Αποστολέας Θέμα: Λαυτα  (Αναγνώστηκε 3532 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Λαυτα
« στις: Απριλίου 18, 2015, 11:01:11 πμ »
  Χαιρετε
  Πριν λιγες μερες μου εφερε ενας φιλοςνα του αλλαξω χορδες σε μια λαυτα που εχει.
  Διαπιστωσα οτι εχει σηκωθει καμποσο το καπακι στο σημειο του καβαλαρη,με αποτελεσμα να ειναι αρκετα ψηλα οι χορδες.
  Υπαρχει καποιο κολπο για να κατεβει ξανα κοντα στο κανονικο του επιπεδο;....Με ζεσταμα ισως;
  Για ριξτε καμια ιδεα...
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Λαυτα
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 18, 2015, 05:37:37 μμ »
χαιρετώ.
δεν ξέρω πραγματικά να σου απαντήσω - απλώς προχτες χάζευα αυτό εδώ, δες το μήπως πάρεις καμμιά ιδέα
http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/Types_of_Tools/Clamps/Thompson_Belly_Reducer.html

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 18, 2015, 10:14:52 μμ »
Εγω δεν θα πειραζα το καπακι καθολου.
Θα δοκιμαζα να τροποποιησω τον καβαλαρη (αν σε παιρνει βεβαια) και να κατεβασω τις τρυπες πιο χαμηλα.
Εχε υποψη σου πως με το δεσιμο των χορδων της λαφτας εχεις περιθωριο να κανεις μικρορυθμισεις προς τα πανω η κατω. Το υψος δεν ρυθμιζεται απο κοκαλο που παταει πανω αλλα ση πανω απο το υψος της τρυπας καθως το τραβαει η χορδη που δενει.
Βαλε καμια φωτογραφια να δουμε. Ποσο πρεπει να κατεβει;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 19, 2015, 07:35:40 πμ »
Μια φωτο σιγουρα θα βοηθουσε!
οπως επισης μια φωτο απο το εσωτερικο, αν και εχω την εντυπωση οτι η ροζετα δυσκολα θα βγαινει, οποτε η οποιαδηποτε επισκευη θα ειναι πολυ δυσκολη....
(π.χ. να βαλεις ενα μεγαλο καμαρι)

σε μια κλασικη που επισκευασα, ειχε παραμορφωθει το καπακι παρα πολυ , αλλα ειχε ξεκολλησει ενα καμαρι απο μεσα (το μισο ειχε ξεκολλησει, με αποτελεσμα το αλλο μισο να κρεμεται χωρις να το ειχε αντιληφθει ο ιδιοκτητης!) το κολλησα, και εκτοτε η κιθαρα ειναι μια χαρα (εχει περασει 1,5 χρονος...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 22, 2015, 05:25:57 μμ »
   Οριστε καποιες φωτογραφιες,φαινεται οτι ο καβαλαρης εχει παρει κλιση προς τα μπρος κι οτι απο τον καβαλαρη και πισω το καπακι εχει φουσκωσει.

Οι χορδες ειναι περασμενες με τον τροπο που τις κανει να εναι χαμηλοτερα.
Τωρα το μονο που μπορω να σκεφτω γι αυτο ειναι νεες τρυπες χαμηλα ισως....αν και αυτο δε διορθωνει και πολυ το προβλημα.Φανταζομαι οτι για να γινουν σωστα νεες τρυπες πρεπει να ξεκολληθει ο καβαλαρης....
Για να εξαφανιστει το φουσκωμα απο το καπακι θα πρεπε να ξεκοληλθει το καπακι λογικα...

Η ροζετα δε βγαινει....οχι ευκολα μαλλον:)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 22, 2015, 05:36:57 μμ »
σουζαρισε το εργαλειο!

περιμενε απαντηση ζαρκαδα, ο οποιος ειναι ο ειδικος και στα 2:
και στις μηχανες και στις επισκευες οργανων!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 22, 2015, 10:02:55 μμ »
σουζαρισε το εργαλειο!

περιμενε απαντηση ζαρκαδα, ο οποιος ειναι ο ειδικος και στα 2:
και στις μηχανες και στις επισκευες οργανων!

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΡΕ ΣΤΕΛΙΟ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙ ΛΑΦΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΚΟΛΗΣΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΛΑΡΗ,ΞΕΚΟΛΗΣΑ ΚΑΠΑΚΙ, ΜΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΦΕΡΑ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΗΣΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΝΥΣΧΙΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΒΑΛΑΡΗ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ. ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ , ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΘΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΛΑ ΘΑ ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ. ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΑΚΙΟΥ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 22, 2015, 11:09:17 μμ »
Το καπακι εχει παρει πολυ και χρηζει επισκευης κανονικα.
Στην περιπτωση αυτή ακολουθεις τη διαδικασια που περιγραφει ο Κωστας. Προκειται για χοντρη επισκευη ομως.
 Εναλλακτικες μου ερχονται πολλες στο μυαλο με τη λογικη να μην μπλεξεις σε χοντρες δουλειες για να τραβηξει οσο παει (μπορει να ειναι απο μερες μεχρι χρονια - ποιος ξερει;).
Νομιζω το πιο ευκολο ειναι να ξανακανεις τις τρυπες πιο χαμηλα ομως αυτη τη φορα. Δεν ειναι και τοσο ευκολο χωρις να ξεκολλησεις τον καβαλαρη αλλα γινεται.
Αλλη λυση ειναι να αλλαξεις καβαλαρη. Φτιαξε εναν καινουργιο στο υψος που θελεις. Θα συνιστουσα να πιανει μεγαλυτερη επιφανεια για να μπορεσεις να μειωσεις τις τασεις στο καπακι - οχι ομως πολυ πιο μεγαλο για να μην βαρυνει πολυ.
Αλλη λυση να ξεκολλησεις αυτον που εχεις και να το κατεβασεις οχι παραλληλα αλλα λοξα για να κατεβει μονο το μπροστινο μερος. Μαλλον σε αυτην την περιπτωση οπως και στο ξανατρυπημα θα πρεπει να τον ενισχυσεις με καποιο τροπο απο μπροστα για να μην καταπονηθει ο κατεβασμενος και αδυνατισμενος καβαλαρης.
Αλλη λυση ειναι να κολησεις στο μπροστα μερος του καβαλαρη ενα κοκκαλακι αφου μεγαλωσεις μονο στο μπροστινο μερος της τρυπας προς τα κατω ουτως ωστε να δεχεται την ταση το κοκκαλο και να κραταει αυτο χαμηλα τις χορδες.

Αν καθισεις και το σκεφτεις θα βρεις σιγουρα και αλλες εναλλακτικες βασικος παραγοντας ομως πρεπει να ειναι η στατικη και η δυναμικη του καβαλαρη. Την πληρη εικονα την εχεις μονο εσυ που εχεις το οργανο στα χερια σου.

Ελπιζω να βοηθησα και να μην μπερδεψα.
Αν θες κατι παραπανω στειλε π.μ. να σου δωσωτο τηλεφωνο μου να τα πουμε δια ζωσης.
Πιαστηκε το δαχτυλο μου να γραφω στο πληκτρολογιο του κινητου.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 24, 2015, 10:53:21 πμ »
Πιαστηκε το δαχτυλο μου να γραφω στο πληκτρολογιο του κινητου.

Χαρα στο κουραγιο σου....κι εγραψες και ενα κατεβατο!

Φιλοι ευχαριστω για τις λυσεις....οπως την ψυλλιαστηκα,θελει σοβαρη δουλεια η λαυτα.
Το λογο εχει ο φιλος στον οποιο ανηκει....εγω θα ενημερωσω και αυτος ας αποφασισει.

Ειχα την εντυπωση οτι στη λαυτα δεν ειναι τοσο μεγαλες οι τασεις των χορδων,μου κανει εντυπωσει πως εχει σηκωθει τοσο πολυ οτ καπακι!

Tags: