Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμαδακι πειραματικο  (Αναγνώστηκε 3775 φορές)

letasos

• Sr. Member
Μπαγλαμαδακι πειραματικο
« στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 09:48:23 μμ »
Γεια χαρά στην παρέα !
Το παρουσιαζόμενο οργανάκι είναι πειραματικό , για να μαθαίνω ! . Κλίμακα 36 . Για σκάφος βρήκα έναν τάκο από ξυλεία που είχε μείνει από την σκεπή – μάλλον έλατο η πεύκο . Μάνικας-καραουλο από πατοματοσανιδες με κόντρα από οξιά . Καπάκι από μια σανίδα από πεύκο , που το έκοψα με ένα πριόνι αλεποουρά και μετά το έφερα στο επιθυμητό πάχος . Ταστιέρα-καβαλάρης από ένα κομμάτι βεγγε που μου έδωσε εξτρα ο Δημήτρης από το dimizparts για να πειραματιστώ ( είχε ρόζους και ανάποδα νερά , αλλά κατάφερα να βγάλω ένα κομμάτι ) . Το μοναδικό εργαλείο ηλεκτρικό που χρησιμοποίησα ( γιατί δεν έχω χειροκίνητο ) ήταν ηλεκτρικό δραπανο για τις τρύπες στα κλειδιά και τα dots ( από καμβιλες 5mm ) . Όλη η άλλη δουλειά έγινε με εργαλεία χειρός . Τελείωμα γομαλάκα .
Οι λόγοι , που τόλμησα να παρουσιάσω το « ασχημόπαπο »  μου εδώ που σχεδόν κάθε μέρα βλέπουμε έργα τέχνης είναι τρεις :
1. Θέλω οι πιο έμπειροι να μου επισημάνουν τα αρνητικά που παρατηρούν . Έχω υπόψη μου αρκετά λαθάκια που έγιναν λόγω απειρίας και άγνοιας . Με τις δικές σας παρατηρήσεις επιπροσθέτως θα μπορέσω στο επόμενο πιο «επίσημο» κομμάτι να κάνω καλύτερη δουλειά .
2. Ο δεύτερος λόγος είναι να δώσω θάρρος σ’ολους εμάς τους άπειρους πλην όμως ορεξάτους . Όταν κανείς βλέπει αυτά που πολλοί εδώ μέσα παρουσιάζουν παθαίνει κυριολεκτικά πλάκα από το επίπεδο γνώσης και τεχνικής , σε σημείο που του «κόβονται» τα φτερά . Σύνθημα λοιπόν : newbie μην απογοητεύεστε ! – θέλει αρετην και τόλμη η οργανοποιεία !!!
3. Κι ο τρίτος λόγος είναι να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’όλα τα μέλη του φόρουμ για το απίστευτο υλικό που έχει μαζευτεί και την καθημερινή ζωντάνια και κίνηση που έχει . Ίσως να νοιώσουν άβολα , αλλά νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω πολύ-πολύ τον Μάνο , τον Κώστα και τον Παναγιώτη , τους οποίους ενόχλησα για κάποιες λεπτομέρειες και δυσκολίες που συνάντησα . Οι άνθρωποι αυτοί (όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι στο φόρουμ) όχι μόνο είναι πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου . Όχι μόνο είναι απίστευτα δοτικοί – ενώ φτιάχνουν παπάδες κάθονται και σου απαντάνε ( σε γελοίες ίσως γι αυτούς ερωτήσεις ) με κάθε λεπτομέρεια . Είναι κάτι παραπάνω : σου μεταδίδουν το μικρόβιο για την οργανοποιεία . Σας ευχαριστώ από καρδιάς .
Παραθέτω παρακάτω κάποιες φωτο και δείγματα ήχου παιγμένα στο πάνω , μέση και κάτω μέρος της ταστιέρας . Ζητώ την επιείκεια σας για το παίξιμο μου κι αναμένω τα σχόλια και τις κριτικές – Τασος .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Μπαγλαμαδακι πειραματικο
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 07, 2017, 10:58:29 μμ »
Χαίρομαι για σένα, για ό,τι νοιώθεις , για τη γραφή σου , και οπωσδήποτε για το μπαγλαμαδάκι σου .

Μπράβο ! προβλέπω μια καλή, ορεξάτη, δημιουργική συνέχεια !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 12:54:46 μμ »
Πολύ ωραίος....μπράβο!!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 01:33:39 μμ »
Μπράβο κι από μένα, και καλή συνέχεια!
για τις παρατηρήσεις που (πολύ ευγενικά) ζητάς, έχω μόνο μία "λειτουργική",: για τον καβαλάρη, που νομίζω σε παίρνει να τον κατεβάσεις λίγο ακόμα και να μαλακώσει το όργανο χαμηλά. Ίσως την επόμενη φορά χρειάζεται να δώσεις πιο μεγάλη κλίση στην ένωση.
Για τα ξύλα, κατεύθυνση νερών, κολλήσεις κτλ. έχει πολύ ¨βιβλιογραφία" στο forum όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις

και καναδυό "αισθητικές" μιας που δεν ξέρω αν επηρεάζουν λειτουργικά το όργανο: εγώ θα έκανα το πίσω μέρος του σκάφους με γωνία πιο κοντά στις 90° και γενικά τις αναλογίες πιο "μακριές" (ο καράολας π.χ. μου φαίνεται λίγο κοντός, δεν ξέρω κι αν η απόσταση από το κόκκαλο ως το πρώτο κλειδί είναι αρκετή, τα δικά μου χέρια "βρίσκουν" σε απόσταση μικρότερη από 4 εκ.)

Και πάλι συγχαρητήρια και καλή συνέχεια, το μικρόβιο δύσκολα σε αφήνει!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 04:47:13 μμ »
Άξιος! Για πρώτο όργανο μια χαρά είναι!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 05:44:35 μμ »
  Με γειές και με χαρές.
Μιά χαρά το βρίσκω κι εγώ το μπαγλαμαδάκι, η αισθητική του μου ταιριάζει πολύ.
Κι ο ήχος του μιά χαρά ακούγεται.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 09:47:21 μμ »
θα το καταφερεις στα ελεγα....................................μην καθεσαι ομως ξεκινα ενα ακομη τωρα που εισαι ζεστος
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 08, 2017, 10:12:46 μμ »
letasos μπράβο ωραίο το οργανάκι πολύ καλό για πρώτη κατασκευή, συχώρα με, λιγο αντίθετο θα με βρεις ως προς την επιλογή τον υλικών αλλα δεν εχει σημασία ειναι το πρώτο άντε τώρα βουρ για τα πολλά επόμενα   ;D ;D ;D ;D
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 11:11:07 πμ »
Ένα μεγάλο συγχαρητήρια και από μένα και κυρίως για το γεγονός ότι το πάλεψες με εργαλεία χεριού. Πολύ ωραίο οργανάκι. Η συμβουλή μου επειδή σε βλέπω πολύ ''ζεστό''- και χαίρομαι γι΄αυτό- στο επόμενο, πέρα από τα πιο ενδεδειγμένα ξύλα που ''θα πρέπει'' να χρησιμοποιήσεις κάνε και μία μικρή καβάντζα από τα ξύλα που θα παίρνεις (όσο επιτρέπουν τα οικονομικά σου, αντί για μία ταστιέρα πάρε δύο π.χ.). Καλώς ήρθες και καλή συνέχεια.

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 09, 2017, 09:17:51 μμ »
Γεια σας παιδιά . Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σας λόγια και τις παρατηρήσεις σας . Η χαρά μου είναι διπλή . Από την μια είναι σαν να πέρασα ένα δύσκολο μάθημα ( δεν μας ενδιαφέρει ο βαθμός !!! , αρκεί που είναι προβιβάσιμος ) . Κι από την άλλη ένοιωσα την ζεστασιά και την συμπαράσταση της οικογένειας του φόρουμ . Φιλε Κωστα Ζ. και Κωστα Π. δεν χρειάζεται να είμαι ζεστός για να συνεχίσω – μου μεταδώσατε την μούρλια , κι αυτή δεν φεύγει πια . Φίλε  Tseros , είναι πάνω από μηνά που έχω προμηθευτεί τα κλασικά υλικά για τα δυο επόμενα οργανακια ( για σκάφος φλαμούρι , κόντρα και καβαλάρη βεγγε , κόκαλα , ταστιέρα έβενο , καπάκι  έλατο) . Παράλληλα πήρα κι ένα φρεσκοκομμένο κούτσουρο καρυδιά , θα πειραματιστώ να αποξηράνω όπως διάβασα εδώ στο φόρουμ . Ξεράθηκε και μια κερασιά στον κήπο – θα την κόψω αυτό τον μήνα να δω μήπως βγει κάτι κι από κει . Ένας συνάδελφος στην δουλειά μου μίλησε και για καραγάτσι δεν ξερώ όμως αν είναι κατάλληλο σαν ξύλο ( με τι άλλο όνομα είναι γνωστό ; γιατί σε λίγα ψαξίματα που έχω κάνει δεν αναφέρεται μ’αυτό το όνομα κάτι στην οργανοποιεία ) . Έχω ταγμένη στα παιδιά μου μια άλλη κατασκευή , που θα με απασχολήσει μάλλον ως το Πάσχα , αμέσως μετά όμως ξεκινώ για το «καλό» . Μάνο ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις – τις κατέγραψα και θα τις έχω οπωσδήποτε υπόψη . Για το καράουλο έχεις δίκιο – εμποδίζει κι εμένα στο παίξιμο . Για το σκάφος το σχέδιο ήταν τελείως πρόχειρο ( πήρα κάτοψη , πλάγια όψη με μολύβι από ένα μπαγλαμαδάκι του εμπορίου και συμετρικοποιησα ) . Όσο για το καβαλάρη το είχα αφήσει από φόβο πιο ψηλά ώστε αν πήγαιναν όλα καλά να το κατεβάσω στην συνέχεια – το μάτι σου όμως …τι να σου πω … ε, ας το πω είσαι άλλο πράμα !!! ( το έχουν πει ένα σωρό κόσμος εδώ μέσα εξάλλου ) . Να’σται όλοι καλά !...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 10, 2017, 09:08:34 πμ »
....Ένας συνάδελφος στην δουλειά μου μίλησε και για καραγάτσι δεν ξερώ όμως αν είναι κατάλληλο σαν ξύλο ( με τι άλλο όνομα είναι γνωστό ; γιατί σε λίγα ψαξίματα που έχω κάνει δεν αναφέρεται μ’αυτό το όνομα κάτι στην οργανοποιεία )

είναι η φτελιά (πτελέα), elm στα Αγγλικά. Πάρ' το, κι αν έχει περίσσεμα θέλω κι εγώ :).
Έχω δει μια τρομερή κιθάρα από καραγάτσι, μου έκανε πολύ καλή εντύπωση τόσο από ήχο όσο κι από αισθητική, το συγκεκριμένο ήταν αρκετά σκούρο ξύλο με έντονα νερά. 

στο http://tonewooddatasource.weebly.com/wood-details-c-g.html γράφει πολύ καλά πράγματα...

"An underrated wood. Sounds like maple, but warmer in the highs. This is an amazing tone wood and looks incredible.
Elm wood is tight grained and generally comes in an ash-gray or brown color. The beauty of this wood is its discernible oblong ridges within the wood pattern itself.
Hard and tough, elm still bends when steamed and when dry, holds its shape. As the wood is resistant to decay, it is prized in woodworking, furniture and flooring.
Nearly impossible to split due to interlocking grain.
In terms of musical instruments, Elm isn't as commonly used as other woods but it still produces a sturdy instrument.  Can be a little unstable. It's quite dense."

.... βέβαια αναφέρεται σε Αμερικάνικη ποικιλία. Δεν βρίσκω τεκμηρίωση για ντόπια, πάντως εγώ πολύ θα ήθελα να βρω καραγάτσι (βρήκα ένα κατακείμενο στο χωριό αλλά ήταν ήδη σάπιο).

Κι άλλες πληροφορίες μπορείς να βρεις στο www.wood-database.com (πληροφορίες - χαρακτηριστικά για όλα τα ξύλα αλφαβητικά), αλλά έχει πολλές ποικιλίες φτελιάς απ' όλον τον κόσμο και δεν ξέρω ποια πλησιάζει περισσότερο στις ντόπιες.
Μερικές γενικές πληροφορίες για την κατάταξη της φτελιάς ως προς την σκληρότητα εδώ

http://www.wood-database.com/wood-articles/elm-wood-hard-and-soft/

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 10, 2017, 08:38:45 μμ »
Μανο , αλλη μια ευχαριστω .
Απο ξυλα γνωριζω αυτα που δουλεψα για το σπιτι ( κουζινες , ντουλαπες , γραφεια κ.λ.π. ) , δηλαδη οξια , δρυς , σουιδικο . Ως εκει . Ακουω κατι παντουκ , μπουμπιγκες και νοιωθω και πολυ "λιγος" και ασχετος . Εχουμε εδω ενα μεγαλο σχετικα ξυλουργειο , που ομως δουλευει ξυλα οικοδομης . Τον ρωτησα τα Χριστουγεννα για καρυδια ή μουρια κι αρχισε να γελαει . " Αν φερω 10 κυβικα θα τα παρεις ; " μου λεει ....
Το καραγατσι το ανεφερε ο συναδελφος προχθες - εχει καπου στο αμπελι του . Ειχε κοψει κλαδια για καυσοξυλα . Μην φανταστεις μεγαλο παχος . Απ'οτι καταλαβα μηλουσε για μαι διατομη : 6-8 cm . Συγουρα εδω γυρω κατι μπορω να ψαξω και να βρω . Το θεμα ειναι οτι μαλλον χρειαζεται κορμος ( > 20cm ; ) , και επομενως πρεπει να κοπει ολοκληρο δεντρο ( εδω ειμαι εννοειται αρνητικος , μια που ειχα ακουσει εκτος των αλλων παλαιοτερα , οτι κινδυνευε λογω ασθενιας να εκλειψει απο Ελλαδα ) . Και το αλλο θεμα ειναι πως το ξυραινεις . Εχω γνωστο που για δυο τρεις γενεες οι δικοι του ηταν βαρελοποιοι , θα τον ρωτησω , μηπως κατι ξερει . Τωρα περπαταω , τρεχω , κανω ποδηλατο και συνεχεια ψαχνω τι υπαρχει γυρω . Μεχρι και εικονες  απο κορμους στην παραλια ξασπρισμενους απο το κυμα ( που κατα καιρους εχω συναντησει ) εχουν περασει απο το μυαλο μου !!...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 11, 2017, 12:01:43 μμ »
Και βεβαια γελανε ρε συ Τασο....................
Αφου ολοι σχεδον οταν λενε ξυλο ενοουν την πευκη η την ελατη Σουηδιας.Οτιδηποτε αλλο το εχουν για ακριβο -εξωτικο ασχετως αν δεν ειναι. Τραβα σε μια ξυλαποθηκη σοβαρη και ρωτα    στον Σοφιανο ας πουμε, η στον Παντελακο στην Αθηνα.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

grmap

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφένδαμος
  • Αριθμός κατασκευών: οο
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 25, 2017, 05:02:22 μμ »
Μου αρέσει που στον τίτλο γράφει "πειραματικό"  {celebrate011}

Tags: