Αποστολέας Θέμα: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)  (Αναγνώστηκε 27938 φορές)

mixalhs1987

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: μουρια
  • Αριθμός κατασκευών: καμια
Απ: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)
« Απάντηση #30 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 07:50:30 μμ »
Οχι και παραδοσιακο Τουρκικο οργανο,  ολα αυτα τα οργανα που απεικονιζονται πανω σε αμφορεις και αγγεια δεν ειναι προγωνοι του?
Ας κρατισουμε και κατι ελληνικο! ;D ;D ;D
ΠΑΝΤΑ φιλικα φιλε georgei

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #31 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 08:07:05 μμ »
Πρώτα ζητάω συγνώμη απο τον Ιωάννη που του χαλάσαμε το θεμα παρουσίασης του οργάνου του. Δεύτερο συγνώμη απο όσους παρεξήγησαν τον ύφος μου. Ο γραπτός λόγος παρεξηγείται εύκολα . Τα ανάλαφρα σχόλια για κιθάρες απο σερβιέτες δεν τα ξεκίνησα παντως εγω , απλά τα συνέχισα σε ύφος χαβαλέ που παρεξηγήθηκε . Αν κάποιος δει το θεμα που άνοιξα για σύνδεση μπρατσου κιθάρας σε σώμα που θελω να αποπειραθώ να κατασκευάσω για πρώτη φορά, θα δει οτι δεν θελω βίδες . Θελω έναν παραδοσιακό τροπο σύνδεσης για να πετύχω αυτο που θελω. Στην έρευνα που κανω εδώ και λίγο καιρό βλεπω οτι πολλοί σύγχρονοι κατασκευαστές υιοθετούν το ανθρακόνημα . Δεν γνωρίζω τις ηχητικές του ιδιότητες , αλλα φαντάζομαι οτι σε τμήματα του οργάνου που δεν εχουν άμεση σχέση με τον ήχο , αυτο το υλικό με την ελαφριά ιδιότητα και αντίστοιχα μεγάλη αντοχή θα ήταν ιδανικό σε σχέση με το ξύλο. Το μονο φυσικό υλικό που εχει ανάλογες ιδιότητες ειναι το μπαμπού.
Οποτε για να κλείσω. Αν αυτο το όργανο που έφτιαξε ο Ιωάννης ακούγεται σαν να ήταν απο ξύλο εμένα δεν με ενοχλεί.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #32 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 08:31:33 μμ »
αυτα τα ανθρακονηματα πολυ σαματα κανουν ;D
Εγω και ο Ζοζέφ.

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #33 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 09:23:23 μμ »
Μιχαλη φιλε μου, οτι το μπουζουκι ειναι ελληνικοτατο δεν το αμφισβητη κανεις - αν καποιος το αμφισβητη να πεσει φωτια να τον καψει, να του καει το βιντεο, να του στραβωσει το μπρατσο απο το μπουζουκι του και να του βουλιαξει το καπακι.

Ναι υπαρχουν στους αμφορεις διαφορα οργανα που φερνουν προς το μπουζουκι. Απο οτι εχω διαβασει ομως οι νεωτερες ριζες του ειναι απο την Μικρα Ασια οπου οι εκει Ελληνες αλλαξαν τα της εποχης τουρκικα σάζ οργανα για να παιζουν το υφος της μουσικης που εκεινη ηθελαν. Απο οτι λενε και το ονομα μπουζουκι εχει βγει απο την περιγραφη που εκαναν οι Τουρκοι οταν το ακουγαν να παιζει - βουζουκ - που στα τουρκικα σημαινει χαλασμενο - κατι που δεν ακουγεται σωστα. Την περιγραφη αυτη την εκαναν γιατι σε σχεση με το σαζ το μπουζουκι εχει διαφορετικο ηχο.

Αυτα ξερω - μπορει να κανω και λαθος.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #34 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 09:31:28 μμ »
Δεν εχω ακουσει torres. Εχω ακουσει ομως Smallman που δενουν το lattice bracing με ανθρακονηματα. Αυτος ο ηχος ειμαι σιγουρος οπως τον εχω ακουσει απο τον J.Williams οτι μου αρεσει.
οπου σε μια αμεση συγκριση, Ξου Φεϊ Γιανκ με σμολμαν, και Αργυριαδη με κιθαρα του δικου μας Βασιλη Βασιλειαδη, η σουπερ ντουπερ του σμολμαν ηταν για το τζακι... και του Βασιλη εβγαζε ματια... (βεροια 2012)
οσο για τον γουιλιαμς, σε ολους μας αρεσει!
αυτο που θελω να πω ειναι, οτι για να διαθεσεις 20000 ευρο για να αποκτησεις μονο λιγη ενταση, με κακης ποιοτητας ηχοχρωμα, ειναι καπως... περιεργο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 09:55:56 μμ »
Δεν εχω ακουσει torres. Εχω ακουσει ομως Smallman που δενουν το lattice bracing με ανθρακονηματα. Αυτος ο ηχος ειμαι σιγουρος οπως τον εχω ακουσει απο τον J.Williams οτι μου αρεσει.
οπου σε μια αμεση συγκριση, Ξου Φεϊ Γιανκ με σμολμαν, και Αργυριαδη με κιθαρα του δικου μας Βασιλη Βασιλειαδη, η σουπερ ντουπερ του σμολμαν ηταν για το τζακι... και του Βασιλη εβγαζε ματια... (βεροια 2012)
οσο για τον γουιλιαμς, σε ολους μας αρεσει!
αυτο που θελω να πω ειναι, οτι για να διαθεσεις 20000 ευρο για να αποκτησεις μονο λιγη ενταση, με κακης ποιοτητας ηχοχρωμα, ειναι καπως... περιεργο...

......Στέλιο εντάξει...... μια σμόλμαν δεν είναι μόνο δυνατός ήχος και κακής ποιότητας ηχόχρωμα κατά τα λοιπά περί ηχοχρώματος συμφωνώ μαζί σου.....ας μην ξεχνάμε και την τεχνική του κάθε σολίστα στην παραγωγή του ήχου του....για παράδειγμα στο ωδείο είχαμε μια σαντσίς των 500- 600 ευρώ την οποία όταν την έπιανε ο Κολανιάν τη μεταμόρφωνε σε φλέτα σε σχέση με τους δικούς μας ήχους......τώρα σε ότι αφορά το λαούτο είναι πολύ όμορφο...συγχαρητήρια στο Γιάννη

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 10:29:59 μμ »
την οποία όταν την έπιανε ο Κολανιάν τη μεταμόρφωνε σε φλέτα σε σχέση με τους δικούς μας ήχους......
+1! Χαιρετισματα στον τζακ...
ασε που η σαντσις μπορει να ειναι και καλυτερη της σμολμαν... (μεγαλη κακια ειπα!)
εκτος ισως απο δυο...

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 13, 2014, 10:38:11 μμ »
την οποία όταν την έπιανε ο Κολανιάν τη μεταμόρφωνε σε φλέτα σε σχέση με τους δικούς μας ήχους......
+1! Χαιρετισματα στον τζακ...
:)
https://www.youtube.com/watch?v=ylo3I5ljurg

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 16, 2014, 09:01:49 μμ »
 ;D καλησπερα στην παρεα....εχω φτιαξει και εγω με πολυ κοπο,μια λυρα κρητικη.ελα που ειμαι και χρονια καλο μαστορακι σε ανθρακονηματα,και εχω και ολα τα εργαλεια για να σαξω ενα λυρακι απο carbon,,,,,,,,,αν το κανω θα το κρατησω στο σπιτι μεσα και δεν θα δειτε ουτε μια φωτο....ετσι για να μην μου πετατε πετρες....ας μην τα μπερδευουμε τα πραγματα.το σκαρπελο ειναι απο ατσαλι και το μουσικο οργανο απο ξυλο.ΤΕΛΟΣ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 16, 2014, 09:51:07 μμ »
;D καλησπερα στην παρεα....εχω φτιαξει και εγω με πολυ κοπο,μια λυρα κρητικη.ελα που ειμαι και χρονια καλο μαστορακι σε ανθρακονηματα,και εχω και ολα τα εργαλεια για να σαξω ενα λυρακι απο carbon,,,,,,,,,αν το κανω θα το κρατησω στο σπιτι μεσα και δεν θα δειτε ουτε μια φωτο....ετσι για να μην μου πετατε πετρες....ας μην τα μπερδευουμε τα πραγματα.το σκαρπελο ειναι απο ατσαλι και το μουσικο οργανο απο ξυλο.ΤΕΛΟΣ.

ΕΤΣΙ ΣΕ ΘΕΛΩ ΜΑΣΤΟΡΑ ΜΟΥ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #40 στις: Νοεμβρίου 24, 2014, 05:50:45 μμ »
Γεια σου φίλε Ιωάννη καλώς όρισες στην παρέα μας!

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: carbon kevlar
  • Αριθμός κατασκευών: 1........
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 07, 2015, 06:13:45 μμ »
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΩΤΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΔΗΛ ΣΤΗ ΚΟΛΑΝΤΖΑ ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΜΕ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟς ? ΟΠΩς ΚΑΙ ΣΤΙς ΚΑΤΩ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕς ?

mixalhs_m

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #42 στις: Νοεμβρίου 15, 2015, 11:40:17 πμ »
Καλημέρα και από μένα!
Νέος στο forum αν και το παρακολουθώ εδώ και κάποια χρόνια, μέχρι που τελικά αποφάσισα δειλά δειλά να ασχοληθώ με την οργανοποιία (λέμε τώρα!!!)
Τώρα στο θέμα μας....
1. Συγχαρητήρια για το λαούτο σου Γιάννη, φαίνεται πολύ καλή δουλεία!
2. Τώρα όσο για τη χρήση του ανθρακονήματος η αποψη μου είναι ότι, αν και υπέρμαχος του ξύλου στα όργανα, δεν βρίσκω το λόγο να αφορίζεται!
Μου αρέσει η αισθητική του ξύλου, μιλάω περισσότερο για την εμφάνιση-για τον ήχο δεν είμαι ικανός να το αξιολογήσω αφού μετα βίας γρατζουνάω ένα τρίχορδο.
Αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορώ βάλω τα ανθρακονήματα σε υποδεέστερη κατηγορία, όπως πιστεύω ότι την παράδοση, αν θέλουμε να την σεβόμαστε, πρέπει να την εξελίσουμε σύμφωνα με την εξέλιξη μας (τεχνολογική, κοινωνική). Έτσι μόνο μπορούμε να της προσφέρουμε ζωή στο χρόνο, διαφορετικά μάλλον θα την καταδικάσουμε σε νεκρή ιστορία του παρελθόντος αργά η γρήγορα.
Παραθέτω ένα link για το ανθρακόνημα που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον για τα όργανα.

http://www.thestrad.com/cpt-latests/carbon-fibre-violin-wins-german-musical-instrument-award/

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: carbon kevlar
  • Αριθμός κατασκευών: 1........
« Απάντηση #43 στις: Νοεμβρίου 27, 2015, 02:06:15 μμ »
Tι θα λεγατε για μια σοβαρη αξιολογηση ξυλινου λαουτου με ενα carbon ? και εννοειται σε ολα τα επιπεδα οπως τονικοτητα  απο αναλυση κυμματομορφης  απο ενταση σε db απο αποκριση συχνοτητων σε hertz  απο κατασκευη σε σχεση αντοχης απο θερμοκρασιες απο σκεβρωματα απο θεμα υγρασιας και απο διαρκεια ζωης ?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Νοεμβρίου 27, 2015, 02:07:50 μμ »
το βασικοτερο; (ηχοχρωμα;)  ???
εκτος ισως απο δυο...

Tags: