Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Δεκέμβριος 2014  (Αναγνώστηκε 47716 φορές)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Δεκέμβριος 2014
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 06:24:38 μμ »
ωραιο Μανώλη, το καπάκι όλα τα λεφτά, θα βγει μπουζουκάρα
μπαγλαμάς απο πεύκο ε; θυμάμαι είχε κανει εναν και ο παντελής απ τη Συρο και είχε βγει πολύ καλος στον ήχο.
Γιάννη γιατί ρε την έβαψες την φιγούρα, ωραία νερά εχει το βέγγε, εντομεταξύ το καπάκι κέδρος είναι;

Thanos Zarouchliotis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Απ: Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Δεκέμβριος 2014
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 06:37:27 μμ »
Μπραβο ρε παιδια , καλο μηνα να εχουμε!!!
Που μπορουμε ν βρουμε κανα ξυλο (δοκαρι) για μονοκοματο μπαγλαμα , φλαμουρι  , καρυδια  ας πουμε ?

καλό μήνα επίσης!

για ξύλο εννοείς εκτός "εξειδικευμένων" μαγαζιών ?

Εχω φτιαξει δυο σκαφτα σκαφακια καρυδια  και εδω και καιρο ψαχνω τον καλυτερο τροπο για να τα ενωσω με το μανικο.
Εχω καταληξει στο v-joint οπως κανουν τα σαζια στην τουρκια , εχει κανενας   να προτεινει κατι καλυτερο?

αυτήν την ένωση εννοείς?

[ Invalid Attachment ]

γιατί κατέληξες σ' αυτήν, αν επιτρέπεται?
έχει κι άλλη "κόντρα" (κρυφή?) για να αντισταθεί στην ροπή ?  αλλιώς μου φαίνεται πιο εύκολο να "γυρίσει" με την τάση των χορδών απ' ό,τι μια "κλασσική" χελιδονοουρά.

[ Invalid Attachment ]

Κυριε Μανο  στα σκαφακια εχω αφησει λιγο μανικο, οσο μου επετρεπε το μηκος του ξυλου.
Το μανικο θα ειναι φλαμουρι με μια κοντρα καρυδια . Δεν υπαρχει αρκετος χωρος για να κανω χελιδονοουρα και δεν υπαρχει κ ρουτερ , γιαυτο  σκεφτομαι αυτο τον τροπο που δειξατε, στα σκαφτα σαζια αφηνουν λιγο μανικο και ενωνουν με αυτον τον τροπο.
Για τα ξυλα  , στον καλλιγα που εχω παει καποιες φορες δινει συγκεκριμενα πραγματα η παιρνεις ολοκληρη την ταβλα ολο το δοκαρι κτλ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 06:46:21 μμ »
Θανο δεν κανει αυτη η ενωση για μπαγλαμα.  Το σαζι δεν εχει τασεις.  Γραψε μου τι διαστασεις ξυλο θες για το μπαγλαμα, και θα κοιταξω να σου βρω ενα κομματι να ερθεις να το παρεις.

Χρηστο κεδρος ειναι, μην βιαζεσαι για το βεγγε, θα το δεις τελειωμενο και θα μου πεις.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 06:55:42 μμ »
γιαννη εβαλα για ταστιερα κατι ξυλα που με ειπε ο τσιμεντικας και μαλλον θα τα πεταξω δεν καρφωνουν τα ταστα και αντι να παει πισω ερχεται μπροστα το μανικι >:( >:(
τι να κανω τωρα με λεει να βαλω ντουσιε ;D
εσυ τι λες :D
Εγω και ο Ζοζέφ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 06:59:25 μμ »
Δεεεεεεν Κααανεεεεεεεεει!

Καλα ρε τον τσιμεντικα ρωτας για ξυλα? αυτος μονο αμα σε ποναει το χερι ξερει να σου πει τι να κανεις. Απο ξυλα δεν!

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #50 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 07:05:00 μμ »
ρε ειδα εκεινο τον μπαγλαμα που ειχε στην εκθεση μπονσαι και με αρεσε το πως το εφτιαξε και λεω μαστορας καλως θα ειναι .
γι αυτο με ειπε για ασκησεις για τους ωμους
τωρα γραφω και με δυο τα χερια
Εγω και ο Ζοζέφ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 07:08:37 μμ »
ενα ενα να τα γραφεις.  θα με πνιξεις!

Thanos Zarouchliotis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #52 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 08:43:31 μμ »
Θανο δεν κανει αυτη η ενωση για μπαγλαμα.  Το σαζι δεν εχει τασεις.  Γραψε μου τι διαστασεις ξυλο θες για το μπαγλαμα, και θα κοιταξω να σου βρω ενα κομματι να ερθεις να το παρεις.

Χρηστο κεδρος ειναι, μην βιαζεσαι για το βεγγε, θα το δεις τελειωμενο και θα μου πεις.

Και εγω αυτη την αισθηση ειχα , οτι δεν κανει γιαυτο κ ρωτησα. Ευτυχως δηλαδη!!!
Για να μην πανε τζαμπα τα σκαφακια θα τα κανω με απλο παραλληλογραμμο μορσο , οχι τραπεζιο, που δεν ειναι το τελειο αλλα εχει αρκετη επιφανεια κολλησης κ ειναι καπως σταθεροτερο.
Κυριε Γιαννη ενα δοκαρακι 60 x10x10 θα ηταν αρκετο  αν βρειτε κατι θα ειμαι υποχρεος!!!!!! ;D ;D ;D

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 08:58:03 μμ »
αυτο το κυριε με τσακισε. να σαι καλα γελασαμε και σημερα!  θα σου βρω σιγουρα ενα και θα σε ειδοποιησω.

Παραλληλογραμμο και μια βιδουλα, για να σου φυγουν οι φοβιες, και στο επομενο κανονικη ενωση. Παντος δεν ειναι καμια ιδιαιτερη επιστημη η χελιδονοουρα, και δεν χρειαζεται ρουτερ για να την κανεις. Λιγη προπονηση σε κανενα ρεταλακι θελει πρωτα και θα το δεις οτι ειναι απλο.

γραψε μου ενα τηλεφωνο σε πμ για να σου πω απο που θα ερθεις να παρεις το ξυλο μολις ψαξω στην αποθηκη.

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #54 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 09:46:40 μμ »
Πολυ μεγαλος μάστορας μπουζουκιών εχει σχεδόν καθιερώσει τη βίδα στην ένωση....μανικι - σκαφος
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Δεκεμβρίου 04, 2014, 10:34:14 μμ »
γιαννη εβαλα για ταστιερα κατι ξυλα που με ειπε ο τσιμεντικας και μαλλον θα τα πεταξω δεν καρφωνουν τα ταστα και αντι να παει πισω ερχεται μπροστα το μανικι >:( >:(
τι να κανω τωρα με λεει να βαλω ντουσιε ;D
εσυ τι λες :D

ότι δηλαδή δεν κάνει η μπουμπίνκα για ταστιέρα...καλά...θα τα στείλω πίσω τα πράγματα Παύλο να ασχοληθώ με επιστήμες τότε...και ελάτε να πάρετε και τις μουριές σας δεν λόβω τίποτα σε κανέναν διότι δεν ξέρω...
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 04, 2014, 11:24:59 μμ από Metallikas »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #56 στις: Δεκεμβρίου 05, 2014, 09:11:43 πμ »
Πολυ μεγαλος μάστορας μπουζουκιών εχει σχεδόν καθιερώσει τη βίδα στην ένωση....μανικι - σκαφος

καλημέρα!
συνέχεια στην κουβέντα: η “βίδα” είναι παραδοσιακή μέθοδος - δεν ξέρω γιατί έχει απαξιωθεί έτσι και ταυτίζεται με κακοτεχνία.... νομίζω είναι μόδα της εποχής... “όλα από ξύλο”
δείτε φωτο από μια παρουσίαση κατασκευής λαούτου με τα μέσα που είχαν τότε (~ 1590 όπως λέει στην εισαγωγή) χωρίς καθόλου μόρσο και με μια ...."καρφάρα ...να! - (με το συμπάθειο)"  στον τάκο, αλλά και στον καράολα

το πλήρες άρθρο είναι εδώ, έχει ενδιαφέρον, προσέξτε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο τύπος (όπως το 1590 μ.Χ. είπαμε!) αλλά και τεχνικές (π.χ. πλάνισμα καπακιού μόνο στην περιοχή της ροζέτας)

http://www.lutesociety.org/pages/building-lute-original-methods

...........................................

Και εδώ στο forum κάποιος έχει ανεβάσει μια φωτο λαούτου παλαιού με “βίδα”
στις σύγχρονες ακουστικές κιθάρες είναι “εκ των ων ουκ άνευ”
.............................................
κι όταν τελειώσω με το μπουζούκι με το "αποσπώμενο - ρυθμιζόμενο μπράτσο"  >:( >:( >:( >:( >:( , θα έχει τουλάχιστον μια ορατή βιδα  :-[

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Απ: Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Δεκέμβριος 2014
« Απάντηση #57 στις: Δεκεμβρίου 05, 2014, 09:14:38 πμ »
Κυριε Μανο  στα σκαφακια εχω αφησει λιγο μανικο, οσο μου επετρεπε το μηκος του ξυλου.
Το μανικο θα ειναι φλαμουρι με μια κοντρα καρυδια . Δεν υπαρχει αρκετος χωρος για να κανω χελιδονοουρα και δεν υπαρχει κ ρουτερ , γιαυτο  σκεφτομαι αυτο τον τροπο που δειξατε, στα σκαφτα σαζια αφηνουν λιγο μανικο και ενωνουν με αυτον τον τροπο.
Για τα ξυλα  , στον καλλιγα που εχω παει καποιες φορες δινει συγκεκριμενα πραγματα η παιρνεις ολοκληρη την ταβλα ολο το δοκαρι κτλ.

δίκιο έχει ο Γιάννης (καλά πάντα δίκιο έχει αυτός ο άνθρωπος? αναρωτιέμαι...): το "κύριε" ...

Θάνο δες κι αυτό
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1094.msg17044#msg17044

... κι εγώ νομίζω ότι ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος είναι η χελιδονουρά – και δεν είναι και τόσο δύσκολο, όπως λέει ο Γιάννης (είπαμε έχει δίκιο) λίγη εξάσκηση χρειάζεται – και ένας τάκος λοξός, οδηγός του πριονιού

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Δεκεμβρίου 05, 2014, 09:49:47 πμ »
χτες στοκάριζα... και έτριβα...και στοκάριζα... και έτριβα... και στοκάριζα.... κτλ
την πάτησα με τον έβενο, έχει λίγο καφέ μέσα... στο πρώτο μπουζούκι ήταν κατάμαυρος και στοκάρισα σε πέντε λεπτά...
μ' αυτό το κομμάτι δεν μούβγαινε το χρώμα, παρ΄όλο που δεν έκανα κάτι διαφορετικό (σκόνη από λίμα να είναι "καθαρή") - ήμουν και πιο "χαλαρός" στο ρουτάρισμα ακριβώς γιατί στο πρώτο μπουζούκι δεν ταλαιπωρήθηκα καθόλου - κι άφησα μεγαλύτερα κενά...
κι έτσι στοκάρισα περί τις εφτά - οχτώ φορές μέχρι να πετύχω κάπως αυτό που ήθελα, βάζοντας μάλιστα και χρώμα αγιογραφίας (σκόνη, μαύρο) στη σκόνη του έβενου...
τέλος πάντων, αυτό βγήκε...

[ Invalid Attachment ]

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #59 στις: Δεκεμβρίου 05, 2014, 01:40:26 μμ »
Σουπερ ειναι...την γνωμη μου για τον εβενο την εχω πει...ειναι καιρος ν αλλαζουμε συνηθιες...δεν ειναι κακο... ;D

Tags: