Αποστολέας Θέμα: Μπαγλαμας..ο πρωτος  (Αναγνώστηκε 6163 φορές)

Φανης Α.

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: μουρια
  • Αριθμός κατασκευών: 2
Μπαγλαμας..ο πρωτος
« στις: Οκτωβρίου 23, 2014, 08:16:58 μμ »
Καλησπερα!! μετα απο το δευτερο οργανο που εφτιαξα, ειπα να μπω κ στα βαθια..κανοντας μια επισκευη στο πρωτο οργανο που απεκτησα..περιπου το 1993-94...ειναι ενα μπαγλαμαδακι 36 εκ. κλιμακα...κ ειναι το κλασσικο "της σειρας" με το πανω κοκκαλο χαραγμενο μεχρι το "κοκκαλο" κ ενα ταστο που χρησιμοποιειται σαν αρχη της χορδης...τα περιεργα ειναι τα εξης...η ταστιερα ηταν παχους 9 mm και το καπακι (δε ξερω για ποιο λογο) σε καποια σημεια ηταν 3 mm κ εφτανε τα 5 και για καβαλαρη ειχε ενα τραπεζοειδες ξυλο μ ενα ταστο χαραγμενο πανω...υψος χορδης δε το συζητω.....Εμεινε για χρονια κουρδισμενο..με αποτελεσμα..ραγισε η ενωση στο καραολο κ η ενωση στο μανικι....και το καπακι εκατσε.....Σημερα εκατσα κ το ξηλωσα ολο..θα αφηνα το μανικι πανω..αλλα ηταν ραγισμενο σ ενα σημειο και οταν εβγαλα το καπακι παρατηρησα οτι η χελιδονοουρα ηταν απλα ενα τετραγωνο, 15Χ15 και το σκαφος μεσα ηταν φαγωμενο λες και το κανανε με καλεμι... για αρχη λεω να περιποιηθω το εσωτερικο του σκαφους μεχρι να γινει λειο και να  γεμισω με ξυλο σε ακριβεις διαστασεις το μορσο, και να κοψω τη χελιδονοουρα εκει....οριστε και καποιες φωτογραφιες...   :o

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Μπαγλαμας..ο πρωτος
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 23, 2014, 09:02:27 μμ »
ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΜΑΡΙΟΥ.
ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΥΠ ΟΨΗΝ ΜΟΥ.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΕΝΤΕΛΩΣ. ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑ ΚΙ ΕΓΩ. ΦΤΙΑΧΤΟ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΩ ΤΟ...........................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 01:39:34 πμ »
Κώστα,
ὁ Φάνης εἶπε ὁτι τὸ καπάκι ἔφτανε καὶ τὰ 5 χιλ. σὲ κάποια σημεῖα. Σὲ συνδυασμό μὲ τὸ "κούτσουρο" σκάφος ποὺ βλέπω τὶ νὰ τὸ κάνη τὸ καμάρι;

Ὁ κατασκευαστὴς μᾶλλον δὲν περίμενε νὰ κάτση τὸ καπάκι.

Φτιάξτο Φάνη. Εἶναι μεγάλο σχολεῖο τέτοια ὄργανα.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 08:01:58 πμ »
ωραίο θα γίνει... έχει πολύ ωραίο σχήμα το σκάφος
η κόντρα στο μανίκι καρυδιά είναι ? εκτός από τα ξεκολλήματα, το μπράτσο ήταν ίσιο ?

Φανης Α.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 01:41:16 μμ »
καλα ναι...μεσα σ ολα ξεχασα να γραψω για την ελλειψη καμαριου....η κοντρα (χωρις να ειμαι 100 σιγουρος) καρυδια ειναι, ηταν βασικα..αλλα θα αλλαξω μανικι....εχει κ καμια 25ρια μοιρες στο καραολο κ θελω να το μειωσω....πειτε καμια ιδεα για μανικι ρε παιδια....γιατι φλαμουρι-βεγκε-παλυσανδρο κτλ ειναι δυσκολο να βρω εδω περα...εχω κατι κομματια κοντρα πλακε 1,5 ποντο  ;)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 02:42:04 μμ »
καλα ναι...μεσα σ ολα ξεχασα να γραψω για την ελλειψη καμαριου....η κοντρα (χωρις να ειμαι 100 σιγουρος) καρυδια ειναι, ηταν βασικα..αλλα θα αλλαξω μανικι....εχει κ καμια 25ρια μοιρες στο καραολο κ θελω να το μειωσω....πειτε καμια ιδεα για μανικι ρε παιδια....γιατι φλαμουρι-βεγκε-παλυσανδρο κτλ ειναι δυσκολο να βρω εδω περα...εχω κατι κομματια κοντρα πλακε 1,5 ποντο  ;)

ΡΕ ΦΑΝΟΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΗΓΕΣ.........................ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ? ΕΝΤΑΞΕΙ ΦΑΝΗ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΦΛΑΜΟΥΡΙ , ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΝΟΒΟΠΑΝ. Η ΚΑΙ MDF ΑΚΟΜΑ.

ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΩΡΑ..................ΣΑΝ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΞΥΛΑ?

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 02:53:32 μμ »
Πραγματικά να σου στείλουμε ένα μανίκι φλαμούρι με μια κόντρα να κάνεις την δουλειά σου...εδώ ούτε στην (α)θήνα δεν βρίσκεις αυτά που θες...

Φανης Α.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 03:01:44 μμ »
Δυσκολο στη Β.Ευβοια να βρω τετοια ξυλα.....φαντασου ακομα και για καρυδια που ηθελα για το μπουζουκι, κατα τυχη βρηκα ενα κομματι σ ενα ξυλουργειο..κ οταν πηγα για παραπετια-κολαντζα κτλ να ξαναπαρω δεν ειχε και περιμενα καποιες μερες....(καπλαμαδες και τετοια αστο..) θα κατεβω Χαλκιδα αυτες τις μερες, κατι θα βρω (πιστευω)...απο Αθηνα δεν εχω ιδεα τι παιζει σε αποθηκες κ τετοια...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 24, 2014, 11:13:49 μμ »
Δυσκολο στη Β.Ευβοια να βρω τετοια ξυλα.....φαντασου ακομα και για καρυδια που ηθελα για το μπουζουκι, κατα τυχη βρηκα ενα κομματι σ ενα ξυλουργειο..κ οταν πηγα για παραπετια-κολαντζα κτλ να ξαναπαρω δεν ειχε και περιμενα καποιες μερες....(καπλαμαδες και τετοια αστο..) θα κατεβω Χαλκιδα αυτες τις μερες, κατι θα βρω (πιστευω)...απο Αθηνα δεν εχω ιδεα τι παιζει σε αποθηκες κ τετοια...

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ? ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ. ΜΗΝ ΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΞΥΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΞΥΑ

Φανης Α.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 26, 2014, 01:30:37 μμ »
ειμαι αρκετα μακρια απο την Κυμη...αν γνωριζεις την Αγ Αννα....εκει διπλα μενω... (ειναι μεγαλη η Ευβοια)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 26, 2014, 08:11:11 μμ »
ειμαι αρκετα μακρια απο την Κυμη...αν γνωριζεις την Αγ Αννα....εκει διπλα μενω... (ειναι μεγαλη η Ευβοια)

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝΝΑ ( ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ)
ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ. ΑΠ ΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΡΩΣΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΑ. ΕΚΕΙ ΠΗΓΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 94

Φανης Α.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 04, 2014, 09:06:13 μμ »
Σαν μηχανοβιος κι εγω, καταλαβαινω για ποιο λογο ονομαζεις τη διαδρομη "πιστα"...εχει μεγαλωσει μεγαλωσει γερα παιδια..!!χαχαχα...
Ετριψα το οργανακι να φυγει η μπογια που ειχε απ εξω.....και εμφανισε κατι νερα...αλλο πραγμα!!!περιποιηθηκα και το εσωτερικο του λιγο..αν μπορεσω θα ανεβασω φωτογραφιες αυριο..!!

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 04, 2014, 09:08:30 μμ »
Περιμένω να δω φωτογραφίες...έτριψα την προηγούμενη βδομάδα ένα σώμα ηλεκτρικής κιθάρας που το είχαν βάψει λάκα μαύρη και ήταν δεσποτάκι γαμάτο...ήμουν άρρωστος όλη την υπόλοιπη ημέρα...

Φανης Α.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 04, 2015, 09:21:22 μμ »
Καλη χρονια παιδια...χρονια πολλα...2 μηνες το χω παρατημενο το μπαγλαμαδακι....ειχα μπλεξει με δουλεια...σκασανε κ οι γιορτες μετα....ρε παιδια μια ερωτηση γιατι μου φαινεται θα το κανω κουπα για κρασι στο τελος.....αυτο το ειχανε βαψει με μαυρο χρωμα (παιζει να ηταν και λαδομπογια)....ετριψα να καθαρισει...ετριψα...ετριψα..τπτ...εχει ποτισει ολο το ξυλο...υπαρχει κανας τροπος να το κανω να καθαρισει χωρις να τριψω αλλο;;;γιατι φοβαμαι οτι θα αδυνατισει πολυ το σκαφακι...

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 04, 2015, 09:27:50 μμ »
Ετριψα το οργανακι να φυγει η μπογια που ειχε απ εξω.....και εμφανισε κατι νερα...αλλο πραγμα!!!περιποιηθηκα και το εσωτερικο του λιγο..αν μπορεσω θα ανεβασω φωτογραφιες αυριο..!!

??
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 04, 2015, 09:55:59 μμ από Metallikas »

Tags: