Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας  (Αναγνώστηκε 38084 φορές)

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
Απ: Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #105 στις: Απριλίου 28, 2017, 08:44:55 πμ »
ξεκινησα τα φιλετα στο καπακι που εχει radius 30 οποτε η καμπύλη είναι πολυ μικρή, ουσιαστικα επιπεδο είναι....

Αφου ανοιχτηκαν τα αυλακια μια χαρα (εχει κατι τριχες απο τον ελατο που πετανε παρολο που τα εκοψα οπως πρεπει, υπαρχουν οδηγιες για τη φορα στο stewmac)

ειδα το καπακι !!!!   {music024}  {music024}  {music024}  {music024}  {music024}

ΟΛΟ ΧΑΡΑΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΡΕΜΕΛ
Δεν πιεζα σχεδον καθολου και ημουν πολυ προσεκτικος.
Δε τραβηξα φωτογραφιες απο τη διαδικασία γιατι είχα ξεχασει το κινητο. Θα τραβήξω την ιδια διαδικασία για την πλατη μετα το τριημερο....

Θα παω για ποτισμα του καπακιου μπας και φύγουν οι χαρακιες (αν και είναι βαθιες)
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 28, 2017, 09:22:32 πμ από georgalasg »
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #106 στις: Απριλίου 28, 2017, 09:57:46 πμ »
καλή ευκολία, πιστεύω ότι θα φύγουν οι χαρακιές. Έχει τύχει να "ξαναφέρω" αρκετά βαθιές σε έλατο (ενώ σε κέδρο ... δεν ...)
Τελικά με dremel το άνοιξες (και τη βάση του stewmac που βλέπω σε προηγούμενη φωτο) ή με το trimmer με την βάση πλεξιγκλάς ?
τις "τρίχες" δεν μπορείς να τις αποφύγεις (εξαρτάται κι από το ξύλο, άλλα αφήνουν κι άλλα όχι), οι οδηγίες είναι για να μην πετάξει σχίζες ολόκληρες και κάνει σοβαρή βλάβη. Εγώ έχω φτιάξει διάφορες "λίμες" από ξυλαράκια στα οποία κολλάω γιαλόχαρτα, σε διάφορα σχήματα (μισοφέγγαρα, ευθύγραμμα αλλά με τραπεζοειδή διατομή κ.ά.) για να φτάνουν σε γωνίες σε βαθειά / τριγωνικά κοψίματα στα κανάλια.

κάτι ακόμα, το κόλπο με τις σωλήνες δεν το κατάλαβα (μία πάνω μία κάτω για να ανακουφίζει το σφίξιμο ? ή κάτι άλλο ? ) έχεις κανένα link σε βίντεο ?

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #107 στις: Απριλίου 28, 2017, 10:05:08 πμ »
καλημερα. Τις εχω δει τις λιμες και πρεπει να τις φτιαξω και εγω. Ειναι πολυ χρησιμες.
Το εκανα με το παρακατω εργαλείο.

Για το βιντεο κοιτα στο
https://www.youtube.com/watch?v=sAeXskZHC2o

στο 14.30.  Δες το ολο το βιντεο είναι πολυ καλο
Τελικα δεν το εφαρμοσα γιατι λογω των μεγάλων καμπυλων της κιθαρας τσακιζε ο σωληνας. Πρεπει να βρω αλλον πιο μαλακο και δεν βρίσκω πουθενα (πηγα σε ολους τους "σωληναδες" του πειραια)

Οι δυο σωληνες που εχει (πανω και κατω) δεν εχω καταλαβει για πιο λογο υπαρχουν. Ισως να εχει αντιγραψει το radius στο mdf που παταει ο σωληνας και να είναι για καπακι και για πλατη; Ισως...
Εγω και ο Ζοζέφ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #108 στις: Απριλίου 28, 2017, 10:39:21 πμ »
...Οι δυο σωληνες που εχει (πανω και κατω) δεν εχω καταλαβει για πιο λογο υπαρχουν. Ισως να εχει αντιγραψει το radius στο mdf που παταει ο σωληνας και να είναι για καπακι και για πλατη; Ισως...

ναι γι' αυτό είναι. Από τη μια μεριά γράφει Top κι από την άλλη Back. Προφανώς το γυρνάει πάνω - κάτω ανάλογα με το τι κολλάει. Και οι σωλήνες μπαίνουν για να πάρουν τις καμπυλότητες (των δίσκων) και συγχρόνως να "ανακουφίσουν" το σφίξιμο. Σαν τη σαμπρέλα λειτουργεί (πιέζει "τόσο - όσο") αλλά εφαρμόζεται πολύ πιο γρήγορα και "καθαρα", βλέπει την ένωση και σκουπίζει τις κόλλες κτλ.. Βέβαια προσθέτει στο εργαστήριο άλλη μια γαϊδουροκατασκευή για κάθε καλούπι (οι σωλήνες είναι βιδωμένες). Καλύτερα η σαμπρέλα.

Παράθεση από: georgalasg
Τελικα δεν το εφαρμοσα γιατι λογω των μεγάλων καμπυλων της κιθαρας τσακιζε ο σωληνας.

με πιστόλι θερμού αέρα δοκίμασες ?

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #109 στις: Απριλίου 28, 2017, 10:42:03 πμ »
ετσι ακριβως. Στη δικη μου εβαλα σωληνα μιας ιντζας. Ισως να είναι λιγο μικροτερη του αμερικανου.
Εγω και ο Ζοζέφ.

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #110 στις: Απριλίου 28, 2017, 01:57:34 μμ »
Εμένα σαν αλφαδολάστιχο μου φένεται.
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #111 στις: Απριλίου 28, 2017, 02:48:04 μμ »
Αλφαδολαστιχο ειναι πραγματι. Η κιθαρα του ειναι μεγαλη με μικρες καμπυλες και λυγιζει χωρις να κανει σπασιματα. Η δικη μου ειναι πολυ μικρη με εντονες καμπυλες και δυστυχως το αλφαδολαστιχο τσακιζει με αποτελεσμα να κανει μεγαλες ανωμαλιες καθ'υψος..
Δεν υπαρχει αλφαδολαστιχο μαλλον πιο ευκαμπτο. Δε ξερω αν ειναι πιο ευκαμπτο καποιο μικροτερης διατομης. Το παχος του υλικου ειναι μαλλον το ιδιο σε ολα παντως

Μανο το σκεφτηκα αλλα δε το δοκιμασα ακομα. Βαρεθηκα και εβαλα τα λαστιχα. Στην επομενη κιθαρα θα το ξαναπροσπαθησω
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #112 στις: Απριλίου 28, 2017, 11:53:45 μμ »
Αλφαδολαστιχο ειναι πραγματι. Η κιθαρα του ειναι μεγαλη με μικρες καμπυλες και λυγιζει χωρις να κανει σπασιματα. Η δικη μου ειναι πολυ μικρη με εντονες καμπυλες και δυστυχως το αλφαδολαστιχο τσακιζει με αποτελεσμα να κανει μεγαλες ανωμαλιες καθ'υψος..
Δεν υπαρχει αλφαδολαστιχο μαλλον πιο ευκαμπτο. Δε ξερω αν ειναι πιο ευκαμπτο καποιο μικροτερης διατομης. Το παχος του υλικου ειναι μαλλον το ιδιο σε ολα παντως

Μανο το σκεφτηκα αλλα δε το δοκιμασα ακομα. Βαρεθηκα και εβαλα τα λαστιχα. Στην επομενη κιθαρα θα το ξαναπροσπαθησω

τραβα να βρεις λαστιχο σιλικονης.............θα το πληρωσεις ομως. Διοτι στην Ελλαδα ....η μαστουρα η καψουρα , κι αλανιαρα η τσιπουρα πληρωνονται
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #113 στις: Απριλίου 29, 2017, 06:25:30 μμ »
εγω θα το πω...

ακομη ψαχνω να βρω, τι διαολο θελουν οι αμερικανοι αυτο το λαστιχο για την κολληση της πλατης στα πλευρα, και σε τι εξυπηρετει....

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
Κατασκευή πρώτης ρεμπετοκιθάρας
« Απάντηση #114 στις: Απριλίου 29, 2017, 07:48:57 μμ »
Γεια σου κωστα.  :D
Θα ψαξω να δω πως ειναι αν και οπως λεει ο στελιος μια χαρα γινεται δουλεια με τα λαστιχα ποδηλατου.

Εγω και ο Ζοζέφ.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #115 στις: Μαΐου 01, 2017, 11:10:19 μμ »
Στα μπουζούκια το καπάκι το κολλάμε με χαρτοταινια. Στις κιθάρες δεν κάνει η χαρτοταινια ?
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #116 στις: Μαΐου 02, 2017, 06:52:06 πμ »
θα σου πω και εναν πιο ευκολο τροπο να κολλας και την πλατη, χωρις δυσκολιες και σαμπρελολαστιχα...

βαγγελη, αυτο ακριβως εννοουσα!

...αυτες οι σαμπρελες και τα αλφαδολαστιχα, μονο τα F16 λειπουν...  {celebrate015}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #117 στις: Μαΐου 02, 2017, 08:50:34 πμ »
υπέθεσα οτι επειδή οι χορδές τραβανε το καπακι και δε πιεζουν οπως το μπουζούκι (λόγω διαφορετικου καβαλάρη) θα θελει καλυτερη κολληση (μεγαλυτερη πιεση δηλαδη).

Παντως με τα λάστιχα κολαεί πολυ εύκολα. 
Εγω και ο Ζοζέφ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #118 στις: Μαΐου 02, 2017, 09:27:39 πμ »
Στα μπουζούκια το καπάκι το κολλάμε με χαρτοταινια. Στις κιθάρες δεν κάνει η χαρτοταινια ?

εξαρτάται από την κόλλα. Η ψαρόκολα ίσως δεν απαιτεί μεγάλη πίεση. Η titebond ανάλογα με την εφαρμογή. Μεγαλύτερη πίεση = καλύτερη κόλληση (αν σε παίρνει να πιέσεις). Με τα λάστιχα ρυθμίζεις αναλόγως, είναι καλή λύση.

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
« Απάντηση #119 στις: Μαΐου 02, 2017, 02:06:49 μμ »

Φίλοι γεια σας Εγώ being a traditionalist I do it the old fashion way Παρόλο που έχω ένα Dremmel και ένα Router  ( λίγο μεγάλο για λεπτοδουλειές) χρησιμοποιώ ένα hand tool που κατασκεύασα από έβενο και ένα άλλο μπρούντζινο με πολύ ακρίβεια και ευχαρίστηση Δεν αφήνει σκλήθρες ένα ακονισμένο σκαρπέλο μετά το αρχικό χάραγμα Δεν είναι χρονοβόρα δουλειά και χρησιμοποιείται ακόμη από πολλούς κατασκευαστές που δεν αποβλέπουν σε μαζική παραγωγή οργάνων Δηλαδή αντί 5 λεπτά μπορεί να χρειαστώ μία ώρα