Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμας  (Αναγνώστηκε 43919 φορές)

Sirpanos

• Full Member
Απ: Μπαγλαμας
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 01:45:34 μμ »
Οπότε αφού με παίρνει στο ύψος κατέβασα όλο το σκάφος και το καπάκι έρχεται πρόσωπο με το μπράτσο  ;D ;D
και η ταστιέρα πέφτει κανονικά πάνω στο καπάκι .
Είμαι στη φάση: Ταστιέρα , χάραγμα !!! και Καπάκι: φιγούρα , κόλλημα
Μιά επιβεβαίωση των βημάτων.
Κόλλημα καπάκι . σχέδια κλπ
χάραγμα και κόλλημα ταστιέρα
Λούστρα (Λουστράρουμε και την ταστιέρα ? ή ο έβενος μένει έτσι , χαζή ερώτηση  αλλά υπάρχει η απορία ::) ::) )
μετά μπάινουν τάστα κλειδιά κλπ.
έχει κανένας καμιά τελευταία συμβουλή πριν το μεγάλο φινάλε ?? :D

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 12, 2011, 01:49:39 μμ από Sirpanos »

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 08:32:03 μμ »
Πόσο είναι το βάθος του σκάφους τώρα;
Την φιγούρα μπορείς να την κολλήσεις πριν το κόλλημα του καπακιού ή και μετά. Πολλοί επαγγελματίες την κολλάνε μετά. Μετά το κόλλημα του καπακιού πλανίζεις και κολλάς την ταστιέρα. Καλύτερα ,την ταστιέρα, να την χαράξεις μετά την κόλληση της, για να έχεις την δυνατότητα να την πλανίσεις στις τελικές διαστάσεις της. Η ταστιέρα δεν λουστράρεται αλλά περνιέται με λίγο lemon-oil και είσαι ok.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 08:53:53 μμ »
.............................. Μετά το κόλλημα του καπακιού πλανίζεις και κολλάς την ταστιέρα. Καλύτερα ,την ταστιέρα, να την χαράξεις μετά την κόλληση της, για να έχεις την δυνατότητα να την πλανίσεις στις τελικές διαστάσεις της..........................

Γιώργο, πέραν του ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να χαράξεις τάστα σε κολλημένη ταστιέρα ειδικώς όταν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία και προσωπικώς δεν το συνιστώ, όταν λες να έχεις τη δυνατότητα να την πλανίσεις στις τελικές διαστάσεις της, εννοείς να φέρεις τα πλαϊνά της πρόσωπο με τα πλαϊνά του μάνικου;

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 09:18:25 μμ »
Εγω προτεινω να χαραζεται η ταστιερα πριν την κολληση.
Ο λογος ειναι απλος,σε περιπτωση πατατας κανεις αλλη .... ;) ασε που ειναι και πιο ευκολα.....!!!!!

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 09:43:04 μμ »
Τριαντάφυλλε εννοώ το τελικό πάχος ,το οποίο προς το αρμονικό επίπεδο πρέπει να μειώνεται,γιαυτό το λόγο συνηθίζω να βάζω τάστα μετά την κόλληση της ταστιέρας,σίγουρα η χάραξη είναι πιο δύσκολη αλλά μπορείς να ρυθμίσεις την ταστιέρα σου όπως θέλεις.

Sirpanos

• Full Member
« Απάντηση #50 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 10:13:46 μμ »
Καλησπέρα , το τελικό βάθος μειώθηκε κατά 2,5 mm , είναι 6,75 τώρα.
Την ταστιέρα την έχω φέρει στο τελικό στάδιο και είναι έτοιμη να μπεί.
Στις πρόβες εφαρμόζει μιά χαρά και στο μανίκι και στο καπάκι, αν προλάβω θα εφαρμόσω το καπάκι αυριο
Εχω φτιάξει 2 καμάρια , ένα έλατο και ένα κελεμπέκι  , ποιό από τα 2 λέτε να βάλω (κλιμακα 38 εκ)?
με πάχος σκάφους 6mm είμαι καλά για την εφαρμογή του καπακιού ?
Τώρα για την χάραξη της ταστιέρας , το φοβάμε λίγο , έχω παραγγείλει ένα πριόνι για τάστα και το περιμένω
θα σχεδιάσω τη χάραξη και δούμε όταν έρθει αν θα τα χαράξω επάνω ή πρίν ..
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 12, 2011, 10:17:13 μμ από Sirpanos »

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #51 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 12:58:15 πμ »
Το καμάρι  να είναι από έλατο καλύτερα. Τα 6mm, εννοείς την πατούρα που θα κάτσει το καπάκι(χείλος του σκάφους) ή τα τοιχώματα; Για τοιχώματα είναι λίγο παχύς, μπορείς να τον λεπτύνεις αν θέλεις,πάντως έχουν φτιαχτεί και μπαγλαμάδες με αυτό το πάχος,ιδιαίτερα παλιοί φυλακίσιοι. Τα 3mm είναι ένα τυπικό πάχος,τον πυθμένα μπορείς να τον αφήνεις λίγο πιο παχύ,βγάζει καλύτερο ήχο έλεγαν οι παλιοί.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #52 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 07:33:50 πμ »
Καλημερα σας!!
Οταν παραλαβεις το πριονι να δοκιμασεις να χαραξεις σε ενα ρεταλι ξυλου και μετα να δοκιμασεις αν μπαινουν τα ταστα! Πρεπει να μπαινουν σφηνωτα!
Εαν χαραξεις πριν δοκιμασεις ισως μετα τα ταστα να εχουν διαφορετικο παχος
και να μην μπαινουν ή να μπαινουν πολυ χαλαρα!

Sirpanos

• Full Member
« Απάντηση #53 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 08:24:04 πμ »
Το καμάρι  να είναι από έλατο καλύτερα. Τα 6mm, εννοείς την πατούρα που θα κάτσει το καπάκι(χείλος του σκάφους) ή τα τοιχώματα; Για τοιχώματα είναι λίγο παχύς, μπορείς να τον λεπτύνεις αν θέλεις,πάντως έχουν φτιαχτεί και μπαγλαμάδες με αυτό το πάχος,ιδιαίτερα παλιοί φυλακίσιοι. Τα 3mm είναι ένα τυπικό πάχος,τον πυθμένα μπορείς να τον αφήνεις λίγο πιο παχύ,βγάζει καλύτερο ήχο έλεγαν οι παλιοί.

Καλημέρα, 6mm εννοώ στην πατούρα , τα τοιχώματα είναι 3,5 περίπου  ο πυθμένας στα 4 mm , οπότε πιστεύω καλά είναι
Αν και θα έπρεπε να φτιάξουμε και κανένα φυλακίσιο  γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα (φόροι , τέλη , ξαναφόροι ξανατέλη κλπ
μας βλέπω για την στενή  ;D ;D ;D ;D )
Ευχαριστώ !!

Sirpanos

• Full Member
« Απάντηση #54 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 08:27:18 πμ »
Καλημερα σας!!
Οταν παραλαβεις το πριονι να δοκιμασεις να χαραξεις σε ενα ρεταλι ξυλου και μετα να δοκιμασεις αν μπαινουν τα ταστα! Πρεπει να μπαινουν σφηνωτα!
Εαν χαραξεις πριν δοκιμασεις ισως μετα τα ταστα να εχουν διαφορετικο παχος
και να μην μπαινουν ή να μπαινουν πολυ χαλαρα!
Καλημέρα , ναί έχεις δίκιο Δημήτρη , πάνε και 5-6 χρόνια που έβαλα τελευταία φορά τάστα  ??? , και εκείνα θυμάμε τα είχα χαράξει με μαχαίρι
σε ταστιέρα κερασία  :-[.
Οπότε θα κάνω αρκετές δοκιμές πριν την τελική εφαρμογή.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 14, 2011, 12:52:09 μμ από Sirpanos »

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #55 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 08:01:57 μμ »
Καλή συνέχεια φίλε Πάνο. Αυτό που λέει ο Δημήτρης είναι πολύ σημαντικό,να το προσέξεις!

GALANICK

• Full Member
  • ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ..
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #56 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 08:46:55 μμ »
Προχθες κολλησα την ταστιερα αφου πρωτα την χαραξα με ενα μικρο δισκοπριονο του dremel που εχω!!!!!(φωτο αυριο)Παντως, οπως μου ειπαν οι πιο εμπειροι σε δικη μου ερωτηση, ειναι καλυτερα να πεταξεις μια λαθος χαραγμενη ταστιερα απο το να την ξεκολλησεις και μετα να την πεταξεις.... 8)
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #57 στις: Δεκεμβρίου 15, 2011, 01:47:55 πμ »
Θα ΄θελα να δω αυτο το δισκοπριονο που χαραξες την ταστιερα φιλε μου.....το παχος του δισκου το ελεγξες? Ταιριαζει με τα νουμερα των ταστων που θελεις να βαλεις?
Ελπιζω πως ναι..... ;) καλη συνεχεια στην κατασκευη σου!!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #58 στις: Δεκεμβρίου 15, 2011, 10:52:32 μμ »
Θα ΄θελα να δω αυτο το δισκοπριονο που χαραξες την ταστιερα φιλε μου.....το παχος του δισκου το ελεγξες? Ταιριαζει με τα νουμερα των ταστων που θελεις να βαλεις?
Ελπιζω πως ναι..... ;) καλη συνεχεια στην κατασκευη σου!!!

Φίλε Γιώργο,
το πάχος του δίσκου του εξαρτήματος της DREMEL ονομαστικώς είναι 0,6 χιλ.

Δοκίμασα κι εγώ να χαράξω εγκοπές ταστιέρας με αυτό το εξάρτημα σε μια παλιά και άχρηστη εβένινη ταστιέρα και το πάχος της εγκοπής μετρημένο με filler για πλατίνες ήταν πάνω από 0,7 χιλ. Όσο και να προσπάθησα σε καμία περίπτωση δεν ήταν κάτω από 0,7 χιλ.

Έψαξα στο διαδίκτυο για λεπτότερο πριονόδισκο αλλά ..... τζίφος. Κάποιοι χαρακτηρίζονταν ως fine και extra fine με περισσότερα ή λιγότερα δόντια αλλά δεν αναφερόταν πάχος.

Θα ήθελα να δω, αν είναι δυνατόν, και μια φωτογραφία της εγκοπής που έκανε ο φίλος Galanick για να αξιολογήσω και την ποιότητα των δικών μου εγκοπών. Προσωπικώς τις αξιολογούσα ως πολύ μέτριες.

GALANICK

• Full Member
  • ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ..
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #59 στις: Δεκεμβρίου 15, 2011, 11:40:42 μμ »
Γεια και χαρα  σας.Το παχος του δισκου του DREMEL (PARKSIDE) ειναι 0,35 mm και τα ταστα ειναι 0.40 mm.Τα δοκιμασα σε ενα ρεταλι ταστιερας απο εβενο και ταιριαζουν μια χαρα...Βεβαια δεν τα εβαλα ακομα στην δικη μου ταστιερα (βεγκε) αλλα στο χαραγμα δεν αντιμετωπησα προβλημα...
θα δουμε τις επομενες μερες.....  :)
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...