Αποστολέας Θέμα: Τριχορδάκι αυθαίρετο !  (Αναγνώστηκε 48297 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Τριχορδάκι αυθαίρετο !
« Απάντηση #135 στις: Ιουνίου 28, 2016, 07:11:42 πμ »
τα πλαινα του οδηγου θα γινουν λιγο πιο ψηλα, και η ταστιερα θα κολληθει πανω σε ενα παραλληλογραμο ταβλακι απο κοντρα πλακε η οτι αλλο, με μια καλη ταινια διπλης οψης.

Αν χρειαστει βοηθεια με την χαραξη, εδω ειμαστε.   Θα στην κανω σε χρονο που δεν μπορεις να φανταστεις.

Ευχαριστώ πολύ Γιάννη. Αρχίζω να μπαίνω στο νόημα .
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #136 στις: Ιουνίου 28, 2016, 05:22:18 μμ »
Γιάννη 2004 μου έδωσες κατεύθυνση , με έκανες να σκεφθώ απλά, πρακτικά και το εκτιμώ ιδιαίτερα ! Να σαι καλά !

[ Invalid Attachment ]

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #137 στις: Ιουνίου 28, 2016, 05:28:30 μμ »
Τώρα που το ξαναβλέπω , λίγο πριν την απογεματινή μας βάρδια, με αυτή τη διάταξη περιορίζεται αρκετά το ωφέλιμο μήκος κοπής του πριονιού, εφόσον θέλουμε να κινείται μέσα στους οδηγούς ... ΟΚ δεν πειράζει ... κάτι θα γίνει ...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #138 στις: Ιουνίου 28, 2016, 06:35:32 μμ »
θελει να φτιαξεις ενα πιο στενο πλαισιο, με εσωτερικο φαρδος οσο το ταβλακι που παταει η ταστιερα.  Τετοιο που να μπορει να συρθει το ταβλακι στην επομενη γραμμη, αλλα και τοσο σφιχτο που να μην χρειαζεται να το κρατας με το χερι.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #139 στις: Ιουνίου 28, 2016, 07:00:31 μμ »
θελει να φτιαξεις ενα πιο στενο πλαισιο, με εσωτερικο φαρδος οσο το ταβλακι που παταει η ταστιερα.  Τετοιο που να μπορει να συρθει το ταβλακι στην επομενη γραμμη, αλλα και τοσο σφιχτο που να μην χρειαζεται να το κρατας με το χερι.

Ακριβώς ! {celebrate001}

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #140 στις: Ιουνίου 30, 2016, 04:56:08 μμ »
Φτιάχτηκε πιο στενός οδηγός (με πλάτος όσο το ταβλάκι που πατάει η ταστιέρα ) για τη χάραξη των τάστων και εκεί η συνέχεια δείχνει ότι θα πάει μάλλον στρωτά.

Δεν έχει κολληθεί ακόμα ούτε το καπάκι (πάχους 3 mm) ούτε η ταστιέρα (πάχους 7 mm) γιατί

χρειάζομαι να μάθω αν πρέπει να "φάω" δεξιά και αριστερά το μανίκι πριν την κόλληση της ταστιέρας  και πώς θα γίνει αυτό.

Εχουν γίνει πολλές διορθώσεις στα χείλη του σκάφους και στο μάνικο ...  :-[ ...  (εκτιθέμεθα κε πρόεδρε) αλλά κρίθηκαν αναγκαίες για καλύτερη επαφή - συναρμογή

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #141 στις: Ιουνίου 30, 2016, 07:56:42 μμ »
αν βάλεις περιμετρικά κορδόνια στο καπάκι, πρέπει να "φας" το μάνικο στις τελικές του διαστάσεις και περίπου 2-3 εκ. από την ένωση προς τα πάνω ώστε να μπορέσεις να φυτέψεις τα κορδόνια μέχρι κάτω από την ταστιέρα για να μην φαίνονται τα τελιώματά τους μετά.
Το καπάκι τόσο θα μείνει ? 3 χιλ. ?
επίσης ( στο έχω ξαναπεί στο "κρόταλο" νομίζω) η απόσταση του πρώτου άξονα κλειδιών από το μαξιλάρι μου φαίνεται μικρή και θα δυσκολεύει το πρώτο διάστημα (eγώ αφήνω min 4 εκ).  Προφανώς δεν θα αλλάξεις θέση στα κλειδιά, αλλά μήπως σε παίρνει να κολλήσεις παρακάτω την ταστιέρα (αν είναι έτσι που νομίζω)?

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #142 στις: Ιουνίου 30, 2016, 08:16:34 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Μάνο ! Θα μελετήσω τις επισημάνσεις σου και ελπίζω σύντομα σε πιο συγκεκριμένα βήματα ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #143 στις: Ιουλίου 01, 2016, 06:28:26 πμ »
αν βάλεις περιμετρικά κορδόνια στο καπάκι, πρέπει να "φας" το μάνικο στις τελικές του διαστάσεις και περίπου 2-3 εκ. από την ένωση προς τα πάνω ώστε να μπορέσεις να φυτέψεις τα κορδόνια μέχρι κάτω από την ταστιέρα για να μην φαίνονται τα τελιώματά τους μετά.
Το καπάκι τόσο θα μείνει ? 3 χιλ. ?
επίσης ( στο έχω ξαναπεί στο "κρόταλο" νομίζω) η απόσταση του πρώτου άξονα κλειδιών από το μαξιλάρι μου φαίνεται μικρή και θα δυσκολεύει το πρώτο διάστημα (eγώ αφήνω min 4 εκ).  Προφανώς δεν θα αλλάξεις θέση στα κλειδιά, αλλά μήπως σε παίρνει να κολλήσεις παρακάτω την ταστιέρα (αν είναι έτσι που νομίζω)?

Θέλω να βάλω ένα ψιλό διακριτικό κορδονάκι ( 1,5 χιλ. πλάτος , 1,5 χιλ. πάχος ) . Πώς θα πρέπει να "φάω" το μάνικο - ειδικά κοντά στην ένωση με το σκάφος και κοντά στο καράολο - σιγά, σιγά και με προσοχή ώστε να αποφύγω  >:( >:( >:(  ; 

Το πάχος στο καπάκι μπορεί να γίνει 2,8 - 2,7 χιλιοστά.

Ναί με παίρνει να βάλω παρακάτω την ταστιέρα και να έχω 4,5 εκ. απόσταση από τον πρώτο άξονα κλειδιών μέχρι το μαξιλάρι  ...  αλλά  ...  θα πρέπει να βάλω άλλη ταστιέρα γιατί όταν διάβαζα την απάντησή σου είχα ήδη χαράξει την υπάρχουσα σε κλιμακα 58 εκ . Κατεβάζοντας την ταστιέρα μικραίνει η κλίμακα του οργάνου - καλό αυτό = λιγότερη τάση στο καπάκι ... ΟΚ κανένα πρόβλημα !

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #144 στις: Ιουλίου 01, 2016, 08:30:53 πμ »
1) ότι σε βολεύει: σκαρπέλο, ράσπα, γιαλόχαρτο σε τάκο.. κάπως έτσι θα μοιάζει

[ Invalid Attachment ]

2) το κορδόνι 1,5*1,5 μου φαίνεται πολύ λεπτό για να είναι μόνο αυτό.... πως θα καλύψεις το σόκορο του καπακιού μέχρι τα χείλη του σκάφους αφού το καπάκι θα είναι min 2,7 > 1.5 ?

3) όταν έγραψα "αν σε παίρνει" δεν εννοούσα άλλη ταστιέρα ή κλίμακα, αλλά να "γλιστρήσει προς τα κάτω" όλη η ταστιέρα (στην ίδια κλίμακα). Αυτό θα στείλει τον καβαλάρη προς τη χορδιέρα και θα τον απομακρύνει από το 2ο καμάρι. Αν η ταστιέρα βρίσκει την ένωση περίπου στο 21ο - 22ο τάστο, αυτή η μετακίνηση θα είναι περίπου 10 χιλ.  Αυτή είναι η "κρίσιμη" απόσταση για την οποία ρωτάω. Αν απομακρύνεται πολύ ο καβαλάρης από το καμάρι ή σου δημιουργεί άλλα προβλήματα, άστο όπως είναι.

4) κάτι που είδα τώρα: στην διάταξη για την χάραξη θα πρέπει να κολλήσεις καλά την ταστιέρα (με ταινία διπλής όψης) πάνω στο "βαγονάκι", να μην μετακινείται με το πριόνισμα, όπως σου λέει και ο Γιάννης.
Επίσης - αν το πριόνι σου "πλέει" μέσα στην σχισμή (της κίτρινης βάσης) πρέπει να σκεφτείς κάτι για να περιορίσεις όσο γίνεται τα "μπόσικα" (ίσως κολλώντας κανέναν καπλαμά στις πλευρές της σχισμής ?) ώστε το πριόνι να κόψει όσο γίνεται κάθετα σε όλο το βάθος. Αλλιώς δεν έχει νόημα να κόψεις με την βάση, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις μόνο για την επιφανειακή χάραξη και να κόψεις με ελεύθερο χέρι - πιο καλή αίσθηση θα έχεις και θα αποφύγεις τυχόν λάθος (να σε οδηγεί λοξά η βάση κι εσύ να νομίζεις ότι επειδή έχεις οδηγό κόβεις ίσια).
Στο κόψιμο σε σκληρό ξύλο βοηθάει πολύ να περνάς που και που την λάμα σε σαπούνι (στεγνό).
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 01, 2016, 09:34:22 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #145 στις: Ιουλίου 01, 2016, 09:31:44 πμ »
Καλημέρα , καλό μήνα , καλή δύναμη σε όλα ! Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια Μάνο ! Ελπίζω κάτι να προλάβω σήμερα  ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #146 στις: Ιουλίου 01, 2016, 12:49:49 μμ »

2) το κορδόνι 1,5*1,5 μου φαίνεται πολύ λεπτό για να είναι μόνο αυτό.... πως θα καλύψεις το σόκορο του καπακιού μέχρι τα χείλη του σκάφους αφού το καπάκι θα είναι min 2,7 > 1.5 ?

3) όταν έγραψα "αν σε παίρνει" δεν εννοούσα άλλη ταστιέρα ή κλίμακα, αλλά να "γλιστρήσει προς τα κάτω" όλη η ταστιέρα (στην ίδια κλίμακα). Αυτό θα στείλει τον καβαλάρη προς τη χορδιέρα και θα τον απομακρύνει από το 2ο καμάρι. Αν η ταστιέρα βρίσκει την ένωση περίπου στο 21ο - 22ο τάστο, αυτή η μετακίνηση θα είναι περίπου 10 χιλ.  Αυτή είναι η "κρίσιμη" απόσταση για την οποία ρωτάω. Αν απομακρύνεται πολύ ο καβαλάρης από το καμάρι ή σου δημιουργεί άλλα προβλήματα, άστο όπως είναι.

4) κάτι που είδα τώρα: στην διάταξη για την χάραξη θα πρέπει να κολλήσεις καλά την ταστιέρα (με ταινία διπλής όψης) πάνω στο "βαγονάκι", να μην μετακινείται με το πριόνισμα, όπως σου λέει και ο Γιάννης.
Επίσης - αν το πριόνι σου "πλέει" μέσα στην σχισμή (της κίτρινης βάσης) πρέπει να σκεφτείς κάτι για να περιορίσεις όσο γίνεται τα "μπόσικα" (ίσως κολλώντας κανέναν καπλαμά στις πλευρές της σχισμής ?) ώστε το πριόνι να κόψει όσο γίνεται κάθετα σε όλο το βάθος. Αλλιώς δεν έχει νόημα να κόψεις με την βάση, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις μόνο για την επιφανειακή χάραξη και να κόψεις με ελεύθερο χέρι - πιο καλή αίσθηση θα έχεις και θα αποφύγεις τυχόν λάθος (να σε οδηγεί λοξά η βάση κι εσύ να νομίζεις ότι επειδή έχεις οδηγό κόβεις ίσια).
Στο κόψιμο σε σκληρό ξύλο βοηθάει πολύ να περνάς που και που την λάμα σε σαπούνι (στεγνό).

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #147 στις: Ιουλίου 01, 2016, 01:29:03 μμ »
(συνέχεια προηγουμένου)

2) Ισως θα ήταν καλύτερα να βρω ή να φτιάξω κορδονάκι πλάτους 1,5 χιλ. και πάχους 2,7 χιλ. ... ( ή κάτι παρόμοιο που αγνοώ )

3) Εκφράζω ανοιχτά και δημόσια τα ευχαριστώ και τη χαρά μου για το αετίσιο μάτι του Μάνου παραθέτωντας φωτογραφίες για του λόγου το αληθές

4) Σύμφωνα με τη συμβουλή του Γιάννη φτιάχτηκε κατάλληλη διάταξη και η χάραξη πήγε μια χαρά

[ Invalid Attachment ]

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #148 στις: Ιουλίου 04, 2016, 09:57:36 πμ »
Καλημέρα !

Επειδή οι χοντροδουλειές (φάγωμα μάνικου δεξια - αριστερά) πήγαν ικανοποιητικά, μου άνοιξε η όρεξη και για λεπτοδουλειές ...
Μου αρέσει πολύ το εσωτ. και εξωτ. κορδόνι στην παρακάτω φωτο από δουλειά του Μάνου ... από την άλλη όμως - αν το καταφέρω - έχοντας από κάτω μια ανορθόδοξη εικόνα με τόση αυθαιρετίλα στα υλικά και τη δομή του σκάφους ... θα έχω μια δυσάρεστη ποιοτική- κατασκευαστική αντίθεση μεταξύ καπακιού και σκάφους ... Η εύκολη απάντηση χωρίς να είναι και λάθος θα ήταν μην κάνεις τίποτα άστο σκέτο ... (το βασικό ζητουμενο είναι να βάλεις χορδές, να αντέξει και να παίξει )

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #149 στις: Ιουλίου 04, 2016, 10:11:26 πμ »
το βασικό ζητουμενο είναι να βάλεις χορδές, να αντέξει και να παίξει

... το βασικό ζητούμενο είναι να γουστάρεις αυτό που κάνεις και να κάνεις αυτό που γουστάρεις... για χόμπυ μιλάμε... (και ψυχοθεραπεία, να προσθέσω)
αν θες να κάνεις κάτι, κάνε το, το πολύ πολύ να έχεις κάτι για να μετανιώνεις.
όσο για την "αισθητική" και το "πάντρεμα ύφους" που ίσως (και όχι απαραίτητα) προκύψει, προφανώς έχεις και ιδέες και ικανότητες, ε όλο και κάποιος θα πετάξει και κάτι ενδιαφέρον (π.χ. αν σου φαίνεται αταίριαστο με το σκάφος, βρες ή φτιάξε κατάλληλο φιλέτο που να φαίνεται "άτεχνο" ή "τυχαίο", ψάξε στο You Tube φιλέτα ιδιοκατασκευές).
Θα βρεθεί λύση.
Κάνε ό,τι τραβάει (περισσότερο) η ψυχή σου, εγώ αυτό έχω να πω.

Υ.Γ. όλα απλά τα είπα, αλλά εγώ, αν δεν τα έχω αποφασίσει από την αρχή, για να διαλέξω φιλέτα μπορεί να κάνω και τρεις ώρες.
Για μένα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η εκ των υστέρων επιλογή, αλλά πάλι "όλα ξεκινάνε μ΄ένα βήμα"