Αποστολέας Θέμα: Τελικό φινίρισμα σε κιθάρα με Tru-oil  (Αναγνώστηκε 3985 φορές)

TheDude

• Newbie
  • *
Τελικό φινίρισμα σε κιθάρα με Tru-oil
« στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 01:40:25 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!Επειδή είναι η πρώτη φορά που γράφω εδώ για οποιοδήποτε λάθος στην τοποθέτηση του θέματος  ή αν έχει ξανασυζητηθεί παρακαλώ να με παραπέμψει κάποιος.Μόλις συναρμολόγησαμε μια κιθάρα με ένα φίλο οργανοποιό η οποία περάστηκε αρκετά χέρια tru-oil πάνω απο sealer και έφτασε σε ένα σημείο ανάμεσα σε gloss και matte.Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς όπως το περίμενα αλλά η προστασία είναι μηδενική με αποτέλεσμα να έχω βρει μεγάλες γρατσουνιές απο την πρώτη μέρα (αν και είμαι και προσεκτικός με τα όργανά μου).Μου συνέστησε  να αγοράσω λοιπόν ένα προιόν της tru-oil,συγκεκριμένα το σπρέι το οποίο συνίσταται για το τελευταίο χέρι ως προστασία.Επειδή δεν μπορώ να το βρω πουθενά στην Ελλάδα και επειδή κάποιος άλλος απο κατάστημα μου συνέστησε Renaissance wax για τελευταίο χέρι (δεν ξέρω αν προστατεύει εξίσου καλά) το οποίο μπορώ να το βρω πιο εύκολα,έχει κάποιος εμπειρία με αυτά τα προιόντα να μου πει τη γνώμη του;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: Τελικό φινίρισμα σε κιθάρα με Tru-oil
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 27, 2014, 10:26:33 πμ »
Γειά σου φίλε,έχουμε γράψει στο forum αρκετά για το tru oil.Γενικά είναι βερνίκι που γίνεται αρκετά σκληρό αλλά πρέπει να περάσεις αρκετά χέρια για να πετύχεις καλή εμφάνιση και επαρκή στρώμα ώστε να σε προστατεύει αρκετά.Με τι το περάσατε το βερνίκι?
Ίσως οι γρατσουνιές να μην είναι γρατσουνιές αλλά <<γραμμές>>από το κακό στρώσιμο του βερνικιού.Καλό είναι να το αφήνεις να στεγνώνει καλά το βερνίκι και μετά να το περνάς απάλα είτε με ατσαλόμαλλο ή χρησιμοποιημένο γυαλόχαρτο 400-600 για στεγνό γυαλοχαρτάρισμα.(τρίψε 2 κομμάτια 400 άρι μεταξύ τους,θα δεις ότι γίνεται μια χαρά)

Η γυαλάδα του βερνικιού εξαρτάτε από το τελικό χέρι και μόνο.
Μπορείς να εφαρμόσεις την μέθοδο της μπάλας για το τελικό χέρι.
Κάνε μια μπάλα(σαν αυή που φτιάχνουν για την γομαλάκα) και πότησέ την με διαλυτικό πολυουρεθάνης(είχα της βιβεχρωμ το Ε1916,τώρα που έχουν πιάσει τα κρύα πάρε το γρύγορο) ύστερα στάγγιξέ το να στάξει καλά αλλά να μείνει υγρή.Ρίξε λίγες σταγόνες Tru oil πάνω στην μπάλα και χτύπατες λίγο με το δάκτυλο ώστε να διαλυθεί.

Τώρα είσαι έτοιμος να περάσεις βερνίκι,με τα νερά του ξύλου απ'άκρη σ'ακρη με την μία μέχρι να καλύψεις όλη την επιφάνεια.Κάθε δυο-τρεις χεριές ρίχνε 1-2 σταγόνες ακόμα βερνίκι στην μπάλα,αυτό θα το βλέπεις και με το μάτι,ύστερα από δυο-τρεις φορές που θα έχεις συμπληρώσει,η επιφάνεια θα έχει αρκετή ποσότητα βερνίκι πάνω της(εξαρτάτε από το πόσο μεγάλη είναι)
Αυτή την διαδικάσία αφού έχει στεγνώσει το προιγούμενο χέρι μπορείς να την επαναλάβεις μέχρι να είσαι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπεις.Μπορεί να χρειαστεί 3-4 φορές.

Αυτή την διαδικασία την κάνεις εννοείτε αφού έχεις κάνει ένα στρώμα ήδη με βερνίκι αδιαλύτο και έχεις φτιάξει ένα επαρκές στρώμα(όπως εσύ τώρα στην περίτωσή σου)
Προσοχή τώρα τον χειμώνα με την υγρασία,αν έχει υγρασία θα σου πρότεινα να μην λουστράρεις.

Και αν δεν θες να μαστουρώσεις μιας και το διαλυτικό βρωμοκοπάει να έχεις μια καλή μάσκα με φίλτρο,όχι τις ψεύτικες με 1 ευρό και καλά γάντια γιατί είναι και καυστικό.
Αυτά ελπίζω να βοήθησα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 27, 2014, 12:57:41 μμ »
Ίσως οι γρατσουνιές να μην είναι γρατσουνιές αλλά <<γραμμές>>από το κακό στρώσιμο του βερνικιού.
η να μην ειναι τριμμενο καλα και διαδοχικα με μικροτερα νουμερα...
να ειναι δηλαδη οι γραμμες απο το γυαλοχαρτο που δεν εξαλειφθηκαν με τριψιμο μικροτερου νουμερου γυαλοχαρτο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

TheDude

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 27, 2014, 09:25:31 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!Λοιπόν τη διαδικασία την κάναμε σταδιακά απ την αρχή με λεπτά στρώματα tru oil και μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα χέρια για να στεγνώνει καλά.Φτάσαμε νομίζω κάπου στα 10+ χέρια.Τη διαδικασία με το ατσαλόμαλλο την κάναμε στα 2-3 τετλευταία και με το αποτέλεσμα ήμουν πάρα πολύ ικανοποιημένος.Με την προσταία έχω θέμα.Οι πόροι της κιθάρας φαίνονται ακόμα αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά glossy,όπως το ήθελα.Οπότε το βερνίκι έστρωσε άψογα,οι γρατσουνιές είναι καθαρά μετέπειτα αποτέλεσμα και είναι και μεμονωμένες.Τη διαδικασία με την πολυουρεθάνη δεν την κατάλαβα καλά,αν μπορείτε διαφωτίστε με λίγο ακόμη αν σας είναι εύκολο.Φτιάχνω μια μπάλα με διαλυτικό και tru-oil,περνάω ενα δυο χέρια, και μετά μπορώ να περάσω βερνίκι ή κατάλαβα λάθος;

Γιάννης Ελευθεριάδης

• Sr. Member
  • Trial and error
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 28, 2014, 10:24:30 πμ »
Αυτό το κάνεις στο τέλος ώστε να φύγουν και τα ελάχιστα σημάδια που ενδεχομένος να έχουν μείνει.Στην ουσία περνάς αραιωμένο λούστρο το οποίο στρώνει πιο εύκολα και πιο γρύγορα αφήνοντας την επιφάνειά σου γυαλί.
Όταν αυτό που βλέπεις είναι της αρεσκείας σου σταματάς.

TheDude

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 29, 2014, 12:06:21 πμ »
Ευχαριστώ!

Tags: