Αποστολέας Θέμα: Πριόνια Οργανοποιίας  (Αναγνώστηκε 11607 φορές)

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Απ: Πριόνια Οργανοποιίας
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 30, 2011, 07:50:01 μμ »
Φίλε  Κούρε ,μιας και το έφερε η συζήτηση  θα ήθελα να αναφέρω κάποια γενικά στοιχεία για τα πριόνια, τόσο αυτά που χρησιμοποιούν οι οργανοποιοί όσο και τα γενικά ξυλουργικά πριόνια, πιστεύω οι πληροφορίες αυτές να σου φανούν χρήσιμες, αλλά και σε όλους τους φίλους του φόρουμ για μελλοντικές αγορές πριονιών. Καταρχήν συμφωνώ μαζί σου σχετικά με την ποιότητα των εργαλείων, αυτό που λέγεται πως το φτηνό εργαλείο τελικά καταλήγει να είναι το πιο ακριβό κρύβει μέσα του μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Φυσικά και υπάρχουν και καλά εργαλεία με πιο ανταγωνιστικές τιμές από τις γνωστές εταιρίες. Πάμε τώρα στο θέμα μας:

Στα ξυλουργικά πριόνια έχουμε:
•   Τα πριόνια αλεποουράς (σεγάτσες), σε ποικιλία οδόντωσης με πλαστική ή ξύλινη λαβή, τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλες επιφάνειες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για χαράξεις γωνιών 45 και 90 μοιρών.
•   Πριόνια με ράχη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με φαλτσόκουτα για φαλτσοκοπές, γιαυτό τα συναντάμε και ως φαλτσοπρίονα.
•   Πριόνια λοξού μετώπου ,μαζί με όλους τους μηχανισμούς για κοπές σε διάφορες γωνίες.
•   Ξυλορθοπρίονα για κοπή καμπυλοτήτων και κύκλων.
•   Λεπτοπρίονα (σεγατσάκια), στα οποία υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής της λαβής.
•   Ειδικά πριόνια για προεξοχές, με τα οποία κόβουμε αυλάκια για εντορμίες, τα πριόνια αυτά κόβουν με εφελκυσμό.
•   Ειδικά πριόνια καπλαμάδων.

Στην οργανοποιία τώρα χρησιμοποιούμε αρκετά από τα παραπάνω πριόνια, με πιο εξειδικευμένα τα πριόνια για την κατασκευή της ταστιέρας. Συνήθως ,ένα τέτοιο πριόνι, το βρίσκουμε με την ονομασία Fret saw. Άλλες ονομασίες: dovetail saw,backsaw και ανάλογα με το πάχος των δοντιών fine backsaw, medium backsaw κλπ.

Ένα τυπικό πριόνι για κόψιμο εντομών για τάστα έχει 20  περίπου δόντια ανά ίντσα και αφήνει εντομή .023’’. Υπάρχουν και πριόνια (small back saw) με τρεις λεπίδες, με κύρια λεπίδα 0.015’’,μια λεπτότερη λεπίδα 0,008’’ για ακριβείς λεπτές εντομές και μια τρίτη μικρών διαστάσεων λάμα .022’’με το όνομα keyhole blade για χαραγές τοποθέτησης χορδών (string slots) σε καβαλάρη.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 31, 2011, 12:16:46 πμ »
Φίλε Sforzando σ' ευχαριστώ καθώς και όλους τους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην ερώτησή μου.

Κάνοντας μία αναγωγή σε μετρικά χιλιοστά τα 0,023'' της ίντσας είναι 0,58 χιλ. δηλαδή περίπου 0,6 χιλ. και τα 0,015'' είναι 0,38 χιλ. δηλαδή περίπου 0,4 χιλ. Έχω παραγγείλει και τις δύο αυτές λάμες καθώς και δύο ακόμα στα 0,45 και 0,30 χιλ.

Επειδή αναφέρεσαι σε ίντσες αυτές οι λάμες έρχονται από Αμερική;
Υπάρχει και φαρδιά λάμα πριονιού (όχι λαμάκι φιγουροπρίονου) τόσο λεπτή που δίνει τομή 0,008'' δηλαδή περίπου 0,2 χιλ.; Που χρησιμοποιείται αυτή;

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 31, 2011, 05:19:21 μμ »
   Με αυτές τις διαστάσεις είσαι καλυμμένος φίλε μου, πράγματι αυτές οι λεπίδες είναι από Αμερική ,αλλά νομίζω πως μπορούν να βρεθούν και σε Ευρωπαϊκά καταστήματα. Αυτό το πολύ λεπτό πριόνι  χρησιμοποιείται συνήθως για κοπή μικρών πλακιδίων από κολλημένα φιλετάκια καπλαμά ,για την κατασκευή σχεδίων mosaic σε ροζέτες ή σύνθετα φιλέτα. Ένα τέτοιο πριονάκι φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες καθώς και η μέτρηση που έκανα με το παχύμετρο.

jkarabas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 06, 2011, 09:05:05 μμ »
Φίλε Sforzando σ' ευχαριστώ καθώς και όλους τους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην ερώτησή μου.

Κάνοντας μία αναγωγή σε μετρικά χιλιοστά τα 0,023'' της ίντσας είναι 0,58 χιλ. δηλαδή περίπου 0,6 χιλ. και τα 0,015'' είναι 0,38 χιλ. δηλαδή περίπου 0,4 χιλ. Έχω παραγγείλει και τις δύο αυτές λάμες καθώς και δύο ακόμα στα 0,45 και 0,30 χιλ.

Υπάρχει και φαρδιά λάμα πριονιού (όχι λαμάκι φιγουροπρίονου) τόσο λεπτή που δίνει τομή 0,008'' δηλαδή περίπου 0,2 χιλ.; Που χρησιμοποιείται αυτή;

Φίλε Κούρο μπορείς σε παρακαλώ να μας δώσεις ένα link με τα προϊόντα και τους κωδικούς που τα παρήγγηλες εάν θυμάσαι φυσικά....:)

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 06, 2011, 10:11:03 μμ »
Φίλε jkarabas,
παρήγγειλα από εδώ www.more-than-tools.de (DICTUM) τα παρακάτω πριόνια και πριονόλαμες.

Dozuki Universal extra-fine 240 conventional No. 712994 33.90 € (0,45 χιλ)
Saw Blade No. 712507 28.70 € (0,40 χιλ)
SAW BLADES FOR AKAGASHI SAWS Extra Fine 180 No. 712989 32.90 € (0,30 χιλ)
Back saw powergrip 150 No. 712714 17.90 € (0,55 χιλ)

Μια προειδοποίηση : Παρέλαβα μόνο το τελευταίο καθώς σε όλα τα υπόλοιπα δεν είχαν απόθεμα. Με την τοποθέτηση της παραγγελίας δεν υπήρχε κανενός είδους προειδοποίηση ότι κάποια από τα προϊόντα δεν ήταν ετοιμοπαράδοτα αλλά ούτε και στο e-mail που μου έστειλαν για την επιβεβαίωση της παραγγελίας.

Στην πρώτη παραλαβή και αφού έψαχνα αρκετή ώρα τα είδη που παρέλαβα και τα τιμολόγια ανακάλυψα ότι κάποια από τα είδη (όπως τα πριόνια) είχαν ημερομηνία παράδοσης σχεδόν ενάμισυ μήνα μετά.

Και όχι μόνο αυτό αλλά μου ζητούσαν μέσω e-mail και τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας για να την χρεώσουν τμηματικώς και αναλόγως με τις αποστολές τα ποσά. Δεν γνώριζα ότι "αξιόπιστοι" ιστότοποι και δη γερμανικοί όπως το DICK ακολουθούν τέτοιες απαράδεκτες κατά τη γνώμη μου τακτικές. Βεβαίως πάλι καλά που δεν την χρέωσαν αμέσως με όλο το ποσό της παραγγελίας.

Σε απάντηση σε δεύτερο e-mail που μου έστειλαν και με "προειδοποιούσαν" ότι αν δεν τους δώσω τον αριθμό της κάρτας θα ακυρώσουν το υπόλοιπο της παραγγελίας, τους τα έψαλλα κανονικώς, τους είπα να την ακυρώσουν και δε με ξαναενόχλησαν.

Εάν ξαναπαραγγείλω θα τους ζητάω με ιδιαίτερο e-mail πριν τοποθετήσω την παραγγελία, να μου πουν τι έχουν και ότι δεν έχουν σε απόθεμα πότε θα το έχουν και αναλόγως θα πράξω.

jkarabas

• Newbie
  • *
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 07, 2011, 07:15:05 πμ »

Φίλε Κούρο μπορείς σε παρακαλώ να μας δώσεις ένα link με τα προϊόντα και τους κωδικούς που τα παρήγγηλες εάν θυμάσαι φυσικά....:)

Καλημέρα Κούρος, πράγματι πολύ σοβαρό πρόβλημα αυτό με το απόθεμα, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το site τους.
Μπλέξιμο τελικά τι έκανες με την παραγγελία σου βρήκες πριόνια απο αλλού; και άν ναι που συγκεκριμένα; Μπορεί κάποιος φίλος να μας κατατοπίσεις που αλλού μπορουμε να προμηθευτούμε; μήπως ο Stewmac έχει κι αυτός τα κατάλληλα πριόνια;

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 07, 2011, 10:35:24 μμ »
Φίλε μου,
αυτόν τον καιρό έχουν προτεραιότητα άλλες δουλειές, γι' αυτό και τα έχω ψιλοπαρατήσει.
Και επειδή ότι κάνω σε σχέση με την οργανοποιία είναι δουλειά του δασκάλου μου, χρησιμοποιώ τα δικά του για την ώρα.

Υ.Γ.
Επειδή τα Dozuki είναι γιαπωνέζικα, ψάχνομαι μήπως και τα βρω κατευθείαν από την Ιαπωνία. Δεν είναι εύκολο όμως καθώς για κάποιο άλλο υλικό παιδεύτηκα πολύ και τελικώς, τζίφος.

Tags: