Αποστολέας Θέμα: κατασκευή μπουζουκιου 3 χορδου απο 2 άσχετους με το όργανο.  (Αναγνώστηκε 3058 φορές)

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
καλησπέρα σε όλους.
Μετα απο 2 αποτυχημένες προσπάθειες να αγωράσω μπουζούκι (1 ηταν σκευρομένο και η 2η απέτυχε) και επηδή χρήμα δέν παίζει να πάρω μπουζούκι των 500ευρο είπα με ένα φιλαράκι που είναι ξυλουργός να φτιάξουμε ένα μπουζουκι..
Εγω παίζω κιθάρα και ξέρω 5 βασικά πράματα για ένα όργανο (τα πολύ βασικα..τι είναι ταστιέρα χορδες νοτες κτλ κτλ..)
Η ιδέα είναι να πάρουμε ένα κουτσουρο οξυάς και να το κάνουμε όλο σκαλιστό απο το καράουλο μέχρι το σκάφος χωρίς το καπάκι,θα σκαυτεί ένα αυλάκι κατα μήκος του μανικιου για να χώσουμε μέσα κάποιο άλο ξυλο ωστε να μην σκευρώσει και απο πάνω θα μπεί η ταστιέρα που μάλον θα την πάρουμε έτοιμη..
Οι διαστάσεις όλες που θα κινιθούμε είναι βασισμένες σε αυτο εδώ το άρθρο στην σελίδα 6-7..http://www.tar.gr/content/content/files/Moustakas-Armatwma-bouzoukioy-arxes-20ou-aiwna-Tar.gr-2.pdf.pdf δεχόμαστε παρατηρήσεις..τι να προσέξουμε κτλ κτλ κτλ..
Θα ανεβάζουμε συχνά ρωτήσεις και φωτογραφίες..παιδια βοηθήστεε

Metallikas

• Hero Member
Απ: κατασκευή μπουζουκιου 3 χορδου απο 2 άσχετους με το όργανο.
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 23, 2015, 04:39:44 μμ »
Φιλε για ολόκληρο μπουζούκι από κούτσουρο και δεν θα βρεις τόσο μεγάλο κούτσουρο χωρίς ραγάδες και θα σου σκιστεί πριν τελειώσεις το όργανο...

Αν τελικά όντως θέλεις να κάνεις σκαφτό μπουζούκι αρχικά μην επιλέξεις οξιά (και απίστευτα υγροσκοπική είναι και σκληρή)...και εκτός αυτού ξεκάθαρα το μανίκι να είναι άλλα ξύλα με τουλάχιστον με μια κόντρα και το καράολο άλλο κομμάτι....

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 23, 2015, 05:05:39 μμ »
κατα αρχην καλωσορισες! Δευτερον καλα εκανες και επαψες να κοιτας την αγγελια που κοιτουσες χθες σε αλλο φορουμ! Μακρυα!   καλα κανεις και θες να προσπαθησεις να το φτιαξεις μονος σου. Υπαρχει πολυς κοσμος που θα σε βοηθησει σε αυτο εδω μεσα. Κανε το ομως λιγο πιο νορμαλ.  Με φιλο ξυλουργο, δεν βρησκω το λογο να θες να κανεις διπλο κοπο να φτιαξεις μονοκομματο μανικι και μετα να φυτεψεις κοντρα. Φανταζομαι θα εχει ο φιλος σου ολα τα απαραιτητα και παραπανω εργαλεια για να κανεις ενα ωραιο και γερο μανικακι απο την αρχη. Οσο για το σκαψιμο..... δικια σου επιλογη. Ειμαι σιγουρος πως κανενας απο εδω μεσα δεν θα στο προτεινει.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 23, 2015, 05:08:18 μμ »
καλως τον και εδω...   :)
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 23, 2015, 05:47:11 μμ »
ahaha καλησπέρα και απο εδω..(και σε αυτό τυο φόρουμ)
Το πρόβλημα είναι οτι ο φίλος μου που είναι ξυλουργός δέν έχει το ξυλουργείο του ςδώ αλλα σε άλο χωριο εδώ απλά ανεβαίνει και με επισκεπτεε συχνα και επηδη η ιδέα είναι δικιά μου δέν θα έχω τα εργαλεία του..
οπότε εχω πρόβλημα έλειψης εργαλείων.και απ'οτι ψιλοείδα θέλει πάραα πολλά,είπαμε να το κάνουμε σκαυτό γιατι δέν θα χρειαστούμε όλα αυτά τα εργαλεία για της δουγιες μεγκενες σφυκτήρες,εργαλεία θέρμανσης δουγιών,,ορεξη έχουμε πολύ αλλα οχι τα εργαλεία..δέν μπορει να τα πάρει απο το μαγαζί του τα χρειάζετε ο πατέρας του
η δουλεια μπορεί να γίνει και με ποιο απλό τρόπο?
Πχ είδα κάποιο σιτε απο το οποίο μπορώ να παραγείλω κάποια εξατρήματα έτοιμα η έτοιμες δουγιες ειναι αυτο εδώ  http://www.sofianos.net/ftiaxno-to-diko-mou-bouzouki
αν τα παραγγείλω όλα μαζί θα μπορέσω να βγάλω ένα αξιόλογο όργανο η θα πετάξω λεφτα?
Εστο οτι το κάνουμε απο το 0 και οτι τα περισότερα εργαλεία τα αγωράζουμε θα κερδίσουμε κάτι?η θα φάμε παραπάνω λεφτα και δέν θα κάνουμε τίποτα στο τέλος...?

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 23, 2015, 05:57:32 μμ »
αν πας να αγορασεις εργαλεια αστα να πανε.... (τα φτηνα μπουζουκια των 500 θα σου βγουν φτηνοτερα)

εχω φτασει σε αριθμο με τρια μηδενικα και απο εργαλεια μηδεν....  :-X (μην το μαθει η γυναικα μου)
Εισαι και μακρυα. Στην Αθηνα ολο και καποιον θα εβρισκες να σου κοψει κανενα ξυλο....
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 23, 2015, 07:37:30 μμ »
ahaha καλησπέρα και απο εδω..(και σε αυτό τυο φόρουμ)
Το πρόβλημα είναι οτι ο φίλος μου που είναι ξυλουργός δέν έχει το ξυλουργείο του ςδώ αλλα σε άλο χωριο εδώ απλά ανεβαίνει και με επισκεπτεε συχνα και επηδη η ιδέα είναι δικιά μου δέν θα έχω τα εργαλεία του..
οπότε εχω πρόβλημα έλειψης εργαλείων.και απ'οτι ψιλοείδα θέλει πάραα πολλά,είπαμε να το κάνουμε σκαυτό γιατι δέν θα χρειαστούμε όλα αυτά τα εργαλεία για της δουγιες μεγκενες σφυκτήρες,εργαλεία θέρμανσης δουγιών,,ορεξη έχουμε πολύ αλλα οχι τα εργαλεία..δέν μπορει να τα πάρει απο το μαγαζί του τα χρειάζετε ο πατέρας του
η δουλεια μπορεί να γίνει και με ποιο απλό τρόπο?
Πχ είδα κάποιο σιτε απο το οποίο μπορώ να παραγείλω κάποια εξατρήματα έτοιμα η έτοιμες δουγιες ειναι αυτο εδώ  http://www.sofianos.net/ftiaxno-to-diko-mou-bouzouki
αν τα παραγγείλω όλα μαζί θα μπορέσω να βγάλω ένα αξιόλογο όργανο η θα πετάξω λεφτα?
Εστο οτι το κάνουμε απο το 0 και οτι τα περισότερα εργαλεία τα αγωράζουμε θα κερδίσουμε κάτι?η θα φάμε παραπάνω λεφτα και δέν θα κάνουμε τίποτα στο τέλος...?

Ο φίλος σου αν έχει ξυλουργείο όλο και κάτι θα έχει να φτιάξεις ένα οργανάκι...μην πετάς λεφτά σε ξύλα...
Τώρα από εργαλεία....τα πολύ βασικά σε  καλή ποιοτητα για να φτιάξεις θεωρώ οτί είναι (για σκαφτό)
1. πριόνια (1 για τάστα, 1 ξυλοπρίονο και 1 για ξεγύρισμα) κόστος 25 ευρώ
2. σκαρπέλα (1-2 ίσια και 1-2 σγρόμπιες) κόστος 40 ευρώ
3. 3-4 σφικτηράκια 20 ευρώ
4. 1 ράσπα και 1 λίμα 10-15 ευρώ

Σύνολο ένα κατοστάρικο...θα σου πλανίσει ο φίλος στο μαγαζί και τα ξύλα να μην πέρνεις πλάνη...με κάτι κόλλες, χαρτοταιίες γυαλόχαρτα, ένα τρυπάνι για να περάσεις τα κλειδιά (συνήθως 6 χιλ.) και σίγουρα κλειδιά, χορδές και τα ρέστα ένα 150άρι...αλλά με τα εργαλεία χειρός θα ρίξεις δουλειά...θα το ευχαριστηθείς πιστεύω...

2

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 24, 2015, 05:36:45 μμ »
Καλησπέρα παιδιά...
Τελικα η λύση ήταν μπροστά στα πόδια μου τόσο καιρό..
Η κοπέλα μου (τώρα το θυμήθηκε και αυτή..τόσο καιρο της λέω και της ξαναλέω πόσο το θέλω..) σημερα θυμήθηκε οτι στο υπόγειο στο πατρικό της έχει ένα παλιο μπουζούκι του θείου της το οποίο το είχε δώσει στον αδερφό της αλλα αυτός το παράτησε πρίν το ξεκινήσει..
Αυτο το μπουζουκι είναι παλιό αλλα δέν είναι ουτε σπασμένο ουτε σκευρομένο,Του λείπει ο κάτω καβαλάρης θελει και ένα σετάκι χορδές..
στης 8 που σχολάω θα πάω να του πάρω ένα καβαλάρη και χορδές..
Υπάρχει καβαλάρης στην αγορά?αν ναι πόσο κάνει περίπου?Τι χορδές να πάρω??
Ειμαι πολυ ενθουσιασμένος!
εκτός οτι έχω μπουζουκι πλέον έχω και ένα σκαρί το οποίο μπορώ να το μελετήσω και σiγα σιγά να προσπαθήσω να φτιάξω το δικό μου...
οπότε τώρα που δέν έχω θέμα να βιάζομαι σιγα σιγα θα ξεκινήσω να φτιάχνω το καλούπι και το σκάφος και σιγα σιγα με την βοηθειά σας βεβαια... θα το κάνω το μπουζουκάκι μου!
Οπότε ξεκιναμε με καλούπι και σκάφος όχι σκαυτο κανονικό με δουγιες.

Tags: