Αποστολέας Θέμα: Πρώτα εργαλεία  (Αναγνώστηκε 2828 φορές)

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
Πρώτα εργαλεία
« στις: Μαΐου 11, 2016, 11:04:15 μμ »
Καλησπερα παιδες. Για κάποιον νεο σαν εμενα που δεν εχει καθολου προίκα εργαλεία -μα οταν λεμε καθόλου εννοούμε καθολου - τι προτείνετε;  Απο που να αρχισω και που να τελειώσω;  ετσι για το καλο, πειτε μου τα τρια πρωτα απαραιτητα που θα επρεπε να αγοράσω. Εχω βάλει στο μάτι ενα ροκανι, αλλα προτεινετε κι εσεις ενα!

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
Απ: Πρώτα εργαλεία
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 12, 2016, 08:45:15 πμ »
Γεια σου φίλε καλές κατασκευές.
Εγώ θα πρότεινα: 1)  Ροκάνι (πλάνη χειρός)  2) πριόνι 3) μία επίπεδη πλάκα μάρμαρο 60 χ 40 εκατοστά περίπου (αν δεν έχεις κάτι παρόμοιο ) . Το μάρμαρο  το χρησιμοποιώ για να  ευθυγραμίσω τις επιφάνειες των ξύλων, δουγών, μάνικου κλπ. Εξηγούμαι : στερεώνω γυαλόχαρτο πάνω του και τρώω το ξύλο. Τα γυαλόχαρτα σε διάφορα μεγέθη βέβαια είναι απαραίτητα. Υπάρχει αναλυτικός οδηγός εργαλείων εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=154.0

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 12, 2016, 09:51:34 πμ »
Κανονικά θα πρέπει να ξέρει κάποιος σε τι κατασκευή (όργανο) αναφέρεσαι.
Εγώ ξεκίνησα με μπαγλαμάδες που είναι πολύ μικροί και έχουν σαφώς μικρότερες απαιτήσεις από μεγάλο όργανο - π.χ. το καπάκι το κατεβάζεις με έναν τάκο, σε κιθάρα προφανώς δεν γίνεται. Σε κάθε περίπτωση καλά είναι να έχεις καλές σχέσεις με κάποιον ξυλουργό να μπορεί να βοηθήσει τουλάχιστον σε 'χοντροδουλειές' (πλάνισμα μάνικου, ξεχόντρισμα πλαϊνών κτλ.)
Τυχαία μου ζήτησε ένας φίλος, δημοσιεύω εδώ κι ελπίζω να το δει κι αυτός μια φωτογραφία ("μια εικόνα - χίλιες λέξεις") από τα εργαλεία που χρησιμοποίησα στα πρώτα όργανα (μπαγλαμάδες - μπουζούκια). Τα ξύλινα "jigs" κάτω δεξιά είναι ιδιοκατασκευές και δεν τις λαβαίνουμε υπόψη. Τα ίδια χρησιμοποιώ ακόμη, με πολύ λίγες προσθήκες "ειδικών" εργαλείων (π.χ. καμπύλες ξύστρες, μεγάλη μόρσα) αλλά πάρα πολλές ιδιοκατασκευές - από απλές όπως ίσιοι τάκοι για γιαλόχαρτο, λοξοί για κόψιμο μόρσου, μέχρι σύνθετες όπως διάταξη για κλίση καράολου / headstock - αλλά είπαμε αυτά δεν είναι ακριβώς "εργαλεία".  Τα βασικά για μένα ήταν αυτά:

[ Invalid Attachment ]

Ο "οδηγός" του chris είναι πολύ καλός και ο ίδιος ο chris έμπειρος στην χρήση πολλών εργαλείων, οπότε λάβε τον υπόψη σου και για μελλοντικές κατασκευές.
Ξεκίνα με ό,τι έχεις (κι ένα σφυρί, μια πένσα κι ένα κατσαβίδι είναι σαφώς χρήσιμα) και θα συμπληρώνεις όταν προκύψει ανάγκη, έτσι γίνεται συνήθως.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 12, 2016, 10:37:38 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 12, 2016, 11:01:25 πμ »
Διαφωνώ κάθετα με το ροκάνι. Ένα καλό ροκάνι έχει όσο μια κινέζικη ηλεκτρική πλάνη. Χίλιες φορές το ηλεκτρικό. Τώρα αν πας σε φθηνό ροκάνι. δεν θα είναι ακονισμενο και θα απογοητευτείς οτι δεν τα καταφερνεις ενώ φταίει το ροκάνι κι οχι το χέρι. Αντιθέτως μια καλή ράσπα δεν είναι εξωφρενικά ακριβή και είναι ΠΑΝΤΑ χρήσιμη.
Πρόσεξε οτι πάρεις εργαλείο χειρός πάρεις να είναι καλής ποιοτητας οτι πήρα κινεζιά το πλήρωσα δυο φορές γιατί στο τέλος κατέληξα σε γερμανό ή ιάπωνα

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 12, 2016, 12:28:20 μμ »
dremel με πολλά εξαρτήματα
δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας με ελεγχόμενες στροφές
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΤΑΙΝΙΟΛΕΙΑΝΤΗΡΑΣ που να μπορεί να τοποθετηθεί ανάποδα  ώστε να τρίβεις μικροαντικείμενα
όλα lidl, einhell φάση

το πιο ωραίο ήταν ένα μικρο jig drum sander που λειτουργούσε με δράπανο που είχα φτιάξει και σκοπεύω φτιάξω ένα μεγαλύτερο κάποια στιγμή.

mkaloupis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 12, 2016, 02:05:29 μμ »
Οταν μιλάμε για φθηνό ροκανι σε τι αναφερόμαστε;  Τα Stanley Handyman που εχω τσεκαρει γυρω στα 70-80 δεν αξιζουν;

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 12, 2016, 05:01:00 μμ »
Καλώς ήρθες !

Από εργαλεία να ξέρεις, σχεδόν πάντα, κάτι θα λείπει. Σιγά, σιγά . Μην αγχώνεσαι ... Το πιο σημαντικό είναι ό,τι φτιάχνεις να το ευχαριστιέσαι !

Δυο "πινελιές" κι από μένα. Ενας μεταλλικός χάρακας κι ένα τριγωνάκι σαν αυτό της φωτογραφίας για να μετράς ίσες αποστάσεις δεξιά - αριστερά από ένα άξονα συμμετρίας

[ Invalid Attachment ]
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 12, 2016, 09:21:42 μμ »
Συμφωνώ με τον ινσεκτ. Τι στανλευ μια χαρά είναι αλλά εγώ για πρώτο θα επερνα με τα μισά λεφτά ηλεκτρική. Αν είσαι Αθήνα περνά να δοκιμάσεις ροκανι χειρός και ηλεκτρικό πριν πάρεις δικά σου

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 13, 2016, 03:50:46 μμ »
καλησπερα και απο μενα.να πω και γω δυο λογια περι εργαλειον.αν ο φολος η οποιος θελει κ μπορει,ας κατεβει μια κυριακη,ερμου μοναστηρακι καθε μερα μπορει,εκει με λιγη τυχη μπορει να βρει ,σφυρι,σκαρπελο μεταχειρο,σεγα χειρος,κανενα φτυνο δραπανο,λημες ρασπες ακομη και καινουριες,μισοτιμης.η να παει κυριακη μονο στο παζαρι του σχοιστου,εκει εχω ακουσει παιζουν εργαλεια πολλα.με λιγα λογια μπορει καποος με 10 ευρω να φυγει με 5 σκαρπελα,εγω εχω στην κατοχη μου 17 σκαρπελα παραπολυ καλα ακονισμενα.με το ποσον.....15 ΕΥΡΩ.ολα μεταχειρο λεμε.αλα καλης μαρκας.αυτα. {celebrate018} {celebrate011}

Tags: