Αποστολέας Θέμα: Ξύλο για "κόντρα" στο μανίκι  (Αναγνώστηκε 10533 φορές)

Σταύρος Κοντοκώστας

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Ξύλο για "κόντρα" στο μανίκι
« στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 03:50:01 πμ »
Ποια σκληρά ξυλα χρησιμοποιούνται συνήθως για κόντρα στην κατασκευη του μάνικου μπουζουκιου, ώστε αυτο να μη σκευρώνει εύκολα? Ποια τα κριτήρια επιλογής? Απ' όσα είδα, ένας συχνός συνδυασμός ξύλων για το μανίκι του μπουζουκιου ειναι φλαμούρι και έβενος. Το φλαμουρι απ' ότι καταλαβα είναι ελαφρύ ξύλο,ωστε να μη δίνει πολύ βάρος και ο έβενος  είναι σκληρο ξύλο και χρησιμοποιείται ώς "κόντρα" στο μπρατσο για να μην σκευρώσει. Μπορείτε να προτείνετε συνδυασμούς κι απο άλλα ξύλα που χρησιμοποιύνται για την κατασκευη μάνικου? Ποια τα σκληρά ξυλα που μπορουν να χρησιμοποιηθούν ως κόντρα στο μανικι?
Όταν το όρμα δεν πάρει δράση, μένει απλα ένα όνειρο.....

αποστολης τ

• Hero Member
Απ: Ξύλο για "κόντρα" στο μανίκι
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 07:52:44 πμ »
ο εβενος ειναι το πιο καταλληλο επειδη ειναι πολυ πυκνο ξυλο και ετσι εχει μικρη προσληψη υγρασιας αρα μικρες μεταβολες μπρος-πισω,μπορεις να βαλεις και παλισανδρο,εχε υποψην σου οτι τα ταστα ειναι αυτα που δεν αφηνουν το μανικι να ερθει μπροστα,οσες κοντρες και να βαλεις εαν δεν χαραξεις και δεν καρφωσεις σωστα το ταστο το οργανο θα σκευρωση.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 09:53:51 πμ »
Καλημερα. Τι πιστευετε ειναι το σωστο? Να τοποθετεις τα ταστα ξεκινωντας απο το καραολο η απο την ηχητικη οπη?

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 04:56:09 μμ »
ο εβενος ειναι το πιο καταλληλο επειδη ειναι πολυ πυκνο ξυλο και ετσι εχει μικρη προσληψη υγρασιας αρα μικρες μεταβολες μπρος-πισω .................................

Φίλε μου,
σωστά λες ότι ο έβενος είναι μια από τις συχνότερες και καλύτερες επιλογές για κόντρα στο μάνικο.
Μάλλον όμως κάνεις λάθος στο επόμενο σκέλος της τοποθέτησής σου καθώς όσο πιο πυκνό είναι ένα ξύλο τόσο λιγότερα και μικρότερα μεσοκυττάρια διαστήματα έχει και με την παραμικρή πρόσληψη υγρασίας σκευρώνει εύκολα.

Για το λόγο αυτό οι ταστιέρες που είναι συνήθως εβένινες και μη βερνικωμένες (οι ταστιέρες δεν βερνικώνονται αλλά συντηρούνται με λάδι από teak) είναι πολύ συχνό αίτιο σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας για τράβηγμα του μάνικου προς τα πίσω με όλα τα επακόλουθα.

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 06:01:02 μμ »
εγω (για την κιθαρα μου) ακολουθησα αυτη την τεχνικη για το μπρατσο...θα μπορουσε φανταζομαι να ισχυει το ιδιο και για αλλα οργανα...

Ruokangas Guitars Video Diary Episode 6 - Neck Building

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 09:13:49 μμ »
Αυτο εκανα και εγω στη δευτερη κατασκευη και μεχρι τωρα δεν κουνηθηκε φυλλο. Αν ειναι να βγαλει τιποτα θα δειξει μεσα στο χειμωνα πιστευω.

Χωρις να εχω μεγαλη εμπειρια, θα πω με επιφυλαξη οτι το βεγκε ειναι μια πολυ καλη επιλογη για κοντρα. Εχω κοψει φετες εδω και μηνες απο ενα μαδερι και δεν μου σκευρωσαν καθολου. Πιστευω παντως οτι η σωστη προετοιμασια των επιφανειων προς κολληση, ειναι ισως πιο σημαντικη και απο την επιλογη του ξυλου της κοντρας.

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 09:50:21 μμ »
 Μερικά από τα ξύλα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κόντρες είναι:

1) Σφένδαμος μάτια πουλιού
 2) Βένγκε
 3) Βραζιλιάνικο μαόνι
 4) Αφρικάνικο παντούκ
 5) Παλίσανδρο
 6) Σφένδαμος (Rock maple)
 7) Έβενος-macassar

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 25, 2012, 05:59:30 μμ »
καλησπερα.
αυριο θα πω να κοψω το φλαμουρι που εχω για να ξεκινησω το μανικο,για κοντρα θα βαλω το μαονι που εχω ή κανα ξυλο που εχει εκει ο ξυλουργος αποτι μου ειπε.
θα κοπουν και θα περαστουν τριβειο.
αυτο που δεν ξερω ειναι οι διαστασεις .
με τους δικους μου υπολογισμους ,το αρχικο πλατος του μανικου θα το κανω 3.5,(εχω υπολογισει η ταστιερα στο σημειο που ενωνει με το μανικο να ειναι 3 εκ)
θα βαλω φλαμουρι 1 εκ, μαονι 0.5,φλαμουρι 0.5,μαονι 0.5 ,φλαμουρι 1 εκ.
Το μηκος αρχικα το υπολογιζω γυρω στα 60 εκ και το υψος 2 εκ.

Να το προχωρησω ετσι; :-\

xaris

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 26, 2012, 08:10:29 μμ »
η οξια κανει για κοντρα;
μου ειπαν οτι ειναι γερο ξυλο,πιο γερο απτο μαονι.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 26, 2012, 10:53:59 μμ »
Απ'οτι εχουν πει εδω στο φορουμ η οξυα ναι μεν σκληρο ξυλο εχει ομως κινητικοτητα

xaris

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 27, 2012, 01:09:59 μμ »
αμα βαλω τρεις κοντρες οξια λες να ειναι ενταξει;

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 27, 2012, 03:14:04 μμ »
Φίλε Χάρη κάπου υπάρχει μια συζήτηση εδώ μέσα που ένας φίλος χρησιμοποίησε για κόντρα οξιά, αλλά δεν μπορώ να τη βρω τώρα δεν θυμάμαι που είναι, αν ρωτήσεις τα παιδιά εδώ, τους περισσότερο έμπειρους θα σου πούνε να βάλεις άλλο ξύλο για κόντρα πχ βέγκε, και καλύτερα να κάνεις αυτό για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, σκεφτόμουν και εγώ να βάλω οξιά γιατί δεν έβρισκα ξύλα αλλά είναι ρίσκο γιατί όπως είπε και ο φίλος έχει μεγάλη κινητικότητα, χρησιμοποίησε την σε άλλο τμήμα του οργάνου αν θες, για κόντρα καλύτερα να βάλεις ένα δοκιμασμένο ξύλο.   

xaris

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 27, 2012, 03:52:59 μμ »
τι θεμα  ειναι οτι θα πρεπει ναπαρω ολοκληρο μαδερι εβενο ή βεγκε.
δεν μπορω να πω στον ανθρωπο με τα ξυλα ,κοψε ενα 2 κοντρες που θελω εγω.

απο τιμες ποσο παει ο ο εβενος;

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 27, 2012, 04:11:01 μμ »
φίλε Χάρη εγώ μια κόντρα από βέγκε και μια ταστιέρα από έβενο που πήρα για τρίχορδο τα πλήρωσα 4,5 ευρώ την κόντρα και 12 ευρώ την ταστιέρα, αλλά δεν τα πήρα από ξυλεμπορικό αλλά από είδη οργανοποιίας. Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς και με άλλες κατασκευές μάζεψε λεφτά και πάρε μαδέρια συμφέρει. Στο λέω γιατί εδώ και ένα μήνα έψαχνα για ξύλα και είδα ότι συμφέρουν τα μαδέρια, γιατί αν κάνεις σε κάθε όργανο παραγγελία μόνο αυτά που θες θα σου βγαίνει παραπάνω, από πού είσαι φίλε Χάρη αν επιτρέπετε;   

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 27, 2012, 04:13:54 μμ »
Αν θες ενα κοματι για κοντρα και ενα για ταστιερα εβενο ας πουμε μπορεις να παρεις τηλ στον Κωσταντελο να στα στειλει.Εκτος κι αν μενεις Αθηνα.......να πας ο ιδιος.Ενα κοματι για ταστιερα εβενου εχει γυρω στα 11-12 εuro.        Κωσταντελος Δημητρης. Παρνηθος 80 Γαλατσι τηλ 210-2921235  μετα τις 6-00
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: