Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής  (Αναγνώστηκε 48218 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
αυτα παθαινεις οταν βλεπεις παλαιες φωτογραφιες:
βλεπεις ποσο αδυνατος ησουν, ποσο μαλουρα ειχες μεχρι το πατωμα...

σε αυτες εδω, αναπολεις: παει το ωραιο φλυτζανι... σκονη και θρυψαλα...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 29, 2015, 07:53:16 πμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
καλημερα παιδιά!!
Καταρχάς με λένε Γιαννη, μπορείτε να με λέτε και μάστορα το username μου δέν το εβγαλα λόγο εδώ του φορουμ είμαι πρώην μηχανικος στα καράβια και εχω το μαστορας σαν ψευδονυμο οχι επιδη ειμαι μαστορασ στην κατασκευη οργανων ουτε καν..μαστορας στης μηχανές είμαι.
Τα κομμάτια τα κόλλησα εχθες το βράδυ.τα κόλλησα με τη πλευρά που είναι η κλήση..μου φαίνετε πολύ ποιο σίγουρο απο το κάθετο..η επιφάνεια κόλλησης είναι ποιό μεγάλη...ακομα και στα μέταλλα όταν κολλάμε 2 μεταλικές επιφάνεις άν είναι δυνατον πάντα κάνουμε τετοια κλήση για να είναι μεγαλύτερη η επιφανεια επαφής και κόλλησης.
Δέν θέλω να βγάζω δικιές μου θεωρίες περι οργανοποιίας αλλα αφου κάποιοι μου είπαν οτι γίνετε και με κλήση τα κόλλησα έτσι..
Η κόλληση βγήκε μιά χαρά.φαίνοντε ίσια και πολύ καλά κολημένα έκανανα και ένα κράς τεστ τα λύγισα και ολα κομπλέδέν σπάσαν η ξεκόλλησαν..
Βαιβαια αν αυτό είναι λάθος καταστοφικό για το μπουζούκι μπορώ να τα ξανακόψω εκει που κολλήθηκαν παραδίπλα και να τα κολλησω απο την άλη δέν χάθηκε και ο κόσμος!
το μορσο κόπηκε μια χαρά.θέλει λίγάκι φάγωμα-ισιομα ίσα ίσα και είναι έτοιμο και αυτό έχω δώσει και μία μικρή κλήση στο μάνικα περίπου 1,5 χιλιοστό κλήση στο θηλικό μορσο ετσι ωστε ο μανικας να εχει μικρή γωνια προς τα πίσο.
Συγνώμη για την ποιότητα των φώτο αλλα το κινιτό μου είναι λίγο παλιό..
Σχετικα με το πός κόλλησα τα καπάκια...γελάστε όσο θέλετε...δέν είχα τίποτα βαρύ στο σπίτι..

john 2004

• Hero Member
  ναι γινεται και ετσι, εχει ξαναγραφτει και παλιοτερα εδω στο φορουμ.  Απλα με το καθετο μπορεις ευκολα να τσεκαρεις αν καπου μενει εστω και μια τρυπιτσα που να περνα φως, ενω ετσι ειναι δυσκολο.  Οπως και να χει καλα το πας, καλη συνεχεια!

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Ευχαριστώ πολύ!!!!
Για τρυπίτσα λίγο δύσκολα..άπλωσα κόλλα και στης 2 επιφάνιες και την έτρυβα με την μύτη που έχει το κουτι της κόλλας για να μπεί καλά μέσα στους πόρους του ξύλου.
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει μείνει κάποιο κενό!!

john 2004

• Hero Member
το θεμα μας ειναι πριν την κολληση να μην εχει κενο, οχι να εχει καποιο και να το γεμησουμε με την κολλα.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Τα 2 τεμάχια ήταν πλανιαρισμένα και ίσια αλίμονο αν δεν ηταν τα πλήρωσα 9 ευρο..
Ηταν έτοιμα για κόλληση μου το είχε πει και αυτος που τα πήρα

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Πολύ καλα προχώρα όπως είσαι προσοχή στης διαστάσεις σου όσο αφορά το μανικο, την κλίμακα, και την κλίση μεταξύ σκάφους και μάνικου
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Σημερα το απογευμα μετα τη δουλεια θα συνεχιστεί η κατασκευή!!
τα επόμενα βήματα είναι τα εξής.και θα ήθελα να με διορθόστετε αν κάνω κάποιο λάθος!
θα βάλω το καπάκι πάνω στο σκάφος και θα σιμαδέψω προσεχοντας να ειναι στη μέση ακριβος ο άξονας του καπακιου με τον άξονα του σκαφους,
Οταν το κάνω αυτό θα κόψο το καπάκι και μετά θα κάνω τα σημάδια για την τρύπα και τα καμάρια.
Θα τοποθετήσω πρόχειρα αλλα στη σωστή θέση το μάνικα με την ταστιέρα και το καπάκι.θα μετρήσω απο την πάνω αρχή της ταστιέρας μέχρι το καπάκι και θα σιμαδέψω τους 67 ποντους..επιδή έχω 67 κλίμακα ταστιέρα και θα σιμαδέψω, αυτο το σιμάδι είναι η θεση του καβαλάρη.
Θα βρώ την θέση του καβαλάρη στην ακριβός άλη μερια του καπακιού και θα σιμαδέψω απο αυτό το σιμάδι θα μετρήσω 2,8cm και θα ξανασθμαδεψω.αυτη θα είναι η θέση του 1ου καμαριου.απο το πρώτο καμάρι θα μετρήσω 2 ποντους και θα κάνω σιμάδι για το 2ο καμάρι, απο εκει θα αφήσω 1 cm κα θα σιμαδέψω πάλι αυτό το σιμάδι θα είναι η αρχή της τρύπας!! οταν τελειώσει η τρυπα θα αφήσω 1cm και εκεί θα βάλω το ισιο καμάρι..
Τωρα η τρύπα,,,δέν ξέρω τι μέγεθος η σχήμα να κάνω..η ροζέτα είναι απαρέτητη?γιατί άν είναι μόνο για μόστρα δέν θα βάλω..θα κάνω με το πυρογράφο κανα σχέδιο..δέν έχω ρουτερ οπότε αν βάλω θα την κολήσω πάνω απλά η θέλει ντε και καλά να σκάψω φωλια??
πηρα τηλ το μάστορα που πήρα τα υλικα και μου είπε ενδικτικά μέτρα απο μία ροζέτα που είχε εκει και μετρησε σχήμα οβάλ..
10,5 cm διάμετρος κάθετη ως προς τον άξωνα του σκάφους και 7,2cm διάμετρος παράλληλη ός πρός τον άξωνα του σκάφους..
Θέλω να κάνω τρύπα με σχέδιο αλλα φοβάμαι μήν τα κάνω μαντάρα με της λίμες....
εκανα και ένα σχεδιάκι ενδεικτικό.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
σε τι αποσταση βγαίνει ο καβαλάρης απο τη χορδιερα;
Συνηθως (νομιζω) ότι παμε αναποδα. Πρωτα βαζουμε τον καβαλαρη στη σωστη θεση και μετα υπολογιζουμε που θα μπει η ταστιερα. Εσυ το εχεις ετοιμο και κανεις το αναποδο. Ειναι ομως σωστα φτιαγμενο; Δες που σου βγαινει ο καβαλαρης.... μη βγει στα 5 εκατοστα απο τη χορδιερα...  :(

Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
βάλε το 17ο τάστο (για κλίμακα 67) της χαραγμένης ταστιέρας στην ένωση με το σκάφος και μέτρα τι σου βγαίνει... πιθανότατα όλα θα έρθουν γλυκά - γλυκά στη θέση τους...
αν είναι 2-3 χλστ. μακρύτερα ή κοντύτερα ο καβαλάρης από τη χορδιέρα (όχι από το καμάρι, εκεί αλλάζει) δεν χάθηκε κι ο κόσμος

επίσης, όταν αποφασίσεις την θέση της ταστιέρας πρόσεξε τα εξής:

- πόσο απέχει η πάνω της άκρη από το πρώτο κλειδί, εμένα π.χ. με βολεύει από 4 εκ. και πάνω, αλλιώς βρίσκουν τα δάχτυλά μου στον καράολα - άλλους τους βολεύει αλλιώς (λογικά θα είναι ΟΚ αφού τα έχεις έτοιμα κολλημένα τα κομμάτια)
- αν σου αφήνει αρκετό χώρο (λίγο θέλει, 3-4 χλστ.) επίπεδο κομμάτι από το μάνικο (πριν αρχίσει η κλίση του καράολα) για να κολλήσεις το πάνω κοκκαλάκι σε γωνία 90° με το σόκορο της ταστιέρας, αλλιώς μπορεί να σε παιδέψει η διαμορφωσή του (του κοκκαλακίου)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
για το μέγεθος της τρύπας υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων τόσο εδώ όσο και διεθνώς...
το μέγεθος (επιφάνεια) αλληλεπιδρά με τον όγκο του ηχείου και το πάχος του χείλους της τρύπας...
να μην σε μπερδέψω περισσότερο, ψάξε στο διαδίκτυο για Helmhloltz resonator, ψάξε κι εδώ, αφιέρωσε κανα δυο μέρες να διαβάσεις (και λίγα σου λέει ο john, μια ζωή δεν φτάνει, αλλά προχωράμε με πειράματα - ο καθένας όπως νομίζει), μέτρα και κανένα μπουζούκι παρόμοιο που σου αρέσει (κι αν βαρεθείς κάνε ό,τι σου κατέβει και προχωράμε στο επόμενο...  {celebrate018} )

tsipis

• Sr. Member
Εγω παντως φιλε που δεν εχω ρουτερ οπλιζομαι με υπομονη και κοβω την πατουρα με νυστερι και μετα την ισιωνω με γυαλοχαρτο.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Εγω παντως φιλε που δεν εχω ρουτερ οπλιζομαι με υπομονη και κοβω την πατουρα με νυστερι και μετα την ισιωνω με γυαλοχαρτο.
μπορώ να το κάνω και εγώ αυτό αλλα καλύτερα θα είναι αν κάνω μια πυρογραφία..η χρήση της ροζετας εξηπηρετεί σκοπους για την απόδοση του ήχου η ειναι θέμα φιγούρας?

Οσο για της μετρησεις θα της κάνω το απογευμα και θα ξέρω νούμερα ακριβός ταστιερας κτλ

tsipis

• Sr. Member
Πιστευω πως ειναι καθαρα θεμα φιγουρας προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου η πυρογραφια ενας σκετος καπλαμας θα ηταν καλυτερος οπτικα.
Αυτο ειναι υποκειμενικο βεβαια.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
Δέν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί είμαικαινούριος στο θέμα.
Αυτο που με απασχολεί είναι να γίνει σωστα η κατασκευη να έχει ένα καλο ήχο και οι φιγορες δέν με νιάζουν τόσο.
Αν γίνει αυτο που θέλω και μάθω 5 πράματα απο αυτο τοτε θα ψιθώ να φτιάξω 2ο το οποίο θα είναι φιγουρατζίδικο..μονο να βγει κατασκευαστικα καλο αυτό!

Tags: