Αποστολέας Θέμα: Resonator Guitar #2  (Αναγνώστηκε 18812 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Resonator Guitar #2
« Απάντηση #45 στις: Φεβρουαρίου 14, 2017, 09:25:35 πμ »
Καλημέρα κι από μένα .

Ο καράολας, η ταστιέρα, τα F holes και τα μαύρα περιθώρια (bindings) σε συνδυασμό με το ανοιχτόχρωμο ξύλο , μας χαρίζουν ήδη, μια εύγλωττη, πλήρη και όμορφη γεωμετρία ! Αμα βάλουμε στο νού μας και το εντυπωσιακό μεταλλικό καπάκι (χρώμα, σχήμα, υλικό γυαλάδα ) ... τα εικαστικά περιθώρια στενεύουν ...

Φίλε η γνώμη μου (άμα θέλεις την κρατάς, άμα θέλεις την πετάς, η δική μου εκτίμηση απέναντί σου είναι απολύτως δεδομένη ) .

Εφόσον προχωρήσεις σε ζωγραφική τεχνητής παλαίωσης , καλό θα είναι να γίνει, όσο μπορείς, πιο "διακριτικά" ώστε να μην αντιστρατεύεται τα τονισμένα με τα bindings γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οργάνου . ( Το "διακριτικά" στην πράξη σημαίνει , μικρό λεπτό πινελάκι , κοντές - στικτές πινελιές , συχνό οπτικό αυτοέλεγχο από κοντα και από μακρυά κατά τη ζωγραφική διαδικασία ... )
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Φεβρουαρίου 14, 2017, 10:45:29 πμ »
Παίδες ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας κατασκευής.  {celebrate011}

θα το πω, δεν αντεχω...

βρε παναγιωτη κανεις μια σουπερ καθαρη δουλεια, με πατινες μετα θα την κανεις, κριμα τοσο ομορφο ξυλο...
ασε μετα απο δυο χιλιαδες ωρες παιξιματος και εκατο χρονια να την (αναπαλαιωσει τοτε...  {celebrate015})-φτιαξει ετσι αλλος!

καλη συνεχεια! (με εχει φαει η περιεργεια  {music024} για το τελικο αποτελεσμα- ασε τις εκδρομες τις πολλες να την δουμε τελειωμενη!)

(οχι τιποτ αλλο, αλλα ερχονται τσικνοπεμπτη καθαρα δευτερα καλουμπες και χαρταετοι.... και χαλβαδολαγανες με το κιλο...)  {music017}

Να ξαναπώ ότι πρόκειται για κόντρα πλακέ στο οποίο δεν έχω κολλήσει καπλαμάδες. Επίσης το μαγαζί DIY που το πήρα με γέλασε κατά κάποιο τρόπο γιατί ενώ του είπα ότι θέλω σημύδα τελικά μου έδωσε λεύκα (εγώ το χαϊβάνι δεν κατάλαβα τη διαφορά). Συνέπεια είχε ότι η λεύκα ως μαλακό ξύλο όπου ακούμπησε έκανα χτυπηματάκια και επίσης ως λευκό ξύλο λερώνεται πολύ εύκολα και σε βάθος. Κατά συνέπεια θα ήθελε πολύ τρίψιμο με φόβο να βγεί το αποκάτω στρώμα. Επίσης τα πλαϊνά είναι μασίφ κελεμπέκι αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. (Φαίνεται ότι τελικά είμαι μανούλα να κρύβω τις ατέλειες με τις φωτογραφίες που βάζω  >:( )

Στέλιο την επόμενη φορά θα ξέρω ...... καπλαμά κελεμπέκι μουαρέ.  ;D

Καλημέρα κι από μένα .

Ο καράολας, η ταστιέρα, τα F holes και τα μαύρα περιθώρια (bindings) σε συνδυασμό με το ανοιχτόχρωμο ξύλο , μας χαρίζουν ήδη, μια εύγλωττη, πλήρη και όμορφη γεωμετρία ! Αμα βάλουμε στο νού μας και το εντυπωσιακό μεταλλικό καπάκι (χρώμα, σχήμα, υλικό γυαλάδα ) ... τα εικαστικά περιθώρια στενεύουν ...

Φίλε η γνώμη μου (άμα θέλεις την κρατάς, άμα θέλεις την πετάς, η δική μου εκτίμηση απέναντί σου είναι απολύτως δεδομένη ) .

Εφόσον προχωρήσεις σε ζωγραφική τεχνητής παλαίωσης , καλό θα είναι να γίνει, όσο μπορείς, πιο "διακριτικά" ώστε να μην αντιστρατεύεται τα τονισμένα με τα bindings γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οργάνου . ( Το "διακριτικά" στην πράξη σημαίνει , μικρό λεπτό πινελάκι , κοντές - στικτές πινελιές , συχνό οπτικό αυτοέλεγχο από κοντα και από μακρυά κατά τη ζωγραφική διαδικασία ... )

Ιωσήφ από ζωγραφική είμαι "κουλός". Δεν πρόκειται να πιάσω στο χέρι μου πινέλο ψιλό. Μόνο πινέλα μεγάλων επιφανειών (δηλαδή από μπατανόβουρτσα και πάνω ::) ). Πράγματι είναι ένα θέμα η διακριτικότητα και για μένα μεγάλο πρόβλημα. Ήθελα να το γράψω στο μήνυμα για το δοκίμιο παλαίωσης (αλλά τελικά το ξέχασα), ότι στο μικρό αυτό ξύλο προσπάθησα να χωρέσω διάφορες τεχνικές. Στην κιθάρα δεν θα υπάρχουν όλα μαζί στο ίδιο σημείο. Ελπίζω να καταφέρω κάποιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Γιαυτό εξάλλου θα κάνω δοκιμές σε δοκίμια πραγματικών διαστάσεων κιθάρας.   
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Φεβρουαρίου 14, 2017, 12:37:56 μμ »
Μόλις παρέλαβα από Aliexpress (παραγγελία 6-1-2017).
Κώνος 7,2 $ (εντάξει δεν είναι σαν τον τσέχικο με τα 40 € αλλά για να δούμε τι ψάρια πιάνει. Βάρος 36 γραμμάρια)
Καβαλάρης 4,74 $ (τον πήρα περισσότερο γιατί μοιάζει αντιγραφή της Taylor για να τον αντιγράψω κι εγώ)
Κλειδιά 16,73 $  (φαίνονται αξιοπρεπή για τα λεφτά τους)

[ Invalid Attachment ]

Σε προηγούμενο μήνυμα είχα γράψει ότι το καπάκι (του τέντζερη  ;D ) το είχα πάρει  8 € . Τελικά η τιμή του ήταν γύρω στα 20 € και τον είχα παραγγείλει από amazon.uk.co (κινέζικο βέβαια). Αλλά προφανώς θυμόμουνα τον κώνο.

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #48 στις: Φεβρουαρίου 14, 2017, 03:45:53 μμ »
Παναγιώτη, συγχαρητήρια και από μένα για την τρομερή αυτή κατασκευή. Έχεις ένα φόρουμ να αγωνιά για την έκβαση αλλά κατά βάθος όλοι ξέρουμε ότι θα είναι, και αυτό το πείραμα, πετυχημένο.
Όσο για το κόντρα πλακέ, εμένα σημύδα μου φαίνεται. Τα νερά της λεύκας δεν είναι τόσο έντονα. Να ξέρεις πάντως ότι κατά την παραγωγή του κόντρα πλακέ σημύδας χρησιμοποιούν κυρίως "μαύρη" κόλλα (φαινoλική) ενώ στη λεύκα "κρυσταλιζέ" (ουριακή, που είναι άσπρη) οπότε αν γιαλοχαρτάρεις τελείως τον εξωτερικό καπλαμά, θα μπορέσεις να δεις τι χρώμα έχει.

Καλή συνέχεια.
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Φεβρουαρίου 14, 2017, 08:58:28 μμ »
Πασχάλη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Βέβαια όπως λέω πάντα οι φωτογραφίες δεν λένε όλη την αλήθεια. Υπάρχουν αστοχίες κτλ.

Μάλλον μου δώσανε δύο διαφορετικά είδη κόντρα πλακέ. Το καπάκι πράγματι έχει νερά αλλά η πλάτη είναι κατάλευκη χωρίς νερά.

Εν τω μεταξύ σήμερα μπήκαν και τα τάστα (δεν έχω κολλήσει το μπράτσο ακόμα).

[ Invalid Attachment ]

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Φεβρουαρίου 15, 2017, 09:14:10 πμ »
Θειε Παναγιωτη με παιρνεις για μαθητη?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Φεβρουαρίου 15, 2017, 04:39:50 μμ »
Θειε Παναγιωτη με παιρνεις για μαθητη?

κι εμενα υπεροχε θειο μου
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Φεβρουαρίου 15, 2017, 09:05:26 μμ »
Ρε σείς! Δεν αφήνετε το δούλεμα. Τις δικές σας κατασκευές ζηλεύω πάντα γιατί δεν μπορώ να τις φτάσω!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 02:11:12 μμ »
Houston, we've got a problem!  >:(  :'(  :o

Το κατασκευαστικό μέρος της resonator (σχεδόν) τελείωσε, και ιδού η πρώτη φωτογραφία σε καθαρό περιβάλλον για τα πρώτα παιξίματα.

Αλλά ..... δυστυχώς με ένα μεγάλο πρόβλημα.  :'( :'( :'(  Το ύψος του καβαλάρη είναι τελικά μικρό και αυτό συνεπάγεται εκτός των άλλων και μικρή γωνία προς το χορδοδέτη (brake angle). Οι υπολογισμοί της γωνίας ένωσης μπράτσου σκάφους, έγιναν με βάση τις προηγούμενές μου κατασκευές κιθάρας αλλά τελικά δεν ταίριαζαν με την συγκεκριμένη κατασκευή διότι δεν έλαβαν υπόψη :

1) τόσο το συνολικό ύψος του μεταλλικού καπακιού (27mm) όσο και την καμπυλότητά του που δίνει ύψος μέχρι την τρύπα από την οποία βγαίνει το μπισκότο και ο καβαλάρης (10 mm).
2) τη χρήση του χορδοδέτη που είναι σε απόσταση από τον καβαλάρη και άρα η γωνία που σχηματίζουν θα ήταν μικρότερη από εκείνη που σχηματίζεται στον "κλασσικό" καβαλάρη ακουστικής κιθάρας. Εξ άλλου το σημείο που αγκυρώνουν οι χορδές είναι αρκετά ψηλά και όχι σε μηδενικό ύψος σε σχέση με το καπάκι όπως στις ακουστικές.

Όπως βλέπω εκ των υστέρων, ο καβαλάρης θα έπρεπε να έχει συνολικό ύψος μαζί με το μπισκότο μεταξύ 18 και 25 mm περίπου ενώ τώρα ο καβαλάρης είναι τώρα γύρω στα 11 mm. Αυτό δίνει ένα ύψος της Μι μπάσο γύρω στα 4 mm . Παρόλο ότι ο συγκεκριμένος τύπος κιθάρας πρέπει να έχει λίγο μεγάλο ύψος επειδή παίζεται και με slide, θεωρώ ότι το 4 mm είναι μεγάλο. Οριακά μπορεί να πέσει λίγο ακόμα και θα το προσπαθήσω κατεβάζοντας λίγο το ύψος του πηγαδιού, αλλά ήδη η γωνία των χορδών μέχρι τον χορδοδέτη τείνει προς μηδέν μοίρες.

[ Invalid Attachment ]

Παρόλα αυτά η κιθάρα με 13άρες χορδές παίζει πολύ ωραία, είναι βέβαια σκληρή λόγω ύψους χορδών.

Με αυτά και μ' αυτά το φινίρισμα σταμάτησε να με απασχολεί προσώρας. Στη σκέψη μου υπάρχει τώρα επιλογή να κάνω δοκιμές με λούστρο χωρίς κανένα βάψιμο, όπως που συνέστησαν οι αγαπητοί μας συμφορουμήτες Ιωσήφ και Στέλιος. Θα δούμε. Τώρα πρέπει να δω τι θα κάνω με το παραπάνω πρόβλημα. 

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #54 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 02:25:57 μμ »
Κούκλα γίνεται, και δεν αμφιβάλλω καθόλου για το τελικό αποτέλεσμα!

Προς το παρόν, για "πρόχειρη" αντιμετώπιση με τον ίδιο χορδοκράτη υπάρχει η λύση να περάσεις τις χορδές "ανάποδα", δηλαδή όλη η χορδή μέσα από την τρύπα προς το καπάκι και μετά κάτω από το τελείωμα (και όχι πάνω που μπαίνουν κανονικά) προς τον καβαλάρη. Έτσι θα αυξηθεί η break angle για να την ακούσεις τουλάχιστον μέχρι να βρεις τι θα κάνεις (αν χρειαστεί να κάνεις κάτι, αφού όπως λες παίζει καλά).
Κάθε αρχή και δύσκολη. Είναι λίγο μυστήρια η γεωμετρία της resonator.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 02:40:27 μμ »
Καλή ιδέα Μάνο. Ευχαριστώ ! Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #56 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 06:23:24 μμ »
Μας χωρίζουν έτη φωτός από τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται αυτή τη στιγμή ... Ομως είμαι ενθουσιασμένος  {music015}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 20, 2017, 09:03:09 πμ »
αντιμετώπιση με τον ίδιο χορδοκράτη υπάρχει η λύση να περάσεις τις χορδές "ανάποδα", δηλαδή όλη η χορδή μέσα από την τρύπα προς το καπάκι και μετά κάτω από το τελείωμα (και όχι πάνω που μπαίνουν κανονικά) προς τον καβαλάρη.

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 20, 2017, 11:33:13 πμ »

2) τη χρήση του χορδοδέτη που είναι σε απόσταση από τον καβαλάρη και άρα η γωνία που σχηματίζουν θα ήταν μικρότερη από εκείνη που σχηματίζεται στον "κλασσικό" καβαλάρη ακουστικής κιθάρας. Εξ άλλου το σημείο που αγκυρώνουν οι χορδές είναι αρκετά ψηλά και όχι σε μηδενικό ύψος σε σχέση με το καπάκι όπως στις ακουστικές.
....
Τώρα πρέπει να δω τι θα κάνω με το παραπάνω πρόβλημα.

κάτι δεν μου κάθισε καλά στην φωτογραφία, το συνειδητοποίησα αργότερα και μάλλον συμβάλλει (έστω και λίγο) στο πρόβλημα.
Η ένωση είναι στο 14ο τάστο και όχι στο 12ο, με αποτέλεσμα να "τραβιέται" ο καβαλάρης προς την ένωση και να "γλυκαίνει" η κι άλλο η γωνία.

Το πρόβλημα νομίζω ότι θα λυθεί πολύ απλά με "πειραγμένο" χορδοδέτη ή νέο : άλλου είδους ή ιδιοκατασκευή, πιο κοντό για να τρβήξει τις χορδές πίσω και κάτω. Είμαι σίγουρος ότι αισθητικά θα τον εντάξεις απολύτως. Σταχυολογώ:

δες εδώ, τον τρίτο στη σειρά, είναι αντιγραφή (ή original ? δεν ξέρω) της Kay, παρόμοιος με τον παραπάνω, πολύ απλός στην κατασκευή (εντάξει μπορεί να χαλάσεις δυο τρεις λάμες αλλά κάποτε θα γυρίσει σωστά  ;D )

Σε παίρνει να αλλάξεις το καπάκι (τον δίσκο)? αν μπει ξύλινο συνεπίπεδο με το καπάκι θα βελτιώσει κάτι ? (με αυτόν τον χορδοδέτη δεν νομίζω, αλλά λέω αν έχεις σκεφτεί τίποτ' άλλο)
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 20, 2017, 11:54:43 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Φεβρουαρίου 20, 2017, 07:07:22 μμ »
Με τη γόνιμη συνεισφορά του Μάνου και μετά από άλλαγμα στον καβαλάρη και διαμόρφωσή σε συνολικό ύψος (μπισκότο και καβαλάρης) γύρω στα 12,5 mm, έκανα δοκιμές με τις χορδές περασμένες τόσο κανονικά όσο και από κάτω. Όταν οι χορδές περνιούνται από κάτω κερδίζω 1 μοίρα περίπου στη γωνία με το χορδοδέτη. Έτσι η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1) Με κατέβασμα του πηγαδιού κατά 2 mm, έχω action περίπου 3 mm στη Μι μπάσσο. Με τις χορδές από κάτω μετράω οριακά πάνω από τις 5 μοίρες ενώ με τις χορδές κανονικά, λίγο πάνω από τις 4 μοίρες
2) Με κατέβασμα του πηγαδιού κατά 3,0 -3,5 mm το action γίνεται 2,5 mm περίπου και η γωνία πέφτει κατά 1 μοίρα. Ήτοι με χορδές από κάτω η γωνία πάει λίγο πάνω από 4 μοίρες και με χορδές περασμένες κανονικά λίγο πάνω από 3 μοίρες. Με αυτό το action το παίξιμο έγινε λίγο πιό μαλακό αλλά δεν μπορώ να πω ότι η μεταβολή ήταν δραματική. Πιστεύω ότι οφείλεται στις 13άρες χορδές.  Δυστυχώς οι δοκιμές έγιναν στο εργαστήριο και δεν είχα πάρει μαζί μου το slide για να δω τι επίπτωση έχει το κατέβασμα των χορδών σε παιξίματα με αυτό.

Σημειώνω ότι με κατεβασμένο το πηγάδι δεν ενοχλεί πλέον το μεταλλικό καπάκι και έτσι η όποια επιλογή π.χ. για αλλαγή με ξύλινο, μπορεί να γίνει με αισθητικά κριτήρια.

Κατά συνέπεια προς το παρόν επιλέγω το Νο1 (κατέβασμα του πηγαδιού κατά 2 mm και χορδές από κάτω) και ίσως διατηρώ ένα ελάχιστο περιθώριο να μειώσω λίγο ακόμα το ύψος του καβαλάρη αν χρειαστεί.

Μάνο για νέο χορδοδέτη θα το μελετήσω και θα δω τι μπορώ να κάνω και τι θα κερδίσω τελικά.

ΥΓ
Το πέρασμα των χορδών από κάτω είναι λίγο μπελάς ιδιαίτερα αν θέλει κανείς να αλλάξει μια σπασμένη χορδή, επειδή υπάρχει το μεταλλικό καπάκι. Ευτυχώς ...... δεν προβλέπεται να παίξω blues σε live στο υπόλοιπο της ζωής μου ώστε να ανησυχώ μπας και μου σπάσει καμιά χορδή.   ;D ;D