Αποστολέας Θέμα: Μετατροπή ...  (Αναγνώστηκε 37402 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Μετατροπή ...
« Απάντηση #45 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2016, 10:57:28 μμ »
μπραβο ιωσηφ, καμπανα το πας!
ολοι στα βαθη της ψυχης μας ειμαστε luthierguitarteam {celebrate008}
στην θεση σου θα εκανα το εξης:
θα αφηνα στην ακρη το πλατοπλαϊνο, θα εφτιαχνα το μανικακι+ το καπακι, θα τα κολουσα με την κλιση που θα ηθελα, και μετα θα χαραζα εδω

[ Invalid Attachment ]

και την επομενη μερα θα το κουμπωνα απο πανω το συστεμ πλατης, ετσι δεν θα γινει και λαθακι οσο αφορα την περασια του μανικου ως προς το καπακι.
βεβαια οπως ειπα και πιο πανω , αυτα ειναι η γνωμη του γραφοντος

Καλά τα λες Στέλιο και από τα λίγα που έχω δεί, κάπως έτσι όπως τα γράφεις υποθέτω πως είναι και η σειρά των εργασιών σε μια κλασσική κιθάρα. Σε αδρές γραμμές αν το κατάλαβα ( αρμονικό καπάκι + μάνικο "ξαπλωμένα" ανάποδα στη solera , τα κολλάμε , φτιάχνουμε τα παλαϊνά , τα κολλάμε , φτιάχνουμε την πλάτη , την κολλάμε )

Ολα καλά ... αλλά για να βρω την "σωστή" κατάλληλη κλίση του μάνικου , που θα ήθελα  νομίζω πως θα πρέπει πρώτα να φτιάξω μάνικο, ταστιερα, τακούνι, καπάκι ,  να μην τα κολλήσω  , απλά να τα "προσαρμόσω" στο πλατο-πλαϊνό σετ  , να δω , να μετρήσω και να διορθώσω όπου χρειάζεται για την καλή εφαρμογή μεταξύ τους.

Αν τα πράγματα δείχνουν , ας πούμε , αποδεκτά, τότε να μετρήσω (και σύμφωνα με τις απαντήσεις #41 και #42 του Μάνου )  να βρω  πόση κλίση θα πρέπει να δώσω στο μανίκι ...   

Σωστά ; Λάθος ; Τι δεν έχω καταλάβει ;   :-\    :(    :o   ...

... γιατί έχω ρίξει στο λιοτρίβι το κουκούτσι μυαλό που μου έμεινε, μήπως και βγάλει λάδι ...

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 26, 2016, 11:11:49 μμ από Ιωσήφ Τορρένς »
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #46 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2016, 11:44:10 πμ »
Ιωσήφ, μπορείς να κάνεις πρόχειρες κολλήσεις με ψαρόκολλα που ξεκολλάει πολύ εύκολα. Με μερικά "τσιμπήματα" σε κατάλληλες θέσεις με καλή πρόσβαση σε μεταλλική λάμα (όχι ας πούμε στα κανάλια των καμαριών μέσα στο περιμετρικό φιλέτο γιατί μετά δεν θα ξεκολλάνε) και λίγη χαρτοταινία θα κολλήσει μια χαρά για να κάνεις τις μετρήσεις και τις δοκιμές σου. Άσε τις χαρτοταινίες επάνω. Μετά ζεσταίνεις λίγο την ψαρόκολλα και μια λάμα που θα χώσεις ανάμεσα στα ξύλα και ξεκολλάνε εύκολα.

Επίσης, για την κλίση υπάρχει ο εξαιρετικά απλός τρόπος (αν έχεις αρκετό ύψος στον πίσω τάκο) να κολλήσεις το μανίκι κάθετα στο σκάφος (μπρούμυτα στον πάγκο ας πούμε) και μετά να "φας" το χείλος του σκάφους από κάποιο σημείο (κάπου κοντά στην τρύπα θα είναι αυτό) προς τα πίσω. Για την εγκάρσια καμπυλότητα, μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις ένα "αρνητικό" καλούπι (κοίλο, σαν φέτα από κύλινδρο με μεγάλη ακτίνα θα είναι) από λεπτό κόντρα πλακέ ή MDF και να κολλήσεις πάνω γιαλόχαρτο. Παίρνεις πρώτα τα "χοντρά" με ροκάνι (από την τρύπα και κάτω) και τρίβεις ανάποδα στο καλούπι για τα τελειώματα.
Αρκεί να έχεις ικανό ύψος πίσω. Στις κιθάρες συνήθως είναι ψηλότερος ο πίσω τάκος, σ΄αυτό το σκάφος βέβαια δεν ξέρω.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2016, 01:30:13 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Μάνο !

Εβγαλα μια εκτύπωση ( και ) σε αυτήν την απάντηση , να την έχω δίπλα μου , για μελέτη και εφαρμογή ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2016, 08:48:32 πμ »
Καλημέρα !

Λίγη σχεδιαστική ματαιοδοξία, βοηθάει να δούμε λίγο πιο ψύχραιμα   8)  τα δομικά προβλήματα (μπράτσα, τακούνια, συνδέσεις, γωνίες )

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 01, 2016, 12:32:40 μμ »
Ιωσήφ θα κάνεις "σχολή" με τις φιγούρες σου, μου φαίνεται.... πολύ καλό !

έχω όμως και μια παρατήρηση: το αριστερό τμήμα του καπακιού είναι κάπως ανορθόδοξα τοποθετημένο (τα φαρδειά νερά στην ένωση). Δεν θα το άλλαζα, για μελλοντικές εφαρμογές το λέω.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Οκτωβρίου 01, 2016, 01:52:16 μμ »
.....

έχω όμως και μια παρατήρηση: το αριστερό τμήμα του καπακιού είναι κάπως ανορθόδοξα τοποθετημένο (τα φαρδειά νερά στην ένωση). Δεν θα το άλλαζα, για μελλοντικές εφαρμογές το λέω.

Εχεις απόλυτο δικηο . Το καπάκι έγινε από περισσεύματα .  Αν είναι να με προδώσει ( με την καμπυλότητα που θα δώσω στο 2ο και 3ο καμάρι ) το καταργώ άμεσα και πάω για ένα καθώς πρέπει ... ασε που ανησυχώ και για τον ήχο που μπορεί να δώσει με τα φαρδιά νερά στη μέση ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Οκτωβρίου 01, 2016, 08:07:51 μμ »
Ιωσηφ μια χαρα το πας και η σοφη κουκουβαγια ωραια.
Σχετικα με τα νερα δεν νομιζω να εχεις προβλημα μιας και το σκαφος  ειναι στενο. Η ανομοιομορφια στα δυο μισα μπορει να βγαλει και καλο αποτελεσμα.Θα δοκιμαζα μονο τα φαρδια νερα στα πριμα και οχι στα μπασα (αν γινεται να τουμπαρεις το καπακι τωρα).
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Οκτωβρίου 02, 2016, 09:09:31 πμ »
Ιωσηφ μια χαρα το πας και η σοφη κουκουβαγια ωραια.
Σχετικα με τα νερα δεν νομιζω να εχεις προβλημα μιας και το σκαφος  ειναι στενο. Η ανομοιομορφια στα δυο μισα μπορει να βγαλει και καλο αποτελεσμα.Θα δοκιμαζα μονο τα φαρδια νερα στα πριμα και οχι στα μπασα (αν γινεται να τουμπαρεις το καπακι τωρα).

Σ ευχαριστώ Δημήτρη !

Δεν μπορώ να τουμπάρω το καπάκι τώρα, γιατί του έχω κολλήσει "ενίσχυση" πίσω από την ηχητική τρύπα. Αλλά και αν μπορούσα να το γυρίσω τούμπα, πάλι νομίζω ότι θα ήταν λάθος , θα ήταν κατασκευαστικά επίφοβο , γιατί όλη η περιοχή με τα φαρδιά νερά, είναι μαλακή σαν βούτυρο. Οπότε στη μέση του καπακιού, εκεί που θα πάρει την max καμπυλότητα από τα καμάρια, θα εχω διαφορετική συμπεριφορά από το υλικό ...

Οσο αφορά στον ήχο ... είμαι πολυυυυυύ μακριά από το να προβλέψω και να κατευθύνω από πριν, το όποιο αποτέλεσμα. Μπορεί η κουκουβάγια να έχει σοφία ίσως και ομορφιά, αλλά αυτά είναι αρετές για κυνήγημα ... όχι για κατάκτηση !

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Οκτωβρίου 02, 2016, 05:18:26 μμ »
Ξαναδιαβάζοντας τις απαντήσεις #49 του Μάνου και #51 του Δημήτρη και προσπαθώντας να μειώσω κάπως τις ανησυχίες μου σχετικά με την αντοχή αυτού του καπακιού, σκέφτομαι να το ενισχύσω εσωτερικά , σε όλο το μήκος της ραφής των δυο κομματιών... Θα δούμε ...   

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #54 στις: Οκτωβρίου 02, 2016, 08:24:57 μμ »
Ωραία φιγούρα , καπλαμας είναι?
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #55 στις: Οκτωβρίου 02, 2016, 08:53:07 μμ »
ιωσηφ ωραια η κουκουβαγια! συνεχεια απο το κοκορι!
για το τριτο, σπαω το κεφαλι μου και δεν μπορω να το μαντεψω...

εγω θα σου πω τα φαρδια να μεινουν στα μπασα, και τα στενα στα πριμα! στα μπασα θελει να ειναι πιο ελαστικα τα πραγματα, και στα πριμα πιο "στιβαρα"...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Οκτωβρίου 05, 2016, 12:29:21 πμ »
Δόθηκε  καμπυλότητα στα καμάρια , κολλήθηκαν στο καπάκι και έχουμε αυτή την εικόνα

Εδώ, στην πλάγια όψη, από τη θέση που σημειώθηκε με το μολύβι και μέχρι τον τάκο χάνεται σταδιακά η επαφή του καπακιού με το σκάφος. Το καπάκι είναι μαλακό και με λίγη πίεση μπορεί να κολλήσει στον τάκο, αλλά έχοντας κατά νου τη γνώμη του Αποστόλη Τ.

http://www.luthier.gr/index.php?topic=537.0 που μου φαίνεται πολύ σωστή,

σκέφτομαι να "φάω" παράλληλα τα πλαϊνά του σκάφους από την ένωση με το μανίκι, μέχρι τη θέση της μολυβιάς , κατά 0,5 cm και από εκεί και μετά να το διαμορφώσω σιγά και προοδευτικά μέχρι τον τάκο, έτσι ώστε να έρθει το καπάκι και να καθίσει στο σκάφος, σαν καλή κυρία ! 

Να θυμίσω ότι σκάφος και καπάκι έχουν μήκος 27 cm και ότι αν προχωρήσω σύμφωνα τα παραπάνω , θα έχω από την ένωση του καπακιού με το μανίκι , μέχρι κάτω στην κατάληξη με τον τάκο, μια υψομετρική διαφορά 0,5 cm.

Οπότε ... λογικά, θα πρέπει αυτή την "κατηφόρα" να την ακολουθήσουμε πηγαίνοντας προς το μανίκιιιιιιιι ... ( αυτή τη κλίση στο μανίκι σκέφτομαι πως θα την "κλέψω" μεταφέροντας τη "σωστή" γωνία στην κοπή των αυλακιών του τακουνιού ) 

[ Invalid Attachment ]

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #57 στις: Οκτωβρίου 05, 2016, 09:22:42 πμ »
Ιωσήφ Καλημέρα.
Ειλικρινά θαυμάζω την υπομονή και την επιμονή σου! Συγχαρητήρια!

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #58 στις: Οκτωβρίου 05, 2016, 09:45:47 πμ »
Να συμπληρώσω....όσους έχω δει μ' αυτά χαρακτηριστικά φτιάχνουν.."παππάδες"

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Οκτωβρίου 05, 2016, 10:04:04 πμ »
Το μόνιμο παράπονο που έχω από τον εαυτό μου είναι η ανεπάρκεια .
Νομίζω ότι όλη μας η ζωή χορεύει γύρω από αυτές τις δυο προθέσεις ... υπό ...  και  ... επί ...
Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

Tags: