Αποστολέας Θέμα: Λύρα Μακεδονίας  (Αναγνώστηκε 4365 φορές)

Γιώργος Μ.

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 17
Λύρα Μακεδονίας
« στις: Φεβρουαρίου 13, 2017, 10:24:11 μμ »
Γειά σε όλους! Αποφάσισα μετά από καιρό να βάλω κι εγώ τα όργανα που φτιάχνω εδώ στο forum!

Η συγκεκριμένη είναι λύρα Μακεδονίας και παίζεται στην Δράμα σε 4 χωριά (Πύργοι, Πετρούσα, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμος).
Είναι αχλαδόσχημη λύρα με τρείς εντέρινες χορδές που κουρδίζονται σε διαστήματα οκτάβας και πέμπτης. Δηλαδή Λα - Λα - Μι ή Σολ - Σολ - Ρε. Το κούρδισμα δεν είναι απόλυτο και ο κάθε λυράρης κουρδίζει εκεί που του αρέσει η λύρα.
Η μεσαία χορδή παίζει πάντα κρατώντας ισοκράτημα και η μελωδία παίζεται στην 1η (Λα) με το νύχι και στην τρίτη (Μι) με την ψίχα του δαχτύλου.

Δεν είναι η πρώτη που κατασκεύασα φυσικά αλλά είπα να ξεκινήσω με αυτήν και θα βάλω κι άλλες λύρες που φτιάχνω..

Σκάφος - Αμερ. Κερασιά
Καπάκι - Έλατο
Ταστιέρα - Έβενος
Κλειδιά - Έβενος
Χορδοδέτης - Έβενος

Δυστυχώς οι φωτογραφίες που έχω έχουν μεγάλο μέγεθος και δεν μπορώ να τις ανεβάσω εδώ. Βάζω την σελίδα στο facebook με όλες τις φωτογραφίες να δείτε εδώ https://www.facebook.com/838515162880763/photos/?tab=album&album_id=1177962608936015

Και ηχητικά δείγματα στο youtube
1. https://www.youtube.com/watch?v=RvQv6dnYvZA
2. https://www.youtube.com/watch?v=wRx1TWzmBPw (το κρουστό λέγεται νταχαρέ ή νταιρές και μαζί αποτελούν ζυγιά)

Συγγνώμη που δεν έχω φωτογραφίες να ανέβουν απευθείας εδώ. Θα προσπαθήσω να τις κάνω μικρές για να ανεβάζω εδώ.

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 14, 2017, 05:42:19 μμ από admin »

nikolios

• Full Member
Απ: Λύρα Μακεδονίας
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 14, 2017, 09:49:38 μμ »
Ωραιος γιωργο! Αν θες πες καποιες πληροφορίες παραπανω. Παχος σκαφου, καπακιου κλπ.
Μια ερώτηση που μου ρθε τωρα... το καπακι εχει καμαριστο κεντρο οπως στη κρητική ή ειναι παχυ χωρις καμαρι οπως πολιτικη;

Γιώργος Μ.

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 15, 2017, 12:02:26 πμ »
Σε ευχαριστώ Νίκο!

Τα πάχη στο σκάφος ποικίλουν, δηλαδή υπάρχουν λύρες με πάχος στα πλαινά μέχρι και 1 εκατοστό. Επίσης τα σχέδια των οργάνων ποικίλουν γιατί ο κάθε λυράρης έφτιαχνε μόνος του την λύρα συνήθως.

Η συγκεκριμένη έχει πάχος καπακιού στα 4 χιλιοστά στο κέντρο και γύρω από τα μάτια και στα πλαινά (μάγουλα) γύρω στα 3. Το καπάκι είναι επίπεδο (flat) και έχω κολλήσει από κάτω νεύρο πλάτους 0.5 εκ και ύψος περίπου 1 εκ κάτω από τον καβαλάρη.

Το συγκεκριμένο σκάφος έχει πάχος στο κέντρο 6-7 χιλιοστά και στα πλαινά 3-4 χιλιοστά.

Το καπάκι μπορεί να γίνει και όπως της κρητικής κουρμπαριστό και με νεύρο σκαλιστό κάτω από τον καβαλάρη. Συνήθως χρησιμοποιούσαν πεύκο για καπάκι και επίπεδο.

Γιώργος Μ.

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 15, 2017, 12:06:59 πμ »
Και κάποιες φωτογραφίες από την λύρα!

Garafil

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελιά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 22, 2017, 05:54:35 μμ »
Πολύ ωραία δουλειά Γιώργο.!!!!!!

Μαρία Γ.

• Sr. Member
  • ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο
  • Αγαπημένο ξύλο: ΕΛΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: -0,12
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 22, 2017, 06:02:51 μμ »
 {music012}
Υπέροχη Εύγε !!!!!!!
ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.
ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο.!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 23, 2017, 11:52:06 πμ »
Φίλε Γιῶργο , συγχαρητήρια , πολύ ὡραία ἡ λύρα !!!!!!! Ἄν καί Μακεδόνας δέν τήν γνώριζα . Πολύ μοιάζει μέ τήν πολίτικη .
Για τίς φωτογραφίες , κατέβασε ἀπό τό διαδίκτυο τό πρόγραμμα photo scape , εἶναι στά ἑλληνικά τό μενοῦ του καί στήν ἑνότητα " ἐπεξεργαστής " μπορεῖς νά ἐλλατώσης τό μέγεθος τῆς φωτογραφίας πού θέλης νά άναρτήσης ( μέχρι 800 ΚΒ ) , καί μέχρι 8 φωτογραφίες ἀνά μήνυμα .
Ἄν δέν μπορέσης , στεῖλε μήνυμα νά στά γράψω ἀναλυτικότερα .

Γιώργος Μ.

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 24, 2017, 09:27:23 πμ »
Σας ευχαριστώ πολύ!Θα βάλω και τις υπόλοιπες που έχω κάνει όταν βρώ ευκαιρία!

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο γνωστή γιατί παίζεται σε 4 χωριά στην Δράμα μόνο..έχει όμως ένα ωραίο ήχο και το παίξιμο είναι δωρικό δηλαδή κάπως πιό περιορισμένο σε έκταση και έκφραση από την Κρητική και Ποντιακή. Έχει περισσότερη συγγένεια με την Θρακιώτικη λύρα.

Σας ευχαριστώ και πάλι!

KostasP

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρομουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 24, 2017, 06:03:02 μμ »
Συγχαρητήρια για την κατασκευή σου Γιώργο. Δώσε μας πληροφορίες για το πλέον δυσέρευτο στοιχείο του οργάνου, τις εντέρινες χορδές (προμηθευτή, πάχος, τιμές, κλπ).

Φιλικά,
Κώστας

grmap

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφένδαμος
  • Αριθμός κατασκευών: οο
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 25, 2017, 05:00:24 μμ »
Πολύ όμορφη κατασκευή, και πολύ ωραία φωτογραφημένη.

Υποβάλλω και εγώ με τη σειρά μου τα συγχαρητήρια μου.

Γιώργος Μ.

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 05, 2017, 02:13:45 μμ »
Γειά σου Κώστα! Λοιπόν για τις χορδές υπάρχουν κάποιες επιλογές μετά από ψάξιμο που έκανα..

Ο Σκεντερίδης στον Πειραιά φτιάχνει τις δικές του, οι οποίες είναι καλές για Καρπάθικες λύρες. Είναι κοντά στον ΗΣΑΠ Πειραιά.
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ο Ανθομελίδης αλλά τελικά δεν τις χρησιμοποιώ γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος από την ποιότητα.

Αυτές που έχω τώρα είναι παραγγελία από την Γερμανία. Pyramid Bunddarm Gut for frets λέγονται. Έχει διαμετρήματα μέχρι 1.2 χιλιοστά. Εγώ αυτές χρησιμοποιώ (είναι κάπως πιο διαφανές το έντερο).
Η σελίδα είναι η εξής -  https://music-strings.de/.

Επίσης πολύ καλές χορδές πρέπει να έχει ο Aquila από την Ιταλία.  http://www.aquilacorde.com/?lang=en

Ο Νάκας έχει και κάποιες εντέρινες για άρπα που ίσως κάνουν. Είναι καλής ποιότητας αλλά λίγο πιο ακριβές.

Γιώργος

KostasP

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 13, 2017, 02:51:56 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο,

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Οι δυο έλληνες που προανέφερες πωλούν εντερινες χορδές αλλά δυστυχώς δεν είναι ποιοτικές, βέβαια ότι πληρώνεις παίρνεις. Παρήγγειλα απο το γερμανικό link που μου έστειλες οπότε ενημερώνω, όταν τις παραλάβω και τις δοκιμάσω.

Φιλικά,

Κώστας

Γιώργος Μ.

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 14, 2017, 12:19:29 μμ »
Καλησπέρα Κώστα,

Ελπίζω να σου ταιριάξουν οι χορδές αυτές. Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος μέχρι στιγμής.
Για τι όργανο τις θέλεις?

Γιώργος

Garafil

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Ελιά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 16, 2017, 12:55:21 μμ »
Ψάχνω και εγώ χορδές εντέρινες. Με τους Ιταλούς δεν έβγαλα άκρη έστειλα mail πήρα τηλέφωνο έβαλα παραγγελία αλλά τίποτα. Αν μπορείτε ενημερώστε. Ευχαριστώ πολύ.

KostasP

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 20, 2017, 04:05:29 μμ »
Καλησπέρα,

Οι λύρες Καρπάθου/Κάσου (La-Re-Sol) έχουν εντέρινες χορδές (La -Sol), ενώ στη Ρε xρησιμοποιείται η Re του βολιού. Ο Στεφανίδης έφερνε τις καλύτερες εντέρινες χορδές για την περίπτωση μου, αλλά μάλλον έκλεισε οπότε αναζητήθηκαν άλλες λύσεις. Χρησιμοποιώ της βιόλας τη La (Pirastro εντέρινη) και SAVAREZ την BRH 104. Μια φορά δοκίμασα Pyramid εντέρινη για κλασσική κιθάρα και τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ικανοποιητικά.

μφχ,

Κώστας

Tags: