Καλησπέρα παίδες! Μετά από πολύν καιρό μελέτης και πρετοιμασίας (πάνω-κάτω πέρα-δώθε το ϕόρον, τα πολύ καλά μπλογκζ κάποιων από 'δώ μέσα, και πολύ βίντεο ελληνικό και αγγλικό και με ολίγη Τουρκία, προμήθεια υλικών και εργαλείων), και κάμποση ταλαιπώρια πάνω στα σχέδια--ο εγκέϕαλός μου έπεσε επανειλημμένως θύμα του ϕαινομένου που δημιουργεί τους κύκλους της μόδας: το νέο ϕαντάζει, το παλιό κουράζει, κι έγινε λίγο του Γεϕυριού της Άρτας (αποκομισθέν ηθικόν δίδαγμα: εάν με τα πολλά πετύχεις σχέδιο που πραγματικά σε ικανοποιεί αλλά την επομένη σου ϕαίνεται λίγο μπανάλ, αντιστάσου στην παρόρμηση να το σκίσεις• δεν αποκλείεται μετά από πολλές τροποποιητικές περιπλανήσεις να ξαναϕτάσεις σ' αυτό), είμαι πλέον περίπου έτοιμος να ξεκινήσω τις πρώτες μου κατασκευές (όταν ξεκίνησα ν' ασχολούμαι, αρχές Δεκεμβρίου, είχα την αϕελή ιδέα πως θα παρουσιάσω το πρώτο μου όργανο εντός του '15--κούνια που με κούναγε! βέβαια με καθυστέρησαν και οι γιορτές, αλλά δεν μπορώ εντίμως να τους αποδώσω μεγάλο μέρος της ευθύνης). Λέω να επιχειρήσω παραλλήλως ένα τζουρά κι ένα μπαγλαμά σκαϕτούς ημιμονοκόμματους: χωριστός καράβολας, τα μόρσα μου ϕαίνονται κομμάτι δύσκολα για το τωρινό μου επίπεδο μαστοριάς, κι επιπλέον έχω κολλήσει, εμπνεόμενος μέσω Παπαδάμου απ' τα ταμπούρια του Γιοβάν Τσαούς, να ϕτιάξω κούϕιο μάνικο-συνέχεια του ηχείου (σκαϕτή κούρμπα βέβαια, όχι μάνικο από ντούγιες και τέτοια θεϊκά• σκέϕτομαι επίσης ότι η κούρμπα στον τζουρά, μαζί με το σχετικά μακρύ ηχείο και το σχετικά κοντό μάνικο που οραματίζομαι, θα κάνει τη δουλειά της κόντρας). Εννοείται πως έχω διάϕορες απορίες να θέσω στην συλλογική σοϕία του ϕόρου, κάποιες για αρχή και κάποιες παρακάτω, όταν ϕτάσω. Για αρχή λοιπόν:
Α) Για τον σκαϕτό τζουρά έχω ϕλαμούρι 58×25×10 (δεν βρήκα κάτι μεγαλύτερο στον γείτονα Κωνσταντέλλο), και αναγκαστικά θα κόψω και θα κολλήσω ξύλα για να βγει το σκάϕος. Να τα κόψω ϕάλτσα για έξτρα αντοχή λόγω μεγαλύτερης έτσι επιϕάνειας συγκόλλησης και καλύτερης γωνίας στην τάση των χορδών, ή θα 'ταν αυτό υπερβολή και τσάμπα κόπος, κι αδίκως ανησυχώ ότι μπορεί η δύναμη των χορδών να μου ξεκολλήσει το σκάϕος στα δύο; ή μήπως η όλη ιδέα της συγκόλλησης είναι μ@λ@κία, και καλύτερα ν' αϕήσω τις συγκολλήσεις και να κοιτάξω πώς θα τραβηχτώ στα Περιστέρια και τα Μενίδια;
Β) Τον μπαγλαμά έλεγα να τον κάνω κλίμακα 40 για κάπως σϕιχτό ήχο (τον σκέϕτομαι στον τυπικό του ρόλο ως όργανο συνοδείας), αλλά τελικά θα τον κάνω 36 ή και 35 γιατί πέτυχα ένα σχέδιο ηχείου που αισθητικώς με ικανοποιεί πολύ αλλά δεν μου ταιριάζει με μακρύ μάνικο. Σκέϕτομαι μήπως για έξτρα τέντωμα να τον κάνω για χορδές μπουζουκιού, που είναι στη λογική της οκτάβας του μπαγλαμά στα 33.5-34. Λόγω κούρμπας δεν ϕοβάμαι σκέβρωμα (εάν καλώς ή κακώς δεν ϕοβάμαι θα δείξει), αλλά αναρωτιέμαι, μήπως υπάρχουν άλλα μειονεκτήματα που δεν προβλέπω το αρχάριο; ξεκούρδισμα ψιλών κλειδιών; ϕθορά λεπτών τάστων από τις χοντρές χορδές; κάτι άλλο;
Γ) Θα έχετε όλοι δει τούτον τον πανέμορϕο τζουρά "γόνατο"
https://www.youtube.com/watch?v=TR2LpDSdB2k (τα εισαγωγικά διότι απ' ό,τι έχω καταλάβει δεν υπάρχει ομοϕωνία περί του τι ακριβώς εστί "γόνατο"). Σκεϕτόμουν να ϕτιάξω ένα παρόμοιο σχήμα, αλλά δεν καταλαβαίνω τη λογική των αναλογιών του σκάϕους: απ' ό,τι μπορώ να δω, ο τζουράς νομίζω τηρεί τα τρίτα στις θέσεις καβαλάρη και κέντρου τρύπας, αλλά σίγουρα δεν έχει το μέγιστο πλάτος στον καβαλάρη, και δεν καταλαβαίνω και πού ακριβώς έχει το μέγιστο βάθος. Μήπως η κοϕτή μούρη θέλει διαϕορετικές βασικές αναλογίες σκάϕους; (εγώ έχω κάνει ένα σχέδιο παρόμοιας ϕιλοσοϕίας, αλλά πιο μακρόστενο για να 'χω το μέγιστο πλάτος στον καβαλάρη, όπου έχω και το μέγιστο βάθος στο πλαϊνό πατρόν). Ξέρω ότι υπάρχουν τριγύρω τα βοηθήματα για τη βασική ϕυσική του πράγματος (κάτι Helmholtz και ΑΝΕΜΟι και τέτοια) και σκοπεύω να εντρυϕήσω εν καιρώ, αλλά επειδή θέλω να αρχίσω πριν βγούμε από την κρίση και ψάχνω πρακτικούς κανόνες ν' αρχισω να πορεύομαι, ξέρει κανείς αν ένα τέτοιο σχήμα θέλει συγκεκριμμένα άλλα μέγιστα πλάτη και βάθη, ή το "γόνατο" είναι ό,τι να 'ναι σ' αυτό το θέμα;
Δ) Σε κάτι τζουράδες που 'χουν δυο έξτρα τρύπες στα πλάγια του άξονα συμμετρίας και μεταξύ κύριας τρύπας και καβαλάρη, υπάρχει κάποιος βασικός κανόνας για τη θέση τους, όπως υπάρχει το τρίτο για την κύρια;
Αυτά για αρχή, ελπίζω να μην (παρα)κουράζω.