Αποστολέας Θέμα: ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΚΤΑΧΟΡΔΟΥ  (Αναγνώστηκε 8211 φορές)

dimitris_7

• Sr. Member
Απ: ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΚΤΑΧΟΡΔΟΥ
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 11:17:11 πμ »
να σε ρωτησω κατι..πιστευεις οτι μια κιθαρα 25,5 ειναι πιο ευκολοπαιχτη,(slide, bendings)απο μια κιθαρα 24,75? η ειναι καθαρα θεμα χορδων και κατασκευης της κιθαρας?

και την ιδια απορια εχω και για το μπουζουκι..μονο το υψος του καβαλαρη κανει το μπουζουκι ευκολοπαιχτο?

ενοειται οτι τα οργανα ειναι σεταρισμενα σωστα,με σωστο action (υψος χορδων)και οχι τιποτε τοξα

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 02:57:27 μμ »
Το εχω σκεφτει πολλες φορες και εχω καταληξει να πιστευω οτι ειναι περισσοτερο θεμα συνηθειας. πχ. σε μια Les Paul με κλιμακα 24.75 και 9αρες χορδες ειναι πιο ευκολα τα bendings αλλα στα κατω ταστα τα δικα μου δαχτυλα μετα βιας χωρανε  ;D  Απ την αλλη, σε μια strat με κλιμακα 25.5 και το ιδιο σετ χορδων ειναι πιο ευκολο και ακριβες το tremolo picking, λογω της μεγαλυτερης αντιστασης της χορδης. Για τον καθενα δηλαδη, μπορει να ειναι πιο ευκολοπαιχτη μια συγκεκριμενη κλιμακα. Υποθετω οτι και στο μπουζουκι ισχυουν τα ιδια.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 05:49:09 μμ »
ελπιζω να μας διαφωτισει και καποιος ποιο εμπειρος,τι κανει το μπουζουκι πιο ευκολοπαιχτο...ενοειται επαναλαμβανω οτι το μπουζουκι ειναι σεταρισμενο καλα ,και οχι κανενα τοξο

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 06:20:46 μμ »
ελπιζω να μας διαφωτισει και καποιος ποιο εμπειρος,τι κανει το μπουζουκι πιο ευκολοπαιχτο...ενοειται επαναλαμβανω οτι το μπουζουκι ειναι σεταρισμενο καλα ,και οχι κανενα τοξο
Αν είναι σεταρισμένο καλά όπως λες, τότε:
1) Ύψος καβαλάρη
2) Κλίση κεφαλιού
3) Ύψος χορδοκράτη σε σχέση με τον καβαλάρη
4) Άρα και μεγαλύτερη κλίμακα σε συνδιασμό με τα υπόλοιπα μπορεί αντίστοιχα να κάνει ένα όργανο μαλακότερο ή σκληρότερο.

Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 07:16:27 μμ »
Ένα άλλο σημείο στο οποίο δεν δίνεται τόση σημασία (δηλαδή δεν πολυαναφέρεται ως παράγων ευκολίας παιξίματος) είναι το πάχος και το πλάτος του μάνικου.
Το μπουζούκι που για την ώρα έχω και μαθαίνω, είναι ένα δανεικό οχτάχορδο και είναι το φτηνό μοντέλο του Μάτσικα με χοντρό και αρκετά φαρδύ μάνικο.
Κατά συνέπεια με δυσκολεύει αρκετά από το 15 τάστο και κάτω ειδικώς στις μπουργκάνες.
Έπιασα στα χέρια μου ένα άλλο κατασκευής Βάρλα με στενότερο μάνικο και ενώ έφυγε η δυσκολία αυτή, προστέθηκε μια άλλη που αφορά τα διαστήματα μεταξύ των ζευγών των χορδών.
Έψαχνα την ρε και χτυπούσα συνέχεια λα. Αυτό βεβαίως συνηθίζεται καλύτερα.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 01:44:50 μμ »
συμφωνω φιλε bacharico με αυτα που λες..αλλα πες αν θες τη γνωμη σου ,με βαση την εμπειρια σου ,τι κανει ενα μπουζουκι πιο ευκολοπαιχτο...
ποσο πρεπει να ειναι το υψος ενος καβαλαρη?
ποια πρεπει να ειναι η κλιση του καραολου?
ποια πρεπει να ειναι η αποσταση χορδιερας καβαλαρη?
ποια κλιμακα σε συνδιασμο με τα προηγουμενα ειναι η σωστοτερη?

συμφωνω και με τον κουρο οτι μετραει και το παχος του μπρατσου και το φαρδος.αλλα αυτο καπως συνηθιζεται,οταν το οργανο ειναι καλοφτιαγμενο...
για μενα το βασικο ειναι να ειναι ευκολοπαιχτο,να μην φαλτσαρεις,και να μη στραμπουλας τα δαχτυλα για να βγει νοτα!!!!

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 17, 2011, 12:00:46 πμ »
ποσο πρεπει να ειναι το υψος ενος καβαλαρη?
ποια πρεπει να ειναι η κλιση του καραολου?
ποια πρεπει να ειναι η αποσταση χορδιερας καβαλαρη?
ποια κλιμακα σε συνδιασμο με τα προηγουμενα ειναι η σωστοτερη?
Φίλε μου, θα σου δώσω ένα εύρος τιμών που εγώ θεωρώ σωστά. Τα υπόλοιπα θα σ' αφήσω να τα επιλέξεις μόνος σου.
Προσωπικά οι κλίμακες που χρησιμοποιώ είναι για 4χορδο 67cm, 3χορδο 69cm.
ύψος καβαλάρη: 13-17 mm
κλίση του καράολου: 11-13 μοίρες
Ο χορδοκράτης ανάλογα με την υψομετρική θέση του μπορεί να αλλάξει την γωνία που σχηματίζουν οι χορδές με το καπάκι.
Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 17, 2011, 07:39:21 πμ »
Και ενας σημαντικος παραγοντας ειναι το υψος των ταστων και η σωστη διαμορφωση τους!!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 17, 2011, 08:29:36 πμ »
Και ενας σημαντικος παραγοντας ειναι το υψος των ταστων και η σωστη διαμορφωση τους!!

Θα συμφωνήσω και εγώ με το Δημήτρη. Έχω δει μπουζούκι που τα τελευταία τάστα (απ' το 17ο και πάνω αν θυμάμαι καλά) ήταν κατά τι πιο ψηλά απ' τα υπόλοιπα.

Tags: