Αποστολέας Θέμα: Cigar Box Guitar......wannabe  (Αναγνώστηκε 5521 φορές)

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
Cigar Box Guitar......wannabe
« στις: Ιουνίου 18, 2015, 05:50:41 μμ »
Χαιρετώ την παρέα.

Είπα και εγώ να ασχοληθώ με το χόμπυ της οργανοποιίας σε ερασιτεχνικό επίπεδο και μιας και έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο τα απογεύματα.

Προηγούμενη εμπειρία δεν υπάρχει, μόνο ότι έχω διαβάσει μέσα εδώ.

Ξεκίνησα σκεπτόμενος να φτιάξω ένα stick dulcimer βλέποντας το παρακάτω βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=4flg8xJPvVA 
Δεν είχα όμως τα απαραίτητα υλικά και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου με ένα cigar box guitar.
Το dulcimer είναι το αμέσως επόμενο στα πλάνα μου.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από την πρώτη μου απόπειρα. Κατά τη γνώμη μου είναι σε επίπεδο "όχι τελείως άθλιο" ;). Μη βαράτε, είναι πρώτη απόπειρα......

Άσχετα όμως με το τελικό αποτέλεσμα, κατάλαβα αρκετά πράγματα σχετικά με την ενασχόληση αυτή με πρώτο και κυριότερο ότι δεν πρέπει να αφήνω τον ενθουσιασμό μου να με παρασύρει στο να βιάζω πράγματα. Όλα θέλουν το χρόνο και την προσοχή τους και είναι πολύ κρίμα να κάνεις κάτι βιαστικά.....
Μαθαίνουμε όμως από τα λάθη μας....

Η κατασκευή ξεκίνησε αγοράζοντας κουτάκια από εδώ http://www.agc.com.gr/categories/1202/ksylina-koytia- , ξύλο για το μανίκι πεύκο από praktiker (είπαμε άσχετος και αρχάριος)  {celebrate013} καθώς και κάποια ηλεκτρονικά και άλλα εξαρτήματα (κλειδιά, χορδές κλπ) από Κίνα. Η σκέψη είναι να φτιαχτεί και ενισχυτής 1W σύντομα.

Για αρχή έφτιαξα τον πάγκο μου από κάτι παλέτες που πήρα από τη δουλειά και ξεκίνησα για το όργανο.
Δυστυχώς δε μου έκοψε να βγάζω φωτογραφίες από όλα τα στάδια της κατασκευής..... {music017}

Δυστυχώς δε με αφήνει η σελίδα να ανεβάσω και τις 8 φωτογραφίες μαζί, οπότε θα αρκεστώ στις ακόλουθες.

«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

Tempest

• Full Member
Απ: Cigar Box Guitar......wannabe
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 10, 2015, 08:19:50 πμ »
Παιδιά μια βοήθεια......

Επειδή το παραπάνω "κιθαρόνι" ήταν η πρώτη μου ενασχόληση με την οργανοποιία, το έκανα λίγο βιαστικά γιατί με πήρε η χαρά. Το κακό είναι πως η ταστιέρα δεν είναι σωστή. Εκτός της λάθος χάραξης, είναι και σε λάθος κλίμακα μιας και τελικά το μήκος της κλίμακας δεν ήταν αυτό που είχα αρχικά υπολογίσει.

Θέλω λοιπόν μία βοήθεια στο πως θα μπορέσω να την βγάλω και να τοποθετήσω μία καινούρια σωστή πλέον, ώστε να μη φαλτσάρει το όργανο και να το ευχαριστηθώ λιγάκι!

Ευχαριστώ.
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 10, 2015, 09:23:16 πμ »
τι κόλλα χρησιμοποίησες στην ταστιέρα;

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 10, 2015, 11:15:03 πμ »
Χρησιμοποίησα την atlacoll νο. 45, κρυσταλλιζέ. http://www.plaisio.gr/stylo-molivia/promitheies/kolla/Atlacoll-Kolla-500-gr-No-45-26245500.htm Επίσης για τα τάστα χρησιμοποίησα την logo στιγμής.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 10, 2015, 08:31:08 μμ »
ζεσταμα χώνεις μια σπάτουλα από το πλάι και κυρίως οινοπνευμα μπλε...την κρυσταλιζέ αν αντέχει η τσέπη σου καλό θα είναι να την αποφεύγεις

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 10, 2015, 09:51:48 μμ »
Εννοείς να ζεστάνω τη σπάτουλα και να τη χώνω σιγά σιγά στην ταστιέρα? Το οινόπνευμα να υποθέσω είναι για να καθρίσω μετά τελείως την κόλα ε.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 11, 2015, 03:45:54 μμ »
το πρώτο ναι...στο δεύτερο εννοώ οτι μολις κάνει ένα τακ η ταστιέρα και ανοίξει από το μπράτσο ρίχνε οινοπνευμα μπλε...γινεται σαν μαστιχα η κόλλα και θα βγάλεις πολύ πιο άνετα την ταστιερα

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 12, 2016, 08:47:30 πμ »
Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα, σας παρουσιάζω εδώ τη δεύτερη απόπειρα για ένα cbg.  Είναι δώρο για τον κουμπάρο μιας και έχει κόλλημα με τους  joy division. Με αυτές τις κατασκευές προσπαθώ να μάθω λίγα πράγματα για τα ξύλα και τη διαμόρφωση τους πριν πιάσω κανένα σοβαρό όργανο, οπότε είναι όλο ατέλειες και λάθη.  Παρακάτω μερικές φωτογραφίες :)

Στάλθηκε από το GT-I9195I μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 12, 2016, 12:32:45 μμ »
χα χα!
ωραιο!!!
πολυ μου αρεσε η ντιζα πανω!
(θα στη κλεψω την ιδεα...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 12, 2016, 07:14:08 μμ »
όντως η ντίζα πολύ πρωτόπυπη ιδέα.......μπράβο πολύ ωραίο!!

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 12, 2016, 08:09:01 μμ »
ωντος πολυ ωραια ιδεα η ντιζα αλλα θελει προσοχη γιατι το ελευθερο μηκος χορδης δεν ξεκιναει απο την αρχη της ταστιερα αλλα απο πιο πισω.....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 13, 2016, 06:52:38 πμ »
κοβεις προφανως λιγο παραπανω την ταστιερα, να μην ξεκιναει απο το 0;
(δηλαδη την χαραζεις κανονικα, και μετα την κοβεις 2-3 χιλ πιο μεσα οση ειναι η καμπυλη της ντιζας για να ελθει στο 0 εκει οπου ακουμπαει η χορδη;)
εκτος ισως απο δυο...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 13, 2016, 04:27:17 μμ »
Η αλήθεια είναι πως κόλλησα και τις δυο ντιζες στην απόσταση της κλίμακας και μετά χάραξα την ταστιερα που ήταν ανάμεσα. Την απόσταση τη μέτραγα από το κέντρο της ντιζας του καραολου. Δεν είναι σωστό και δε το συνιστώ γιατί δεν είναι ακριβείς η αποστάσεις των ταστων.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 13, 2016, 04:54:18 μμ »
+ μια ηλιθια ερωτηση...
σε τι ειναι κουρδισμενο;
εκτος ισως απο δυο...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 13, 2016, 06:58:09 μμ »
+ μια ηλιθια ερωτηση...
σε τι ειναι κουρδισμενο;

Κοίτα, σε γενικές γραμμές αν δε φοβάσαι την κατασκευή σου το κουρδίζεις σε ότι σου κάνει κέφι. Ρίξε μια ματιά εδώ.
http://www.jagshouse.com/cbg/tune_a_cigar_box_guitar.html
Το συγκεκριμένο επειδή δεν είναι και καμιά φοβερή κατασκευή το έχω κουρδισει σε σολ-σι-ρε με τις 3 λεπτοτερες χορδές της ηλεκτρικής.
Γενικά έχει το χαβαλέ του και για όποιον έχει εμπειρία και γνώση δε θα του πάρει πάνω από κάποιες μέρες για την κατασκευή του.
Πάντως έχει τρελό κοινό στην Αμερική το κονσεπτ των cbg.
Η αλήθεια είναι πως κόλλησα και τις δυο ντιζες στην απόσταση της κλίμακας και μετά χάραξα την ταστιερα που ήταν ανάμεσα. Την απόσταση τη μέτραγα από το κέντρο της ντιζας του καραολου. Δεν είναι σωστό και δε το συνιστώ γιατί δεν είναι ακριβείς η αποστάσεις των ταστων.

Tags: