Αποστολέας Θέμα: ο πρωτος μου μπαγλαμας  (Αναγνώστηκε 6813 φορές)

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
ο πρωτος μου μπαγλαμας
« στις: Απριλίου 01, 2015, 10:48:53 μμ »
καλησπερα στην παρεα.μετα απο αρκετη μελετη,αποφασησα να κανω τον πρωτο μου μπαγλαμα,σκαφος μαονακι και μπρατσο η απο οξυα η φλαμουρακι.περιμενω γνωμες τι απο τα δυο να βαλω και επισης θελω τα σχολια σας για να με βοηθησετε στα επομενα βηματα μου.ευχαριστω και περιμενω.

tzekos

• Full Member
Απ: ο πρωτος μου μπαγλαμας
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 01, 2015, 10:57:52 μμ »
καλησπερα στην παρεα.μετα απο αρκετη μελετη,αποφασησα να κανω τον πρωτο μου μπαγλαμα,σκαφος μαονακι και μπρατσο η απο οξυα η φλαμουρακι.περιμενω γνωμες τι απο τα δυο να βαλω και επισης θελω τα σχολια σας για να με βοηθησετε στα επομενα βηματα μου.ευχαριστω και περιμενω.

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 01, 2015, 11:19:45 μμ »
καλησπέρα φίλε
αφου έχεις μαόνι και φλαμούρι και θέλεις και μια γνώμη για το μάνικο, θα σου έλεγα το εξής: βάλε το μαόνι στη μέση και δεξιά αριστερά του βάλε το φλαμούρι , θα δείχνει και όμορφο.
κόψε ένα πηχάκι απο το μαόνι με πάχος 8, έως 10 mm  και μήκος ας πούμε 35 cm και πρεσσάρισε το φλαμούρι δεξιά -αριστερά του.
μετα διαμόρφωσε την μια άκρη σε μόρσο με τις διαστάσεις που έχει η υποδοχή στο σκαφάκι
ξεκίνα το έτσι αμα βρίσκεις καλή την ιδέα μου , βάλε φωτο και τα ξαναλέμε....

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 02, 2015, 03:28:56 μμ »
Μαονι πρεπει να ειναι το σκαφος. Κ εγω για κοντρα μαονι θα προτεινα, αν σου βγαζει το κομματι που χρησιμοποιησες. Νομιζω πως και η οξυα ειναι πολη καλη λυση για κοντρα.
Το μαονι τι συμπεριφορα εχει στο σκαψιμο?  Επισης χρησημοποιειται για σκαφτα σκαφη? (σορυ, δεν εχω ιδεα).
Καπακι και ταστιερα τι θα βαλεις?
Καλη συνεχεια!

tzekos

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 02, 2015, 09:46:43 μμ »
οι διαστασεις του σκαφους μου ειναι,,μηκος 14 ποντους,το πλατος ειναι 11 ποντους και το βαθος 7 ποντους.θελω να μου προτεινετε τι μηκος μανικο να φτιαξω???? και επισης οι διαστασεις στο μανικο ποιες ειναι???? το παχος ειναι σε ολο το μηκος το ιδιο η αλλαζει κατι???εχω κοψει ενα πηχακι 10 μμ μαονακι και δεξια και αριστερα πηχακι απο φλαμουρι.το μηκος λοιπον με ενδιαφερει και ποσο θα ειναι στα πλαγια??/ευχαριστω την παρεα.Υ.Γ  το παχος στα χειλη το εκανα 4-5 χιλιοστα επανο εκει που παταει το καπακι και 3-4 το υπολοιπο ..καλα ειναι???

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 02, 2015, 10:11:03 μμ »
καλησπέρα!
το μήκος του μάνικου εξαρτάται από το μήκος της κλίμακας που θα επιλέξεις, αφού η θέση του καβαλάρη θα είναι λίγο-πολύ σταθερή
εδώ έχω ανεβάσει κάτι σχέδια για μπαγλαμά με κλίμακα 36, που κατά την γνώμη μου είναι η μικρότερη υπό νορμάλ συνθήκες (εκτός δηλαδή αν δεν σου βγαίνει το μήκος του διαθέσιμου ξύλου). Αν θέλεις μεγαλύτερη κλίμακα, θα αυξηθεί αντίστοιχα το μήκος του μάνικου.
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1268.0
φαίνονται και οι διαστάσεις του μάνικου. Σχετικά με το "πάχος του μάνικου", στις δικές μου κατασκευές είναι 15-17 χιλστ (χωρίς την ταστιέρα) - στο σχέδιο είναι 18 αλλά ήταν ο πρώτος και ήμουν λίγο διστακτικός) στο "μαξιλάρι", στην "ένωση" εξαρτάται από το σκάφος.

Σχετικά με την μείωση του πλάτους : 24-26 χλστ. στο "μαξιλάρι" και περίπου 32 στην ένωση με το σκάφος.
Τα 10 χλστ. για κόντρα μου φαίνονται πολλά, αλλά για τα δικά μου γούστα.

Γενικά δεν υπάρχει απόλυτη τυποποίηση, περίμενε κι άλλες απαντήσεις.
τα πάχη του σκάφους είναι ΟΚ κατά την γνώμη μου.
Καλή συνέχεια.

tzekos

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 04, 2015, 10:35:40 μμ »
Μανο σε ευχαριστω για την απαντηση,θελω να μου πεις κατι γιατι δεν το καταλαβα και μαλον εχω κανει λαθος.το παχος του στο μαξιλαρι ειναι περιπου 18 χιλιοστα,οκ λοιπον,το παχος στο σκαφος στην ενοση απο λαθος μου το εκανα και αυτο 18,,,και τωρα τι κανουμε?? να του προσαρμοσω μια γραβατα??θα τα καταφερω,ειμαι σιγουρος,και θα φαινετε σαν σχεδιο.τι λες?
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 04, 2015, 10:54:25 μμ από tzekos »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 05, 2015, 02:18:12 πμ »
Δυστυχώς από το πληκτρολόγιο δεν γίνεται να απαντηθούν όλα, πρέπει να εκτιμήσεις μόνος σου ή με τη βοήθεια κάποιου πιο έμπειρου κάποια πράγματα. Έγραψα παραπάνω ότι το 18 ήταν λόγω απειρίας και ανασφάλειας.
Το ζητούμενο είναι να είναι ευχάριστο στο παίξιμο χωρίς να διακινδυνεύεις την αντοχή.

Πιστεύω ότι σε παίρνει να μειώσεις το πάχος στο μαξιλάρι και να αφήσεις το 18 στην ένωση. 
Πόσο ? εξαρτάται:
τι κλίμακα έχεις? έχεις κόντρες στο μπράτσο, και πως τις έβαλες ?
μπορείς να μειώσεις το πάχος ακόμα κι αν δεν έχει κόντρες, ειδικά αν είναι μικρότερη η κλίμακα (36)
Αν είναι 38, και αν έχει καμμιά κόντρα το μανικι, επίσης.
Στον τελευταίο που έκανα (38 με κόντρα) το πάχος στο μαξιλάρι (χωρίς την ταστιέρα) ήταν 12 χλστ. και στην ένωση 17.

tzekos

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 05, 2015, 07:08:46 μμ »
εχω φαει 2 λαπτοπ και 4 βιβλια,,,,ε να μην βρεισκω διαστασεις του καραολα,,,,ας με βοηθησει  καποιος φιλος,,,,μπαγλαμα φτιαχνω με κλιμακα 36 .διαθεσιμα ξυλα ειναι μαονι φλαμουρακι και λιγη καρυδια,ευχαριστω και πιστευω να μου συγχωρησετε το χιουμορ μου,,

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 06, 2015, 05:56:28 μμ »
Οτι και να βαλεις καλο ειναι. Εγω θα εβαζα μαονι για να ταιριαζει με το σκαφος αισθητικα , αλλα δεν ξερω αν θα εχεις θεμα με το βαρος. Καλυτερα να περιμενεις λιγο να σου πουν και οι αλλοι τη γνωμη τους. Καλη συνεχεια!

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 06, 2015, 06:01:01 μμ »
Απο σχεδια κλπ, ψαξε εδω μεσα και στο google.θα βρεις πολυ πραμα. Εκτυπωσε αυτο που σ αρεσει στις διαστασεις που θελεις, η εστω στο περιπου, και κανε μικροδιορθωσεις στο σχημα και στο μεγεθος για να το φερεις εκει που θες. Τα υπολοιπα ειναι λιγο πολυ γνωστα. Εγω ετσι εκανα με ενα μπαγλαμα που παλευα προ καιρου.

tzekos

• Full Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 06, 2015, 07:46:03 μμ »
να πω την μαυρη αληθεια,εφτιαξα την πρωτη μου κρητικη λυρα και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος,εκανα λαθη τα οποια καταφερα με υπομονη να διορθοσω,στην διαρκεια που την εφτιαχνα ειχα μια γυναικα να μου γκρινιαζει για της ωρες που καταναλονω και που ασχολουμε με τα οργανα,τωρα ξεκιναω 2 μπαγλαμαδες ,εναν σκαφτο ενα με δουγιες,εχτες ειχα πελαγωσει και εψαχνα να βρω μεσα στον πανικο μου να βρω καραολο.τελικα βρηκα εδω στο φορουμ,το θεμα ειναι οτι κλεβω χρονο απο την οικογενεια μου και τον γιο μου που μου αρπαζει την ματσολα και με κυνηγαει και που προχτες μου αρπαξε τον μπαγλαμα και τον ηθελε να κοιμηθει μαζι του,με λιγα λογια,,,,νομιζα οτι η αγωνια και η πρεμουρα το να τελειοσεις ενα οργανακι,,,νομιζα οτι θα καταλαγιαζε,,,,,,αλα η φωτια ολο και φουντονει.αυριο ξεκαλουπονω,θα βγαλω και καμια φωτο να γουσταρουμε,ευχαριστω τα παιδια που ειναι διπλα μου στο εργο μου και ευχομαι καλη μεγαλοβδομαδα.παμε παρακατω,,,

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 06, 2015, 09:04:22 μμ »
την πρωτη μου κρητικη λυρα - ειχα μια γυναικα να μου γκρινιαζει

τωρα ξεκιναω 2 μπαγλαμαδες

Δηλαδη, απ' οτι καταλαβα, θελεις τωρα 2 γυναικες για να σου γκρινιαρο-νιαουριζουν;;;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 06, 2015, 09:41:45 μμ »
την πρωτη μου κρητικη λυρα - ειχα μια γυναικα να μου γκρινιαζει

τωρα ξεκιναω 2 μπαγλαμαδες

Δηλαδη, απ' οτι καταλαβα, θελεις τωρα 2 γυναικες για να σου γκρινιαρο-νιαουριζουν;;;

βάλε 4 ...κι εμείς παιδιά είμαστε

tzekos

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 06, 2015, 10:20:25 μμ »
ετσι ετσι,,,ποσες φορες μου τη γλιτοσε η λυρα για να μην την σπασω.............

Tags: