Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιανουάριος 2015  (Αναγνώστηκε 44056 φορές)

john 2004

• Hero Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιανουάριος 2015
« Απάντηση #135 στις: Ιανουαρίου 31, 2015, 09:45:46 μμ »

πού το μοιράζουν γιατι απο μυρωδιά σκίζει ;)

να παρεις το φιλαρακι σου το Στελιο και να ρθετε παρεα.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #136 στις: Ιανουαρίου 31, 2015, 10:11:10 μμ »
ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΖΑΚΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΖΟΥΡΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΞΥΑ ( ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ)
Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΛΕΕΙ ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΩ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΥΡΑ. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΛΕΙΔΑΚΙ? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΜΑΚΡΗΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΗ.
ΠΛΗΡΩΦΟΡΙΑΚΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΙΝΑΙ 3 ΠΟΝΤΟΙ( ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ) , ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 0,7.

ΓΙΑ ΛΕΓΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ......................

Για δες εδώ μαστρο Κώτσο...

http://www.rihardos.gr/index.php/store/paradosiaka/eksartimata-paradosiakon

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #137 στις: Ιανουαρίου 31, 2015, 11:37:21 μμ »
καπακι Τελος!

Σημερα παρακολουθησα μια διαλεξη για την κατασκευη κιθαρας απο τον Γ. Παλαιοδημοπουλο. Μετα απο τοσα χρονια κατασκευης εχει φτασει σε ενα σημειο που η κιθαρες του ειναι "γυμνες" οσο δεν μπορει να φανταστει καποιος. Χωρις πολύπλοκα καμαρια και περιτεχνα σχεδια. Εντυπωση μου εκανε οτι στον πατο περα απο μια λωριδα κεδρου στην ενωση, δεν υπαρχει κανενα αλλο καμαρι. Ο Πατος διπλος με κενο, χωρις παλι εσωτερικα του διπλου πατου να υπαρχει καποιο καμαρι. Το καπακι δυο καμαρια γυρω απο την τρυπα , ενα lattice bracing και μια ενίσχυση γυρω απο τη ροζεττα μονο. Εκανε το δικο μου καπακι να μοιαζει με το Στρουμφοχωριο...
Πολυ καλη εμπειρια.
Μανο! Μου ελεγε για σενα που σε ξερει απο μικρο παιδι!

Μπορει καποιος να μου πει μια μεθοδο για tap tuning; Χτυπησα το καπακι μπροστα απο ενα μικροφωνο στο pc και μου εβγαλε οτι ειναι G. Ειναι καλο; Εχω δει καποιους να το κουρδιζουν σε G#. Πως;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #138 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 09:03:17 πμ »
Σονκλες καποιες καλοπροαιρετες παρατηρησεις, και αφου σε παινεψω για την ομορφη αλλα και καθαρη δουλεια σου...

τα καμαρια που ειναι το Νο.2 βασικο συστατικο για το "καλο" ηχοχρωμα, (μετα το Νο.1 καπακι), "πρεπει" να ειναι οσο το δυνατον με τελειως καθετα νερα. Το Νο.3 ακτινες, επισης... (εχουν πιο γρηγορη μεταδοση του ηχου, χωρις πολλες απωλιες... )

η ενισχυση ροζετας να ειναι οσο το δυνατον με πιο σβηστες ακμες... το τελευταιο ειναι πολυ σημαντικο στην φαση που εισαι τωρα και μπορεις να κανεις. (βλεπε ακμες ηχειων hi-Fi και περιδυνηση του ηχου. ο αερας δεν πρεπει να αλλαζει αποτομα διευθυνσεις, ειδικα στην εξοδο...)

οταν λες "μεθοδο", τι εννοεις;
οταν θες να ανεβασεις συχνοτητα, προσθετεις βαρος
οταν θες να κατεβασεις συχνοτητα, αφαιρεις βαρος
επισης, μου φαινεται περιεργο αυτο το σολ...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #139 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 10:20:41 πμ »
ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΖΑΚΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΖΟΥΡΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΞΥΑ ( ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ)
Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΛΕΕΙ ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΩ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΥΡΑ. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΛΕΙΔΑΚΙ? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΜΑΚΡΗΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΗ.
ΠΛΗΡΩΦΟΡΙΑΚΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΙΝΑΙ 3 ΠΟΝΤΟΙ( ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ) , ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 0,7.

την άλλη βδομάδα τα μαθήματα έχουν τόρνο...αν περιμένεις μια βδομάδα θα φτιάξουμε...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #140 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 10:24:31 πμ »
Καλημερα. Δεν τα ανεβαζω μονο για να παρω ενα Μπραβο. Αν δεν δεχτω κριτικη τωρα που ξεκιναω ποτε θα την δεχτω;

1 Για την καθαρη δουλεια. Εγινε στο σαλονι του σπιτιου, οποτε ας μην ηθελα να προσεχω θα επεφτε παντοφλα  ;D

2 Για τα καμαρια και τις ακτινες. Το καμαροξυλο προσπαθησα να το κοβω σε quarter saw που λενε και σε αρκετα κομματια το καταφερα (ηταν και πολλα τα ατιμα)αλλα γενικα η εικονα ειναι οπως του σχεδιου στα περισσοτερα. Δεν ξερω τι εννοεις καθετα νερα. Και τα καμαρια εχουν κοπει οπως δειχνει το προχειρο σχεδιο που εκανα τωρα. Τα δυο καμαροξυλα και το μεγαλο κεντρικο κατω απο τον καβαλαρη ειναι φυσικα καθετα προς τα νερα απο το καπακι, οπως καθετα ειναι και τα δυο patch αναμεσα στις ακτινες πανω στη "ραφη" του καπακιου.

3 Θα εξομαλύνω τα τελειωματα στο patch γυρω απο την τρυπα, ειναι κατι που κοιτουσα χτες που γυρισα το καπακι απο την εξωτερικη πλευρα και δεν μου αρεσε και πως εδειχνε αν καποιος κοιτουσε μεσα. Το ορθοτερο θα ηταν να βαλω ενα μεγαλο κομματι απο κεδρο πριν κοψω την τρυπα και να κοπει μαζι. Next time.

4 Το καπακι χτες προχειρα το χτυπησα κρατωντας το με το δακτυλο απο την τρυπα και μου εβγαζε ενα G οπως το μετρουσε το pc. Και σημερα που εβαλα το κινητο με ενα προγραμμα tuner παλι G μου εδειχνε. Τωρα το καπακι το ζύγισα απο περιεργεια και ειναι 215gr και μου εκανε εντυπωση παρολο που ειναι τοσο φορτωμενο. Μαλλον "κερδιζω" γραμματια απο το κεδρινο καπακι.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #141 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 12:08:40 μμ »
ετσι εννοω...

ελα και το' χε χθες...
https://www.youtube.com/watch?v=PiV1QvYanFo

καλα τα γραμμαρια... το σολ οχι και τοσο... (απ' οτι λενε...)
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #142 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 12:31:54 μμ »
Το σχεδιο απαιτουσε τα δυο μεγαλα καμαρια να ειναι σαντουιτς απο καπλαμαδες κολλημενοι με εποξικη κολλα. Περα απο το κοστος, μου φανηκε και μπελας και βαρυ... Επισης μια τετοια κατασκευη στα καμαρια δεν νομιζω να ειχε ηχητικο ρολο παραμονο "δομικο". Γιατι αν το προσεξεις θα δεσουν στα πλαινα της κιθαρας. Τωρα γιατι επελεξα να τα κοψω ετσι και οχι καθετα οπως μου τα δειχνεις τα μικρα soundbars. Πιστεψε με θα με βολευε πολυ να τα εκοβα ετσι απο το καμαροξυλο, αλλα τα βρηκα πολυ άκαμπτα, Θα το εκανα για τα μεγαλα καμαρια αλλα ακολουθησα περιπου το σχεδιο για το πως θα φαινονταν ενα σαντουιτς καπλαμαδων και εβαλα τα νερα του ξυλου ετσι. Επισης ειχα δει video που σκιζανε το ξυλο στα νερα του για τον οπλισμο και τα εβαζαν οπως εγω στις ακτινες. Θα δειξει στο τελικο αποτελεσμα η επιλογη μου. Αν περιμενα η πρωτη μου προσπαθεια , με αυτοσχεδια εργαλεια, με 0 εμπειρια σε εργασια ξυλου, σε ενα τραπεζι στο σαλονι να βγαλει αποτελεσμα που βγαζουν οργανοποιοι μαλλον θα απογοητευομουν.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #143 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 01:05:18 μμ »
......σε επίπεδη μελαμίνη το κόλλησες;;;
.....καμπύλη δεν θα έχει;;;;;... :-[ :-[
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #144 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 01:09:07 μμ »
αλλα τα βρηκα πολυ άκαμπτα,

αν καταφερουμε να βρουμε τοσο ακαμτο κομματι, μας δινει την δυνατοτητα να του μικρινουμε και τις διαστασεις αρα και το βαρος, που ειναι ζητουμενο.  Για αυτο μπαινουν ετσι, οπως δειχνει ο Στελιος, για να ειναι οσο ακαμτα χρειαζεται με τις μικροτερες δυνατες διαστασεις.

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #145 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 01:30:54 μμ »
......σε επίπεδη μελαμίνη το κόλλησες;;;
.....καμπύλη δεν θα έχει;;;;;... :-[ :-[
Υπαρχει χαρτονι απο κατω που δινει 25' radius  :)  Αλλα δεν το επεκτεινω σε ολο το καπακι , αλλα μεχρι την τρυπα. Το κεντρο του φαντασου το κατω απο το κεντρικο soundbar.

john 2004 δεν μου φαινεται λογικο τα καμαρια που μεταδιδουν τον ηχο σε ενα παλωμενο καπακι να ειναι ακαμπτα. Στο δικο μου μυαλο θα πρεπει να ειναι δομικα γερα, αλλα ελαστικα. Σκεψου οτι χτιζεις ενα κτιριο. Αν δεν υπαρχει η αναλογη ελαστικοτητα σε ενα σεισμο ωστε το κτιριο να λυγιζει , θα σπασει...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #146 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 01:36:50 μμ »
Το σχεδιο απαιτουσε τα δυο μεγαλα καμαρια να ειναι σαντουιτς απο καπλαμαδες κολλημενοι με εποξικη κολλα. Περα απο το κοστος, μου φανηκε και μπελας και βαρυ... Επισης μια τετοια κατασκευη στα καμαρια δεν νομιζω να ειχε ηχητικο ρολο παραμονο "δομικο". Γιατι αν το προσεξεις θα δεσουν στα πλαινα της κιθαρας. Τωρα γιατι επελεξα να τα κοψω ετσι και οχι καθετα οπως μου τα δειχνεις τα μικρα soundbars. Πιστεψε με θα με βολευε πολυ να τα εκοβα ετσι απο το καμαροξυλο, αλλα τα βρηκα πολυ άκαμπτα, Θα το εκανα για τα μεγαλα καμαρια αλλα ακολουθησα περιπου το σχεδιο για το πως θα φαινονταν ενα σαντουιτς καπλαμαδων και εβαλα τα νερα του ξυλου ετσι. Επισης ειχα δει video που σκιζανε το ξυλο στα νερα του για τον οπλισμο και τα εβαζαν οπως εγω στις ακτινες. Θα δειξει στο τελικο αποτελεσμα η επιλογη μου. Αν περιμενα η πρωτη μου προσπαθεια , με αυτοσχεδια εργαλεια, με 0 εμπειρια σε εργασια ξυλου, σε ενα τραπεζι στο σαλονι να βγαλει αποτελεσμα που βγαζουν οργανοποιοι μαλλον θα απογοητευομουν.

μην έχεις χαμηλές προσδοκίες...κυκλοφορούν στην αγορά κλασσικές κόντρα πλακέ που ΠΑΙΖΟΥΝ

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #147 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 01:44:04 μμ »
Επισης μια τετοια κατασκευη στα καμαρια δεν νομιζω να ειχε ηχητικο ρολο παραμονο "δομικο".

Πιστεψε με θα με βολευε πολυ να τα εκοβα ετσι απο το καμαροξυλο

Αν περιμενα η πρωτη μου προσπαθεια , με αυτοσχεδια εργαλεια, με 0 εμπειρια σε εργασια ξυλου, σε ενα τραπεζι στο σαλονι να βγαλει αποτελεσμα που βγαζουν οργανοποιοι μαλλον θα απογοητευομουν.

1.Εχει!
2.Ετσι!
3.Λαθος! στο τελος της κατασκευης σου, πιστευω θα εκπλαγεις, πολυ πολυ ευχαριστα...
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #148 στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 08:35:39 μμ »

την άλλη βδομάδα τα μαθήματα έχουν τόρνο...αν περιμένεις μια βδομάδα θα φτιάξουμε...

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.....ΑΚΟΥ ΛΕΕΙ. ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΠΑΜΕ Ο,7 ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ, ΚΑΙ 3 ΠΟΝΤΟΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΕ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: