Αποστολέας Θέμα: Χτυπηματάκια σε καλή Alhambra  (Αναγνώστηκε 2705 φορές)

georgemarousi

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
Χτυπηματάκια σε καλή Alhambra
« στις: Απριλίου 25, 2016, 12:43:54 μμ »
Γειά χαρά σε όλους !

Σκεφτομαι για την αγορά μιας καλής Alhambra 30ετίας ( μασίφ ξύλα ) , η οποία όμως έχει αρκετά χτυπηματάκια στο καπάκι.

ορισμένα είναι κάτι αρκετά παραπάνω από τις κλασσικές νυχιές, πρεπει να εχουν βαθος 1-2 χιλιοστά και μήκος γύρω στο εκατοστό.

Για αισθητικούς λόγους, θα ήθελα να ρωτήσω τί θα μπορούσε να γίνει για να καλυφθούν όσο γίνεται οι φθορές αυτες; Κάποιο στοκάρισμα με τρίψιμο / βάψιμο καπακιού θα ήταν λύση;

Επίσης, και μια γενική ιδέα για το κόστος

υγ. δυστυχώς δεν υπάρχει φωτό, νομίζω όμως ότι είναι μια συνηθισμένη περίπτωση φθοράς αυτή σε κλασικές, ωστε να μπορει καποιος να προτείνει μια γενική αντιμετώπιση

Metallikas

• Hero Member
Απ: Χτυπηματάκια σε καλή Alhambra
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 25, 2016, 02:11:53 μμ »
Αν όντως έχουν βάθος 2 χιλιοστά και δεν είναι σχήμα λόγου δεν έχει μόνο αισθητικό πρόβλημα

georgemarousi

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 25, 2016, 02:35:12 μμ »
Ισως ειναι λιγο υπερβολή το 2mm, αλλά ορισμενα είναι αρκετά έντονα, σίγουρα όχι απο νύχια.

Οπότε θα ήθελα να δω τι θα μπορούσε να γίνει αισθητικά..

υγ: στο μεταξύ ζήτησα να έχω και φωτό εαν ειναι δυνατον.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 26, 2016, 07:27:17 πμ »
φιλε μου κατ αρχην ποια ειναι η τιμη που θα την παρεις, γιατι εξαρτιωνται ολα απ αυτο...
κατα δευτερον για ποιο λογο θα την παρεις... (εχεις αλλη κιθαρα καλη και θελεις δευτερη για την παραλια; κλπ κλπ κλπ...)
τριτον πες σε ποιο σημειο (π.χ. κατω απο τις χορδες; απο που προηλθαν, απο τα νυχια του εκτελεστη η απο χτυπηματα, γιατι αναφερεις και τα δυο, αν καταλαβαινεις τι λεω...)

ΑΛΛΑ αν ειναι αρκετα βαθιες (εστω και ενα χιλ) δεν μπορεις να κατεβασεις τοσο το ξυλο, αφενος γιατι μπορει να κανεις μεγαλυτερη ζημεια, και αφετερου αν δεν γινει ζημια, να μην αντεξει στο περασμα του χρονου (ραγισματα στο καπακι κλπ αναλογα τον οπλισμο που εχει μεσα)
αυτο σημαινει οτι πρεπει να την δει απο κοντα και να σου πει καποιος μαστορας, απο φωτογραφιες σε ενα τοσο λεπτο θεμα, τουλαχιστον απο την δικια μου "πειρα" ειναι λιγο δυσκολο να σου πει καποιος...
υπαρχει και η λυση του στοκαρισματος αλλα καλυτερα να φαινονται τα χτυπηματα, παρα τα στοκαρισματα...

ερωτηση: γιατι αυτο το οργανο που ειναι και "γιαγια" και οχι καποιο αλλο; ο λογος "μασιφ";
εχω 4 οργανα (και αχρησιμοποιητα-καινουρια, απο διαγωνισμους, και σε αρκετα πιο κατω τιμες απ οτι θα τα αγοραζες καινουρια) που μπορει καποιο να σε ικανοποιει.
δεν θελω να σου πω παρε ενα δικο μου για να μην φτιαξεις την αλαμπρα, αλλα αυτο που θελω να σου πω ειναι οτι και στις αγγελιες αν κοιταξεις, βριθουν απο καλα οργανα-καλες τιμες-οχι ταλαιπωρημενα.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgemarousi

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 26, 2016, 12:29:40 μμ »
Καλημέρα φίλε !
Η τιμή συζητείται περί τα 1000€, και σκεφτομουν να ζητησω κατι ακομα καλυτερο αναλογως του κοστους επισκευων, εφοσον γινει δεκτο γιατι ήδη έχει κατέβει.. Πρόκειται για την top σειρά της alhabmra - Ιuthier.
Έχω ήδη δυο πολύ καλες κλασσικές, οπότε αν το αποφασίσω θα χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά ως η καλή "2η" (έχω και πιο απλες) , η λογική ειναι να την έχω κυρίως για εξάσκηση, να έχω καλό ήχο, αλλά και ως μια μικρη "επενδυση" με τη λογική οτι θα μπορώ να τη δώσω αν χρειαστεί χωρίς "ζημια".
Επίσης φοβάμαι οτι πάσχω και από GAD ( Guitar Acquisition Syndrome ) ... χαχαχα  :D
Τα σημαδια είναι σε διάφορα σημεία, όχι μόνο κατω απο τις χορδες, οπότε προκειται και για χτυπήματα. Χωρίς να είμαι ειδικός, φανταστηκα οτι με κατάλληλο στοκάρισμα ( κατι που να είναι στην ίδια απόχρωση κλπ ?  ) , και ένα μικρό τρίψιμο ( όχι στο 100% του βάθους για ολα τα χτυπηματα φυσικά) και νέο βερνίκι θα είναι πολύ καλύτερη εμφανισιακά.
Τώρα ο λόγος που σκέφτομαι για το συγκεκριμένο, είναι ως κάτι value-for-money, με συν και το ηχητικό πλεονέκτημα του παλιού ξύλου. Η αλήθεια είναι οτι δεν σκέφτηκα εξαρχής τα αρνητικά της ηληκίας ( πχ αντοχή, κολλήσεις, κλπ ). Θα επρεπε να με προβληματίζουν?
Φυσικά και θα με ενδιέφερε να εξετάσω κάποια καλή κιθάρα - ευκαιρία εκτός από τη συγκεκριμένη, αν έχεις κάποια αγγελια / φωτό ?  :)
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου ! Αναμένω και απάντησή σου

Γιώργος

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 26, 2016, 03:12:56 μμ »
Αδερφε χωρίς πολλά επιστημονικά για συχνότητες ηχου στο καπάκι και επίδραση στοκων και διπλοβερνικιών στο καπάκι. ΧΙΛΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΣΗ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ισως κάποιοι διαφωνήσουν αλλά με χίλια ευρώ πέρνεις κιθαράρα ολοκαινουργια ή υπερκιθαραραρα μεταχειρισμένη αψεγαδιαστη.

georgemarousi

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 26, 2016, 04:08:38 μμ »
Σ ευχαριστώ φιλε για την παρατήρηση ! Η λογική που εξετάζω την περίπτωση είναι οτι εχει στα σύν :

- Η τιμή (καθώς η "αντίστοιχη" καινούρια κιθάρα κοστίζει 3000+ )
- Τα ξύλα λόγω ηλικίας θεωρώ οτι ακούγονται καλύτερα απο μια καινούρια

Αυτό όμως που αναφέρεις για επέμβαση στο καπάκι είναι πολύ σηματικό, και από ηχητική άποψη..

Αναρρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος τοπικής μικροεπισκευής των χτυπημάτων, με ικανοποιητικά αποτελέσματα (οπότε αποφεύγεται και το μειων ουσιαστικής επέμβασης στον ηχο)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 26, 2016, 06:20:47 μμ »
χωρις να θελω να σε επηρεασω:
η σειρα λουθιερ καλη μεν, αλλα...
εχω ακουσει 3 (τι 2 τις εχω επισκευασει, σπασμενα καμαρια γαρ, ιντια λουθιερ) και απο ηχο, δεν...
καμια απο τις 3...

τι να κανει ενα παλαιο καπακι που το αφηνει η αλαμπρα στα 3,2-3,3 χιλ; κανεις δεν ξερει...
ή μαλλον, ξερει! ηχος βαθυς μεν, τενεκεδατος δε, με μετρια διαρκεια.
στα καντινια δεν λεω κουβεντα, θα λογοκρινουν το κειμενο
στα +: η αξια (;) μεταπωλησης, ενα καλο μπραντνεϊμ στην συλογη σου
τα -: ενα κουτσο αλογο στο σταυλο

στα λεει ενας παθων, με οργανο των 6500€, που ηχητικα ηταν αυτο που λεμε νεκρο...
επισης μπορεις να ελθεις (αν εισαι αθηνα) να δεις πως ακουγεται ενα καινουριο οργανο των 1000 €

εκτος αν επεσες στην περιπτωση που η κιθαρα που παζαρευεις , ειναι η εξαιρεση.
παντως για τοσα λεφτα, αν ημουν στην θεση σου, εγω δυσκολα θα πηγαινα σε αυτη την κατευθυνση εχοντας ηδη ενα καλο οργανο. απλα θα επαιρνα ενα καινουριο με μασιφ ξυλα (που θα εχει και μεγαλυτερο προσδοκιμο ζωης)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

georgemarousi

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 27, 2016, 11:25:36 πμ »

Καλημέρα Στέλιο,
Σ'ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Κι εγώ προβληματίζομαι αφού δεν εχω βρει και "κελεπούρι" ..
Προφανως εχω υποτιμισει και το θεμα της ηλικιας / φθορας μιας κιθαρας
Η συγκεκριμένη στον ήχο/αίσθηση μου αρεσε μεν, βεβαια δε με τρελλανε κι ολας.. Απ'όσο μπορώ να καταλάβω αυτό, γιατι καποιοι παραγοντες μπορουν να αλλαξουν πολυ τις εντυπωσεις ( πχ ο χωρος της δοκιμης, οι χορδες κλπ )
Πολυ ευχαριστως να τα λεγαμε απο κοντα και να δω την κιθαρα που αναφερεις. Αν μπορεις στειλε μου καποια στοιχεια εποικοινωνιας !
Ευχαριστώ,
Γιώργος

Tags: