Αποστολέας Θέμα: Καπακια-νερα-παχος-καμπυλοτητα  (Αναγνώστηκε 10261 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Καπακια-νερα-παχος-καμπυλοτητα
« στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 04:26:40 μμ »
Ποσο περιπου πρεπει να ειναι το παχος του καπακιου σε τζουρα,μπαγλαμα,μπουζουκι;

Τι μας δινει ενα λεπτο και τι ενα χοντρο καπακι;

Τι χανουμε αν τα νερα του καπακιου δεν ειναι ισια;

Περιπου τι υψος* πρεπει να εχει η καμπυλοτητα που δινεται απο τα καμαρια στο καπακι του καθε οργανου;

*Υψος σε σχεση με το επιπεδο της περιμετρου του σκαφους

Τι συμβαινει αν δε δωσουμε καθολου;...Αν δωσουμε αρκετη;
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Καπακια-νερα-παχος-καμπυλοτητα
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 07:12:01 μμ »
Ποσο περιπου πρεπει να ειναι το παχος του καπακιου σε τζουρα,μπαγλαμα,μπουζουκι;

Τι μας δινει ενα λεπτο και τι ενα χοντρο καπακι;

Περιπου τι υψος* πρεπει να εχει η καμπυλοτητα που δινεται απο τα καμαρια στο καπακι του καθε οργανου;

*Υψος σε σχεση με το επιπεδο της περιμετρου του σκαφους

Τι συμβαινει αν δε δωσουμε καθολου;...Αν δωσουμε αρκετη;Εχεις κατι ανησυχιες ρε bleko τι να σου πω?Μονο εμπειρος νομιζω θα σε καθοδηγησει, και παλι με δυσκολια. Κι ολα αυτα γιατι ειναι πολλες οι παραμετροι.Αλλαζεις εναν...κι αλλαζουν τα παντα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 07:21:24 μμ »
Σιγουρα ολα δε μπορουν να απαντηθουν....αλλα καποια που ρωτω ειναι συγκεκριμενα(σχεδον).

Ολα στην οργανοποιια απ'οτι φαινεται ειναι θεματα παραμετρων που αλληλεπιδρουν μεταξυ τους.

Θα διαπιστωσω καποια απο αυτα με τον καιρο με ο,τι φτιαξω και ο,τι χαλασω....ωστοσο κι εδω εχουν το χωρο τους... ;)

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 07:58:22 μμ »
καλησπερα στην παρεα.ενα λεπτο καπακι μας δινει μπασο και δυνατο ηχο ενω ενα χοντρο καπακι μας δινει πριμο και πιο αδυνατο ηχο,με την καμπυλη που θα δωσουμε στο καπακι ενυσχιουμε την ακαμψια του για να αποφυγουμε το βουλιαγμα,το υψος της καμπυλης εξαρταται απο την γωνια σκαφους μανικιου χορδιερας και καβαλαρη.τα καπακια στα τριχορδα γινονται μεχρι 2,4 χιλ.ολα τα παραπανω ειναι γενικοτητες και οχι κανονες,μια χαλαρη κατασκευη(λεπτοκαμωμενα μερη του οργανου,μαλακα καπακια,ελαχιστες ποσοτητες απο κολλες)θα μας δωσει ενα φωνακλαδικο αλλα ευαισθητο οργανο σε σχεση με μια πιο στιβαρη κατασκευη.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 11:28:40 μμ »

Δημήτρη όταν λες "αν τα νερά δεν είναι ίσια" τι απο τα δύο εννοείς :

α.   Να μην είναι παράλληλα με τον διαμήκη άξονα του σκάφους; ή
β.   Κοιτάζοντας το όργανο από τον πίσω τάκο (προς το καράολο) να βλέπουμε τα νερά του καπακιού να σχηματίζουν αυτό  /////////\\\\\\\\\\ αντί για αυτό ||||||||||||||||||;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 01:06:07 πμ »

Δημήτρη όταν λες "αν τα νερά δεν είναι ίσια" τι απο τα δύο εννοείς :

α.   Να μην είναι παράλληλα με τον διαμήκη άξονα του σκάφους; ή
β.   Κοιτάζοντας το όργανο από τον πίσω τάκο (προς το καράολο) να βλέπουμε τα νερά του καπακιού να σχηματίζουν αυτό  /////////\\\\\\\\\\ αντί για αυτό ||||||||||||||||||;
ειδα προχτες μπουζουκι με τα νερα του καπακιου...σαν μεθυσμενα ολο ζικ ζακ και χοντρα, και το οργανο γαμουσε.Και το πηρα καινουριο 300€ μου ειπε ο μικρος

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 08:55:15 πμ »
Φίλε Κώστα,
για την ώρα έχω συγκεντρώσει τόσες πολλές και τόσο αντιφατικές πληροφορίες μεταξύ τους για το τι προσφέρει το ένα και τι χαλάει το άλλο στην οργανοποιία, που θα περάσει πολύς καιρός μου φαίνεται για να κατασταλάξω και να ξεκινήσω την κατασκευή δικού μου μπουζουκιού.

Για την ώρα λοιπόν, επειδή πλέον έχω πρόσβαση σε πολλά όργανα πολλών κατασκευαστών, όταν δω κάτι παράξενο ή μη συνηθισμένο αρχίζω να το ψάχνω μέχρι να πάρω μια λογική ή έστω λογικοφανή εξήγηση.

Έχω δει ακόμα και όχι απλώς βουλιαγμένο αλλά σπασμένο από τον καβαλλάρη καπάκι ενός παλιού τρίχορδου που όχι απλώς γ...... αλλά βάζει κάτω όργανα που όταν τα ακούς υποκλίνεσαι μπροστά τους.

Τι να πω. Άγνωσται αι βουλαί του ........... ήχου.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 09:06:21 πμ »
Οταν τα νερα του καπακιου δεν ειναι ισια ειναι ευαλωτο στο σκεβρωμα!!
Μπορει τωρα να παιζει καλα αλλα δεν θα αντεξει οσο ενα με ισοβενα και στενα νερα!

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 10:27:08 πμ »
Δημήτρη,
αυτή είναι η απάντηση για την παραλληλία των νερών ως προς τον διαμήκη άξονα.

Όσον αφορά όμως τη δεύτερη ερώτησή μου προς τον άλλο Δημήτρη όπως μου είπε ένας επαγγελματίας χανιώτης οργανοποιός, σπαταλάει αρκετό πολύτιμο ξύλο κατρανιού για τα καπάκια ώστε να επιτύχει την μορφή //////\\\\\\ στο σόκορο του καπακιού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμβλυνση, διάχυση και το χαμήλωμα της έντασης και της συχνότητας του παραγόμενου ήχου. Η καθετότητα των νερών μεταφέρει πολύ πιο αμέσως τον ήχο στο σκάφος με αποτέλεσμα να είναι μεν πιο δυνατός και οξύς αλλά να μην έχει καλό "σκάσιμο", διάρκεια και να μην ακούγεται σε μεγάλη απόσταση. Αντιθέτως τα λοξά νερά έδιναν καλύτερα αποτελέσματα (τουλάχιστον ακουστικώς) σ' αυτές τις παραμέτρους.

Ο άνθρωπος προς τιμήν του ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός και καθόλου μυστικοπαθής, μου έδειξε τα πειραματικά του όργανα και τμήματα αυτών από τα οποία αντιλήφθηκα ιδίοις όμασι και ωσί την αλήθεια των λεγομένων του.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 13, 2011, 04:59:05 μμ από Κούρος »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 10:51:22 πμ »
Φίλε Κώστα,
για την ώρα έχω συγκεντρώσει τόσες πολλές και τόσο αντιφατικές πληροφορίες μεταξύ τους για το τι προσφέρει το ένα και τι χαλάει το άλλο στην οργανοποιία, που θα περάσει πολύς καιρός μου φαίνεται για να κατασταλάξω και να ξεκινήσω την κατασκευή δικού μου μπουζουκιού.
Τι να πει κανεις?ολοι προσπαθουμε να βρουμε ΤΟ μυστικο που θα κανει το οργανο μας γαματο.Κανενας δεν θα εβαζε ας πουμε ενα καπακι με ροζο.Κι ομως ο strandivari εφτιαξε βιολια που ειχαν ροζους.Δεν ξερω...καπου χανεις την μπαλα με αυτα.  Στο χωριο μου λενε οι παλιοι <<   αμα θελει ο καπνος να κανει προς τα πανω.......θα κανει>> Δηλαδη  δεν πα να μετρας εσυ καπακια,καμαρια, αρμονικες στην τρυπα......μπορει ο σκαφτος του παππου που τον εφτιαξαν με ενα σουγια στην Μακρονησο............ μπορει να παιζει καλυτερα

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 02:22:51 μμ »
Βασικα επειδη δε μπορω να φτιαξω οσα θελω για να τα δοκιμασω,δεν εχω το χρονο,την εμπειρια και το υλικο....ισως με τον καιρο υλοποιηθουν πολλα,ωστοσο καλο ειναι να υπαρχει συζητηση,δε νομιζω να ειμαι ο μονος που αναρωτιεται πανω σε αυτα!

Ηδη αναφεραμε καπακια με παραλληλα νερα προς τον αξονα του οργανου,καπακια με νερα ///\\\ και καπακια με μη παραλληλα νερα(ακανονιστα)....ολες οι περιπτωσεις που αναφερατε λετε οτι εβγαζαν πολυ καλο ηχο.Οποτε η τιποτα δεν αποτελει κανονα για τα καπακια η εφοσον δεν εχουμε παραλληλα νερα ,πειραζουμε κατι αλλο ωστε να ισοσταθμιστει η ποιοτητα του ηχου.

Ρωτησα για το υψος της καμπυλοτητας των καπακιων και τη σημασια της,πηρα την απαντηση οτι γινεται για να μη βουλιαξει το καπακι απο την πιεση του καβαλαρη,πολυ λογικο.Με το κουτο μου το μυαλο και εφοσον συνεχως διαβαζω για "μικροπραγματα" που επηρρεαζουν την αποδοση ενος οργανου λεω...Με την καμπυλωση του καπακιου αυξανεται ο χωρος μεσα στο σκαφος...οποτε και ο αερας που εσωκλειεται,κατι δε θα αλλαζει στο συντονισμο;...τι ομως;

Αν διναμε αρνητικη καμπυλοτητα στα καμαρια μας και ειχαμε ενα μονιμως βουλιαγμενο καπακι μελετημενο ωστε να αντεξει την πιεση του καβαλαρη;

Προσπαθω να κατανοησω τη δομη ενος οργανου...κι οπως εχω πει παλιοτερα εκλαμβανω το οργανο σαν μια κονσολα και προσπαθω να καταλαβω ποιο διακοπτακι ρυθμιζει την καθε παραμετρο....πριμα,μπασα,βαθος,διαρκεια και παει λεγοντας!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 13, 2011, 03:32:33 μμ »

Αν διναμε αρνητικη καμπυλοτητα στα καμαρια μας και ειχαμε ενα μονιμως βουλιαγμενο καπακι μελετημενο ωστε να αντεξει την πιεση του καβαλαρη;

Σωστος ο παιχτης......σαν να λεμε επιμελως βουλιαγμενο.Δεν ξερω τι θα γινει, αλλα ..........φαντασου ενα παλιο μπουζουκι του 50 ας πουμε με καθησμενο το καπακι του, και στο δινουν να παιξεις.Σκοτωνει λες εσυ αλλα γιατι? Λες να ειναι η παλαιοτητα των ξυλων, η το βουλιαγμενο καπακι?Εγω θα προτεινα να προσπαθουμε να ακολουθουμε την πεπατημενη οδο για να φτιαξουμε κατι που καποιοι αλλοι εδωσαν ολη τη ζωη τους.Μετα ( στην αλλη ζωη) ας κανουμε βουλιαγμενα καπακια,τετραγωνα μανικια, και παει λεγοντας.Φιλε Bleko  οτι σου γραφω εχει μεσα και χιουμορ μην με παρεξηγεις

Tags: