Αποστολέας Θέμα: Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.  (Αναγνώστηκε 15917 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.
« Απάντηση #30 στις: Φεβρουαρίου 02, 2016, 11:18:22 πμ »
αν δεν ήταν άλλο χρώμα ο πάγκος, θα νόμιζα ότι βλέπω τον δικό μου (ίδια σκαρπέλα, σφιγκτήρες, αλφάδι)  ;D

Για "λουστράρισμα εσωτερικά" δεν έχω άποψη (νομίζω μόνο ένα χέρι γομαλάκκα - ή ψαρόκολλα πολύ αραιωμένη), κάποιος που το έχει κάνει θα σου πει περισσότερα.

το καπάκι εξακολουθεί να είναι παχύ, κατά την γνώμη μου. Νομίζω ότι (σε μπαγλαμά) πρέπει κανείς να κινηθεί κάπου σε 2,2-2,4 max. Αυτό βέβαια θα αυξήσει το κενό, και κάπως θα πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα.
Για μικρο- κενά μπορείς να βάλεις καπλαμά, αλλά σε μεγάλα κενά η προσθήκη "ξύλου" δεν είναι ό,τι καλύτερο - εκτός αν με κάποιο τρόπο το "ενσωματώσεις" στη φιγούρα ή αποδεχτείς ότι θα βλέπεις ταστιέρα διαφορετικού ύψους. Εγώ θα προσπαθούσα να κατεβάσω το μανίκι.

Για το μανίκι (αν δεν το έχεις κολλήσει ακόμα)
1) δεν έχεις κανέναν ξυλουργό κοντά να στο πλανίσει ? δυο λεπτά δουλειά είναι (και με κολλημένο στο σκάφος γίνεται αν έχεις "καλή" κλίση στο καπάκι και ο μάστορας είναι προσεκτικός)
2) ρούτερ έχεις? μπορείς να το "πλανίσεις" με το ρούτερ και μετά γιαλοχαρτάρισμα (σε πάγκο ανάποδα)

τα περιμετρικά φιλέτα γιατί δεν τα κάνεις με το χέρι ? δεν είναι τόσο δύσκολο (εμένα μου αρέσει κιόλας αυτή η δουλειά, αλλά συνήθως βιάζομαι - στους μπαγλαμάδες όμως που είναι και μικροί και άβολοι για ρούτερ ή ντρέμελ, δεν το συζητώ)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 02, 2016, 11:41:27 πμ »
στις κιθαρες που κανω, βαζω παντα 1 χερι γομαλακα για αδιαβροχοποιηση και μετα με ατσαλομαλλο το τριβω το ξυλο (ετσι δεν προσλαμβανει υγρασια το ξυλο απο την ατμοσφαιρα στους νοτιαδες... η τελος παντων, παιρνει την λιγοτερη...)
εγω θα κοιταζα μηπως βαλω κανενα κερφινκ απο μεσα, πιο ψηλα απο το σωμα, (τα 2 χιλιοστα), και υψωθει το καπακι εκει στην ενωση. με την προυποθεση οτι θα εβαζα και φιλετο γυρο-γυρο (δεν ξερω αν μπαινει στους μπαγλαμαδες...μη σε παρω και στο λαιμο μου...)

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 02, 2016, 11:53:21 πμ »
το καπάκι εξακολουθεί να είναι παχύ, κατά την γνώμη μου. Νομίζω ότι (σε μπαγλαμά) πρέπει κανείς να κινηθεί κάπου σε 2,2-2,4 max.

Αυτό που δε φαίνεται είναι το καμάρι που έχω κολλήσει πίσω στο καπάκι. Αν είναι να το κατεβάσω κι άλλο θα πρέπει να το ξεκολλήσω... Άντε φτου κι απ την αρχή..... Υπάρχει μήπως κανένας άλλος τρόπος......;;;
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 02, 2016, 12:05:10 μμ »
Πιστεύω κι εγώ πως πρέπει να κατεβάσεις κι άλλο το καπάκι..
Η λύση που προτείνει ο Στέλιος μου αρέσει...
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 02, 2016, 12:06:36 μμ »
αυτό που λέει ο Στέλιος έχει ενδιαφέρον, εγώ θα έβαζα μόνο στο "μισό" σκάφος προς την ένωση και μετά το καμάρι (αν το επιτρέπει η κλίση και το τελικό ύψος του καβαλάρη) αλλά θα πρέπει το kerfing να είναι αρκετά παχύ και αρκετά άκαμπτο, ίσως σε μπαγλαμά δεν έχει "χώρο", μόνο ο κατασκευαστής θα κρίνει... πάντως είναι ενδιαφέρουσα ιδέα
tempest σχετικά με το καμάρι, καλύτερα να ξεκολλάς ένα ...καμαράκι παρά ολόκληρο το καπάκι (και το καμάρι μετά)... δεν ξέρω αν σε "ανακουφίζει" αυτό που θα πω (παροιμία: "ο δυστυχής θέλει σύντροφο στην δυστυχία του"): απ όλα τα όργανα που έχω κάνει, έχω ξεκολλήσει τρία καπάκια μέχρι στιγμής γιατί δεν μου άρεσε ο ήχος (πειράματα με καμάρια), δύο ταστιέρες γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά (πειράματα με ξύλα) και δεν θα διστάσω να ξεκολλήσω ... ο,τιδήποτε αν χρειαστεί να βελτιώσω κάτι.

πρέπει όμως και να σταματήσω τα πειράματα  :-[

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 10:06:53 πμ »
τα περιμετρικά φιλέτα γιατί δεν τα κάνεις με το χέρι ? δεν είναι τόσο δύσκολο (εμένα μου αρέσει κιόλας αυτή η δουλειά, αλλά συνήθως βιάζομαι - στους μπαγλαμάδες όμως που είναι και μικροί και άβολοι για ρούτερ ή ντρέμελ, δεν το συζητώ)

Μάνο, αν θυμάμαι καλά σε κάποια φωτο μας έδειξες κάτι απλό και σοφό. Ενα ξυλάκι με μια βίδα ( ή καρφάκι ) λίγο πριν την άκρη του με το οποίο -υποθέτω - χαράζεις περιμετρικά το καπάκι στο επιθυμητό πλάτος του φιλέτου. Καταφέρνεις ταυτόχρονα να χαράξεις και στο επιθυμητό βάθος ; τόσο όσο και το πάχος του φιλέτου ; Μετά πώς αφαιρείς το υλικό από το πάχος του καπακιού ; ( χωρίς να κοπείς !  {celebrate006} )   
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 11:58:50 πμ »
ας μας συγχωρήσει ο Tempest που καταλαμβάνουμε τον χώρο, μπορεί να φανεί χρήσιμο...

[ Invalid Attachment ]

αυτά είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιώ, κατά σειρά μάλιστα:
- το εργαλείο που περιγράφεις είναι μόνο για σημάδεμα (*): με βίδα με τροχισμένα τα χείλη της κεφαλής - ρυθμίζεις και το πλάτος της κοπής βιδώνοντας ή ξεβιδώνοντας. Το σημάδεμα που κάνει φαίνεται στο κάτω μέρος του καπακιού.
- το λεπτό κοπίδι για την χάραξη σε βάθος
- η φαρδειά λάμα για αφαίρεση υλικού (έχει μόλις περάσει μια φορά από το πάνω μέρος του καπακιού)
- τέλος τα γυαλόχαρτα (κολλημένα σε τακάκια διαφόρων σχημάτων) για την τελική διαμόρφωση ανάλογα με τα ύψη των φιλέτων

(*) επειδή το τελικό γυαλόχαρτο (αν χρησιμοποιηθεί) αφαιρεί υλικό κάπως "ανεξέλεγκτα" (σε αντίθεση ας πούμε με το κοπίδι που περνάει "ακριβώς" εκεί που θες), χαράζουμε το ίχνος λίιιιγο στενότερο από το πλάτος των φιλέτων. Αν χρειαστεί, με λίγο επιπλέον γυαλοχαρτάρισμα "κατά τόπους" ερχόμαστε "πρόσωπο" με τα χείλη του σκάφους.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 03, 2016, 12:10:42 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #37 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 12:11:41 μμ »
Αριστα ! Νασαι καλά ! Ευχαριστώ πολύ !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #38 στις: Φεβρουαρίου 08, 2016, 10:15:56 πμ »
ας μας συγχωρήσει ο Tempest που καταλαμβάνουμε τον χώρο, μπορεί να φανεί χρήσιμο...

Παρακαλώ, δεν τίθεται θέμα. Άλλωστε βολεύει και εμένα να υπάρχει μαζεμένη πληροφορία σε ένα θέμα (που ξέρω πιο είναι), μιας και δεν δίνεται η δυνατότητα από τη δομή του φόρουμ να χαρακτηρίζεις θέματα σαν "αγαπημένα" ώστε να ανατρέχεις σε αυτά πιο γρήγορα, ούτε να έχεις μαζεμένα κάπου τα θέματα στα οποία έχεις γράψει.
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #39 στις: Φεβρουαρίου 08, 2016, 12:26:24 μμ »
Η επιθυμία σας διαταγή!
Εγκαταστάθηκε νέο mod που ορίζεις ένα θέμα ως αγαπημένο,και μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό από την μπάρα πάνω στην επιλογή "My Bookmarks"

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #40 στις: Φεβρουαρίου 08, 2016, 01:29:20 μμ »
Η επιθυμία σας διαταγή!
Εγκαταστάθηκε νέο mod που ορίζεις ένα θέμα ως αγαπημένο,και μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό από την μπάρα πάνω στην επιλογή "My Bookmarks"

Κάπου το χάνω γιατί δε βλέπω τέτοιο πράγμα, αν και νομίζω ότι κάνεις χιούμορ με τη χρήση των bookmarks του εκάστοτε περιηγητή.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουαρίου 08, 2016, 02:09:40 μμ »

Κάπου το χάνω γιατί δε βλέπω τέτοιο πράγμα, αν και νομίζω ότι κάνεις χιούμορ με τη χρήση των bookmarks του εκάστοτε περιηγητή.

Όχι ρε συ δεν κάνω πλάκα.
Σορρυ, δικό μου το λάθος που δεν φαινόταν...Τώρα νομίζω είναι εντάξει.

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #42 στις: Φεβρουαρίου 08, 2016, 02:13:11 μμ »
Όχι ρε συ δεν κάνω πλάκα.
Σορρυ, δικό μου το λάθος που δεν φαινόταν...Τώρα νομίζω είναι εντάξει.
{celebrate011} {celebrate011} {celebrate011} Να σαι καλά, δε ξέρεις πόσες ώρες ψαξίματος μέσα στο φόρουμ γλιτώνουμε με αυτό!

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #43 στις: Φεβρουαρίου 26, 2016, 02:05:04 μμ »
Θα ήθελα τη γνώμη σας για το τι κόλλα να χρησιμοποιήσω στην ένωση του μάνικου με το σκάφος.

Επιπλέον θέλω μία βοήθεια για τα διακοσμητικά φιλέτα και πως τα καμπυλώνουμε ώστε να τα βάλουμε στο καπάκι. Δε μιλάω για τα πλαϊνά φιλέτα, αλλά για αυτά που μπαίνουν επάνω στο καπάκι και συνήθως είναι με σχέδια.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θέλω να τοποθετήσω αυτό το φιλέτο μιας και είναι το μόνο που έχω στο καπάκι, αλλά δυσκολεύομαι να το καμπυλώσω κατά το πλάτος του γιατί συνήθως είτε μου σπάει είτε φεύγουν κομματάκια. Έχω δει βέβαια έτοιμα καμπυλωμένα στο Σοφιανό, αλλά δε νομίζω να αξίζει να πάρω. Εσείς πως τα προσαρμόζετε;

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #44 στις: Φεβρουαρίου 27, 2016, 07:16:53 πμ »
Για σου φίλε,για το μπράτσο να το κολήσεις με rakoll ή titebond,όσο αφορά στην καμπύλωση του φιλέτου εγώ θα δοκίμαζα αν ήταν μικρός ο κύκλος ή η διάμετρος μια πυρομένη ίσια βέργα,και θα το πήγαινα σιγά-σιγά ώστε να μην ξεκολάει αλλά αυτά είναι στην φαντασία μου προς το παρόν,αλλα δεν μπορεί κάπως έτσι πρέπει να γίνεται γιατί άμα το κάνει ό άλλος άρα γίνεται,κάπως στραβώνει το πορνίδιον δεν μπορεί.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.