Αποστολέας Θέμα: Συσκευη ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ.  (Αναγνώστηκε 4880 φορές)

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Συσκευη ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ.
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 11:09:00 πμ »
Γεια σας.....
Εφτιαξα με δυο κουτια την παρακατω συσκευη για μπεν μαρι.
Ερωτηση: το εξωτερικο κουτι θα αντεξει στην φωτια ή θα εχουμε πρόβλημα;
 Δειτε   [ Invalid Attachment ]  και ενα βιντεο
www.youtube.com/watch?v=XCbQGkas86A

Μαρία Γ.

• Sr. Member
  • ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο
  • Αγαπημένο ξύλο: ΕΛΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: -0,12
Απ: Συσκευη ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ.
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 11:17:59 πμ »
αν αντεξει θα το δεις στο πειραμα.. απο διαφορα λινελαια που ξερω αυτο παιζει ρολο ωστε η θερμοκρασια
να μην ξεπερασει τους 80 C . Στους 120 ειναι ο βρασμος, ρυθμιζουμε την φωτια χαμηλη ωστε να ειναι γυρω στους 60-70 ειναι καπου εκει που αρχιζει το νερο να κανει μικρα μπιμπικια,να μην ακουμπησει στον πατο το μεσα αγγειο.να μην φτασει κοντα στο σημειο βρασμου το νερο...αν ειναι κερι  θελει ακομη πιο χαμηλη θερμοκρασια..να μην ατμισει ποτε αυτο που φτιαχνουμε αυτο ειναι ολο το μυστικο,γιατι θα φυγουν διαφορες ουσιες και θα γινει λειψο το φαγητο....
ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.
ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο.!!

Μαρία Γ.

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 11:19:46 πμ »
ακομη στο μεσα αγγειο επειδη μονο ο πατος ειναι στο ζεστο νερο θελει συχνα ανακατεμα η σουπα, να γινει ομοιομορφη,το σουπα ειναι αστειο μη φωναζεται καλλιτεχνες !!!!
εγω τα φτιαχνω με κατσαρολα κανονικη με νερο στην ηλεκτρικη κουζινα χαμηλη φωτια
το μεσα δοχειο ειναι απο κονσερβα απο γατες,το κραταω με το χερι μου στο υψος που θελω
και με ενα ξυλακι ανακατευω την σουπα...!!!
 και επειδη δεν φτανει ποτε σε σημειο να ατμισει και το νερο της κατσαρολας δεν καιγεται το χερι.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 12:20:02 μμ »
Τι χρήση θα έχει ? ψαρόκολλα ή άλλο ? θα το θερμαίνεις σε φλόγα ή σε μάτι ηλεκτρικό ?
Εγώ πιστεύω ότι θ΄αντέξει.
Δεν έχω φωτογραφίες πρόχειρες, αλλά έκανα ένα σχεδιάκι μιας παρόμοιας "κατασκευής" που έχω κάνει, από κουτάκι Νες Καφέ εξωτερικά και κουτί αναψυκτικού εσωτερικά.

Το πρώτο εξωτερικό άντεξε 3 χρόνια (σε γκαζάκι), και θα άντεχε κι άλλο αν δεν ξεχνούσα να το αδειάζω. Έχω βάλει μόνο μια πολύ απλή ξύλινη λαβή ψηλά κοντά στο χείλος (με μια βίδα από μέσα προς τα έξω) για να το πιάνω σταθερά όταν ανακατεύω. Το ζεσταίνω σε γκαζάκι και με λαβή σαν αυτή που έχουν τα δικά σου κουτάκια θα βρισκόταν το χέρι πάνω από τη φωτιά.
Εσωτερικά είχα βάλει κι εγώ κάτι "καλύτερο" αλλά για να αποφύγω το καθάρισμα μετά από κάθε χρήση (προτιμώ να αξιοποιώ τον λίγο χρόνο μου αλλιώς), άρχισα να χρησιμοποιώ κουτάκια αναψυκτικών: "ξυρίζω" το καπάκι με ψαλίδι λαμαρίνας) και τα χρησιμοποιώ μια φορά μόνο.
Για να σταθεροποιείται, έχω περάσει ένα σύρμα στο εξωτερικό κουτί (με κόκκινο στο σκίτσο) και πιάνω το εσωτερικό κουτάκι πάνω στο σύρμα με μεταλλικό μανταλάκι (το μαύρο). Δουλεύει μια χαρά και δεν θέλει καθάρισμα  {celebrate014}. Επίσης αφήνει χώρο ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό κουτί για να αφήνεις το πινέλο μέσα στο (ζεστό) νερό όταν δεν το δουλεύεις και κρατιέται σχετικά καθαρό (για ψαρόκολλα λέω).
Πάντως αφού αντέχει το κουτί του Νες Καφέ (σε γκαζάκι) πιστεύω ότι θα αντέξει και το δικό σου που φαίνεται καλύτερο.

[ Invalid Attachment ]

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 12:53:41 μμ »
  Έχω βάλει μόνο μια πολύ απλή ξύλινη λαβή ψηλά κοντά στο χείλος (με μια βίδα από μέσα προς τα έξω) για να το πιάνω σταθερά όταν ανακατεύω. 

υπαρχουν και κατσαβιδια για να κανουμε 4 τρυπουλες στο κουτακι αναψυκτικου, και υπαρχουν και καλαμακια για σουβλακια (αυτα που λετε εσεις καλαμακια ;D ) για να το κρατανε σε οτι υψος θες!

Α και εχει και απειρα ανταλλακτικα η συσκευη σου!

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 10:24:25 μμ »
Καλησπερα σε ολους.
Σημερα εφτιαξα την πρωτη μου ψαροκολλα.... {celebrate005}
Ολα πηγαν πολυ καλα.....τι εννοω;;;;
Το εσωτερικο κουτι δεν φτανει στον πατο του εξωτερικου,και τα ζεστανα σε γκαζακι με θερμομετρο υγρων που ειχα μεσα στην κολλα.
Ανακάτευα σε τακτα χρονικα διαστηματα και η θερμοκρασια δεν περασε απο τους 75 βαθμους κελσιου. Ηταν απο 60 εως 70 κυρίως !!!
Εκανα δοκιμαστικες κολλησεις σε ρεταλια με επιτυχια ....
Αν κατι δεν εκανα σωστα,να μου το πειτε ρε παιδια,μην κολλησουμε κανα οργανο και μολις βαλουμε χορδες μας έρθει στο κεφαλι....χαχαχα

Τα κουτια που χρησιμοποίησα ειναι: Το μεγαλο απο Νέφτι της KRAFT,και το μικρο απο σπρεϋ χρώματος τελειωμενο.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας,καλη συνεχεια ευχομαι.....!!!

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 24, 2017, 10:53:25 πμ »
Καλημέρα....
Έχω δύο ερωτήσεις σχετικά με την κόλλα που μας περίσσεψε.
1) πόσες φορές μπορούμε να την ξαναζεστανουμε, και 2) πρέπει να ρίξουμε πάλι νερό πριν την ζεστάνουμε για δεύτερη φορά κ.ο.κ ;;;;

Μαρία Γ.

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 24, 2017, 11:06:24 πμ »
EINAI ΑΠΟ www.sofianos.net
Ψαρόκολλα σε κόκκους 250gr. Για αγορές 4 τεμάχιων και άνω, γίνεται έκπτωση που υπολογίζεται αυτόματα.
Ψαρόκολλα κατάλληλη για οργανοποιία.
Ιδανική για την κατασκευή και την επισκευή - αποκατάσταση μουσικών οργάνων.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Βάρος συσκευασίας 250 γραμμάρια.
Τρόπος χρήσης:
Τοποθετούμε την κόλλα μέσα σε μεταλλικό δοχείο και προσθέτουμε νερό σε αναλογία 1:1. Την αφήνουμε μερικές ώρες να απορροφήσει το νερό. Σε 2 με 3 ώρες θα παρατηρήσουμε ότι οι κόκκοι της ψαρόκολλας έχουν φουσκώσει. Στη συνέχεια τη ζεσταίνουμε με την τεχνική του μπεν μαρί (bain marie). Αυτό γίνεται επειδή η κόλλα αυτή καίγεται εύκολα. Τοποθετούμε το μεταλλικό δοχείο με την κόλλα σε μια κατσαρόλα ή άλλο άδειο μεταλλικό δοχείο το οποίο είναι γεμάτο με νερό. Ζεσταίνουμε το νερό με προσοχή για να μη φτάσει σε βρασμό. Η ιδανική θερμοκρασία που θέλουμε να πετύχουμε είναι γύρω στους 65°C. Έτσι η ψαρόκολλα ζεσταίνεται έμμεσα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να καεί. Καθώς ζεσταίνονται οι κόκκοι της ψαρόκολλας ανακατεύουμε προσεκτικά και παρατηρούμε ότι οι κόκκοι αρχίζουν να λιώνουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό, ώστε να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Η κόλλα μας είναι έτοιμη για χρήση. Όση κόλλα μας περισσέψει μπορούμε να την ξαναζεστάνουμε χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική.
Πλεονεκτήματα:
Οι κολλήσεις με ψαρόκολλα έχουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια στο χρόνο. Λογω της δομής της, διαδίδει πολύ καλά τον ήχο ανάμεσα στα μέρη των μουσικών οργάνων. Είναι κόλλα αντιστρεπτή, αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει να γίνονται εύκολα επισκευές σε μουσικά όργανα ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

gfourlias

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το φυσικό ...
  • Αριθμός κατασκευών: 17
  • Περιοχή: Καισαριανή
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 24, 2017, 12:53:59 μμ »
Η κόλλα ξαναζεσταίνεται όσες φορές θέλουμε ...
Αρκεί να την φυλάμε στο ψυγείο. Αν δούμε έστω και ίχνος μούχλας ή αποχρωματισμού τότε είναι άχρηστη.

Για μπεν-μαρί υπάρχει και η έτοιμη λύση του δοχείου που θερμαίνει το φαγητό ή μπιμπερό για παιδιά.
οι συσκευές αυτές φτάνουν τους 60-65C εύκολα. Εχουν θερμοστάτη που κρατάνε τη θερμοκρασία σχετικά σταθερή.
Το σημαντικό είναι ότι δεν είναι αρκετά ακριβά. Με μία μικρή διερεύνηση φαίνεται να αρχίσουν από 10€.

Εγώ έχω ένα μεταχειρισμένο ... από τα παιδιά μου!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 24, 2017, 01:11:16 μμ »
Κάπου υπάρχει τεκμηρίωση  για το όριο θερμοκρασίας (Σπουρδαλάκης και άλλοι, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση αλλά δεν το βρήκα). Ο λόγος είναι ότι η υψηλότερη θερμοκρασία επηρεάζει την δομή της κόλλας ώστε ναι μεν κολλάει αλλά είναι πιο ευαίσθητη και η κόλληση μπορεί να αστοχήσει στο μέλλον σε ανύποπτο χρόνο. Νομίζω το max είναι 65°.
Η κόλλα όπως λέει και ο gfourilas δεν πρέπει να μουχλιάσει ή να αλλοιωθεί. Προσωπικά επίσης δεν χρησιμοποιώ την "κρούστα" που κάνει όταν κρυώσει. Περαιτέρω αραίωση με νερό (μετά την αρχική) συνήθως χρειάζεται για να μπορεί να ξαναδουλευτεί η κόλλα αλλά εγώ δεν το συνηθίζω, τουλάχιστον όχι στις "κρίσιμες" κολλήσεις.
Θεωρητικά, το νερό της πρώτης ανάμιξης που περιέχει η αρχική μίξη εξατμίζεται καθώς την έχεις στη φωτιά (έστω και σε μπαιν μαρί) αλλά δεν ξέρω (ούτε κανείς μπορεί να υπολογίσει, φαντάζομαι, αφού το πόση κόλλα κάνεις και το πόση ώρα την έχεις στη φωτιά διαφέρει πάντα) πόσο από αυτό το νερό είναι κρίσιμο για την κόλλα και πόσο περισσότερο μπορείς να την αραιώσεις. Από την άλλη μεριά, το 50-50 που λέει ο Σοφιανός είναι σχετικό (μπορείς να παίξεις με τις αναλογίες ανάλογα με την κόλληση και το πόσο "ανοιχτό" χρόνο εργασιμότητας  θέλεις: πιο αραιή αργεί λίγο να τραβήξει, πράγμα το οποίο είναι χρήσιμο π.χ. για καπάκι κιθάρας που μπορεί να έχει διπλάσια+ περίμετρο από του μπουζουκιού).
Οπότε θέλει λίγο προπόνηση για να δεις την συμπεριφορά της. Επίσης ένα τελευταίο, το νερό να είναι απεσταγμένο (Sforzando στις "κόλλες").

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 25, 2017, 03:45:47 μμ »
καλησπερα στην παρεα...εγω δεν εχω ανεβει ποτε πανω απο 62 βαθμους.και οταν κρυωσει τη βαζω ψυγειο. {music012}

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 28, 2017, 10:15:36 πμ »
Καλημερα.
Χρησιμες πολυ οι απαντησεις σας και κατατοπιστικες.
Αρα,η αραιωση εχει να κανει με τον ''ανοιχτο'' χρονο  εργασιας που μας επιτρεπει η κολλα μεχρι να αρχισει να στεγνωνει!!!
Τωρα μια απορια ακομα....Οταν φτιαχνουμε σκαφος,αφου εχουμε ετοιμα προς κόλληση ντουγα και φιλετο,γιατι τα σιδερωνουμε με πυρωμενο σιδερο;
Αφτο δεν καιει την κολλα;

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 28, 2017, 11:22:55 πμ »
Ρίξε μια ματιά εδώ , αν θέλεις , ιδιαίτερα από την απάντηση Νο 5 και μετά ...

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2666.0
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 28, 2017, 12:39:10 μμ »
Καλημέρα, καλή σαρακοστή σε όλους!!
Γιώργη με το σιδέρωμα επειδή η ψαρόκολλα στεγνώνει  " ακαριαία "  ...... οργανοποιός μου είχε αναφέρει ότι στις καλές εποχές, έφτιαχνε δέκα σκάφη την ημέρα!!!  οπότε μπρος στην παραγωγή όλα τ' άλλα.....!!!

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 01, 2017, 08:56:20 μμ »
Τωρα μια απορια ακομα....Οταν φτιαχνουμε σκαφος,αφου εχουμε ετοιμα προς κόλληση ντουγα και φιλετο,γιατι τα σιδερωνουμε με πυρωμενο σιδερο;
Αφτο δεν καιει την κολλα;

Γιώργο όπως πολυ σωστά είπες αυτο δεν ειναι σωστό όντως η κόλλα καίγεται, όπως ακριβως πολυ σωστά απάντησε και συνάδελφος Γιώργος, επισεις εχω να προσθέσω και κατι που μου είπε κάποιος μεγάλος οργανοποιός οτι με την "χαβιά" (ετσι λεγετε το ζεστό σίδερο) φεύγει η υγρασία της κόλλας
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Tags: