Αποστολέας Θέμα: H πρώτη μου κιθάρα  (Αναγνώστηκε 2329 φορές)

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
H πρώτη μου κιθάρα
« στις: Απρίλιος 27, 2016, 10:37:43 πμ »
 Η ‘middle-aged’ τώρα πρώτη μου κιθάρα ατασκευάστηκε πριν 35 χρόνια βάση οδηγιών του βιβλίου του Irving Sloane με εργαλεία ένα πριόνι ,ένα σουγιά , ράσπα  γυαλόχαρτο και για ξύστρες αντικειμενικές πλάκες ( γιαλλάκια ) από το εργαστήριο της γυναίκας μου. Ήμουν όμως τυχερότερος από τον Στέλιο Είχα και το παλιό ροκάνι του πατέρα μου. Η κιθάρα ήταν ηχητικά πολύ καλή και φίλος κιθαρίστας την χρησιμοποιούσε στο κέντρο που δούλευε Το καπάκι έκανε ελάχιστο cave in επειδή το καπάκι ήταν Flat και όχι arched .To playability και το ύψος των χορδών δεν είχε επηρεαστεί. Δυστυχώς σε κάποιο στάδιο την αποσυναρμολόγησα ( ήμουν in my thirties τότε ) και δεν θυμάμαι τώρα τι μετατροπές της έκανα Όταν μετά από χρόνια διάβασα για τις κιθάρες Smallman την ξαναξύλωσα και άλλαξα το strutting system από Τορρες σε Balsa grit χωρίς επίχριση με carbon Δεν ασχολήθηκα μαζί της για πολλά χρόνια αλλά τώρα που την ακούω έχει αποκτήσει μια φοβερή διάρκεια και άρεσε ιδιαίτερα σε φίλη κιθαρίστρια Παρόλα αυτά η επόμενες 2-3 κιθάρες που θα φτιάξω θα είναι traditional ,δηλαδή Torres, Romanillios,ή Houser style.
ΥΓ  Ο αποχρωματισμός του καπακιού κάτω από τις χορδές οφείλεται στο ότι την πέρασα ένα χέρι σκούρα γομαλάκκα χωρίς να αφαιρέσω τις χορδές, και ότι ζημίες και ατέλειες έχει στα bindings και purflngs οφείλονται στα επαναλαμβανόμενα ξηλώματα

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: H πρώτη μου κιθάρα
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 27, 2016, 11:48:33 πμ »
 για πρώτο όργανο είναι καταπληκτικό, δεν το συζητώ...
τι ξύλα έχει (σκάφος - μπράτσο) ? και μια "προέκταση" που βλέπω της κόντρας στην κεφαλή είναι οφθαλμαπάτη?

filios

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 27, 2016, 07:29:09 μμ »
Μάνο σε ευχαριστώ. Πρέπει να απολύσω τον φωτογράφο μου δηλαδή τον δίδυμο αδελφό μου για τις φωτογραφίες που μου έβγαλε Η κεφαλή της κιθάρας έχει ωραίο σχήμα αντιγραφή  από μια κιθάρα  Marselo Barbero.To μάνικο είναι από ένα μαλακό σχετικά ξύλο ίσως φλαμούρι ( τώρα γνωρίζω την συμβολή του μάνικου στον ήχο )
Ενίσχυση από έβενο που κάνει tapering προς την κεφαλή για να είναι αρμονικό στο μάτι όπως συνήθως κάνω και στα μπουζούκια Έχεις δίκαιο ότι επεκτείνεται και στην κεφαλή για επιπλέον ενίσχυση και αισθητικούς λόγους Το καπάκι είναι German silver spruce , πλαϊνά και πλάτη Indian Rosewood Αυτά τα εισήγαγε φίλος από Γερμανία( Βαυαρία)  αλλά τελικά εγκατέλειψε τις κατασκευαστικές του προσπάθειες Δεν πρέπει να είναι top grade που είναι εμφανές εάν κάποιος τα συγκρίνει με αυτά που μου έστειλε ο ίδιος ξυλέμπορος  πριν καμιά τριανταριά χρόνια και μπορείς τα δεις στην κιθάρα στυλ Τορρες που ανέβασα παλιότερα .Τότε μου έστειλε ξυλεία για πέντε κλασσικές κιθάρες και δώρο καμιά δεκαριά καπάκια για μπουζούκια που μη έχοντας υπόψη να ασχοληθώ με τα μπουζούκια χάρισα τα περισσότερα
Είναι κάποιος  Andrea  Gleissner στο Bubenroιth αν θυμάμαι καλά

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 27, 2016, 11:35:01 μμ »
ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ DOGTOR ...... ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 28, 2016, 07:14:18 πμ »
 :-*
μπραβο φιλιο!
σουπερ το εργαλειο, πολυ ζυγισμενη-προσεγμενη, σε ολες τις λεπτομερειες, πολυ ομορφη
(αλλα και φτιαγμενη με τοσα πολλα εργαλεια!-με 2 παραπανω απο εμενα στην 1η μου...σουγιας-ροκανι...ακου ροκανι ο τυχερακιας!  :) )
πολυ θα ηθελα να ειχες κρατησει ενα δειγμα ηχου πριν! ξερεις...για το πριν-μετα

την γνωμη μου για τις μετατροπες (που γινονται εκ των ων ουκ ανευ) την ξερεις...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 28, 2016, 07:56:45 μμ »
Κύριε filio πολυ ωραια δουλειά και αξιοζήλευτη, για πρωτη κατασκευη, και με τέτοια μεσα μπράβο σας πραγματικα μένω έκπληκτος
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

filios

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 30, 2016, 05:46:06 μμ »
Ευχαριστώ όλους για τα θετικά σας σχόλια. Η μεγαλύτερη δυσκολία τότε με τα στοιχειώδη εργαλεία δεν ήταν η κατασκευές αλλά  να λεπτύνω το rosewood και τον έβενο στo επιθυμητό πάχος με γυαλόχαρτα και γυαλλακια Τα πάντα στο εργαστήριο βάφονταν σαν γλυκό μελιτζανάκι τα ρούχα και οι σόλες των παπουτσιών και το υπόλοιπο σπίτι
Πάντα επικρέματο ο κίνδυνος της κατά τον Στέλιο διαχρονικής παντόφλας ή να βρεθεί κάποιος να κάνει βήμα σημειωτό έξω από την Μητρόπολη
Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα με τα power tools που υπάρχουν

Καλή ανάσταση λοιπόν σε όλους

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 27, 2018, 01:11:09 μμ »
Καλησπέρα.. το binding σε αυτή τη κιθάρα είναι έτοιμο?η εσείς το φτιάξατε?

filios

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 28, 2018, 09:35:27 πμ »

Καλή σου μέρα Εκτός της ροζέτας όλα τα άλλα είναι χειροποίητα . Όταν στέλλουν πλαϊνά κιθάρας από το εξωτερικό έχουν πλάτος γύρω στα 11 εκ που είναι υπεραρκετό και για τα bindings Φίλος μαραγκός μου έσκισε ( αν θυμάμαι καλά ) κυπαρίσσια για τα purfings που αν τα δεις προσεκτικά δεν είναι απόλυτα ισοπαχή
Δες όμως την διαφορά στην τέταρτη μου κιθάρα στο -  κλασσική κιθάρα στυλ Torres Σεπτέμβριος 22,2,2015 την οποία τώρα κρατά μία κλασσική κιθαρίστρια και ζητά ανεπιτυχώς να την αγοράσει Έχει πάχος από 1,35 χιλ στην περιφέρεια μέχρι 1,85 χιλ μπροστά από τον καβαλάρη
 Τα bindings είναι και πάλιν κομμένα από τα πλαϊνά , τα purfings είναι έτοιμα από το εξωτερικό με προσθήκη στη ροζεττα για να γίνει πιο πλατιά
Την οποία τώρα κρατά μια κλασσική κιθαρίστρια και ζητά ανεπιτυχώς  να την αγοράσει