Αποστολέας Θέμα: Φλαουτάκι μπαμπού  (Αναγνώστηκε 3733 φορές)

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
Φλαουτάκι μπαμπού
« στις: Απριλίου 06, 2016, 10:26:01 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.

Μιας και ο μπαγλαμάς μου κάνει κόλπα και δε θέλει να ολοκληρωθεί και η καλίμπα επίσης, είπα να σας δείξω ένα φλαουτάκι από μπαμπού που έφτιαξα στη σύζηγο. Το ότι βγήκε σε Σι ύφεσι όπως και το κανονικό φλάουτο είναι τυχαίο. Ήθελα να το βγάλω σε Ντο, αλλά δε μου έκανε τη χάρη.

Φωτογραφία και βίντεο παρακάτω. Δεν έχω παίξει πάνω από κάποιες ώρες, οπότε δε μπορώ να πω ότι το κάνω να ακούγεται όπως πρέπει, αλλά δεν είναι και άσχημο και είναι πολύ εύκολη κατασκευή.

φλαουτάκι
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Φλαουτάκι μπαμπού
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 07, 2016, 08:50:39 πμ »
Το φλαουτο ειναι σε Ντο. Οπως και σχεδον ολη η οικογενεια του με εξαιρεσεις οπως το  flauto d'amore που ειναι σε Bb. Δεν εχω ακουσει ξυλινο φλαουτο για να κρινω αν πετυχες τον ηχο.

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 07, 2016, 03:48:38 μμ »
Γεια σου Tempest,ήταν εύκολο να φτιαχτεί;

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 07, 2016, 09:02:52 μμ »
Γεια σου Tempest,ήταν εύκολο να φτιαχτεί;

H αλήθεια είναι πως μου φάνηκε πολύ εύκολο. Ειδικά όταν ακολούθησα τις συμβουλές αυτού του μουσάτου τυπά! Και ακούγεται αξιοπρεπές. Μου είναι λίγο δύσκολο βέβαια να πετύχω το κλειδί που θέλω, αλλά θα τη βρω την άκρη σε αργότερες κατασκευές.

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν τέτοια βίντεο για κατασκευή xaphoon  :( .

μουσάτος τυπάς
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 07, 2016, 10:06:23 μμ »
Μπράβο Χάρη, μια χαρά ακούγεται.

Όσο για οδηγίες, ρίξε μια ματιά στη σελίδα NAF (native American flutes); εάν θυμάμαι καλά είχε ίντερνετική εφαρμογή για μέγεθος και ααποστάσεις οπών ανάλογα με την κλίμακα και τις διαστάσεις του υλικού.

Υ.Γ.:
Η σελίδα που είχα υπόψη μου είναι αυτή. Έχει πληθώρα πληροφοριών για το θέμα.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 07, 2016, 10:18:52 μμ από Πασχάλης »
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 07, 2016, 10:49:23 μμ »
Ευχαριστώ Πασχάλη.

Τη συγκεκριμένη σελίδα την έχω ξεσκονίσει μπορώ να πω. Υπάρχει και αυτή η πηγή πληροφοριών για φλάουτα μπαμπού με 6 ή παραπάνω ηχητικές οπές. Η διαφορά με το ιθαγενές Αμερικάνικο φλάουτο είναι πως αυτό που έκανα δεν έχει έξοδο αέρα μετά το στόμιο που φυσάς. Γενικά δοκίμασα και με τη μέθοδο που έλεγε η σελίδα NAF αλλά είδα καλύτερα αποτελέσματα με την πιο απλή μεθοδο του βίντεο που ανάρτησα. Επιπλέον επειδή είχα το παρακάτω θέμα, επικοινώνησα με τον κ. Kosel μπας και βρω λύση, αλλά το μόνο που με συμβούλεψε είναι να μετράω τις αποστάσεις πάντα από τo ελέυθερο άκρο και μου εξήγησε τον σωστό τρόπο χρήσης του προγράμματος υπολογισμού αποστάσεων για τις οπές που έχει φτιάξει και το οποίο έχει παρει σαν βάση και η NAF.

Το πρόβλημά μου είναι πως ενώ κόβω το μπαμπού ώστε φυσώντας ελεύθερα να μου δίνει την νότα που θέλω, όταν αρχίζω να κάνω τις τρύπες αλλάζει κλειδί. Δε μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράγμα. Κανονικά όταν παίζεις με όλες τις τρύπες κλειστές θα πρέπει να σου δίνει το αρχικό κλειδί, αλλά είναι πάντα περίπου ένα ημιτόνιο χαμηλότερα. Μιά σκέψη που έχω έιναι πως επηρεάζει η οπή από την οποία φυσάς και σίγουρα και ο τρόπος που φυσάς. Θα πειραματιστώ όταν βρω χρόνο πάλι με φλάουτα και xaphoon. Δυστυχώς το xaphoon που έφτιαξα δεν ακούγεται (αν και βγάζει ωραίο ήχο, ωστόσο είναι εντελώς φάλτσο) οπότε και δε θα το παρουσιάσω. Ευελπιστώ να καταφέρω να φτιάξω ένα αξιοπρεπές xaphoon και δη σε Ντο.

Χαιρετώ!

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 08, 2016, 05:10:15 πμ »
Χάρη,

Έχω την εξής ιδέα τι μπορεί να πηγαίνει στραβά κατά το τρύπημα: είναι το φρεζάρισμα των οπών... και εξηγούμαι με σκίτσο, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ανέβαινε με τίποτα.
Στην περίπτωση που η οπή είναι αφρεζάριστη, παγιδεύεται αέρας κάτω από το δάκτυλο (ο όγκος του οποίου είναι περίπου όσο το εμβαδόν της οπής Χ το πάχος του τοιχώματος του μπαμπού). Ο αέρας αυτός Χ 6 ή 7 φορές, όσες και οι τρύπες, διαφοροποιούν τον όγκο του αέρα που δονείται τώρα, με κλειστές όλες τις τρύπες, σε σχέση με εκείνον που αρχικώς δονούνταν με το τοίχωμα συμπαγές.
Φρεζάροντας τις τρύπες, ελαχιστοποιείς τον επιπρόσθετο αυτό όγκο.

Όπως έγραψα, μια ιδέα λέω και μπορεί να είναι και εσφαλμένη αλλά μου φαίνεται αρκετά λογική.
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 08, 2016, 07:18:33 πμ »
κατ αρχην πολλα τα μπραβο που σου ανηκουν για αυτη την κατασκευη...

συμφωνω με τον πασχαλη παραπανω σε σχεση με τις τρυπες...οπως επισης αν το ακουσεις προσεκτικα, 2 νοτες ξεφευγουν απ το τονικο τους υψος, βεβαια δεν ξερω, αλλα μηπως μπορει να οφειλεται στο τροπο που φυσα καποιος

και παλι συγχαρητηρια
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 08, 2016, 08:23:47 πμ »
Η αλήθεια είναι πως δε το είχα σκεφτεί. Είναι αρκετά λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τι μπαμπού έχει πολύ παχύ τοίχωμα. Θα το δοκιμάσω και θα δω αν αλλάζει το αποτέλεσμα. Τώρα για τα φάλτσα, παίζει πολύ ρόλο ο τρόπος που φυσάς και πως τοποθετείς τα δάχτυλά σου. Εγώ στο βίντεο έχω το τρίτο μου δάχτυλο με επίδεσμο  >:( και δεν πατάει καλά, οπότε μπορεί να φταίει και αυτό.

Tags: