Αποστολέας Θέμα: Ευρεση για εργαλειο  (Αναγνώστηκε 5028 φορές)

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Ευρεση για εργαλειο
« στις: Δεκεμβρίου 31, 2014, 11:02:04 μμ »
Καλησπερα σας και καλη χρονια σε ολους με υγεια! Εχω ενα βιολι 4/4 και προσφατα αποφασισα να του αλλαξω τα κλειδια εβενου καλυτερης ποιοτητας. Το θεμα ομως ειναι οτι τα κλειδια παρ ολο που ειναι για 4/4 βιολι οπως εχω ειναι ποιο μεγαλα σε παχος η καβιλια τους που μπιανει στις τρυπες το κοχλια του βιολιου. Λογικα ειναι one size και απο εκει και περα ο καθενας το φτιαχνει αναλογα με το οργανο τις τρυπες που εχει. Καποιος μου ειπε οτι υπαρχει ενα εργαλειο γι αυτη τη δουλεια το οποιο λεγεται ξυστρα κλειδιων. Το θεμα ειναι οτι εδω ελλαδα που εψαξα δεν βρηκα και στο εξωτερικο εχει κανα 50 αρικο. Πολλα λεφτα για να ξυσω 4 κλειδακια...  :'( Εχει κανεις καμια ιδεα κατι καμια πατεντα οτιδηποτε ωστε να τα ξυσω και να τα φερω στα μετρα που ειναι οι τρυπες στο βιολι. Σκεφτηκα να ανοιξω ποιο μεγαλες τις τρυπες στο βιολι ωστε να χωραν αλλα ενας φιλος μου 20 χρονια βιολιστης μου ειπε απαγορευεται να πειραξουμε τις τρυπες πανω στο οργανο. Μονο τα κλειδια ξυνουμε.. Πρεπει να βρεθει κατι ωστε να τα ξυσει ομοιομορφα ολα ωστε να μπουν λιγο σφηνωτα γιατι αμα κολυμπανε παει το χασαμε// Ευχαριστω εκ των προτερων ελπιζω σε απαντησεις λυσεις σας! Καλη χρονια σε ολους!
Αντε να περασει η μερα....

giorikas

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 50
Απ: Ευρεση για εργαλειο
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 01, 2015, 10:44:38 πμ »
Καλη  χρονια  και  σε  σενα  φιλε  μου  ,δεν  ξερω  σε  πια  περιοχη  εισαι  αν  εισαι παντος  Αθηνα  εχω  να  σου  δωσω  ξυστρα  την  ειχα παρει  για  τις  λυρες αλλα  δεν  ειναι  δυσκολο  να  τα  φερεις  με  το  χερι  πρεπει  να  φτιαξεις  εναν  τακο  στο  μηκος  του  κλειδιου  ωστε  να  παταει  ολη  η  επιφανεια  που  τριβει  το  γιαλοχαρτο  και  λιγο  λιγο  το  κανεις  κωνικο  τριβεις  και  δοκιμαζεις

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 01, 2015, 12:25:08 μμ »
Ξυστρα για τις χοντρες (η λεπτες...) ξυλομπογιες κανει;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 01, 2015, 03:36:40 μμ »
Καλησπερα παιδια και καλη χρονια.! Για ξυλομπογιες χοντρες δεν ξερω αν κανει κι αν υπαρχουν ξυλομπογιες στο μεγεθος των κλειδιων..  Φιλε giorika την ξυστρα ποσο την δινεις? Απο μυτιληνη ειμαι
Αντε να περασει η μερα....

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 02, 2015, 01:35:30 μμ »
Χρονια πολλά καταρχήν.
Βασίλη υπάρχει λύση με πατέντα, δες αυτήν την ιστοσελίδα πιστεύω θα βοηθήσει http://www.instructables.com/id/Cookie-Tin-Banjo-Part-1--Make-a-Tuning-Peg-Hole-R/

Αν δεν μπορέσεις να το δεις γράψε στο διαδίκτυο make a peg reamer και θα σου το βγάλει

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 02, 2015, 03:40:39 μμ »
http://www.bookstars.gr/User/StationaryDetails.aspx?Id=6cSlUTyrdokuLlxbJmtZQg%3D%3D&CId=yMhMsEe16f8%3D προσπαθώντας να φτιάξουμε αλεζουαρ με τον φίλο Κέδρο βρηκαμε και αυτο...Σημείωση: δεν το πήραμε τελικά και ετσι δεν ξέρω αν κάνει ή όχι...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 02, 2015, 07:23:34 μμ »
Πιστεύω πώς μόνο με alezuár μπορεί να κάνεις δουλεία όπως είπε και ο φίλος μας ο metallikas
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

tseros

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 02, 2015, 09:42:25 μμ »
Παιδιά έχω φτιάξει αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη στηριζόμενος στο βιβλίο του κ. Φρονιμόπουλου και έχω κάνει τις τρύπες για τα κλειδιά αλλά και τα κλειδιά βάσει της παραπάνω πατέντας και δουλεύουν μια χαρά. Μετά βέβαια από ψάξιμο βρήκα αλεζουάρ και ξύστρα από Κίνα (εβαυ) γύρω στα 45 ευρώ. Είχα διαβάσει κάπου εδώ ότι έχουν στο παζάρι στο Σχιστό  αλλά λόγω του ότι είμαι από Γρεβενά δύσκολο. Έψαξα για καιρό στην Ελλάδα αλλά δεν ... Τελικά πρέπει να έχει φέρει και ο Σοφιανός αλλά μόνο αλεζουάρ

tseros

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 02, 2015, 09:58:55 μμ »
Η ονομασία του είναι peg reamer για το ''αλεζουαρ'', κωνικό γλύφανο στα ελληνικά και peg shaver για την ξύστρα. Ο Αμερικάνος πιο πάνω είναι αναλυτικός για την κατασκευή και των δύο

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 02, 2015, 10:36:49 μμ »
ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΠΟΥ ΛΕΣ . ΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ .
ΕΧΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

tseros

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 03, 2015, 10:17:42 μμ »
Κώστα
ο ταμπουράς βρίσκεται ακόμα στα χέρια μου. Απλώς δεν έχω βγάλει φωτογραφίες όταν τον έφτιαχνα. Να ζητήσω συγγνώμη απ' τον φίλο Βασίλη για την κατάχρηση του συγκεκριμένου χώρου αλλά αφού ενδιαφέρει θα αναφέρω κάποια στοιχεία για τον εν λόγω ταμπουρά και και την ιστορία μου σε σχέση με  την οργανοποιία. Τους δύο πρώτους μου μπαγλαμάδες τους έκανα πριν από καμιά δεπανταριά χρόνια και ήταν καθαρά διακοσμητικοί. Ήταν σκαφτοί και είχα για εργαλεία σκεπάρνι , σκαρπέλο και ένα κλαδί φρέσκιας μουριάς που το ''έψησα'' στον ξυλολέβητα του πατέρα μου και μετά το έσκαψα . Τάστα έβαλα σύρμα από μια σίτα περίφραξης. Κατα την ετοιμασία  το έχωνα σε ένα βαρέλι με αλεύρι ζωοτροφής για να μην σκιστεί (συμβουλή του πατέρα μου-φρέσκο γαρ). Το 2010 έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του κ Φρονιμόπουλου και ξανακόλλησα το σαράκι. Μάζεψα σιγά σιγά ξύλα από Γιάννινα (φλαμούρι), Θεσσαλονίκη (παλίσανδρο - ερυθρελάτη). Αγόρασα μερικά εργαλεία (σκαρπέλα, πλάνη  χειρός κ.α. από Λιντλ και αλλού) και ξεκίνησα. Συσκευή λυγίσματος είχα ένα κομμάτι  λουκι (υδρορροή) με λάμπα. Ήταν καθαρή τύχη που τα κατάφερα και τελειωσα τον ταμπουρά το Πάσχα του 2013  με αρκετές ατέλειες - ικανοποιητικό για μένα ήχο (γιαυτό δεν ανέβασα φωτογραφίες). Σήμερα έχω ένα αξιοπρεπές εργαστήριο και ένα μικρό στοκ από ξυλεία. Σας παρακολουθώ χρόνια απλώς δεν πιστεύω ότι τα 4 όργανα μου (ανακατασκευή του ενός πρώτου μπαγλαμά, ταμπουράς, , μπαγλαμαδακι και τρίχορδο μπουζούκι αξίζει να εμφανιστούν στο φόρουμ (εκτός ίσως από το νέο μπαγλαμαδάκι).Τώρα τελειώνω το σκάφος ενός άλλου τρίχορδου.Αν ενδιαφέρει μπορώ να ανεβάσω φωτογραφίες  και ήχο.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 04, 2015, 08:07:06 πμ »
ΡΕ ΣΥ ΤΙ ΕΙΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ?
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΦΩΤΟ ΤΟΝ ΤΑΜΠΟΥΡΑ  ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ. ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΠΛΑΓΙΑ.......ΞΕΡΕΙΣ !!!!!!
ΚΑΙ ΕΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΦΤΙΑΞΕΙ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 04, 2015, 08:10:55 πμ »
ΡΕ ΣΥ ΤΙ ΕΙΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ?
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΦΩΤΟ ΤΟΝ ΤΑΜΠΟΥΡΑ  ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ. ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΠΛΑΓΙΑ.......ΞΕΡΕΙΣ !!!!!!
ΚΑΙ ΕΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΦΤΙΑΞΕΙ.

ΝΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ.........................

Tags: