Αποστολέας Θέμα: Loukoum box - σερμπετομπαγλαμάς  (Αναγνώστηκε 5243 φορές)

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
Απ: Loukoum box - σερμπετομπαγλαμάς
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 13, 2015, 11:04:42 μμ »
Μπράβο Μητραρα μας μπράβο με τον  {celebrate011} σερμπετΜΠαγΛαμα, κατασκευή απο υλικά περίεργα που θα παει θα κανω και γω κάτι που έχω σκεφτεί  ::)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 14, 2015, 02:53:42 πμ »
Γιαννη, το μανικο λειτουργει σαν μοχλος στον τακο. Οσο μεγαλυτερο ειναι τοσο πιο μεγαλες δυναμεις ασκουνται πανω στον τακο. Απο τον τακο μεταφερονται στο σκαφος που στην δικια μου περιπτωση δεν ηταν και το καλυτερο. Για αυτο απεφυγα το μεγαλυτερο μανικο αλλα και προσπαθησα να ενισχυσω την ακαμψια και το δεσιμο του σκαφους. Αυτη ηταν η σκεψη μου. Δεν συμφωνεις σ'αυτο;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 14, 2015, 06:48:06 πμ »
ωραιο εγινε
για καπακι εχω δοκιμασει και πετρα τροχου για ανοξειδωτα.1.8 παχος και με μοιαζει με το πρωτο μπαγλαμα μαλλον το δευτερο ειναι ξυλο
Ρε σύ πλάκα μας κανείς  :-[ 8) ::) ??? ήχο έχεις να το ακούσουμε
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 14, 2015, 08:14:46 μμ »
Γιαννη, το μανικο λειτουργει σαν μοχλος στον τακο. Οσο μεγαλυτερο ειναι τοσο πιο μεγαλες δυναμεις ασκουνται πανω στον τακο. Απο τον τακο μεταφερονται στο σκαφος που στην δικια μου περιπτωση δεν ηταν και το καλυτερο. Για αυτο απεφυγα το μεγαλυτερο μανικο αλλα και προσπαθησα να ενισχυσω την ακαμψια και το δεσιμο του σκαφους. Αυτη ηταν η σκεψη μου. Δεν συμφωνεις σ'αυτο;

βεβαιως και συμφωνω!  η δυναμη του μοχλου πολαπλασιαζεται με το μηκος του μοχλου πραγματι.  πολαπλασιαζεται ομως και με την καθετη δυναμη που ασκειται στο τελειωμα της ελευθερης χορδης, στο πανω κοκκαλακι. αυτη η δυναμη ειναι σε συναρτηση της τασης με την γωνια που σχηματιζει η χορδη με το μανικι. ο μπαγλαμας εχει μεγαλυτερη ταση απο τον τζουρα οπως και να το κανουμε.  ενας 36αρης ειναι σαν να παιζεις με ενα μπουζουκι 72αρι απο το δωδεκατο και κατω.  επειδη ειναι πολυ μεγαλυτερες οι τασεις γιαυτο βαζουμε και ψιλοτερο σετ να τις κατεβασουμε.   αυτη η δυναμη προσπαθει να κανει δυο ενεργειες.  η πρωτη ειναι να σου ξεριζωσει το μανικι απο τον τακο, που με τον τακο που ειδα στις φωτογραφιες και με την προσθηκη του τακουνιου απο κατω, δεν νομιζω οτι εχεις κανενα θεμα ακομα και αν ειχες βαλει μανικι τζουρα.  η δευτερη ειναι να σου τσαλακωσει το σκαφος τραβοντας την χορδιερα προς το μανικι, για αυτο σου ειπε και ο κωστας να συνεχιζες το μανικι μεχρι πισω οπως κανει στις κολοκυθες.  εγω παλι που ειμαι και αναποδος σε ολα μου, λεω οτι αν συνεχιζες την κολατζα που πολυ καλως εβαλες, μεχρι μπροστα στο μανικι, δημιουργοντας ενα ενιαιο κομματι κολατζα παραπετια, και αν εβαζες και απο μεσα ενα γερο πηχακι για περιμετρικο να πατησει πανω του το καπακι, δεν θα ειχε κανεναν απολυτως φοβο!
αλλωστε ειμαι σιγουρος οτι το ιδιο θα παθαινε και ενα σκαφος κανονικο μπουζουκιου αν δεν ειχε τα πλαινα του εξωτερικα αλλα και εσωτερικα.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 15, 2015, 12:48:33 πμ »
Γιάννη ωραία η συζήτηση που άνοιξες και όχι μόνο για την περίπτωση αυτή αλλά γενικά.
Όπως ανέφερες, η τάση που ασκεί η χορδή στο μάνικο και συγκεκριμένα στο κοκαλάκι αναλύεται σε δύο συνιστώσες - διανύσματα. Η μία τείνει να γυρίσει το μάνικο και η άλλη το σπρώχνει προς το τάκο. Με το σκεπτικό αυτό αρχικά είχα σκοπό να βάλω την κολάντζα να καλύπτει περιμετρικά όλο το σκάφος μέχρι το μάνικο. Στη διαδρομή όμως και αφού εφάρμοσα εσωτερικό παραπέτι σε όλη την περίμετρο από τάκο σε τάκο (κελεμπέκι 2 χιλιοστά πάχος και μήκος αν θυμάαμαι καλά στα 3 εκατοστά - παραπάνω δηλαδή από το μισό ύψος του πλαϊνού) δοκιμάζοντας το είδα να είναι γερό και άκαμπτο, Έτσι αποφάσισα να μην βάλω την κολάντζα που αρχικά είχα σχεδιάσει. Πιστεύω πως δεν θα έχει πρόβλημα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 18, 2015, 12:31:19 μμ »
Γεια σου Δημητρη με τα σερμπετισ σου

Tags: