Δεν τα καταφέρνω με τα «σεντόνια» αλλά πιστεύω ότι τουλάχιστον σε ένα σημείο της απάντησης του Μάνου – πέρα από την προσωπική μου ωφέλεια – αξίζει να σταθούμε περισσότερο και … περισσότεροι
την κόλλησες την ταστιέρα ή πρόβα είναι?
ο εξωτερικός "τάκος" πίσω τι είναι ?Η ταστιέρα έχει κολληθεί … (αυτό ίσως με δυσκολέψει λίγο, αλλά δεν αλλάζει σε καμμία περίπτωση το τεχνικό ενδιαφέρον ) Ο εξωτερικός τάκος πίσω είναι από μουριά για να βιδωθεί εκεί, στο σκληρό ξυλάκι, η χορδιέρα και όχι επάνω στο σαθρό πεύκο που μας έκανε εκεί πίσω το ύποπτο και στατικά επίφοβο

«κρακ» …
για την σειρά των εργασιών:
εγώ βάζω τα dots (και στην όψη και στο πλάϊ) πριν κολλήσω την ταστιέρα:
- για τα πλαίνά για τον λόγο που λέει ο Γιώργος παραπάνω (το δράπανο ή και το dremel "χτυπάει" στα πλαίνά του σκάφους αν η ταστιέρα είναι ήδη κολλημένη, έχει κάνει ο stamart μια πατέντα προέκτασης τρυπανιού).Για τούτο το οργανάκι δεν θα με απασχολήσουν τα πλαϊνά dots
- για τα dots της όψης, γιατί ακολουθώ κι εγώ την μέθοδο του Δ. Ανδρέου (τα τάστα κάτω από την ένωση ήδη περασμένα) επομένως αν έχεις σημάδια πρέπει να έχουν μπει πριν τα τάστα για να μπορέσεις να τα τρίψεις.Κατανοητό και να ρωτήσω με τι Νο, με πόσο ψιλά γυαλόχαρτα συνήθως τρίβουμε την ταστιέρα (έβενος) ; (καλά θα πειραματιστώ πρώτα στο "πρόχειρο" και θα επανέλθω σ αυτό)
Επίσης, τα υπόλοιπα τάστα τα βάζω μετά την διαμόρφωση του μπράτσου, για να βλέπω πόσο πίσω πάει το μπράτσο καθώς μπαίνουν ένα - ένα.
Τώρα τελευταία σκεφτόμουν ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα βάλω πριν την διαμόρφωση να δω τι γίνεται. Φαντάζομαι ότι το μπράτσο θα καμπυλώνεται λιγότερο καθώς είναι "ολόκληρη" η διατομή, αλλά μετά καθώς αφαιρείς υλικό πως θα "ρυθμίσεις" το πόσο πίσω πάει ? (με τα τάστα έχεις πάντα την δυνατότητα να αλλάξεις "νούμερο" κι έτσι να το φέρνεις λίγο μπροστά ή λίγο πίσω). Δεν ξέρω, προβληματισμό εκφράζω.Ετούτο εδώ ίσως θα μπορούσε να είναι και ανεξάρτητο θέμα από μόνο του. (Σκέφτομαι να βάλω τα τάστα πριν τη διαμόρφωση του μπράτσου γιατί νομίζω ότι θα δουλέψω πιο σωστά αν «πατάει» καλά το μπράτσο σε επίπεδη και όχι σε διαμορφωμένη-στρογγυλεμένη επιφάνεια). Ωστόσο νομίζω ότι ο προβληματισμός που εκφράστηκε είναι μια καλή αφετηρία για να εμπλουτισθεί και να «γονιμοποιηθεί» και με τις απόψεις άλλων φίλων πάνω στο θέμα. ( Τι έγινε ρε παιδιά ;

Ολοι τα ξέρουν όλα ;

Δεν νομίζω )
Μετά από αυτά, διαμόρφωση τάστων (ρίγα, λίμες κτλ.) μετά κόκκαλα και σετάρισμα με όλες τις χορδές κουρδισμένες (ξανά λίμα αν χρειαστεί - συνήθως χρειάζεται), συγχρόνως το ακούς - πιθανόν να θέλει κάποια διόρθωση αν σε παίρνει (εξωτερικά εννοώ, π.χ. κατέβασμα καπακιού, αν χρειαστεί εσωτερικά αλλαγή, π.χ. καμαριών, μπλέξαμε) - και μόνο αφού παίζει καλά και είσαι απόλυτα ικανοποιημένος τα βγάζεις όλα και λουστράρεις, ελπίζοντας ότι όταν τα ξαναβάλεις θα ακούσεις κάτι παρόμοιο με αυτό που είχες πριν το γδύσεις (πλάκα κάνω).… Θα δούμε … Οψόμεθα ! … Ευλόγησον !