Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιανουάριος 2015  (Αναγνώστηκε 44057 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Ιανουάριος 2015
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 12:47:48 μμ »
αυτές τις μέρες, ως γνωστός πλέον jigάκιας και με αφορμή τα τελειώματα στο μπουζούκι, έφτιαξα δυο κατασκευούλες (jigs) ακόμα...

μια κατασκευή για το γυαλοχαρτάρισμα του καβαλάρη στα πρότυπα αυτής του Vagges2010
αλλά πολύ πιο "τεμπέλικη" - όπως βλέπετε χρησιμοποίησα έτοιμο άξονα με ρόδες από παιδικό παιχνίδι - μου πήρε ένα τέταρτο να την φτιάξω και στο επόμενο τέταρτο "κατέβασα" δυο καβαλάρηδες. Πολύ πρακτική, τα εύσημα στον Βαγγέλη και στους απανταχού εραστές της πατέντας.

και μια για την διαμόρφωση των τάστων (fret bevelling). Την γκινισιά την έκανε ξυλουργός σε σβούρα - μετά "έφαγα" την γωνία (40°). Γινόταν κι αλλιώς αλλά έχω ξυλουργείο δίπλα  ;D

[ Invalid Attachment ]

και για τις δύο σκεφτόμουν ότι "θα τις κάνω αν όντως συνεχίσω να φτιάχνω όργανα". Τελικά έπρεπε να τις είχα κάνει από το πρώτο.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 01:18:28 μμ »
και το μπουζούκι αρματωμένο για set up.

Δεν έχω όμως τελειώσει ακόμα μαζί του (σαν απειλή ακούγεται, έ?)..
Προς το παρόν δοκιμάζω καβαλάρηδες. Είχαμε μια συζήτηση με τον john 2004 και αποφάσισα να δοκιμάσω διάφορα μήκη καβαλάρηδων. Μέχρι στιγμής, καλύτερο ήχο έβγαλε με 1,5 εκ. μακρύτερο καβαλάρη απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζα (μισό πλάτος καπακιού +1 εκ.).

Επίσης κάτι δεν μου αρέσει στο μανίκι. Όταν αποφάσισα να βάλω καπλαμά στη ράχη είπα να το κάνω ημικυκλικό κι όχι ελλειπτικό που μ' αρέσει και κάνω συνήθως, επειδή ο καπλαμάς δεν ήταν και πολύ "συνεκτικός" (σκιζόταν στα νερά του σχετικά εύκολα).
Παρ' όλο που από διαστάσεις φαίνεται να είναι ίσως και πιο άνετο το ημικυκλικό (στο σχεδιάκι παρακάτω οι διατομές στο 12ο τάστο), εμένα τουλάχιστον μ' ενοχλεί στο παίξιμο και μου μπαίνουν κάτι ...κακές ιδέες (να ξηλώσω τάστα και καπλαμά, να το διαμορφώσω και φτου κι απ την αρχή).

[ Invalid Attachment ]

Θα το αφήσω έτσι λίγο καιρό μήπως το συνηθίσω και βλέπουμε.
Και ολίγη από ήχο (αυτό το μπουζούκι με τραβάει για πιο "λαϊκά"...)

τρίχορδο μπουζούκι κέδρος, κερασιά

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 01:48:22 μμ »
Μια χαρα ειναι! Τωρα αυτο για το μανικι ειναι μεγαλη ιστορια. Συνηθως ο παικτης που παραγγελνει οργανο σε μαστορα, παει και τον ζαλιζει συνεχεια και συνεχεια, αυτο καντο μου λιγο πιο ετσι, αυτο λιγο πιο αλλιως, μεχρι να ερθει εκει που το θελει ο παικτης, να το βολευει.  Τωρα που μαστορας και παικτης ειναι ο ιδιος...... αστους να τα βρουνε μεταξυ τους ;D  αλλα κριμα δεν ειναι να το ξηλωσεις απο την αρχη?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 02:09:34 μμ »
εεε... βέβαια, κρίμα είναι... αλλά από την άλλη, κι αν δεν το πιάνω λόγω μανικιού, χειρότερο... πιστεύω θα το συνηθίσω.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 02:37:16 μμ »

@ songless_bird η ροζέτα είναι τέλεια! ειδικά για πρώτη προσπάθεια, δεν το συζητώ!
το bit από που το πήρες ? έχει στη γειτονιά (μας) κανένα μαγαζί ?
Μανο το Bit ειναι το 111 της dremel με κοψιμο στα 0.8mm. 7.40€ τα τρια μαζι απο το Leroy Merlin. Δυστυχως ειναι up cut και μολις καταλαβα πως κοβει επρεπε να ακολουθω συγκεκριμενη φορα οταν εκανα τους κυκλους για να μην πεταει το ξυλο στα νερα. Εχω και δυο μικρα της proxxon που μοιαζουν με μαχαιρακι στην μυτη και οχι τρυπανι , τα λενε spear drills, πανακριβα για το μεγεθος τους, 13.5€ και τα δυο αλλα δεν τα δοκιμασα γιατι φοβηθηκα μην σπασουν... 0.6mm και 0.8mm κοψιμο. Ειναι μικροτερης διαμετρου bit. 2.35mm, οποτε θες και αλλη φω,ια για το dremel, με κωδικο 28321.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 04:53:58 μμ »
Μπράβο Μάνο ότι και αν κάνεις,το κάνεις καλά και με Σεβασμό,καλή συνέχεια.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 08:57:24 μμ »
ΡΕ ΜΑΝΟ ΤΡΩΓΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ. ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΓΡΑΨΑ..........................
ΑΠΟ ΗΧΟ ΣΚΙΖΕΙ ..................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 09:06:28 μμ »
Μανο υπεροχο και το ζιγκακι και το μπουζουκακι!
το δεξι μπρατσο δεν σε βολευει ε;
παρ' οτι ενα χιλ λιγοτερο, ψυχολογικα μαλλον σου φαινεται αβολο επειδη εχει πιο πολυ "ψωμι" πανω-κατω σε σχεση με το ελλειπτικο;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 10:09:16 μμ »
Μάνο πολύ ωραία η πατέντα με τα ροδακια και το μπουζούκι φοβερό! Δεν καταλαβαίνω όμως τι κάνει η δεύτερη πατέντα που δείχνεις για τα ταστα.. Γράψε δύο λόγια αν μπορείς
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 10:24:45 μμ »
Μάνο πολύ ωραία η πατέντα με τα ροδακια και το μπουζούκι φοβερό! Δεν καταλαβαίνω όμως τι κάνει η δεύτερη πατέντα που δείχνεις για τα ταστα.. Γράψε δύο λόγια αν μπορείς

Δημήτρη με το εργαλείο που έφτιαξε ο Μάνος τρίβεις πρώτα τα τάστα να ερθουν πρόσωπο με την ταστιέρα υπο 90 μοίρες γωνία και μετά γυρνάς το εργαλείο από την άλλη πλευρά και τα τρίβεις ύπο κλίση για να σπάσεις το τελείωμα.
Και μια φώτο εν ώρα εργασίας του για να καταλάβεις...

Μάνο, μην πειράξεις τίποτε ρε συ...Δεν το λυπάσαι το μανικάκι σου;

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 11:42:29 μμ »
Μπραβο Μανο.
Θα συμφωνησω με τους παραπανω οτι δεν χρειαζεται να πειραξεις το μπρατσο.
Ο ηχος και το παιξιμο ειναι τελεια. :)

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 10:00:25 πμ »
Δημήτρη με το εργαλείο που έφτιαξε ο Μάνος τρίβεις πρώτα τα τάστα να ερθουν πρόσωπο με την ταστιέρα υπο 90 μοίρες γωνία και μετά γυρνάς το εργαλείο από την άλλη πλευρά και τα τρίβεις ύπο κλίση για να σπάσεις το τελείωμα.
Ευχαριστώ Γιάννη! Ωραίο θα το φτιάξω κι εγώ!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 10:48:38 πμ »
... λοιπόν εντάξει, χαλλλλαρά, δεν θα ξηλώσω το μανίκι, βρήκα τι με παίδευε:
δεν ήταν τόσο η διαμόρφωση της καμπύλης όσο ότι κατά τις δοκιμές καβαλάρηδων, καταλήγοντας στον μακρύτερο (ήταν και ο τρίτος, τυχαίο ? δεν νομίζω....) είχα ατυχώς χαράξει στο κόκκαλο πιο "ανοιχτές" τις χαρακιές των χορδών ανάμεσα στα ζεύγη (με απόσταση 12 χλστ. ανάμεσα και συνολικό πλάτος ~ 31,5 χλστ.). Άλλαξα κόκκαλο και ξαναχάραξα πιο "στενά" (30 χλστ. συνολικό εύρος) και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Είδες τι σου κάνουν δυο χιλιοστούλια? (αν μου λέγανε πριν από δυο χρόνια ότι θα έδινα τόση σημασία σε χιλιοστά και δέκατα ...)

Παρ όλα αυτά, για να απαντήσω στον Στέλιο
Μανο υπεροχο και το ζιγκακι και το μπουζουκακι!
το δεξι μπρατσο δεν σε βολευει ε;
παρ' οτι ενα χιλ λιγοτερο, ψυχολογικα μαλλον σου φαινεται αβολο επειδη εχει πιο πολυ "ψωμι" πανω-κατω σε σχεση με το ελλειπτικο;

δεν είναι καθόλου ψυχολογικό, αλλά πολύ πραγματικό: αυτό που νοιώθω έντονα σαν εμπόδιο είναι το περισσότερο "ψωμί" που έχει το ημικυκλικό στά πλάγια (που αντίστοιχα λείπει από την έλλειψη). Δεν με επηρεάζει τόσο το συνολικό ύψος του μάνικου, είναι αμελητέο θα έλεγα. Απλώς πιάνοντας το μανίκι περιμένω να "κουμπώσει" στο χέρι με έναν συγκεκριμένο τρόπο αλλά το χέρι μένει ανοιχτό κι αισθάνομαι εμπόδιο στις πρώτες αρθρώσεις δείκτη και αντίχειρα.
Έχει να κάνει με τον τρόπο που κινείς το χέρι, ίσως επειδή στο τρίχορδο ανεβοκατεβαίνεις συνέχεια κατά μήκος. Δεν ξέρω αν το πρόσεξε κανείς, το τραγούδι που παίζω (τουλάχιστον η εισαγωγή που είναι πιο απαιτητική) είναι από τα λίγα που παίζονται (και) στο τρίχορδο με εγκάρσιες κινήσεις στην ταστιέρα.
Ο τρόπος που κρατάω το μανίκι (δεν έχω ιδέα αν είναι "σωστός" τεχνικά, αυτοδίδακτος είμαι) μοιάζει πολύ περισσότερο στον πρώτο από τους δύο παρακάτω, το μανίκι φωλιάζει στη "μασχάλη" (πως λέγεται αυτό ?) ανάμεσα σε δείκτη και αντίχειρα. Με τον δεύτερο πολύ σπανιότερα (άντε σε κανένα μπαρέ, αλλά κάθε πότε πιάνεις μπαρέ στο τρίχορδο ?)

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 09, 2015, 11:02:17 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 11:08:09 πμ »
Καλημερα Μανο. Αν επαιζες κλασσικη το πρωτο πραγμα που θα σου διορθωνα θα ηταν η θεση του αντιχειρα  ;D Δεν ειναι μονο για τα μπαρε η δευτερη θεση πιο καλη (δεν λεω σωστη) . Με καθετο και χαμηλα τον αντιχειρα μπορεις να βγαλεις πιο εξω το χερι και να κανεις μεγαλυτερα ανοιγματα στα δακτυλα. Κατι που χρειαζεται στην κλασσικη κιθαρα. Ειδικα αν παιζεις και κανενα εργο του Bach , Weiss μεταγραφη απο λαουτο.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 11:31:08 πμ »
Καλημερα Μανο. Αν επαιζες κλασσικη το πρωτο πραγμα που θα σου διορθωνα θα ηταν η θεση του αντιχειρα  ;D

... έεεε καλά ήμουνα σίγουρος ότι κάτι κάνω λάθος  ;)
κάτσε να μπορέσω να πιάσω τετράχορδο πρώτα και μετά βλέπουμε για κλασσική

Δεν ειναι μονο για τα μπαρε η δευτερη θεση πιο καλη (δεν λεω σωστη) . Με καθετο και χαμηλα τον αντιχειρα μπορεις να βγαλεις πιο εξω το χερι και να κανεις μεγαλυτερα ανοιγματα στα δακτυλα. Κατι που χρειαζεται στην κλασσικη κιθαρα. 

και στο μπουζούκι χρειάζονται τα μεγάλα ανοίγματα αλλά με άλλο τρόπο νομίζω (να σου δείξω το πιάσιμο της ντο μινόρε σε τρίχορδο, δεν νομίζω να "πιάνεται" παρά μόνο με το χέρι πλάγια, ειδικά σε μεγάλη κλίμακα).
Άλλωστε εκ των πραγμάτων με 2,5 και 3 εκ. φάρδος στο μανίκι που να κάνεις κορυφή στην καμπύλη και που να στηρίξεις "κάθετα και χαμηλά" τον αντίχειρα ? (τι είναι ο κάβουρας. τι' ν' το ζουμί του ?)

Ειδικα αν παιζεις και κανενα εργο του Bach , Weiss μεταγραφη απο λαουτο.

κάτσε να βγάλω αυτό πρώτα από Bach και βλέπουμε για τα άλλα (weiss ξέρω μόνο την μπύρα με μαγιά) ;D

ΜΠΑΧ Dm ΣΕ... ΣΥΡΤΟ - ΣΤΟΥΝΤΙΑΚΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ (BACH DOUBLE VIOLIN CONCERTO IN GREEK TRADITIONAL IDIOM)

Tags: