κιθαρόνι , λαϊκή κιθάρα, μπασοκίθαρο εννοούμε το ίδιο όργανο ;
Ο "μουστακαλής" καβαλάρης και η "στενή μέση" του σκάφους είναι μόνο σημειολογικά οπτικά χαρακτηριστικά του οργάνου αυτού ; ή μήπως υπάρχουν - όπως υποθέτω - κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι που κατασκευάζονται έτσι ;
Ευχαριστώ
Αγαπητέ Ιωσηφ
απο ότι έχω καταλάβει - δεν παίρνω όρκο για αυτά που θα αναφέρω παρακάτω- απο την μακροχρόνια τριβή με το αντικείμενο με το όνομα '' κιθαρόνι'' έχει επικρατήσει να λέγεται κάθε κιθάρα με διαστάσεις μικρότερες της κλασικής κιθάρας ας πούμε στο μέγεθος 3/4 περίπου. Το σχήμα που περιγράφεις με τη στενή μέση και τον συγκεκριμένο καβαλάρη, νομίζω χωρίς να είμαι βέβαιος γι αυτο, οτι προήλθε απο τις ευρωπαικές κιθάρες της εποχής του ρομαντισμού 18ος-19ος αι και απο κατασκευές Stauffer, Panormo, Fabricatore δες τις παρακάτω φωτογραφίες , ίσως και οι αμερικάνικες parlor των αρχών του προηγούμενου αιώνα να βασίστηκαν σ αυτές.
Λαική κιθάρα πάλι, λέμε μια μεγαλύτερη κιθάρα, σε διαστάσεις που προσεγγίζουν τις σχεδόν στανταρ διαστάσεις μιάς κλασικής κιθάρας, με τη διαφορά οτι έχει συρμάτινες χορδές και αναγκαστικά εσωτερικό ''οπλισμό'' στο καπάκι που να αντέχει τις τάσεις των μεταλλικών χορδών. Ο οπλισμός αυτός συνήθως και κατα παράδοση ακολουθεί το πρότυπο του λαούτου δηλ παράλληλα καμάρια κάθετα στον διαμήκη άξονα του οργάνου (ladder bracing) .
Πιστεύω οτι ο όρος ''λαική κιθάρα '' έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο παιξίματος και την ιδιαίτερη τεχνική που αναπτύχθηκε στο ρεμπέτικο στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. παρά με το διαστασιολόγιο του οργάνου. Το ίδιο ακριβώς νομίζω οτι συμβαίνει και με τη λέξη '' μπασοκίθαρο'' που γράφεις παραπάνω.
Η κιθάρα που χρειάζονταν οι ρεμπέτες έπρεπε να έχει δυνατό, βροντερό και οξύ ήχο για να μπορεί να ακούγεται πάνω στα πάλκα σε εποχές που δεν υπήρχαν μικρόφωνα , ενισχυτές κλπ και να μην καλύπτεται απο τα μπουζούκια ή τα άλλα όργανα που είχαν , η κλασική κιθάρα δεν καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές γι αυτό πιστεύω οτι ευδοκίμησαν τα όργανα αυτού του τύπου.
Επαναλαμβάνω τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις που προέκυψαν μέσα απο το πολύχρονο ψάξιμο και σίγουρα δεν είναι πορίσματα επιστημονικής διατριβής.