Καλησπέρα και πάλι,
είχαμε νέα και εξέλιξη στο θέμα της ανακατασκευής.
Ο μάστορας που θέλησε να με βοηθήσει και είναι ένας από το φόρουμ, μου ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, και δεν μπορώ παρά να το σεβαστώ. Το κιθαρόνι ήδη είναι σε κομμάτια και τριμένο. Είμασταν τυχεροί και ξεκόλλησε πολύ εύκολα χωρίς να σπάσει ή να καταστραφεί κάτι. Οι φωτογραφίες που θα παραθέσω είναι πριν το τρίψιμο στο καπάκι και το καθάρισμα από την γομαλάκα. Τα καψίματα που θα δείτε είναι τελείως επιφανειακά χωρίς να έχουν επηρρεάσει το ξύλο. Με μια στενή σπάτουλα και υπομονή τα κομμάτια έβγαιναν ένα ένα. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η ποιότητα της δουλειάς. Παρότι τα ξύλα δεν είναι από τα "πρώτα". Τα ξύλα είναι τα εξής:
Καπάκι - Έλατο
Πλάτη - μασίφ Καρυδιά
Πλαινά - Οξυά
Μπράτσο - Πεύκο
Καβαλάρης - Οξυά
Όλο το κιθαρόνι ήταν κολλημένο με ζωική κόλλα και σε μια προσπάθεια παλιάς κακής επισκευής στην περιοχή του μάνικου είχαν βάλει ατλακόλ. Όπως και σε ένα ξεκόλλημα μπροστά στον τάκο στην πλάτη. Όλα αυτά καθαρίστηκαν και τρίφτηκαν. Θα χρησιμοποιήσουμε Titebond για όλες τις κολλήσεις, από καμάρια μέχρι τάκο και καπάκι.
Σχετικά με την ένωση του μάνικου με τον τάκο είναι χελιδονοουρά αλλά αφήνει ένα κενό στο κάτω μέρος μεταξύ τάκου και τακουνιού. Αυτό μας έκανε εντύπωση γιατί δεν το έχω συναντήσει ξανά. Παρατηρήσαμε ότι στην πλάτη εκεί ακριβώς που υπάρχει το κενό υπήρχε ξύλο απο μέσα σαν τακάκι που έρχεται και το γεμίζει. Αυτό το κομμάτι πιθανά είχε χαθεί κατά την διάρκεια της παλιάς κακής επισκευής. Αφού βγάλαμε την κόλλα ξεκόλλησαν και κομματάκια ξύλου διαφορετικού από την καρυδιά της πλάτης.
Θα ζητήσω και πάλι συγνώμμη για τις κακές φωτογραφίες και θα προσπαθήσω να έχω πιο σταθερό χέρι την επόμενη φορά.