Αποστολέας Θέμα: Φρεζάκι για ρουτερ  (Αναγνώστηκε 5039 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Φρεζάκι για ρουτερ
« στις: Μαρτίου 17, 2016, 05:27:41 μμ »
Καλησπέρα !

Εχω το παρακάτω ρουτερ και θα ήθελα να μάθω, αν με αυτό το εργαλείο, και το εικονιζόμενο φρεζάκι μπορώ να εργαστώ πάνω σε καπάκι οργάνου ...

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Φρεζάκι για ρουτερ
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 17, 2016, 08:54:34 μμ »
δε νομιζω............................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 17, 2016, 09:32:11 μμ »
Σε καπάκι που δεν είναι κολλημένο στο σκάφος για να σκαψεις για τη φιγουρα ναι. Μεχρι εκει

janko

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ελατο
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 17, 2016, 10:24:52 μμ »
Να σου πω μερικα πράγματα γιατί και εγω πριν λίγο καιρό ξεκίνησα και εχω πετάξει μερικα φράγκα. Για κορδελα παρε μια μεταχειρισμενη μεγαλη...σε οσο μπορείς καλητερη τιμη οταν βρεις τα λεφτά όλα τα αλλα ειναι μισές δουλειές. Για σκάψιμο σε καπακια παρε ντρμελ με την καθετη φρεζα...κανα 100 αρικο μαζί με δύο - τρία κοπτικα.Αυτο το ρουτερ χρησιμοποιεισε το για τα φιλετα γύρω - γύρω στο καπακι με το ανάλογο κοπτικο με ρουλεμάν για να μπορείς να αλλάζεις διαστάσεις κοπής. Αν θέλεις λεπτομέρειες στείλε μήνυμα.

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 17, 2016, 10:31:22 μμ »
Janko...ή όποιος άλλος μπορεί...ας μας περιγράψεις πως γίνεται το κόψιμο γύρω γύρω από το καπάκι για να μπει το φιλετάκι ,με αυτό το ρούτερ....και με ποιό κοπτικο...αν έχεις την καλωσύνη...έχω και εγώ ένα τέτοιο και θέλω να το χρησιμοποιήσω για να βάλω φιλετακι σε καπάκι από ούτι ή από μπαγλαμα...η και από πολίτικη λύρα...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 17, 2016, 11:24:09 μμ »
Metallikas
Ακριβώς όπως το γράφεις - για το σκάψιμο της φιγούρας στο καπάκι - πριν αυτό κοπεί και κολληθεί. Θα προηγηθούν δοκιμές.
Επειδή όμως με αυτό το εργαλείο το οπτικό πεδίο είναι περιορισμένο και τα μάτια μου δε βοηθάνε  :'( ... σκέφτομαι τον

janko
και τη βυθιζόμενη φρέζα για dremel . Προτεινόμενα φρεζάκια ;

STRIKER
Για αυτό που ρωτάς υπάρχει ωραίος και χειροποίητος τρόπος.
Ρίξε μια ματιά εδώ  http://www.luthier.gr/index.php?topic=2504.30 (απαντηση 36 )

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 18, 2016, 12:01:42 πμ »
Το κλασικό φρεζάκι  στα 3,2χιλ κάνει καλή δουλειά αλλά αν θέλεις τέλεια δουλειά θα πας σε φρέζακι down cut
http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/Types_of_Tools/Routers_and_Bits/Carbide_Downcut_Inlay_Router_Bits.html

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 18, 2016, 07:43:58 πμ »
Το κλασικό φρεζάκι  στα 3,2χιλ κάνει καλή δουλειά αλλά αν θέλεις τέλεια δουλειά θα πας σε φρέζακι down cut
http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/Types_of_Tools/Routers_and_Bits/Carbide_Downcut_Inlay_Router_Bits.html

Νάσο νασαι καλά, ευχαριστώ πολύ !

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 18, 2016, 07:49:04 πμ »
Ο ( Metallikas) εχει δίκιο..... αν και θα προτιμούσα πιο φαρδύ εργαλείο για να πέρνει πιο πολυ επιφάνεια, τωρα με το ρούτερ με διάφορες πατέντες και καλούπια και με αλλου είδους κοπτηκά μπορούμε να κάνουμε πολλές εργασίες πάνω σε ενα όργανο, για περιμετρικά φιλέτα ειναι δυσχρηστο τοσο μεγάλο ρούτερ συν οτι δεν εχει τις καταληλους οδηγούς
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 18, 2016, 08:39:20 πμ »
Κώστα έχεις δίκιο με τους οδηγούς που υπάρχουν τώρα και τα κοπτικό με ρουλεμάν κανείς ότι θέλεις
Μετά από πολλές αλλαγές στον τροπο κοπής για τα περιμετρικά φιλέτα γιατί οι κιθάρες που φτιάχνω δεν έχουν τα καπάκια κάθετα στα πλαϊνά και η εφαρμογή κάθε λογής ρούτερ με κάθετη κοπή ειναι προβληματική, κατέληξα στη λύση του ανάποδου  ρούτερ βιδωμένου στον πάγκο και το σώμα του οργάνου να κινείται για τη κοπή , ειναι μακράν ο ασφαλέστερος και πλέον σωστός τρόπος για φιλέτα με ρούτερ, προϋπόθεση να έχεις το σκάφος στα χέρια σου αμάνικο για να κόψεις γύρω γύρω ;)

Ιωσήφ ψάξε και δω έχει πολύ καλά κοπτικά σε λογικές τιμές

http://raptopoulos.gr/index.php?route=product/category&path=25_30_84

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 18, 2016, 09:09:59 πμ »
Το ειδα σε αλλο post σου αυτο με το αναποδο ρουτερ. Επειδη εχω βαλει και εγω το δικο μου αναποδα, μου εξηγεις λιγο πως ακριβως το κανεις; Ειδα οτι βαζεις κοπτικο με ρουλεμαν ( εχω ) αλλα και ενα ξυλινο δακτυλιο γυρο απο αυτο. Βαζεις και κατι στο σωμα του οργανου για να σηκωνεται-παταει σε καποιο υψος και εσυ απλα να το οδηγεις;

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 18, 2016, 10:07:36 πμ »
Νάσο μου καλημερα, απλα τα ρουλεμαν σε περιορίζουν στο φάρδος του φιλέτου, και πρεπει κάθε φορά να τα αλλάζεις, το καλύτερο εργαλείο ειναι τα κουρευτικά περιθωρίων (μια μορφή ρούτερ ειναι και αυτα) όπου έχουν ρυθμιζόμενο οδηγό και ανοίγεις οσο θες με ακρίβεια, υπ' όψιν οτι στα μπουζουκοειδη ειναι και πιο βολικό διότι το σκαφος δεν ειναι ίσιο όπως στης κιθάρες αλλα λοξο
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 18, 2016, 10:52:31 πμ »
Κωνσταντίνε τέτοιο εννοείς φαντάζομαι...

[ Invalid Attachment ]

αυτό το πήρα αρκετό καιρό πριν (αγνώστου πατρός, υποτίθεται αντίγραφο του makita 3707 fc), εν όψει της κιθάρας που επισκευάζω ακριβώς αυτόν τον καιρό, και ουσιαστικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει... κάνοντας δοκιμές όμως, είδα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που δεν φανταζόμουν: σφίγγοντας την βάση (είναι στην ουσία ένας κύλινδρος από πλεξιγκλάς εξωτερικά του κορμού του μηχανήματος για να ρυθμίζεις το βάθος κοπής που "κλειδώνει" με την βίδα στο πλάϊ)

...όπως λοιπόν σφίγγεις την βίδα, χάνεται η καθετότητα... η βάση ρύθμισης δηλαδή, επειδή ακριβώς είναι πλεξιγκλάς (και no name, φαντάζομαι το makita δεν θα έχει πρόβλημα), όσο σφίγγεις τόσο "στραβώνει"... έτσι δυστυχώς δεν μπορείς να έχεις ρυθμιζόμενο βάθος κοπής, οπότε ουσιαστικά είναι ακατάλληλο για αυτήν τη χρήση το εργαλείο... μήπως έχει κανείς καμμιά ιδέα ή κανένα κόλπο να το "σώσουμε" ??

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 18, 2016, 11:11:54 πμ »
Βασικα μανο ειναι αντιγραφη της αντιγραφης... Μαλλον "ξεφυγε" απο καποιο εργοστασιο της ινδονησιας που φτιαχνει η makita τα maktec. Τα maktec εχουν βιδα σύσφιξης οπως το δικο σου. Τα makita και ολα τα ακριβα Trimmer εχουν μοχλο συσφιξης.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 18, 2016, 11:13:44 πμ »
... και για να μην τσακίζουμε εντελώς το βασικό θέμα του φρεζακίου, Ιωσήφ κι εγώ πιστεύω ότι καλύτερα να φτιάξεις μια βάση για dremel ή άλλο μικρό εργαλείο, το ρούτερ είναι λίγο "βάρβαρο" για φιγούρα, δεν έχεις το είδος του ελέγχου που θες, ζυγίζει 1-1,5 kg και δεν βλέπεις και καλά όπως λες.
Στο φόρουμ έχει πολλές ιδιοκατασκευές βάσεων για όλα τα γούστα (και εργαλεία):

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2597.msg45534#msg45534

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2652.60
μήνυμα #69

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2282.msg40090#msg40090
μήνυμα #11

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1718.msg29629#msg29629
μήνυμα #221, εδώ γράφει και ο Πασχάλης  ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μαχαίρια

Tags: