Φίλε Στέλιο δεν έκανα πλάκα . Παλιά κάπου είδα στο Luthier ? κάποιο κατασκευαστή κιθάρων και τον γιο του να παίζει και είχα την εντύπωση ότι ήσουν εσύ Λάθος Απολογούμαι . Φαίνεται ότι η μνήμη μου άρχισε να μου παίζει παιχνίδια ! Τα συγχαρητήρια μου για τις κατασκευές και τις γνώσεις σoυ. Όσο αφορά τις κιθάρες Τορες και το Side thickness 1 mm εγώ εμπιστεύομαι τον J. Romanillos Ο άνθρωπος έζησε και δούλεψε στην Αγγλία όπου θα απέκτησε και την σχολαστικότατα και την μεθοδικότητα των Άγγλων Μην ξεχνάμε ότι είδε και μελέτησε πολλές από τις υπάρχουσες Torres κιθάρες και επισκεύασε μερικές Οπωσδήποτε είχε στην διάθεση του και ηλεκτρονικά( through hole ) παχύμετρα (αυτά με την Μπίλια ή και καλύτερα) .Ένα λεπτότερο πλαϊνό κιθάρας δεν είναι απαραίτητα πιο επιρρεπές σε Buckling όπως διαπίστωσα με δύο δικές μου κατασκευές .Και όπως γράφουν μερικοί γνωστοί κατασκευαστές στο side που μου έστειλες αν θέλει κάποιος να στοχεύσει προς ήχο Τorres θα πρέπει να δουλέψει τα πλευρά σε οριακά πάχη. ¨Έχω κατασκευάσει παλιά και μία κιθάρα από Κυπριακό κυπαρίσσι με πλευρά 1 χιλ και διαστάσεις La Leona και πάλιν δε έχει υποστεί παραμόρφωση Όσο αφορά ενισχύσεις στα πλαϊνά ο Τόρες έβαζε μόνο τα μικρά τριγωνικά Rib blocks ( μήκους 2 - 2.5 mm) στο τέλος των Harmonic bars του καπακιού και των καμαριών της πλάτης ,κάτι που έκανε και ο R.Bouchet και ο Ramirez Manuel στην γνωστή κιθάρα του Segovia του 1912.Οι κιθάρες του Τόρες δεν είχαν άλλες ενισχύσεις των λεπτών πλευρών και αυτά που βλέπουμε, όπως γνωρίζεις, είναι συνήθως αποτέλεσμα επισκευών Και αυτές οι κιθάρες είναι τώρα πάνω από 160 χρόνων .Να βάλω εδώ μια τελεία διότι οι φίλοι εκεί
Θα αγανακτήσουν και μπορεί και να σκεφτούν :
Τιποτα καλύτερο από μία κιθάρα εκτός ……..από καμία κιθάρα
Σε χαιρετώ