(Για τις ερωτήσεις του φίλου Νίκου)
Ναι το felt-pad είναι τσόχα, αυτό που λέμε κετσέ(πεπιεσμένο μαλλί).Έχω χρησιμοποιήσει και αυτό που βρίσκουμε σε καταστήματα εργαλείων, τα λεγόμενα τσοχάκια που τα κολλάμε στα πόδια των επίπλων για να μην γδέρνουν το πάτωμα. Νομίζω ,πως και τώρα κυκλοφορεί μια συσκευασία ,η οποία εκτός από τα στρογγυλά τσοχάκια περιέχει και ένα μεγαλύτερο παραλληλόγραμμο φύλλο ,που μπορεί κανείς να κόψει σε οποιοδήποτε διάσταση και να κολλήσει σε τάκο από ξύλο.
Το sanding και το rubbing είναι όροι που αναφέρονται αμφότεροι στο τρίψιμο των επιφανειών με πολύ λεπτά γυαλόχαρτα ή αποξεστικά, το buffing και polishing αναφέρονται στην διαδικασία γυαλίσματος με τα ανάλογα υλικά(κεριά, πάστες, αλοιφές, υγρά)κ.λπ. Βέβαια ,buffing-polishing, κάποιοι πετυχαίνουν και με χρήση όλο και πιο λεπτών αποξεστικών, για παράδειγμα ένα αποξεστικό βαθμού 12.000 μπορεί να δώσει μια γυαλάδα αν δεν κάνω λάθος περί το 50%.
Τις σκόνες pumice και rottenstone τις έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία σε βερνίκια νίτρου, στην μέθοδο της γομαλάκας δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία sanding-buffing ,παραδοσιακά οι λουστραδόροι μόλις πετύχουν την γυαλάδα που θέλουν(ύστερα από αρκετά χέρια) ,αφήνουν τις στρώσεις της γομαλάκας να στεγνώσουν και να σκληρύνουν πλήρως ,σαν τελικό χειρισμό ακολουθούν το λεγόμενο spiriting-off,δηλαδή βρέχουν μια φρέσκια μπάλα( ή ακόμη και ένα κομμάτι μαλακό βαμβακερό ύφασμα ) με λίγο οινόπνευμα και περνάνε την επιφάνεια με κινήσεις κατά μήκος των νερών , κάπως πιο γρήγορα γιατί το οινόπνευμα στεγνώνει γρήγορα. Αυτός ο τρόπος αφήνει μια λεία και αρκετά γυαλιστερή επιφάνεια, όποιος επιθυμεί περισσότερη γυαλάδα χρησιμοποιεί εναλλακτικά την βενζόη όπως προαναφέρθηκε, σαν γυαλιστικό παράγοντα.
Σχετικά με τα γυαλόχαρτα wet-sanding νομίζω πως έχει η 3M και στην Ελλάδα υπάρχουν μέχρι 1200 βαθμό. Τα βρίσκουμε ως wet or dry. Για βιβλία, δυστυχώς στην Ελλάδα ,υπάρχει πολύ μεγάλο κενό και τα βιβλία που αναφέρονται σε βερνίκια και χρώματα είναι κυρίως για ζωγράφους, πάντως ένα εξαιρετικό βιβλίο που δανείστηκα και διάβασα πριν χρόνια είναι, αν θυμάμαι καλά, του Κώστα Πλακωτάρη με τίτλο υλικά και τεχνική στην ζωγραφική διακοσμητική, το μεταφέρω με επιφύλαξη γιατί δεν θυμάμαι καλά τον τίτλο, εκδόσεις Φιλιππότη. Στο εξωτερικό σίγουρα υπάρχει κατακλυσμιαία ποικιλία, τέτοια που ό,τι και να προτείνει κανείς θα είναι λίγο.