Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάρτιος 2016  (Αναγνώστηκε 28238 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάρτιος 2016
« στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 11:31:21 πμ »
και τώρα όμως που ζούμε την δεύτερη (.. τρίτη, δεν ξέρω) νεότητά μας με τις κατασκευές μας καλά είναι, σωστά?
......
λοιπόν πριν έγραφα γιατί μ' αρέσει το φορουμ... τώρα γράφω γιατί μ΄αρέσει που είμαι "ερασιτέχνης".... εκεί λοιπόν που δούλευα το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, μου την έδωσε κι έβγαλα την κιθάρα κάτω από τον πάγκο...

αυτοσχέδιο (και στιγμιαίο) go bar deck με τρίποδα, κόντρα πλακέ με σφιγκτήρες για πάτο και οροφή και κάτι φέτες φλαμουριού που μου περίσσεψαν από έναν τζουρά για go bars:

αναμνηστική με το παλιό καπάκι (κόντρα πλακέ κι αυτό, απορώ τι τα ήθελε τα καμάρια - μάλλον άμα έβαζες το χέρι σου μέσα να έβρισκες κάτι)

τα καμάρια θα είναι κάπως έτσι:

Ερώτηση στους κιθαροκατασκευαστές : τι ύψος αφήνετε στις άκρες των καμαριών να "χαντρώσουν" ? (το kerfing φαίνεται παρακάτω) έχω δει μέχρι και 3 χλστ αλλά μου φαίνεται λίγο, προς το παρόν τα έχω αφήσει 5 χιλστ.

η όψη ("μπουζουκίστικη" τεχνοτροπία με τη φιγούρα χωνευτή)

είπα να ενισχύσω λίγο και το σκάφος που μου φαίνεται πολύ "ελαστικό" (κόντρα πλακέ κι αυτό εννοείται).

Έβαλα ένα χοντρο-καμάρι (ξέρω ότι δεν είναι και πολύ καλή η θέση του αλλά δεν είχα μακρύτερο ξύλο - ο, τι βρήκα έβαλα, μου φαίνεται πεύκο είναι), και κάθετα κομματάκια καρυδιά στα πλαϊνά.

[ Invalid Attachment ]

(*) ο τάκος είναι τεράστιος γιατί είχα σκοπό να κάνω ένωση με μόρσο + βίδα χωνευτή (για ρυθμιζόμενη κλίση μπράτσου), και ήθελε χώρο... τώρα μάλλον κάτι άλλο θα κάνω αλλά ο τάκος έμεινε...

KOSTAS7

• Hero Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Μάρτιος 2016
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 12:10:26 μμ »
φέτος έκθεση χωρίς ΜΑΝΟ δεν γίνεται !!!   

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 01:32:17 μμ »
την δεύτερη (.. τρίτη, δεν ξέρω) νεότητά μας

μου την έδωσε κι έβγαλα την κιθάρα κάτω από τον πάγκο...

μάλλον άμα έβαζες το χέρι σου μέσα να έβρισκες κάτι

τα καμάρια θα είναι κάπως έτσι

τι ύψος αφήνετε στις άκρες των καμαριών

* τι 30-τι 40-τι-50-τι 60-τι... :)
* πρεπει να μαθουμε να βγαζουμε και κανενα λαγο...για κοκκινιστο...ερχονται δυσκολες μερες...
* απ'οσες εχω δει εχουν ολες (για κλασικες λεω) τουλαχιστον 3 και μερικες πιο "ακριβες" 5¨.
   αυτες δεν ειναι για την ακμψια του καπακιου, αλλα (μαλλον) για την μεταδοση του ηχου. ειναι που ειναι     
   μουγκαφων...
*τα καμαρια (αν δεν τα εχεις κολλησει) βαλε τα ετσι (για περισσοτερη ακαμψια στα πριμα-περισσοτερη ταλαντωση
   στα μπασα
 [ Invalid Attachment ]
*3-4 χιλ ειναι το συνηθες

*καλη συνεχεια {music008}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 01:53:10 μμ »
λοιπόν αυτό το λοξό καμάρι πολύ με έχει προβληματίσει... (κολλημένα είναι αλλά με ψαρόκολλα και ξεκολλάνε εύκολα)
από λαϊκές κιθάρες (όχι "κιθαρόνια") έχω αποτυπώσει μια Τσακιριάν, δυο Απαρτιάν και μια Παναγή (όχι αυτήν που της άλλαξα καβαλάρη), τις αποτυπώσεις φυσικά τις έκανα με κλειστό το καπάκι οπότε δεν έχω εικόνα) και σε όλες το καμάρι είναι λοξό όπως το έχω (όχι με την ίδια γωνία φυσικά, αλλά στην ίδια κλίση).

... κάποια στιγμή βρήκα και αυτήν την φωτογραφία στο ιντερνετ από κιθάρα Απαρτιάν ("επισκευασμένη", αλλά με τα αυθεντικά καμάρια) και απέκτησα και εικόνα

βρήκα όμως και άλλες φωτογραφίες που είναι αντίθετη η κλίση όπως η παρακάτω
(επισκευή σε Παπζιάν ? θαρρώ) ή Γομπάκη ? δεν θυμάμαι

[ Invalid Attachment ]

όπως επίσης στο σχέδιο του Π. Μουστάκα (αποτύπωση Απαρτιάν 1933) στην εισαγωγή του βιβλίου "Λαϊκή κιθάρα: Τροπικότητα και Εναρμόνιση" του Μυστακίδη (έχει περιγραφή κατασκευής λαϊκής κιθάρας) το καμάρι αυτό εμφανίζεται όπως το έχεις εσύ (λοξό προς τον καβαλάρη στην πλευρά "των πρίμων").
Αυτά τα τελευταία όμως θα τα έλεγες "κιθαρόνια" κι όχι "κιθάρες". Δεν ξέρω αν έχει πραγματικά σημασία, απλώς το γράφω.

ο Αλεξανδρής που το συζήτησα (τηλεφωνικά) μου περιέγραψε την πρώτη λύση που έκανα (λοξό προς τον καβαλάρη στην πλευρά "των μπάσων") τεκμηριώνοντάς το κυρίως λόγω αντοχής. Εδώ αρχίζει να έχει κάποιο νόημα ο διαχωρισμός μεταξύ "κιθαρονίου" (61-63 κλίμακα) και "κιθάρας" (65).

Και η δικιά σου τεκμηρίωση βέβαια είναι πολύ "δυνατή".

Δεν ξέρω τι θα κάνω, μάλλον πρέπει να κάνω καναδυο τρεις κιθάρες για να αποφασίσω, έ?  {celebrate018}

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 02:48:34 μμ »
κοιτα μανο,
να σου πω την γνωμη μου...
παλαια δεν ειχαν μετρησεις, και σιγουρα δουλευαν περισσοτερο εμπειρικα.
ουτως ή αλλως το οχι παραλληλα, ειναι και καλυτερα στα στασιμα κυμματα ανεξαρτητως γωνιας.

η γωνια που λεω εγω (και πριν απο εμενα, αρκετες εκαντονταδες κιθαροκατασκευαστες...) υπερεχει (θεωρητικα).

οι παλαιοι ελληνες κατασκευαστες δεν ξερω για ποιο λογο επελεξαν αυτη την γωνια, και ισως αν μπορουσαμε να το μαθουμε θα ηταν πολυ καλο! αλλα πιστευω οτι το εκαναν στην τυχη και για λογους "ακαμψιας"
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 08:36:30 μμ »
κοιτα μανο,
να σου πω την γνωμη μου...

σωστόστ

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 29, 2016, 09:24:41 μμ »
σωστόστ
ντοματα-μαρουλι-μαγιονεζα παρακαλω σημερα...
και με ενα κιλο γυρο την πεμπτη...
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 01, 2016, 07:24:21 πμ »
Δλδ ρε παιδιά αν συνδυάσω και τις φωτό από το άλλο πόστ με τη κιθάρα Παναγή , οι κλασικές τους δεν είχαν το κλασικό καμάρωμα Torres και είχαν αυτά τα παράλληλα στραβά καμάρια?
Καλημέρα ;)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 01, 2016, 09:58:04 πμ »
Καλημερα. Λογικα δεν ειχε πεσει στα χερια τους καποια κιθαρα torres να την δουν απο μεσα και ακολουθουσαν εξωτερικα το σχημα που εβλεπαν και εσωτερικα το καμαρωμα που ηξεραν απο δικα μας οργανα. Ετσι κι αλλιως το καμαρωμα "σκαλα" ειναι το πιο παλιο, ακομη και για τις παραδοσιακες κλασσικες κιθαρες.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 01, 2016, 10:54:31 πμ »
Παιδιά οι κιθάρες δεν είναι κλασικές, ακουστικές είναι. Είχα γράψει ένα μήνυμα παραπάνω (μετά του Νάσου) αλλά το έσβησα κατά λάθος. Έλεγα λοιπόν ότι στην εισαγωγή του βιβλίου που αναφέρω παραπάνω υπάρχει ένα κείμενο (δεν θυμάμαι ποιανού, δεν έχω και το βιβλίο μπροστά μου αλλά στο Link παρακάτω γράφονται οι συντελεστές, μάλλον είναι του Τ. Θεοδωράκη) στο οποίο "αναγνωρίζεται" (*) η  "λαϊκή κιθάρα" ως αυτοτελής Ελληνική εξέλιξη.

Στο κείμενο περιγράφεται η εξέλιξη αυτή από τα ρομαντικά και parlor κιθαρόνια της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς (με ladder bracing βέβαια) στα πρώτα Ελληνικά κιθαρόνια (π.χ. Απαρτιάν Γρ., Γομπάκη κ.α) και κατόπιν (κυρίως μεταπολεμικά) στην "λαϊκή" κιθάρα (π.χ. Παναγή, Απαρτιάν Αρ.) η οποία μεγάλωσε σε μέγεθος και υιοθέτησε τις διαστάσεις και την κλίμακα της κλασικής (65 εκ., μέχρι τότε ήταν 61-63), αλλά όχι το καμάρωμα, το οποίο (απ' ό,τι καταλαβαίνω εγώ) παρέμεινε στα πρότυπα των παλιών "κιθαρονίων" (λέξη κι αυτή). Όπως λέει κι ο Ζαρκάδας, "εντεκάδα που κερδίζει δεν την χαλάς".

Οι αφοί Παναγή έφτιαχναν και κλασικές (έχει επισκευάσει σίγουρα ο Στέλιος ο οποίος μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα) και δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ήξεραν τι είναι το καμάρωμα τύπου Torres - ή ακόμα και Martin ας πούμε. Απλά οι λαϊκές είναι άλλα όργανα που μοιάζουν με τις κλασικές (σαν το τετράχορδο με το τρίχορδο ένα πράγμα, απ' έξω ίδια είναι τα άτιμα). Οι κλασικοί κιθαρίστες βέβαια δεν θα έμεναν ικανοποιημένοι με τέτοιο όργανο, αλλά αν στα ζητούμενα είναι π.χ. η ένταση ώστε να ακούγεται χωρίς μικρόφωνα σε μαγαζί 200 ατόμων που γλεντάνε κι αλαλάζουν, παίζοντας με καναδυο μπουζούκια κι ακκορντεόν στην ορχήστρα, έ! - αλλάζουν οι προτεραιότητες.

Θα σκανάρω το κείμενο και θα το ανεβάσω, έτσι για να υπάρχει.

Επίσης ο ΚαΠα θα μπορούσε να μας διαφωτίσει, αν διαβάζει.

Αυτή είναι μια πολύ ωραία λαϊκή κιθάρα των Παναγή, δεν ακούγονται και πολλά στα βίντεο - αλλά από την άλλη σε αυτές τις συνθήκες ακούγονται τα λαϊκά τραγούδια (για το δεύτερο βίντεο μιλάω, το πρώτο είναι χωρίς κόσμο με μικροφωνική).

https://www.youtube.com/watch?v=uvHlrvrBJBo
https://www.youtube.com/watch?v=RtYq68OODUc

(*) με βάση τις διαφορές της από άλλα είδη, που αν θυμάμαι καλά είναι ακριβώς τα καμάρια.
το βιβλίο
http://www.dimitrismystakidis.gr/book/the-rembetiko-guitar/
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 01, 2016, 11:20:03 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 01, 2016, 09:10:37 μμ »
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ......................ΤΙ ΚΑΡΜΑ?
ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΚΙΘΑΡΟΝΙ ΕΒΑΖΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 3 ΙΣΙΑ ΚΑΜΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΜΑΡΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΛΑΡΗ.
ΥΓ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΥΠΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΒΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ,ΑΠΟ ΚΑΤΩ  ΒΑΖΟΥΜΕ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΑΚΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΡΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΙΑ?
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 01, 2016, 09:25:13 μμ από ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 01, 2016, 09:50:45 μμ »
Στις ακουστικές με μεταλλικές χορδές παραδοσιακά βάζουν παλίσανδρο  ή οτιδήποτε σκληρό ξύλο φτιάχνουμε τα πλαϊνά  ;D

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 02, 2016, 08:04:57 πμ »
μπραβο κωστα! κιθαροκατασκευαστης... αυτη μεχρι και μουστακι θα σε βαλει να ξυρισεις... {celebrate018}

μανο, 2 εχω επισκευασει...
μια εδω: http://www.luthier.gr/index.php?topic=1805.0 με καμαρωμα σκαλας με 4 παραλληλα...
και μια εδω: (πιο... γνησιας κλασικης... η αλλη ηταν υβριδιο...) με καμαρωμα τορες

για τον ηχο δεν λεω κουβεντα... οτι να' ναι...  {celebrate015}
και την 2η την εφτιαξα λογο μεγαλης συναισθηματικης αξιας...
τα κλασικ: χορδες στον θεο, σπασμενο καμαρι, ταστα ^%$##, τακουνι για τσαγκαρη, οχι για οργανοποιο, κλειδια απο ναυαγιο 100 χρονων, σκουριασμενα...
τα κοχυλια λειπανε. η θηκη χαρτινη: (δεν εχω ξαναδει χαρτινη...) για την ιστορια βαζω και μια φωτο παρακατω
της αγορασα και μια βαλιτσα αλλο πραγμα, να αναπαυεται ξενοιαστη, αλλα 200 χρονια την βγαζει ετσι.

παντως αυτο που παραδεχομαι, οτι ειναι πραγματικα κουκλες... (οι αναλογιες στις καμπυλες...)
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 02, 2016, 10:30:00 πμ »
θυμόμουν την μία, τώρα είδα και την άλλη... κούκλες πράγματι
τέτοια χαρτονένια θήκη είχα στο πρώτο μου μπουζούκι (Δεκαβάλα 1981), μια χαρά ήτανε, κι ελαφριά...  εκλάπη όμως (με το μπουζούκι μέσα δυστυχώς) από αυτοκίνητο...

Να και το κειμενάκι του προλόγου της "κατασκευής" (από τον Τάσο Θεοδωράκη όντως), μικρότερο απ΄ό,τι θυμόμουν.. πάντως κάπου διάβασα και τα υπόλοιπα που γράφω αλλά δεν τα βρήκα...

[ Invalid Attachment ]

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 02, 2016, 06:31:20 μμ »
Εμενα το μαλακα δεν θα απαντησει κανενας για τα καμαρια τελικα?
Να βαλω 3 καμαρια η θελει και τεταρτο μετα την θεση του καβαλαρη?

ΥΓ. Α ΡΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ...................ΘΑ ΜΑΘΩ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ? ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑ............................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: