Αποστολέας Θέμα: φωτο από τήν τελευταία δουλειά μου  (Αναγνώστηκε 6419 φορές)

chris

• Hero Member
φωτο από τήν τελευταία δουλειά μου
« στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 02:48:20 μμ »
φωτο από τήν τελευταία δουλειά μου , πού κουτσά στραβά ετελείωσα . Ζητώ από τά παιδιά τού φορουμ νά μέ υποδείξουν μάρκα  καλή βερνικιού πολυουροθάνης 2 συστατικών καί σίλερ άχρομο,  γιά νά λουστράρω 3 μπουζούκια.Επειδή μέχρι τώρα λουστράριζα γιά λόγους ευκολίας μέ βερνίκι μπάλας, αλλά δέν έμεινα ευχαριστημένος γιαυτό λέω να τά κάνω τώρα μέ βερνίκι πιστολιού γιά καλύτερα. Ακούω γνώμες[/url][/img]

[/url][/img]

[/url][/img]

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: φωτο από τήν τελευταία δουλειά μου
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 04:13:20 μμ »
Χρηστο, το μονο πολυουρεθανης που εχω δοκιμασει ειναι το στιλπνο της Er Lac το οποιο στεγνωνει και πολυ γρηγορα και μου φανηκε μια χαρα.
Σε καταστηματα με χρωματα αυτοκινητου ομως, θα βρεις πολυ καλυτερα βερνικια. Στην τελευταια μου κατασκευη πηρα το Autoclear HSR της εταιριας Sikkens το οποιο δεν ειναι μεν πολυουρεθανης (μου ειπαν ειναι ακρυλικο/πολυεστερικο) αλλα ειναι πολυ ευκολο στην εφαρμογη και σκληραινει σαν βραχος.
Καποιος πιο εμπειρος θα σε κατατοπισει καλυτερα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 04:22:21 μμ »
Φοβερη δουλεια και μπραβο σου, τωρα για τα βερνικια το μονο που εχω να πω ειναι.Βερνικια νιτρου η πολυουρεθανης δυο σιστατικων  για το πρωτο χερι, και μετα η δυο η ενος σιστατικου για το δευτερο και τελευταιο.Απλα να ξερεις οτι τα ενος συστατικου αργουν να στεγνωσουν.Καποιος με πειρα θα μας διαφωτισει καλυτερα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 05:44:49 μμ »
Φίλε Χρήστο,
θα συμφωνήσω με τον Γιάννη ότι και τα υποστρώματα και τα βερνίκια πολυουρεθάνης της Er Lac πλέον είναι τα καλύτερα και έχουν αντικαταστήσει σε ποιότητα τα βερνίκια και τις λάκες της VIVECHROM.

Για τα βερνίκια της Sikkens το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι πάρα πολύ σκληρά, κατάλληλα για ξύλινα πατώματα βαριάς χρήσης (σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κλπ) και ανάλογα με τον τύπο και για εξωτερική χρήση μέχρι και σε σκάφη.

Ο Γιάννης μπορεί να τα χρησιμοποίησε για βαφή σώματος ηλεκτρικής κιθάρας όπου η βαφή νομίζω δεν επηρεάζει πολύ τον ήχο αλλά για σκάφος μπουζουκιού έχω την εντύπωση ότι θα τον σκληρύνει και θα τον οξύνει πολύ.

Αν κάποιος τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε μπουζούκι ας μας πει.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 06:10:24 μμ »
Χρήστο μπράβο !!!!!! Πολύ όμορφο το μπουζούκι. Τελικά η ομάδα είναι όαση !!!!!!!  8)
Όσον αφορά στα βερνίκια, καλύτερα να σου πούνε οι πιο έμπειροι. Στο συγκεκριμένο θέμα είμαι ακόμη βρέφος.
Και πάλι συγχαρητήρια !!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 06:44:13 μμ »
Φίλε Χρήστο,
τώρα θυμήθηκα ότι πριν από δύο εβδομάδες σε μια ρεμπετομάζωξη, έπεσαν στα χέρια μου δύο τρίχορδα πολύ γνωστού κατασκευαστή και μέλους του χώρου μας το ένα μάλιστα ακόμα "άστρωτο" καθώς είναι κατασκευασμένο τον Μάϊο.

Ήταν και τα δύο βαμμένα με βερνίκια που οι κάτοχοί τους μου είπαν ότι ήταν φυσικά. Το βερνίκι στην όψη μου θύμιζε πολύ πολυουρεθανικό δύο συστατικών και ήταν και σατινέ.

Χωρίς να θέλω να θίξω σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα της έρευνας του συγκεκριμένου κατασκευαστή που είναι ιδιαιτέρως ανοιχτός και πάρα πολύ ψαγμένος και για να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα βερνίκια σίγουρα θα το έψαξε πολύ, εμένα δε μου άρεσε η όψη τους.

Έδειχνε κάτι σαν "πλαστικοποίηση" και ενώ ήταν πολύ όμορφα και λιτά ως όργανα και είχαν πάρα πολύ καλό ήχο, ακόμα και το άστρωτο, αυτή η όψη με χαλούσε πολύ. Μπορεί να ήταν η σατινέ εμφάνιση αλλά μπορώ να πω ότι και η γυαλιστερή εμφάνιση σε μπουζούκι που είναι βαμμένο με χημικά βερνίκια το ίδιο με χαλάει.

Για το λόγο αυτό, για μένα η γομαλάκα, που στο κάτω-κάτω δεν νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολη στην εφαρμογή της, είναι η μοναδική επιλογή για μπουζούκι. Απλώς είναι λίγο πιο χρονοβόρα αλλά δείχνει και μια αρχοντιά.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 07:36:51 μμ »
Φίλε Εβάγγελε ένα πράγμα κατάλαβα.Καλύτερα νά επεισκευθή κάποιος αυτό τό σαιτ παρά νά πάει σέ σχολή εκμάθησης κατασκευής μουσικών οργάνων, Ο καθένας καί μηδενός εξαιρουμένου, καί όλοι μαζί βάλαται ένα λιθαράκι σαυτό πού λέγετε κατασκευή ώστε ένας πού θά μπή στό σάιτ θά λύση όλες του τίς απορίες σέ κάθε θέμα. Τό φορουμ διαθέτη αξοιόλογα μέλη καί ικανά νά προσφέρουν γνώσεις πού στά χρόνια τά παλιά ήταν αδύνατον γιά έναν καινούργιο νά μάθη.Υγεία σέ όλους καί μήν σταματάτε γιά κανένα λόγο αυτό τό ωραίο άθλημα

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 08:14:43 μμ »
Χρηστο πολυ ομορφο το μπουζουκι. Πολλα μπραβο. Παντα με υγεια!!!

Τα βερνικια er-lac εχω ακουσει και εγω οτι ειναι απο τα καλυτερα

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 09:41:16 μμ »
   Φίλε Χρήστο και εγώ ως επί το πλείστον χρησιμοποιώ στις περισσότερες κατασκευές μου βερνίκια νίτρου και φυσικές ρητίνες, με κορυφή τον «Βασιλιά» του λουστραρίσματος, γομαλάκα με μπάλα. Ωστόσο,  γνωρίζω αρκετά πράγματα για τα βερνίκια πολυουρεθάνης  γιατί ο θείος μου είναι  λουστραδόρος και έχουμε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις γύρω από τα βερνίκια. Θα αναφερθώ σε κάποια σημαντικά σημεία για τα βερνίκια πολυουρεθάνης που θεωρώ πως είναι απαραίτητα σε όποιον καταπιαστεί με αυτά:

•   Ονομασία βερνικιού και σύσταση: Τα βερνίκια πολυουρεθάνης είναι επίσης γνωστά με τα αρχικά DD αλλά και ως βερνίκια PUR. Τα αρχικά DD προέρχονται από τους όρους  desmophen και desmodur, ο πρώτος όρος χαρακτηρίζει το βερνίκι που αποτελεί τον κορμό του βερνικιού και ο δεύτερος όρος αναφέρεται στον σκληρυντή ή βερνίκι προσθήκης. Σε αυτόν τον τύπο του βερνικιού το desmophen περιέχει μια πολυεστερική ρητίνη και το desmodur περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο.

•   Σκλήρυνση βερνικιών PUR:  Στα βερνίκια ενός συστατικού οι στρώσεις του βερνικιού σκληραίνουν με την επίδραση της υγρασίας που υπάρχει στον αέρα και με την εξάτμιση του διαλυτικού.

•   Τρόπος επεξεργασίας βερνικιών PUR:  Τα βερνίκια PUR  μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά την εφαρμογή των οδηγιών του κατασκευαστή ,με πινέλο αλλά και με πιστόλι ραντισμού.

•   Ειδικές συνθήκες επεξεργασίας: Για να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην ποιότητα της δουλειάς μας πρέπει απαραιτήτως να τηρήσουμε τα εξής: 1) Η θερμοκρασία στον χώρο που λουστράρουμε δεν πρέπει να είναι κάτω από 20 βαθμούς κελσίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το στρώσιμο του βερνικιού. 2) Η υγρασία μέχρι 65%.

•   Σημείο προσοχής: Οι στρώσεις να είναι λεπτές, για αραιωτικό γίνεται χρήση μόνο ειδικού αραιωτικού για βερνίκια PUR. Αποφεύγουμε τις παχιές στρώσεις γιατί οι φουσκάλες θα είναι σίγουρες.

•   Χρόνος παραμονής βερνικιού στο δοχείο μας: 8-24  ώρες, υπάρχουν και κάποια βερνίκια PUR  που ο χρόνος τους είναι μόλις λίγα λεπτά.

•   Στέγνωμα επιφανειών με βερνίκια PUR: Οι επιφάνειες στεγνώνουν και δεν πιάνουν πια σκόνη μετά από 1-2 ώρες, αλλά για την πλήρη σκλήρυνση του βερνικιού απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες ,σύμφωνα με τις προαναφερθείσες ειδικές συνθήκες εφαρμογής.

•   Χρόνος στεγνώματος για εφαρμογή polishing:  Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10-15 ημέρες ,για να αποκτήσει το βερνίκι την αντοχή που χρειάζεται για περαιτέρω επεξεργασία με διάφορες χημικές ουσίες.

•   Μείωση χρόνου στεγνώματος: Γίνεται μόνο σε συνθήκες  αυξημένης θερμοκρασίας, ( στεγνώνει σε 30 λεπτά στους 150 βαθμούς κελσίου). Αυτό δεν κάνει για εμάς τους οργανοποιούς, πρέπει να αφήνουμε το βερνίκι να στεγνώνει σε κανονικές συνθήκες.

•   ΣΗΜΕΙΑ  ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Αν έχουμε επιστρώσει τα οργανάκια μας με κάποιο είδος λαδιού απαγορεύεται δια ροπάλου η χρήση βερνικιών πολυουρεθάνης.
•   Η επιφάνεια του ξύλου πρέπει να είναι πεντακάθαρη χωρίς σκόνες ,λίπη ,λάδια κ.λπ.
•   Η δεύτερη στρώση βερνικιού περνιέται μετά από 24 ώρες.
•   Για την βαφή του ξύλου χρησιμοποιούμε χρωματιστά βερνίκια PUR.

•   Ιδιότητες επιφανειών που έχουν επεξεργαστεί με βερνίκια PUR: Οι πλήρους στέγνωσης  επιφάνειες ,επεξεργασμένες με βερνίκια PUR, είναι ταυτόχρονα σκληρές και ελαστικές με μεγάλη αντοχή στην τριβή, γρατζουνιές ,αλλά και σε διάφορα χημικά, έχουνε επίσης αρκετά μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες.
•   Επειδή το βερνίκι PUR αντιδρά-πυκνώνει με την υγρασία να κλείνουμε τα καπάκια των δοχείων πολύ καλά γιατί αλλιώς το βερνίκι μας θα ξεραθεί πολύ γρήγορα.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 21, 2011, 08:24:46 μμ από Sforzando »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 10:02:58 μμ »
Γιωργο σε ευχαριστουμε για τις πολυτιμες πληροφοριες
Επισης γνωριζω δεν κανει να βαφουμε οταν ο καιρος ειναι βροχερος!!

chris

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 10:28:05 μμ »
φίλε storzando ήσουν φούλ κατατοπιστικός.μάλλον θά τά κανω μέ γομαλάκα μιά πού καί ο καιρός δέν ευνοεί γιά πουρ. Ευχαριστώ καί όλους πού δώσαν τίς δικές τους γνώμες

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 10:53:22 μμ »
Φίλε Γιώργο,
ευχαριστούμε για τις τόσο αναλυτικές πληροφορίες.

Εγώ θέλω να προσθέσω ότι αναλόγως με την εποχή και τη θερμοκρασία υπάρχει και το ανάλογο διαλυτικό. Αργό για το καλοκαίρι και γρήγορο για το χειμώνα. Είναι απαραίτητο γιατί το χειμώνα με αργό θα περιμένουμε πάρα πολύ να στεγνώσει ενώ το καλοκαίρι με γρήγορο δεν θα προλάβει να στρώσει καλά αλλά θα μείνουν και ίχνη από φουσκάλες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν τα βερνίκια πολυουρεθάνης είναι ότι μπορούμε να περάσουμε όσα χέρια υποστρώματος θέλουμε (οι λουστραδόροι το λένε "γεμιστικό") και τρίβοντας να αποκτήσουμε μια εντελώς λεία επιφάνεια χωρίς να φαίνονται μικροατέλειες του ξύλου από κάτω. Τη δουλειά του γεμιστικού μπορεί κάλλιστα να την κάνει και το βερνίκι αν για κάποιο λόγο έμειναν κάποιες ατέλειες που δεν τις προσέξαμε.

Και μια που επεκταθήκαμε τόσο πολύ θέλουμε το πολύ 2,5 ατμόσφαιρες πίεση, μπεκ από 1,8 έως 2 χιλ. το πολύ και μια πάρα πολύ καλή υδατοπαγίδα στο κομπρεσέρ μας. Ένα άλλο που πρέπει να προσέξουμε και χρειάζεται αρκετή εμπειρία είναι η ποσότητα του διαλυτικού αναλόγως την εποχή πέραν από το είδος του. Είναι καθοριστικό καθώς περισσότερο θα προκαλέσει "τρεξίματα" του βερνικού σε κάθετες και λοξές επιφάνειες ενώ λιγότερο θα προκαλέσει μικροατέλειες στο στρώσιμο του βερνικιού.

Επίσης η επιφάνεια που πρωτοβάφτηκε και πάει από κάτω καλό είναι να καλυφτεί με εφημερίδα γιατί σίγουρα όταν βάψουμε την από πάνω, ο αχνός του βερνικιού θα κολλήσει στην από κάτω και αναλόγως την εποχή μπορεί να ξαναχρειαστεί τρίψιμο και ξαναβάψιμο. Για τους μη έμπειρους, η κάλυψη της βαμμένης επιφάνειας όσο χρονοβόρα και να είναι, θα δουν ότι τελικώς θα αποβεί σωτήρια. Αν π.χ. βάψουμε πρώτα το καπάκι ενός μπουζουκιού και το καλύψουμε πολύ προσεκτικώς με χαρτοταινία και εφημερίδα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο διαλυτικό που ακόμα και να τρέξει το βερνίκι όταν βάφουμε το σκάφος θα στρώσει πολύ καλώς χωρίς να μας νοιάζει ότι θα μείνουν σταγόνες βερνικιού στην από κάτω επιφάνεια που μπορούμε να τις σκουπίσουμε και με το δάχτυλο πριν στεγνώσουν. Η πολύ αχνή γραμμή από την αφαίρεση της χαρτοταινίας επειδή θα είναι επάνω στη γωνία καπακιού-σκάφους μπορεί να γυαλοχαρτιστεί πολύ ελαφρώς με ψιλό γυαλόχαρτο και να εξαφανιστεί.

Όπως λέω συχνά, μια δοκιμή είναι απαραίτητη και μπορεί για κάποιον που δεν έχει ξαναβάψει με πιστόλι να είναι απαραίτητες πολλές δοκιμές.

Και πάντα φοράμε κατάλληλη μάσκα και γάντια και βάφουμε σε επαρκώς αεριζόμενο χώρο. Όλα αυτά τα βερνίκια και χρώματα είναι άκρως τοξικά έστω και αν έχουν πολύ ευχάριστη μυρωδιά.

Αυτά θυμάμαι για την ώρα. Αν μου 'ρθει και κάτι άλλο τα ξαναλέμε.

Υ.Γ. Φίλε Χρήστο χαίρομαι που τελικώς επέλεξες το σωστό βερνίκι.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 20, 2011, 11:39:52 μμ από Κούρος »

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 02:46:26 πμ »
Πραγματικα πολυ χρησιμες πληροφοριες σ'αυτο το θεμα! Να προσθεσω κατι που μου δωθηκε και μενα ως συμβουλη και την ακολουθησα, αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστο : Οπως αναφερθηκε πιο πανω, καλο ειναι η θερμοκρασια του χωρου να ειναι 20 βαθμους ή και περισσοτερο. Επειδη αυτο δεν ειναι παντοτε εφικτο, οταν περναμε βερνικι νιτρου που θελει πολλες λεπτες στρωσεις, μπορουμε να βοηθησουμε την εξατμιση του διαλυτη με ενα κοινο πιστολακι για τα μαλλια! Ετσι μειωνονται καπως οι χρονοι μεταξυ των στρωσεων, αρκει φυσικα να γινεται με μετρο.
Το ιδιο μου ειπαν οτι ισχυει και για χρωματα νερου.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 02:28:17 μμ »
Φίλε Γιώργο, εξαιρετικές οι πληροφορίες σου για τα βερνίκια. Όπως πάντα αναλυτικός και εύστοχος. Προσωπικά σαν βρέφος όπως είπα πιο πάνω, τι βρέφος αγγένητος ολότελα στο συγκεκριμένο θέμα, θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα αν ξεκινούσες ένα θέμα στο κεφάλαιο Βερνίκια, κόλλες όπου με την ησυχία σου θα μας έλεγες όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που γνωρίζεις για τα βερνίκια.
Ευχαριστώ
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 08:23:25 μμ »
Να είστε καλά παιδιά! Με μεγάλη μου χαρά Βαγγέλη!

Tags: