Αποστολέας Θέμα: ερωτηση για ροζετα  (Αναγνώστηκε 7650 φορές)

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
Απ: ερωτηση για ροζετα
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 01:47:58 μμ »
Τι σχολή είχες βγάλει?
Κάποτε είχα κάνει κι εγω Εφαρμοσμἐνη ακουστική, όπως και Ηχοτεχνία.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 01:48:20 μμ »
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 01:55:42 μμ »
welcome back[/size]

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 01:56:41 μμ »
:-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 02:09:42 μμ »
Τι να πω βρε Μάνο... ευχαριστώ πάρα πολύ, τουλάχιστον.

Αυτό που θέλω να κάνω βάζοντας διάφορα αέρια μέσα στο ηχείο είναι να αλλάξω την ταχύτητα του ήχου. Μετά και με δύο μονο δοκιμές, μπορώ να λύσω το 2Χ2 σύστημα εξισώσεων συχνότητα/ταχύτητα ώστε να υπολογίσω το "φαινομενικό" μήκος του λαιμού και να μην αρκεστώ σε εμπειρικούς τύπους άλλων. Σε καμία περίπτωση αυτό να μην θεωρηθεί ότι δεν τους εμπιστεύομαι ή ότι υποβαθμίζω τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη διάθεση για διάχυση της γνωσης των. Αλλά αφού έτσι κι αλλιώς, την πλάκα μου κάνω γιατί να μην εξερευμήσω κι εγώ τους δρόμους που αυτοί οι πρωτοπόροι πάτησαν?
Ετσι το βλέπω το θέμα της εμβάβυνσης.

ΥΓ. Το 'ξερα ότι ο BOULIS  σε τέτοιο θέμα θα έκανε το come back. Καλως ήρθες.

Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 02:12:29 μμ »
καλά η επιστροφή του BOULIS τα πήρε όλα παραμάζωμα.....
κι εγώ
 :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 02:16:15 μμ »

... βάζοντας διάφορα αέρια μέσα στο ηχείο είναι να αλλάξω την ταχύτητα του ήχου. Μετά και με δύο μονο δοκιμές, μπορώ να λύσω το 2Χ2 σύστημα εξησώσεων συχνότητα/ταχύτητα ώστε να υπολογίσω το "φαινομενικό" μήκος του λαιμού και να μην αρκεστώ σε εμπειρικούς τύπους άλλων.

όποτε πεις να φέρω και κανένα μπουζούκι.... γίνεται να "βάλεις αέριο" ?

ΥΓ θυμάται κανείς μια Γαλλική ταινία του '50: "ο πόλεμος των κουμπιών" ? είναι μια ιστορία με δυο αντίπαλες ομάδες - παιδικές παρέες από διπλανά χωριά που βρίσκονται σε μόνιμες προστριβές... κάποια στιγμή κι ενώ η μία παρέα συζητά την εξόντωση της άλλης, ο πιο μικρός προτείνει σοβαρά: "να τους πνίξουμε με τα αέριά μας..."

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 02:41:58 μμ »
Τι σχολή είχες βγάλει?

Μηχ/γων Μηχ/κών Παν/μιο Πατρών εσύ;

http://www.cretanlyra.gr/images/downloads/Lyra%20calculus.xls   :-[ :-[ :-[

Ευχαριστώ πολύ! Καλώς ήρθες πίσω!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 02:58:32 μμ »
Τι σχολή είχες βγάλει?
Μηχ/γων Μηχ/κών Παν/μιο Πατρών εσύ;

Ηλεκρονικών ΤΕΙ Πειραιά.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 03:04:55 μμ »
Καλός και τον φίλο μας Μαστροβούλη- Μαστροαγάπη καλός μας βρήκες ;D ;D ;D ;D :) :) :) :) ;) ;) ;) ;) ::) ::) ::) ::) :-[ :-[ :-[ :-[ :-* :-* :-* :-*  :o :o :o 8) 8) 8)
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 03:10:21 μμ »
:-[ :-[ :-[ :-[ :-[  :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[
for ever

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 05:43:06 μμ »
Λοιπόνννννν.... προσοχή ακολουθεί σεντόνι:

Πασχάλη,
η εξίσωση που χρησιμοποιείς είναι όντως εξειδικευμένη (δεν είχα σκεφτεί την επίδραση της θερμοκρασίας στην ταχύτητα του ήχου) αλλά αν καταλαβαίνω καλά δεν υπάρχει διόρθωση του ύψους του “λαιμού”.
Είναι μια διόρθωση που εισάγεται στην ουσία από τους οργανοποιούς, μιας και το πάχος του καπακιού (2-3 mm) είναι όντως αμελητέο. Οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούν την εξίσωση (βιομηχανίες για υπολογισμό π.χ. συντονισμού καμινάδων και όχλησης για περιβαλλοντικές μελέτες ή για υπολογισμό ρευστών σε δεξαμενές) δεν έχουν τέτοια θέματα.
Αυτήν ακριβώς την διόρθωση έψαξα.

Στο αρχικό Link που έβαλα, η διόρθωση υπολογίζεται πολύ απλά με έναν συντελεστή (1,7r) χωρίς πολλά – πολλά. Μετά συνέχισα το ψάξιμο και βγήκα εδώ (δεν κράτησα το link αλλά εικόνες)

[ Invalid Attachment ]

και συνέχισα.... Να μην τα βάζω όλα, η πιο συνοπτική και “τεκμηριωμένη” εργασία που βρήκα (γιατί κυκλοφορεί πολύ υλικό χωρίς τεκμηρίωση) ψάχνοντας είναι αυτή

http://digital.library.adelaide.edu.au/dspace/bitstream/2440/37877/3/02chapters1-4.pdf

εδώ έχει “πολύ πράμα”, εγώ έδωσα προσοχή σε αυτό (σελ. 30)

[ Invalid Attachment ]

και αυτό (σελ. 33)

[ Invalid Attachment ]

Η τελευταία αυτή εξίσωση εισάγει κι άλλον παράγοντα: εκτός από τον όγκο λαμβάνει υπόψη και το μήκος του ηχείου, και μάλιστα με περιορισμό εξηγώντας (Panton και Miller) ότι ο “κλασσικός” τύπος δεν ισχύει όταν οι διαστάσεις του ηχείου υπερβαίνουν το 1/16 του μήκους κύματος (της κάθε συγκεκριμένης συχνότητας). 

Και αφού Μήκος κύματος λ=v/f  , όπου
v = ταχύτητα (m/s)
f = συχνότητα (Hz)

Κι επειδή εγώ μπουζούκι έφτιαχνα, θεωρώ συχνά χρησιμοποιούμενη την Re (στην 4η οκτάβα του πιάνου), για την οποία η συχνότητα είναι περίπου 294 Hz και ταχύτητα (αέρα) ~ 343 m/s
επομένως
το μήκος κύματος λ=343/294 =1,16 μ. Και
1,16/16 = 0,0725 εκ.,
επομένως οι διαστάσεις του ηχείου είναι όντως μεγαλύτερες από το 1/16 του μήκους κύματος και ισχύει η διόρθωση των Panton / Miller

..............................
υπάρχει επίσης η εργασία του Λεων. Χαρτοφύλακα

http://users.ionio.gr/~floros/thesis/MSc%20Thesis%20Chartofylakas.pdf

στην οποία συνεργάστηκε ο Ν. Φρονιμόπουλος και αναφέρει

[ Invalid Attachment ]

αλλά δεν το τεκμηριώνει κάπως και ο συντελεστής διόρθωσης του βγαίνει μεγαλύτερος κατά 25-30% απ' ο,τι όλων των άλλων, που σημαίνει διαφορά στη συχνότητα περίπου 10 Hz - περίπου ένα ημιτόνιο δηλαδή.

......................................

Μετά από όλα αυτά..... όποιος έχει κουράγιο μπορεί να βγάλει τα κομπιουτεράκια και να αρχίσει πειραματισμούς. Και προφανώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ταλαντώσεις, τα ξύλα , οι κολλήσεις κτλ. κτλ.

Εγώ μετά τους δικούς μου πειραματισμούς (με “ψευδοκαπάκι” από κόντρα πλακέ 3mm στο καλούπι μου - που ήξερα και τον όγκο) κατέληξα να σχεδιάζω μεταξύ πρώτης (απλής αλλά με διόρθωση “0,6 term”) και δεύτερης (εξίσωση 3.4). Την εξίσωση των Panton / Miller την άφησα στην άκρη για πρακτικούς λόγους (ποιό θεωρείται μήκος ηχείου σε ένα μπουζούκι ? δεν είναι απλή η ερώτηση, οι υπόλοιπες εξισώσεις "βγαίνουν" μόνο αν θεωρήσεις το ηχείο κύλινδρο με περιφέρεια το καπάκι - αλλά αυτή δεν μου βγαίνει. Την άφησα λοιπόν μέχρι να μου έρθει ίσως καμμιά ιδέα).

Πέφτω γενικά κοντά στην αρχική μου πρόθεση, αλλά δεν έχω και εργαστήριο με κατάλληλα όργανα να μετρήσω με ακρίβεια.
Ούτε και θέλω, βέβαια. Είπαμε - να πάρουμε μια ιδέα, αλλά να "μην πέσουμε στη μιζέρια του παχύμετρου" που λέει κι ο Αλεξανδρής (*). Βέβαια (για μένα) κάθε αρχή σε κάθε όργανο πρέπει να έχει κάποιες βάσεις.

Άλλωστε, όπως είπαμε, όλα αρχίζουν από ένα “γιατί”. Πως τελειώνουν είναι άλλο θέμα...

(*) να πω κι ένα περιστατικό: πήγα στο εργαστήριο πριν κανα μήνα και συζητούσαμε για διαφορά πάχους καπακιών μεταξύ κιθάρας, μπουζουκιού και ουτιού.
Εγώ του έλεγα ό,τι κατεβάζω και διαβάζω στο ιντερνετ: "τόσα mm λέει ο Αμερικάνος, τόσα ο Ισπανός κτλ".
Μου λέει : "πρέπει να αναπτύξεις αίσθηση στα δάχτυλα. Χτες έτριψα ένα καπάκι ουτιού και δεν το μέτρησα ... Λέω ότι πρέπει να είναι 1,7-1,8 χλστ."
Παίρνω ρε παιδιά το παχύμετρο και ήταν 1,7. Το σπας ή δεν το σπάς ?  (το κεφάλι σου στον τοίχο, όχι το παχύμετρο)
η δικη μου παρακτικη ειναι να χωραει το χερι του κατασκευαστη :D
Εγω και ο Ζοζέφ.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 05:43:58 μμ »
ρε βουλη  ;D :-[ :-[
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 26, 2014, 10:41:34 μμ »
ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ. ΜΠΗΚΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΩ ΤΟΝ BOULI . :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ ;)
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 27, 2014, 12:35:47 πμ »
Μέχρι τώρα μου το κάψατε το μυαλό οκ και βέβαια θεωρία πάνω απ'ολα, αλλά ρε Μαςτόρια μιλάμε για μουςικα όργανα  που κάθε μέρα η ηχυτικη τους μεταβαλετε οπωτε σε πια βάση να μιλάμε τα όργανα δεν είναι τράτζιστορακια να πατισω το κουμπακι και να μου παίξει μουσική δεν θέλω να το παίξω ξερολας οπως επισεις δεν θέλω να υποτιμήσω αυτά που λέτε.
Ευχαριστώ
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Tags: