Αποστολέας Θέμα: Ερωτηση-καπλαμαδες  (Αναγνώστηκε 10123 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Ερωτηση-καπλαμαδες
« στις: Νοεμβρίου 01, 2011, 08:22:29 μμ »
   Χαζευοντας διαφορες φιγουρες στο διαδικτυο επιασα να κοψω σε καπλαμαδες που εχω.Σχεδιασα κατι εντελως απλο μα δεν καταφερα να το κοψω σωστα...τι κι αν δοκιμασα σε λεπτο η χοντρο καπλαμα,τι κι αν επιασα να κοψω με λεπτο πριονακι,με νυστερακι....δυστυχως δεν τα καταφερα.Καθε που εφτανα σε λεπτο σημειο η σε καμπυλη του σχεδιου ο καπλαμας εσπαγε,τριβοταν...τσακιζοταν!

Ποια ειναι η διαδικασια που ακολουθουμε για να κοψουμε μια φιγουρα απο καπλαμα;
Πως επιτυγχανονται τα λεπτομερη κοψιματα;
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Ερωτηση-καπλαμαδες
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 01, 2011, 08:33:56 μμ »
Φίλε Δημήτρη,
για να αποφύγεις το δυνατόν περισσότερο τέτοιες καταστάσεις κόλλησε πιέζοντας πολύ καλά απ΄την πάνω και κάτω μεριά του καπλαμά χαρτοταινία κατά μήκος της κοπής. Προστατεύει πάρα πολύ από σχισίματα, τσακίσματα κλπ.
Προσοχή όμως κατά το ξεκόλλημα καθώς μπορεί να πάθεις τα ίδια. Ξεκόλλα την πάντα σιγά-σιγά και πάντα από μέσα προς τα έξω.
Επίσης μια ελαφριά ύγρανση του καπλαμά κάνει και αυτή καλό καθώς μαλακώνει τις ίνες του ξύλου αυξάνοντας την αντοχή του.

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 04:48:11 μμ »
Δυστυχως ουτε αυτο με τις χαρτοταινιες απεδωσε σε ικανοποιητικο βαθμο. :'(
Σε λεπτα τμηματα ηταν σχεδον ακατορθωτο να ξεκολλησει ομαλα η χαρτοταινια κι ετσι γινοταν το σπασιματακι.

Με υγρανση θα δουλεψω σημερα...
Βρε μηπως χρησιμοποιουν συγκεκριμενους καπλαμαδες κι οχι ο,τι λαχει;
Δε νομιζω ο καθε επαγγελματιας που φτιαχνει φιγουρα απο καπλαμα να τρωει μια βδομαδα πανω της...εχω λαθος;

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 05:35:59 μμ »
σαντουιτς αναμεσα σε 2 χαρτονια με ψαλιδι εγω την ειχα κανει τη δουλεια!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 08:26:45 μμ »
Για δοκίμασε με δύο κομμάτια καπλαμά κολλημένα μεταξύ τους με ξυλόκολλα, με τα νερά τους κάθετα. Δηλαδή το κάθε κομμάτι ( καπλαμάς φόντου - καπλαμάς φιγούρας) να είναι δύο κομμάτια με συνολικό πάχος 1 χιλιοστό περίπου.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 09:19:01 μμ »
Δεν εβγαλα αποτελεσμα ουτε με το βρεξιμο παλι σκιζοταν ο καπλαμας >:(...αν και ειχε καλυτερη συμπεριφορα απο το στεγνο.

Με χαρτονια δε δοκιμασα αλλα δοκιμασα με σελιδες χαρτιου κολλημενες με σελοτειπ στις ακρες του καπλαμα πανω κατω ειχε την ιδια συμπεριφορα και το κακο εδω ηταν οτι σε καποια φαση αλλου πατουσε το σχεδιο των σελιδων και αλλου εκοβα...κι εκει μανταρα τα εκανα :'(

Φιλε Βαγγελη αυτο που ειπες με τους δυο καπλαμαδες σταυρωτα ακουγεται πολυ καλο!
Ο ενας θα συγκρατει τον αλλο και περα απο αυτο θα υπαρχει η δυνατοτητα για περισσοτερα σχεδια απλα γυριζοντας τα χρωματα!!!
Ανυπομονω να δοκιμασω!!! ;D

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 09:59:34 μμ »
Φίλε Δημήτρη,
καπλαμάδες από τι ξύλο προσπαθείς να κόψεις;
Μήπως είναι πολύ λεπτοί, στραπατσαρισμένοι και αφημένοι στον ήλιο και γενικώς είναι "μη μου άπτου";

Γιατί ο πιο ευαίσθητος που έχω δει είναι ένας καπλαμάς από ρίζα μυρτιάς ο οποίος με βρέξιμο, χαρτοταινία πάνω-κάτω και ψαλίδι τη μία φορά και σεγατσάκι την άλλη κόπηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δοκίμασε να κόψεις έναν καπλαμά από άλλο ξύλο μήπως αυτοί έχουν κάποιο πρόβλημα.

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 03, 2011, 10:23:04 μμ από Κούρος »

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 10:20:42 μμ »
Δημητρη και εγω χρησιμοποιησα καπλαμα μυρτιας σαν αυτον που λεει ο Τριανταφυλλος (δεν ξερω αν ηταν απο ριζα) και ηταν οντως πολυ ευαισθητος. Τελικα τον εκοψα με βρεξιμο και χαραγμα με λεπιδες x-acto (ειναι σαν μολυβια με ανταλλακτικες λεπιδες σε διαφορα σχηματα). Ισως να δοκιμαζες με dremel και ενα κοπτικο με λεπτη μυτη;

chris

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 03, 2011, 10:54:24 μμ »
http://www.toolstore.gr/%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1-kirschen-p-8314.html

Παιδιά ευχαριστώ γιά τό ενδιαφέρον σας καθέναν ξεχωριστά καί συνχρόνως όλους μαζί καί νά σάς έχη καλά ο θεός εσάς καί τίς οικογένειέ σας .Τώρα ο καπλαμάς κόβετε μαυτό τό πριονάκι καί αφού πρώτα τόν στερεώσουμαι καλά πάνω σέ ένα νοβοπάν.Τώρα άν είναι πολύ παλιός απαλό βρέξιμο καί όχι αμέσως κόψιμο μετά από αρκετή ώρα

εγώ παιδιά τό τελευταίο εργαλείο πανγκου πού πήρα είναι αυτό http://www.satberlin.de/de/Proxxon-Maschinen/Tischgeraete-/Proxxon-Dekupiersaege-2-Gang-Ds-460-27094  έκοψα σελουλόιντ καί κόπηκε μιά χαρά είναι πολύ αθόρυβο καί χρησιμοποιή πριονάκια ψιλά πάχος όσο ένα βελόνι. Καπλαμά δέν έκοψα ακόμα γιατί τώρα τό πήρα αλλά νομίζω πώς δέν θά έχω κανένα πρόβλημα .Θά δοκιμάσω καί θά σάς πώ
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 03, 2011, 11:09:36 μμ από chris »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 04, 2011, 04:24:13 μμ »
Χρηστο καλοριζικη η σεγα!
Θελω να μου πεις αν κοβει ανετα ξυλο οπως το καραολο!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 04, 2011, 04:51:59 μμ »
  Δε θυμαμαι τα ειδη αυτων που εχω καθως οταν μου δοθηκαν μου ειπαν βιαστικα τι ειναι και δεν καταφερα να τα συγκρατησω.Το μονο που θυμαμαι ειναι το rosewood καθως μου εκαναν εντυπωση τα νερα που εχει.
  Οι λεπτοι απο αυτους που εχω ειναι αρκετα ευθραυστοι κατα το κοψιμο,οι παχυτεροι απλα σκιζονται.
  Αυτοι που ειναι λιγοτερο ευαισθητοι ειναι καποιοι καπλαμαδες που η υφη τους θυμιζει ψαθα θαλασσης και ας ειναι σχετικα λεπτοι.
  Θα δοκιμασω τον τροπο που μου δινει ο Βαγγελης και θα αναφερω ξανα.

Δεν ηξερα ομως οτι οι καπλαμαδες επηρρεαζονται απο τον ηλιο κλπ,νομισα οτι εχουν τη συμπεριφορα των απλων ξυλων.Υπαρχει μια πιθανοτητα να εχουν εκτεθει σε ηλιο κλπ κλπ....καθως προκειται για ρεταλια καποιου μαστορα.

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 04, 2011, 05:29:46 μμ »
Φίλε Δημήτρη (Μπλέκο) και βέβαια επηρεάζονται και πολύ μάλιστα.
Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τόσο λεπτό ξύλο και κυριολεκτικώς το κάνει φρύγανο.

Φίλε Δημήτρη (Ανδρέου) μια που το κουβεντιάζουμε η τελειότερη κοπή καράολου, μετά το CNC, γίνεται με πρότυπο από MDF (συνήθως 7 χιλ) ως οδηγό και ίσιο κοπτικό με ρουλεμάν από πάνω στο GKF600 αφού πρώτα κόψεις στο περίπου με τη σέγα.

Παιδεύεσαι λίγο για να φτιάξεις ένα τέλειο πρότυπο, όπως έχω πει και αλλού, αλλά από κει και πέρα το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Απαιτούνται μονάχα μικροεπεμβάσεις συνήθως με στενή λίμα για οξείες γωνίες. Έτσι δουλεύω πάντα ακόμα και αν πρόκειται για ένα κομμάτι και μόνο. Το πρότυπο σου μένει για πάντα.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 05, 2011, 04:36:18 μμ »
Δημήτρη ευχαριστώ .αυτή είναι η δεύτερη σέγα πού έχω καί τήν πήρα γιά ποιό σωστή καί όντος είναι . Από τήν πρώτη έφαγα παπάρα μία τής αινελ τήν είχα πάρει χωρίς νά τό ψάξω 100 ευρώ αλλά μού βγήκε μάπα. Αυτή μέ λίγο πού τήν δούλεψα καί έτσι δέν μπορώ νά εκφέρω γνώμη μέ σιγουριά είναι καλή .Κόβη τά πάντα μέχρι 50μμ ξύλο μαλακό καί σκληρό ακόμη καί μαλακά μέταλα άν βάλης τό ανάλογο πριονάκι.Πριονάκια πέρνη 5 ειδών μέ καρφάκι καί χωρίς καρφάκι ψιλό σάν πολύ ψιλό καρφάκι βελονάκι μέχρι 4μμ .Τώρα ρωτάς αν κόβη καράολο μέ σιγουριά τό κόβη καί ότι ξύλο νάναι αλλά τό εργαλείο αυτό είναι πολύ καλό γιά φιγούρες καί γιά πολύ ψιλές καί δύσκολες κοπές .Τό καράολο θά τό κόψης μέ τήν κορδέλα 3-4μμ ποιό φαρδί καί μετά όπως λέει καί ό φίλος Κουρος καί τόν οποίο παραδέχομαι στό ότι έχη γνώσεις πάνω στά εργαλεία θά τό κουρέψης  άν έχης τήν φρέζα sk 600 ή άν δέν  έχης τό εργαλείο αυτό μέ τό ρούτερ τό μεγάλο αφού βάλης κοπτικό αντιγραφής  καί θά βγή αλοιφή. Επείσης Δημήτρη μαζί μέ αυτό  πήρα καί ένα δισκοπριονάκι χειρός νάνο κόβη μέχρι 4μμ βάθος καί φάρδος 0,50 μμ τό πήρα γιά χάραγμα τάστων καί γιά χάραγμα ντουγών . Τό δοκοίμασα σέ ξύλο σκληρό καί κόβη καλά αλλά στην πράξη νά χαράξω ταστιέρα δέν δοκοίμασα ακόμη .Αν κάνει δουλειά θά σού πώ

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 05, 2011, 05:24:25 μμ »
Χρήστο,
αυτό το δισκοπριονάκι χειρός τι μάρκα και τι μοντέλο είναι;

Αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ είναι οι δίσκοι του που κάνουν τομή πάχους 0,5 χιλ.
Θέλω να δω αν προσαρμόζονται στο εξάρτημα δισκοπρίονου της DREMEL καθώς ο δικός του κάνει τομή 0,6 χιλ. και δεν έχει άλλον.
Βρήκα κάποιους από Αμερική που τους δίνει για το εξάρτημα της DREMEL αλλά δεν ξέρω κατά πόσο προσαρμόζονται.
Αν προσαρμόζονται, σε λίγο καιρό θα ξεχάστε το πρόβλημα χάραξης (όχι μέτρησης) τάστων μια και καλή.
Δε θα σας ξεφεύγει δέκατο.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 05, 2011, 05:40:54 μμ »
Υπαρχει και αυτο το jig για το εξαρτημα δισκου της Dremel αλλα και παλι ο δισκος ειναι λιγο φαρδυς

http://necx-guitars.co.uk/mortorised_slot_cutter.htm

Tags: