Αποστολέας Θέμα: Γνωμες για κατασκευη μπασου  (Αναγνώστηκε 23167 φορές)

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Γνωμες για κατασκευη μπασου
« στις: Ιουλίου 06, 2015, 11:04:20 μμ »
Χαιρετω το φορουμ,ειμαι νεος εδω και δεν ξερω πολλα οποτε παρακαλωλιγη επιηκια  ;D
Εχω φτιαξει ενα μπασο για δοκημη και ειναι neck through ολο λιμπα με ταστιερα βεγκε και 2 κοντρες+truss rod.
Τωρα σκεφτομαι να βγαλω προυπολογισμο για το 2 προτζεκτ το οποιο και θελω να ειναι σταθμος.
Θελω να κανω ενα 8χορδο μπασο (κατι σαν αυτο εδω δηλαδη http://www.listerudbass.com/Hovedsider/Galleri/Bilder_spes/0630fretless01_ERB.jpg ) και ειμαι στην γυρα για πλυροφοριες-γνωμες-συμβουλες.
Με αφορμη τον πολυ φαρδυ λαιμο σκεφτομαι για 2 truss rod και 3 βεργες για κοντρα.Το σωμα απο λιμπα για λογους οικονομικους,βαρους και ευκολιας στην επεξεργασια μιας και ειναι μαλακο.Προτοιμω να ειναι bolt-on κατασκευη για να μπορω να επεμβω στον λαιμο η το σωμα στο μελον,με αρκετες βιδες και μεγαλο σημειο ενωσης με σκοπο το καλο sustain.Στο σωμα θα μπει καπλαμας καρυδιας γιατι ειναι ομορφο ξυλο ( burl walnut ) ταστιερα απο cocobolo γιατι αν και προτιμο τον καταμαβρο εβενο η ακομα και το ωραιο βεγκε,τα πολυχρομα νερα το κοκομπολο με κερδησαν.Τελος ο λαιμος απο φιλετα maple και βεγκε.
Ολα φυσικα ειναι υπο σκεψην ακομα οποτε για ριχτε καμια ιδεα παρακαλω..
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:37:39 πμ από yiannis »

Metallikas

• Hero Member
Απ: Γνωμες για κατασκευη μπασου
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 07, 2015, 12:24:46 πμ »
Ας πω μια άποψη λοιπόν...

1. σώμα λίμπα....έχει τα ίδια λεφτά με πολύ καλύτερα ξύλα (εκτός κι αν το έχεις ήδη)...και ενοχοποιείται για προσβολή από έντομα

2. αρκετές βίδες και μεγάλο σημείο ένωσης....μεγάλο σημείο ένωσης ξεκάθαρα ναι αλλά πολλές βίδες δεν σημαίνει καλή σύνδεση...4    είναι υπερυπεραρκετές ασε που δεν νομίζω να υπάρχεi και plate για παραπάνω

3. καπλαμάς καρυδιά στο σώμα...συνήθως στα ηλεκτρικά βάζουν ένα τοπ αρκετά χιλιοστά για μπορούν να κάνουν και ένα σχετικό στρογγύλεμα στην άκρη

4. ταστιέρα κοκομπόλο....πραγματικά πάρα πολύ ωραίο και καλό ξύλο αν πρόκειται όμως να το αγοράσεις και δεν το έχεις ήδη δώσε αυτά τα χρήματα για ένα καλύτερο σώμα και βάλε μια πιο απλή ταστιέρα

5. λαιμός από σφένδαμο και βέγκε...θα το έβαζα...απλά πρόσεξε το βάρος μιας και είναι φαρδύ το μπράτσο...

Γενικα είμαι της άποψης στα ηλεκτρικά όργανα να πέρνω καλούς μαγνήτες και ξύλα όχι πανάκριβα...φαντάσου πολύ γνωστές μάρκες έχουν σώματα από κόντρα πλάκε και κανένα πρόβλημα δεν έχουν ουτε σε στατικότητα ούτε σε ήχο...

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ αποτελούν την προσωπική μου άποψη και δεν σημαίνει οτι αν δεν τα τηρήσεις δεν θα γίνει καλό το όργανο σου ή οτι αν τα τηρήσεις θα γίνει τέλειο...απλά να λέμε και καμία κουβέντα...γίναμε αντικοινωνικοί με την κρίση και ο καθένας κλείστηκε στο καβούκι του...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:37:48 πμ από yiannis »

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 07, 2015, 07:12:13 πμ »
Μην βαλεις limba ειναι ευκολοδούλευτο εχει καλο ήχο αλλά ειναι πολυ ελαφρύ και  θα γέρνει το μπάσο πολύ προς το χοντρό μπράτσο, οι υπόλοιπες επιλογες δικές σου {music008}
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:37:59 πμ από yiannis »

saved

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 07, 2015, 11:01:52 πμ »
1 Οταν ειχα παρει ξυλα για το πρωτο μπασο η λιμπα ηταν η πιο φθινη γιαυτο την σκεφτικα πρωτη.
2 στα μηχανουργεια υπαρχει ο κανονας πολλες και μικρες ειναι καλυτερα απο λιγες και μεγαλες.Χορια που τα περισοτερα 6χορδα εχουν 5-6
3 το καπακι πρεπει να εινα αυστιρα 3mm το πολυ γιατι αλλιως δεν φτανουν τα ποτενσιομετρα να βιδωσουν
4 δεν εχω τιποτα απο ξυλα και parts γενικα.Ολα θα αγοραστουν,ακουω προτασεις
5 υπολογιζω να βγει 5-6 κιλα περιπου.Οταν υπαρχουν μπασα 6χορδα φουλ bubinga τοτε δεν νομιζω πως αυτο θα ειναι πολυ πιο βαρυ
6 κανονικα παει χερια-τεχνικη,ενησχητης-καμπινα,πεταλια-εφε,μαγνητες ηλεκτρονικα,ξυλα.Απλα θελω να κανω ενα μπανικο μπασακι  {celebrate001}
7 για να μην γερνει μπορω να βαλω αρκετα ψιλα το πισω γατζακι της ζωνης και θα το κρατει λιγο σουζα ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:38:07 πμ από yiannis »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 07, 2015, 02:17:35 μμ »
χωρις να ξερω απο μπασα, πιστευω οτι πρεπει να ξανακοιταξεις το θεμα κατανομης βαρους μεταξυ σωματος και μανικιου.

ψυχολογικα μιλωντας, οτι εχω πιασει στα χερια μου απο κλασικη, χωρις καλη κατανομη, παρ' ο,τι παιζοντας με υποποδιο, (και εκει δεν εχεις την αισθηση του βαρους), κατι παντα δεν μου πηγαινε-καθοταν καλα.

κουβεντιαζοντας το μετεπειτα και με αρκετους αλλους μεγαλους σολιστ, ολοι ενιωθαν το ιδιο, και παρα οτι μερικα οργανα ηταν πολυ καλα, και λειτουργικα χωρις κανενα απολυτως προβλημα, τα απερριπταν για αυτον ακριβως τον λογο.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:38:15 πμ από yiannis »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 07, 2015, 03:02:55 μμ »

3 το καπακι πρεπει να εινα αυστιρα 3mm το πολυ γιατι αλλιως δεν φτανουν τα ποτενσιομετρα να βιδωσουν

Γεια σου ,μπορείς να σκάψεις από μέσα το control cavity περισότερο σε συγκεκριμένα σημεία ,δεν χρειάζεται το καπάκι από την μεριά που θα κολληθεί να είναι επίπεδο σε όλη την επιφάνεια,δίνοντάς σου την δυνατότητα να κάνεις καμπύλες από πάνω.
βέβαια μπορεί να κατάλαβα λάθος αυτά που λέτε. Καλή επιτυχία. {music009}
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:38:24 πμ από yiannis »

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 07, 2015, 03:10:20 μμ »
1 Οταν ειχα παρει ξυλα για το πρωτο μπασο η λιμπα ηταν η πιο φθινη γιαυτο την σκεφτικα πρωτη.
2 στα μηχανουργεια υπαρχει ο κανονας πολλες και μικρες ειναι καλυτερα απο λιγες και μεγαλες.Χορια που τα περισοτερα 6χορδα εχουν 5-6
4 δεν εχω τιποτα απο ξυλα και parts γενικα.Ολα θα αγοραστουν,ακουω προτασεις
5 υπολογιζω να βγει 5-6 κιλα περιπου.Οταν υπαρχουν μπασα 6χορδα φουλ bubinga τοτε δεν νομιζω πως αυτο θα ειναι πολυ πιο βαρυ
6 κανονικα παει χερια-τεχνικη,ενησχητης-καμπινα,πεταλια-εφε,μαγνητες ηλεκτρονικα,ξυλα.Απλα θελω να κανω ενα μπανικο μπασακι  {celebrate001}
7 για να μην γερνει μπορω να βαλω αρκετα ψιλα το πισω γατζακι της ζωνης και θα το κρατει λιγο σουζα ;D

1. θα σου βρω εγώ ξύλα με τα ίδια λεφτά να το χαρείς το όργανο (αλήθεια πόσο σου είχε κοστίσει το κυβικό λίπμα;)
2. Γενικά στα ξύλα (μιας και δεν έχουν την συνεκτικότητα των μετάλλων) αποφεύγουμε τις πολλές βίδες σε μικρή επιφάνεια
3. Το καπάκι μπορείς να το ρουτάρεις από μέσα για να κερδίσεις την εμφάνιση (αλλά γούστα είναι αυτά) επίσης ίσως ήταν καλύτερα να έχεις όλα τα παρελκόμενα πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις τα ξύλα (να δεις τι και πως)
5. αν ενα μπάσο με φουλ μπουμπίνκα είναι 5-6 κιλά τότε σαφέστατα το δικό σου θα είναι πιο ελαφρύ
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:38:33 πμ από yiannis »

saved

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 07, 2015, 07:44:09 μμ »
Πρωτα να ευχαριστησω για την βοηθεια και μπορει να φαινομαι αντηρησιας αλλα σεβομαι αυτα που μου λετε γιατι οπως και να το κανουμε,100 πραγματακια παραπανω τα ξερετε..
Το παχος του μπασου ειναι περιπου 4,5mm αν τα 3 πρεπει να ειναι το ξυλο για τα ποτενσιομετρα τοτε εκει πρεπει να σκαφτει 4,2 και το ρουτερ μου δεν παει τοσο.Αυτο σκοπευα να κανω στο πρωτο οταν το ευτιαχνα αλλα τελικα εσκαψα απο κατω και απο πανω και κολλησα καπακι.Δεν με πειραζει στην καμπυλη να φαινετε το αλλο ξυλο http://www.humanbase.de/content/framesE.htm
 http://www.groovestation.net/wp-content/themes/modmat/images/Human_Base.jpg
Τα ξυλα τα ειχα παρει απο τον σοφιανο-θεσσαλονικη και ολα μαζι με το βεγκε που εκανε 17 ευρω τα πηρα 55 νομιζω,αλλα πολυ μεγαλα κομματια και ολο το μπασο ειναι 3 κομματια,πανω μερος,λαιμος απο πισω μεχρι headstock μονοκοματος και κατω μερος.Αν με τα ιδια η λιγα παραπανω μπορω να βρω καλυτερα ξυλα δεν το συζιτω καν..
Δεν καταλαβα φιλε μεταλικα τι εννοεις να το ρουταρω απο μεσα.Να το σκαψω τμηματικα εκει που θα ειναι τα ηλεκτρονικα πριν το κολησω?Νομιχω καλυτερα αφου κοληθει,αλλα δεν φτανει το ρουτερ..
Φυσικα και θα παρω ολα τα υλικα πριν αρχισω την δουλεια.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:38:43 πμ από yiannis »

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 07, 2015, 11:32:33 μμ »
το μπάσο θα το κάνεις active? γιατί κάπου με μπερδεύεις με τα ρουταρίσματα...
Από εκεί και πέρα σίγουρα δεν σκάβει το ρούτερ σου τόσο βαθιά? μήπως είναι θέμα κοπτικού και όχι ρούτερ?
γιατί το πιο φθηνό από τα ρούτερ που έχω (parkside) κατεβαίνει λίγο πάνω από 5 πόντους
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:38:53 πμ από yiannis »

saved

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 08, 2015, 07:30:29 πμ »
Αν και ειμαι της αποψης πως σαν τα πασιβακια δεν εχει,θα το κανω ακτιβ για λειτουργικους λογους.
Και εγω αυτο το ρουτερ απο το λιντλ εχω.Μαλλον εγω θα εκανα καμια βλακια και δεν θα κατεβενε περισοτερο.Ωραια,οποτε αυτο το θεμα λυθηκε.Εντα τοπ 5-6mm και το βολευω απο πισω  {celebrate018}
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 08, 2015, 09:39:02 πμ από yiannis »

saved

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 09, 2015, 09:35:58 πμ »
Τωρα για προτινετε κανα ξυλο για σωμα και καπακι παιδες

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 09, 2015, 10:20:10 πμ »
Στο σωμα, καλο ειναι να βαλεις macassar ebony.
Για καπακι spalted maple.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

saved

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 09, 2015, 11:32:38 πμ »
Θα υα ψαξω.Ευχαριστω.κανενα μαγαζι να προτηνετε;αν δεν επιτρεπετε τοτε και με πμ.Εγω σκευτομουν και για Αsh στο σωμα..

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 10, 2015, 12:55:25 πμ »
γενικά προσπάθησε να βρεις μια αποθήκη ξυλείας γιατί τα μαγαζιά που πουλάνε και καλα ''ξύλα οργανοποιιας'' χρεωνουν διπλά και τριπλά...παράδειγμα ένα μαδέρι δεσποτάκι μου κόστισε γύρω στα 25 ευρώ και βγάζει 2 σώματα μπάσου άνετα...να έκαψα και 5 ευρώ ρεύμα και κόλλα? 30 ευρώ 2 σώματα...το ίδιο και για μπράτσο πάρε τα ξύλα από κάποια αποθήκη σοκόριασε τα και πηγαινε σε καποιο μαραγκό της γειτονιάς για εξυπηρέτηση...δεν  θα ζητήσει και 1 εκατομμύριο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 10, 2015, 07:28:26 πμ »
Το ash που  θα βρείς σε ξυλαποθήκες ειναι πολύ βαρύ δεν στο συνιστώ, αν βρεις πουθενα swap ash  ειναι μια χαρα στο βάρος
Προτεινω να το κανεις οπως στη φωτο που ειναι neck trough  κελεμπεκι μετριου βάρους οπότε για τα λεγόμενα φτερά στο σωμα βαλε ελαφρύ ξύλο, μπορείς να βρείς μαόνι ελαφρύ, πόπλαρ ακόμα και το λίμπα που σκέφτεσαι ειναι πολύ καλό αλλα δεν ξερω αν επιασες το υπονοούμενο του metalika : σκουλικιάζει  οποτε θα το χρησιμοποιούσα με προσοχη !

Καλη συνέχεια

Tags: