Αποστολέας Θέμα: Αρχαριος χωρις εμπειρια  (Αναγνώστηκε 10504 φορές)

glaukos

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Καμία
Αρχαριος χωρις εμπειρια
« στις: Σεπτεμβρίου 17, 2016, 03:02:56 μμ »
Καλησπέρα σας,

Πριν αρκετό καιρό είχα κάνει εγγραφή στο Forum αλλά λόγο κάποιων προσωπικών προβλημάτων δεν ασχολήθηκα.

Τώρα είμαι και πάλι εδώ.

Θα ήθελα να φτιάξω ένα μπαγλαμαδακι σκαφτό για αρχή. Παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας τι ξύλο να χρησιμοποιήσω και τι εργαλεία χρειάζομαι και από που μπορώ να τα προμηθευτώ.

Πιστεύω να μην σας ταλαιπωρήσω με της ερωτήσεις μου.

Ευχαριστώ

Γιάννης

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
Απ: Αρχαριος χωρις εμπειρια
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2016, 03:36:49 μμ »
Καλησπερα και καλως ηλθες!!!!
Ψαξε καλα στα θεματα και θα βρεις της απαντησεις.....
Οι πιο παλιοι να ´σαι σιγουρος οπου μπορουν ,θα σε βοηθησουν!!!!

glaukos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2016, 09:46:10 πμ »
Ευχαριστώ πολύ George1973

Το Σαββατοκύριακο πέρασε μελετώντας αρκετά το forum.

Κατέληξα για το σκάφος να χρησιμοποιήσω καρύδια.

Παρακαλώ νια την γνώμη σας. Και που μπορώ να προμηθευτώ ή αν έχει κάποιο για αγοράσω.

Ευχαυριστώ 

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2016, 12:28:25 μμ »
Ἀγαπητέ φίλε glaukos - Γιάννη , καλῶς ἦλθες !!!
Σ' αὐτήν τήν ἰστοσελίδα θά βρῆς σ' ὅτι χρειασθεῖς γιά τό μπαγλαμαδάκι πού θά κατασκευάσης ἄπειρες καί ἄπλετες πληροφορίες ἀπ' ὅλους πού ἀπό καρδιᾶς θά σοῦ τίς προσφέρουν .
Ὑπάρχουν ὅμως κάποια ἐφόδια πού γιά ἀρχή πρέπει νά ἀποκτήσης γιά νά ἀρχίσης , θά τό εἶδες αὐτό στήν περιήγησή σου . Γι' αὐτό , ἄν θέλεις , ἐπικοινώνησε μαζί μου στό 6972 292040 , 18.00 - 21.00 κάθε ἀπόγευμα γιά μιά πρώτη ἐπαφή μέ τόν χῶρο καί πληροφόρηση , καί μετά , ὅταν μέ τό καλό μπεῖς στό νόημα καί στήν κατασκευή , ἐπικοινωνεῖς μέ τά μέλη μέσω τῆς ἰστοσελίδας ( καί μαζί μου ἄν χρειασθῆς ) .

glaukos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2016, 02:13:31 μμ »
Καλησπέρα Λάμπρο,

Ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Σίγουρα θα σε καλέσω για τα πρώτα βήματα.

glaukos

• Jr. Member
  • **
Αρχαριος χωρις εμπειρια
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2016, 07:10:12 μμ »
Βρήκα αυτό το τάκο καρυδιάς 18χ11χ9.5.
Ακούω τη γνώμη σας τι μπορώ να κανω με αυτό

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 19, 2016, 07:26:33 μμ από glaukos »

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2016, 09:31:36 πμ »
Καλημέρα Glaukos , Φωτογράφησε τό σόκορο ( τομή τοῦ ξύλου ) τῆς 2ης φωτογραφίας ( αὐτό πού εἶναι λεῖο ) κατά μέτωπον ( ὄχι λοξά ) καί ἀνέβασέ το νά τό δοῦμε . Ἐπίσης γράψε ἐπάνω στό ξύλο ὅλες τίς διαστάσεις μέ βελάκια ( ὅπως κάνουν οἱ πολ. μηχανικοί στά σχέδια - κατόψεις ) φωτογράφησέ τα πάλι καί ξαναστεῖλε τα . Μοῦ φαίνονται λίγο λοξά τά νερά στό σόκορο....

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2016, 03:15:29 μμ »
Αν θέλεις τη γνώμη μου ασε την καρυδια για αργότερα πάρε κανα φλαμούρι που σκαβεται ευκολα (είναι και φθηνό) για πρώτη κατασκευή. Έχω φτιάξει και με λευκα ένα μπαγλαμαδακι και σκαβοταν επίσης εύκολα και ακόμα κρατάει.
Αυτά από μένα καλό κουράγιο στην κατασκευή σου.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

glaukos

• Jr. Member
  • **
Αρχαριος χωρις εμπειρια
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2016, 10:23:37 μμ »
Καλησπέρα σας,

Σχετικά με το ξύλο που πρέπει να αρχίσω και όσα έχω διαβάσει στο φόρουμ όλοι αναφέρονται στο φλαμούρι για αρχή λόγο ότι έιναι μαλακό. Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω φλαμούρι ή αν κάποιος από το φόρουμ πουλάει.
Επίσης ανεβάζω φωτογραφίες του τάκου καρυδιάς που έχω με διαστάσεις

Ευχαριστώ
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 20, 2016, 11:18:16 μμ από glaukos »

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2016, 12:08:46 πμ »
Φίλε γλαυκο τα παιδιά έχουν δίκιο για το ξύλο που σου προτείνουν.
Ωστόσο εγώ έφτιαξα το πρώτο μου από καρυδιά. Έναν σκαφτό μονοκοματο τζουρα. Όποτε το κοιτάω βλέπω πράγματα που δε θα έκανα με τίποτα σήμερα. Αλλά όταν παίζω... Έχω φτιάξει καμία δεκαριά από τότε, σκαφτα και με δουγιες, και τα έχω χαρίσει όλα. Όχι γιατί δεν ήταν καλά ή έστω καλύτερα από το πρώτο, αλλά κανένα δε μου "μιλάει" όπως αυτός ο τζουρας.
Εγώ λοιπόν επειδή παρασυρομαι εύκολα από τον ενθουσιασμό, σου προτείνω να μπεις στο εργαστήρι σου, να βάλεις ένα τσιπουρακι και τα ξυλακια σου στον πάγκο και να ξεκινήσεις! Το αποτέλεσμα θα έρθει αν απολαύσεις στο μέγιστο τη διαδικασία!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2016, 02:59:03 πμ »
 Από που είσαι? Υπάρχει εδω στο φόρουμ θέμα σχετικό με προμηθευτές ξυλείας σίγουρα θα υπάρχει κάποιος να σε εξυπηρετήσει.
http://www.luthier.gr/index.php?board=24.0
Αν βέβαια έχεις κανεναν εμπορο ξυλείας στη περιοχή σου κανε μία βόλτα δεν ξερεις τι μπορεί να βρεις.
Φίλε Δημητρη με έναν φίλο παλευουμε έναν μπαγλαμαδοτζουρα σαν πρώτη του κατασκευή και για το σκάφος βαλαμε ένα πόδι από μία παλιά τραπεζαρία τουλάχιστον 40 ετών το ξύλο (οξιά) μόνο να έβλεπες την έκφραση του φίλου  οταν έσκαβε ....  ;D. Όλοι μας ειχαμε αυτα τα μούτρα πιστεύω αλλά δεν είχαμε κανέναν να μας το πει.Αν ήταν μόνος του θα το κράταγε για το τζάκι και θα τα παρατούσε. Κατά την γνώμη μου το θέμα ειναι να φτιαξεις το πρώτο να βρεις την τεχνική και μετά σκαβεις και σιδερο ;D
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2016, 07:42:06 πμ »
Χαχα, φαντάζομαι.. Έσκαψα λύρα από οξυα και ήταν σαν να πληρωνα αμαρτίες..! Είναι πιο γλυκιά η καρυδιά όμως.
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

glaukos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2016, 10:08:08 πμ »
Καλημέρα σας,

@tsipis είμαι από Αθήνα.

Θα κοιτάξω μήπως βρω φλαμούρι και παράλληλα λέω να συνεχίσω με την καρυδιά (να φτιάξω τα σχέδια).
Θα ήθελα μου προτείνεται κάποια σχέδια για οδηγούς έχω βρει κάποια στο φόρουμ αλλα άν έχει κάποιος να με βοηθήσει για αρχή θα το εκτιμούσα.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2016, 02:39:42 μμ »
Ἀγαπητέ φίλε glaukos καλημέρα .
Τό φλαμούρι καί ἡ λεύκα ἔχουν σίγουρα πολύ πιό μαλακό ξύλο καί σκάβονται εὐκολώτερα . Ἡ καρυδιά ὅμως θά δώση καλύτερο ἦχο , ἀλλά σκάβεται δυσκολώτερα καί θά παιδευτεὶς περισσότερο .
Προσωπικά πιστεύω ὅτι , ὅταν στήν ἀρχή μιᾶς ἐργασίας παιδεύεσαι πολύ , μετά ἡ συνέχεια σοῦ φαίνεται εὔκολη .
Εἶναι ὅμως καί τό ἄλλο . Ἄν δοκιμάσης στό μαλακό ξύλο καί ἀποκτήσης μιά ἐμπειρία , δυσκολώτερα θά χαλάσης τήν καρυδιά πού θά σκάψης μετά , καί πού εἶναι καταλληλότερη . Γιά πρώτη φορά πιθανότατα νά κάνης λάθη , καί ἄν καταστρέψης τήν καρυδιά θά εἶναι πιό μεγάλη ἀπωλεια ἀπό τό νά καταστρέψης τό φλαμούρι ἤ τή λεύκα .
Πιό καλά λοιπόν εἶναι νά δοκιμάσης σέ φλαμούρι ἤ λεύκα καί μετά στήν καρυδιά . Ὅσον ἀφορᾶ τό ἀπό ποιά πλευρά θά σκάψης , ἐπειδή τά νερά στό σόκορο εἶναι περίπου 45 μοῖρες , ἀπό ὅποια πλευρά καί νά τό σκάψης εἶναι τό ἴδιο . Ἁπλῶς , θά τό σκάψης ἀπό την στενή πλευρά ἄν θέλεις νά γίνη στενό καί βαθύ , ἤ ἀπό τήν φαρδιά πλευρά ἄν θέλεις νά γίνη φαρδύ καί ρηχό .
Γιά τό μῆκος , γνώμη μου εἶναι νά χρησιμοποιήσης καί τους 18 πόντους τοῦ ξύλου .
Ἄς ποῦνε ὅμως καί ἄλλοι τήν γνώμη τους γιά ὅλα αὐτά .

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2016, 03:34:35 μμ »
συμφωνώ σε όλα με τον Λάμπρο. Τα λοξά νερά θα σου βγάλουν περίπου αυτό το αποτέλεσμα (αυτός είναι ο πρώτος μου μπαγλαμάς).
όσο για το μήκος, είναι πολύ πρακτικό να αφήσεις ένα μικρό κομμάτι προς το μόρσο για να πιάνεις το σκάφος όσο σκάβεις, μετά το κόβεις. Καλή ευκολία.

[ Invalid Attachment ]

Tags: