε κοιλο το ξυλο γιατι εχουμε τον ελεγχο της δυναμης που χτυπαμε.λιγο αγαρμπο το βλεπω αυτο το εργαλειο θυμιζει τσεκουρι.αν θελουμε να ξεκινησουμε το σκαψιμο της γαβαθας στην αρχη ισως ειναι καλο,μετα συνεχιζει το κοιλο σκαρπελο.για να κανεις και το τελιωμα του κοιλου με αυτο χωρις να κανεις σκαλια στο ξυλο πρεπει να το δουλευεις χρονια..
πιστευω πιο καλα ειναι με κοιλα σκαρπελα σε διαφορες διαστασεις και ματσολα.!!
ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.
ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο.!!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 04:57:31 μμ »
χαιρε φιλτατε Ιωσηφ.
Αυτο το σκεπαρνι θελει πολυ προπονηση δεν το εχω δουλεψει ποτε αλλα θα πω την αρνητικη γνωμη μου.
επειδη σηκωνουμε το χερι και χτυπαμε ειναι δυσκολο να δουλευτει θελει πειρα.
με καμπυλο σκαρπελο ειναι πιο ευκολο να κανουμε κοιλο το ξυλο γιατι εχουμε τον ελεγχο της δυναμης που χτυπαμε.λιγο αγαρμπο το βλεπω αυτο το εργαλειο θυμιζει τσεκουρι.αν θελουμε να ξεκινησουμε το σκαψιμο της γαβαθας στην αρχη ισως ειναι καλο,μετα συνεχιζει το κοιλο σκαρπελο.για να κανεις και το τελιωμα του κοιλου με αυτο χωρις να κανεις σκαλια στο ξυλο πρεπει να το δουλευεις χρονια..
πιστευω πιο καλα ειναι με κοιλα σκαρπελα σε διαφορες διαστασεις και ματσολα.!!

Γειά σου Μαρία ! 

Κι εγώ έχω τις ίδιες επιφυλάξεις με αυτές που εκφράζεις πιο πάνω . Για να ξεκινήσει κάποιος το σκάψιμο της γαβάθας δείχνει να είναι καλό. Μετά όπως λες θέλει πιο μικρά εργαλεία λιγότερη δύναμη και καλύτερο έλεγχο. Πέρα από την απαραίτητη εμπειρία του τεχνίτη, νομίζω ακόμα ότι για να δουλευτεί τόσο καλά αυτός ο κορμός, το ξύλο θα πρέπει να έχει κοπεί πρόσφατα, για να έχει ακόμα την υγρασία του από τους χυμούς του δέντρου. Αν ξεραθεί , και ανάλογα το είδος του ξύλου δε νομίζω να γίνεται δουλειά.

Είδα όμως πως δουλεύει αυτός ο άνθρωπος ... και έμεινα κάγκελο !

! No longer available

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 23, 2017, 05:14:50 μμ από Ιωσήφ Τορρένς »
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωάννης Γ.

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Της αρκούδας.
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 07:50:00 μμ »
Ιωσήφ, πολυ ωραιο βιντεο, δουλεια χωρις ρευμα (μονο για φως).

Το Σουηδικο εργαλειο δε νομιζω να ειναι καταλληλο για ενα κομματι ξερο ξυλο, πχ σκαφος τζουρα.

Παντως θα ηταν πολυ ενδιαφερον ενα θεμα εδω μεσα που να εξηγει πως μπορει να φτιαχτει ενα μουσικο οργανο χωρις ρευμα μονο με εργαλεια χειρος.

Νταξει οχι απο δεντρο σε οργανο, εστω οτι εχουμε τα ξυλα σχεδον ετοιμα.

Tags: