Αποστολέας Θέμα: Pore Filler σε σώμα ηλεκτρικής! Τι χρησιμοποιείτε και πως?  (Αναγνώστηκε 8954 φορές)

sarabande

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Το swamp ash της...αφινίριστης ακόμα partscaster μου!
  • Αριθμός κατασκευών: μαζεύω εργαλεία και κουράγιο!
Καλημέρα σε όλους τους εξαιρετικούς οργανοποιούς του forum. Ο πλούτος της γνώσης που μοιράζετε είναι τεράστιος.

Έχω ένα μονοκόματο σώμα strat από swamp ash (μέλιο), το οποίο ως γνωστόν έχει πολύ ανοιχτούς πόρους και σκοπεύω να χρησιμοποιήσω tru oil για το finish. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν κυρίως γεμιστικά πόρων, τα οποία απ'ότι καταλαβαίνω διαφέρουν από τους στόκους. (Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με)

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω καταρχάς εάν υπάρχουν τέτοια pore fillers στην ελληνική αγορά, εύκολα προσβάσιμα. (ψάχνοντας στο search για γεμιστικά βρήκα μόνο ένα post σχετικό)

Επίσης, αν κάποιοι φίλοι έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους (π.χ. πάστα από tru oil και σκόνη από το ίδιο το ξύλο ή αραιωμένο και χρωματισμένο στόκο γυψοσανίδας που επίσης έχω δει να χρησιμοποιείται στο youtube ή οποιαδήποτε άλλη) παρακαλώ πολύ να την περιγράψουν.

Να είστε καλά και καλές κατασκευές!

Άκης

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
Απ: Pore Filler σε σώμα ηλεκτρικής! Τι χρησιμοποιείτε και πως?
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 11:34:44 πμ »
Ακη καλημερα,

Δεν χρησιμοποιω True oil αλλα Finishing oil και η μεθοδος ειναι η ιδια.

Θα σου πω διαφορετικες λυσεις που εχω χρησιμοποιηση με καλο αποτελεσμα.
Βασικο: ξεχασε τον στοκο - ειναι πολυ χονδρος και θα στην κανει χαλια.

Λυση 1: Wet and dry γαλοχαρτο 1000 και τριβης το ξυλο μαζι με true oil. Αυτο δημιουργει ενα ειδος στοκου (ξυλο και  true oil) που κλεινη τους πορους. Αφου την τριψης ολη, δεν σκουπιζεις με πανι αλλα το αφηνεις να στεγνωσει. Αφου στεγνωσει ξανατριβης με Wet and dry γαλοχαρτο 1000 αλλα χωρις true oil. Μετα περνας τα υπολοιπα χερια κανονικα.

Λυση 2: Περνας πρωτα 2 χερια true oil. Αγοραζεις pumice grade 0000 (ειναι πολυ ψιλη τριμενη ελαφροπετρα που χρησιμοποιουν οταν περνανε γομολακα). Αυτη εχει χρωμα γκρι αλλα οταν την βρεξεις με true oil γινετε διαφανη. Περνεις ενα πανακι και το διπλωνεις να γινει σαν μπαλλα. Το βρεχεις με true oil και μετα το αγκουμπας στο pumice για να κολληση μια ποσοτητα στην μπαλα. Περνας κατα μηκος με τα νερα του ξυλου αλλα μετα το ξαναπερνας καθετα (ωστε να γεμισουν η ποροι αλλα να να μην το σκουπισεις μετα). Στεγνωνει - τριβης και συνεχιζεις και περνας τα υπολοιπα χερια.

Λυση 3: Αγοραζεις ετοιμο grain filler (υπαρχει και σε διαφορετικα χρωματα) πχ Jenkins Jecofil Grain Filler ενα παραδειγμα εχει εδω:

http://www.jpennyltd.co.uk/shopping/pgm-more_information.php?id=142

Οπως ειπα πριν αυτα εχω χρησιμοποιηση εγω. Καποιο απο τα αλλα μελη μπορει να εχει αλλες ιδεες.

Γιωργος

sarabande

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 12:25:49 μμ »
Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ! Ξεκινώντας από το τέλος, δηλαδή grain filler μόνο από εξωτερικό, σωστά?
Επίσης, pumice 0000 της 2ης λύσης, γνωρίζεις που μπορώ να προμηθευτώ? Όσο για την 1η λύση σε ευχαριστώ για την ανάλυση, φαίνεται και η πιο προσιτή από πλευράς ευκολίας.

Προκειμένου να μην ανοίγω και άλλο post, θα μπορούσες να μου πει ο Γιώργος ή όποιος άλλος φίλος θέλει, αν υπάρχει λάθος στο πρόγραμμα φινιρίσματος που έχω κατά νου?

1.Τρίψιμο το ξύλο μέχρι 350
2. Γομαλάκα 1 χέρι λεπτό (για να πιάσει μετά ομοιόμορφα η βαφή και να μην σηκώσει βένα)
3. Χρώμα ανιλίνης της clou (ή ότι άλλο προτείνετε)
4. tru oil και γεμισμα πόρων όπως είπε ο Γιώργος
5. χέρια tru oil μέχρι το επιθυμητό φινίρισμα σύμφωνα και γυάλισμα με βοηθό τις πολλές οδηγίες που υπάρχουν στο νετ.

Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 04:21:22 μμ »
Θα σε Γελάσω,αλλά ενδιαφέρον θέμα,όποιος ξέρει ας απαντήσει.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 05:29:25 μμ »
Φίλε Άκη καλησπέρα αν και χρόνια επιπλοποιός και ορμώμενος απ' αυτό θεωρώ μέγα λάθος να "κλίσεις" τους πόρους οποιαδήποτε ξύλου και ακόμη περισσότερο από το δεσποτάκι που ειναι το κύριο χαρακτηριστικό του, στης επιπλώσεις και γενικότερα στις καλές κατασκευές αυτό δεν γίνετε, σκοπός ειναι να κρατήσεις όσο το δυνατό ακέραια τα χαρακτηριστικά της κάθε είδους ξυλείας που βάζεις, για να έχεις και την φυσικότητα αυτής, συγνώμη που είμαι αντίθετος αλλά είτε με στόκο είτε με "λουστρόλασπη" το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο, θα βλέπεις μέσα στον πόρο το υλικό που θα επιλέξεις να βάλεις, και τέλος θα έχεις ένα κακόγουστο ντεκαπέ. Τώρα αν επιμένεις σε αυτό, το καλύτερο αποτέλεσμα θα το πετύχεις βάζοντας πολλά χέρια γεμιστικό (seler) στην κατασκευή σου, και τέλος ένα καλό 'σταυροτό"χέρι βερνίκι.
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 10:38:09 μμ »
Το να βλεπεις τους πόρους του ξύλου ειναι μια άποψη, το να μην τους βλέπεις ειναι αυτό που έχει επικρατήσει τα τελευταία πενήντα χρόνια στη κατασκευή της ηλεκτρικής κιθάρας
Και επειδή η ερώτηση ειναι για τους πόρους μπορώ να σου πω τη διαδικασία που χρησιμοποιησα για δεσποτάκι ή μαόνι που έχουν μεγάλους και πρέπει να καλυφθούν αν θελεις να έχεις λούστρο σαν καθρέπτη ;D
Δεν χρειάζεται κανένα ειδικό υλικό και να ψάχνεις στο διαδίκτυο , στο χρωματοπωλείο της γειτονιάς θα πάρεις στόκο νερου για ξύλα σε χρώμα ανοικτό για δεποτάκι και θα το αραιώσεις λίγο να ειναι πιο λεπτόρευστο
Εφάρμοσε ενα ή και δύο χέρια αφού στεγνώσει και τρίψεις πιέζοντας το να μπει στους πόρους με σπάτουλα
Στέγνωσε το καλά και τρίψε με 340 ωστε να φτάσεις πάλι στην επιφάνεια του ξύλου και να έχουν γεμίσει και οι πόροι.
Μετα χρωματίζεις ή ρίχνεις το shiller που θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά για να τους εξαφανίσεις τελείως ;)
Καλές κατασκευές!

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 11:41:32 μμ »
Ακη καλησπερα,

Υποθετω οτι θα βρεις grain filler Ελλαδα αλλα δεν ξερω που (μενω εξωτερικο οποτε δεν ξερω). Ισως καποια απο τα παιδια του φορουμ ξερει.
Pumice 0000 της 2ης λύσης σιγουρα εχει στην Ελλαδα γιατι το χρησιμοποιουν για το περασμα με γομολακα. Παλι καποια απο τα παιδια του φορουμ θα ξερουν που εχει.

Το μονο πραγμα που δεν ξερω στην προτεινομενη λυση σου ειναι κατα ποσο το Χρώμα ανιλίνης θα πιασει πανο στο στρωμα απο γομολακα.

Γιωργος

sarabande

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 11:59:31 μμ »
Φίλε Άκη καλησπέρα αν και χρόνια επιπλοποιός και ορμώμενος απ' αυτό θεωρώ μέγα λάθος να "κλίσεις" τους πόρους οποιαδήποτε ξύλου και ακόμη περισσότερο από το δεσποτάκι που ειναι το κύριο χαρακτηριστικό του, στης επιπλώσεις και γενικότερα στις καλές κατασκευές αυτό δεν γίνετε, σκοπός ειναι να κρατήσεις όσο το δυνατό ακέραια τα χαρακτηριστικά της κάθε είδους ξυλείας που βάζεις, για να έχεις και την φυσικότητα αυτής, συγνώμη που είμαι αντίθετος αλλά είτε με στόκο είτε με "λουστρόλασπη" το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο, θα βλέπεις μέσα στον πόρο το υλικό που θα επιλέξεις να βάλεις, και τέλος θα έχεις ένα κακόγουστο ντεκαπέ. Τώρα αν επιμένεις σε αυτό, το καλύτερο αποτέλεσμα θα το πετύχεις βάζοντας πολλά χέρια γεμιστικό (seler) στην κατασκευή σου, και τέλος ένα καλό 'σταυροτό"χέρι βερνίκι.

Φίλε Κωνσταντίνε καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την άποψή σου. Και μόνο το γεγονός ότι είσαι επαγγελματίας του ξύλου τα λέει όλα. Και συμφωνώ με αυτήν σου την άποψη. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, το συγκεκριμένο σώμα θα παντρευτεί με ένα μανίκι από σφένδαμο ήδη λουστραρισμένο με γυαλιστερό πολυουρεθάνης και μπόλικο tint μέσα. Ομολογώ πάντως ότι μου αρέσει πολύ η ιδέα ενός σατινέ φινιρίσματος στο "οργανικό" και με ανοιχτούς πόρους σώμα και είναι κάτι που το σκέφτομαι καιρό. Έχω δει κατά καιρούς ηλεκτρικά μπάσα με τέτοια φινιρίσματα τα οποία είναι...έπιπλα - Κούκλες! Να είσαι καλά.

Το να βλεπεις τους πόρους του ξύλου ειναι μια άποψη, το να μην τους βλέπεις ειναι αυτό που έχει επικρατήσει τα τελευταία πενήντα χρόνια στη κατασκευή της ηλεκτρικής κιθάρας
Και επειδή η ερώτηση ειναι για τους πόρους μπορώ να σου πω τη διαδικασία που χρησιμοποιησα για δεσποτάκι ή μαόνι που έχουν μεγάλους και πρέπει να καλυφθούν αν θελεις να έχεις λούστρο σαν καθρέπτη ;D
Δεν χρειάζεται κανένα ειδικό υλικό και να ψάχνεις στο διαδίκτυο , στο χρωματοπωλείο της γειτονιάς θα πάρεις στόκο νερου για ξύλα σε χρώμα ανοικτό για δεποτάκι και θα το αραιώσεις λίγο να ειναι πιο λεπτόρευστο
Εφάρμοσε ενα ή και δύο χέρια αφού στεγνώσει και τρίψεις πιέζοντας το να μπει στους πόρους με σπάτουλα
Στέγνωσε το καλά και τρίψε με 340 ωστε να φτάσεις πάλι στην επιφάνεια του ξύλου και να έχουν γεμίσει και οι πόροι.
Μετα χρωματίζεις ή ρίχνεις το shiller που θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά για να τους εξαφανίσεις τελείως ;)
Καλές κατασκευές!

Νάσο, ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση. Οι κατασκευές σου, όπου και αν τις δω, είναι έμπνευση και οφθαλμόλουτρο! Ο αραιωμένος στόκος νερού μου πέρασε σαν ιδέα αλλά φοβήθηκα να ρωτήσω, μη πετάξω κοτσάνα! Δεδομένου λοιπόν ότι το patern των πόρων θέλω να φαίνεται, φαντάζομαι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσω μια σχετικά σκούρη απόχρωση πιο κοντά στο χρώμα των πόρων. Σωστά? Το ιδανικό για μένα θα ήταν να πετύχω κάτι σαν την πλάτη της Tele του link: http://www.tdpri.com/forum/telecaster-discussion-forum/132641-anyone-do-dark-stain.html  Όπως το είπες. Λούστρο - καθρέπτη!

Ακη καλησπερα,

Υποθετω οτι θα βρεις grain filler Ελλαδα αλλα δεν ξερω που (μενω εξωτερικο οποτε δεν ξερω). Ισως καποια απο τα παιδια του φορουμ ξερει.
Pumice 0000 της 2ης λύσης σιγουρα εχει στην Ελλαδα γιατι το χρησιμοποιουν για το περασμα με γομολακα. Παλι καποια απο τα παιδια του φορουμ θα ξερουν που εχει.

Το μονο πραγμα που δεν ξερω στην προτεινομενη λυση σου ειναι κατα ποσο το Χρώμα ανιλίνης θα πιασει πανο στο στρωμα απο γομολακα.

Γιωργος

Γιώργο νομίζω στο θέμα του γεμίσματος, με όλους τους εξαιρετικούς μάστορες εδώ υπάρχει φως στο τούνελ! :) Τις ανιλίνες τις αναφέρω επειδή τις βρήκα δίπλα στο σπίτι μου. Επίσης έχω διαβάσει ότι η γομαλάκα είναι το καλύτερο υπόστρωμα το οποίο συνεργάζεται με όλες τις βαφές και χρησιμοποιείται ώστε να μην δημιουργούνται "μπαλώματα" κατά τη βαφή. Δεν έχω εμπειρία όμως γι'αυτό κάθε άποψη καλοδεχούμενη. Να είστε όλοι καλά.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 15, 2014, 12:39:06 πμ »
...................
2. Γομαλάκα 1 χέρι λεπτό (για να πιάσει μετά ομοιόμορφα η βαφή και να μην σηκώσει βένα)
3. Χρώμα ανιλίνης της clou (ή ότι άλλο προτείνετε)
.......................

Φίλε Ἄκη,
δὲν ἔχω ποτὲ ἐμποτίσει (βάψει) μὲ ἀνιλίνη κάποιο ὄργανο ποὺ ἔχω ἐπισκευάσει ΑΦΟΥ ἔχω περάσει γομαλάκα.

Δὲν τὸ ἔχω ξανακούσει καὶ ἄν γίνεται παρακαλῶ κάποιον ποὺ τὸ ξέρει νὰ μᾶς ἐνημερώση.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 15, 2014, 07:37:59 πμ »
Ο "ειδικος" μας (νικολαου) ειχε αναφερει παλαιοτερα αν θυμαμαι καλα, να μην μπερδεουμε διαφορετικα ειδη λουστρου... και αν κατα παραβαση ποτε γινει αυτο, το πιο "αδυνατο" σαν υλικο παντα μετα το δυνατο και οχι αναποδα... αν ισχυει αυτο, τοτε οχι γομαλακα πριν απο οτιδηποτε αλλο, αφου αυτη θεωρητικα μαζι με το λαδι ειναι τα πιο αδυνατα λουστρα...
(εγω ασχετος ειμαι... εχω χαλασει μπολικες κιθαρες...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

sarabande

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 15, 2014, 10:06:25 πμ »

Φίλε Ἄκη,
δὲν ἔχω ποτὲ ἐμποτίσει (βάψει) μὲ ἀνιλίνη κάποιο ὄργανο ποὺ ἔχω ἐπισκευάσει ΑΦΟΥ ἔχω περάσει γομαλάκα.

Δὲν τὸ ἔχω ξανακούσει καὶ ἄν γίνεται παρακαλῶ κάποιον ποὺ τὸ ξέρει νὰ μᾶς ἐνημερώση.

Ο "ειδικος" μας (νικολαου) ειχε αναφερει παλαιοτερα αν θυμαμαι καλα, να μην μπερδεουμε διαφορετικα ειδη λουστρου... και αν κατα παραβαση ποτε γινει αυτο, το πιο "αδυνατο" σαν υλικο παντα μετα το δυνατο και οχι αναποδα... αν ισχυει αυτο, τοτε οχι γομαλακα πριν απο οτιδηποτε αλλο, αφου αυτη θεωρητικα μαζι με το λαδι ειναι τα πιο αδυνατα λουστρα...
(εγω ασχετος ειμαι... εχω χαλασει μπολικες κιθαρες...)

Αγαπητοί φίλοι, δεν το έχω εφαρμόσει. Το έχω διαβάσει όμως πολλάκις σε ξένα fora. Συγκεκριμένα ρίχνουν ένα λεπτό στρώμα το οποίο το τρίβουν ελαφρά και λειτουργεί ως conditioner προς αποφυγήν μπαλωμάτων και λεκέδων κατά τη βαφή. Εσείς χρησιμοποιείτε κάτι πριν τη βαφή γι'αυτον τον λόγο?

Δεδομένου ότι δεν έχω κομπρεσέρ και πιστόλι, τι είδους πρόγραμμα φινιρίσματος προτείνετε ώστε και να χρωματίσω το ξύλο μου αλλά και να του γεμίσω τους πόρους, χωρίς να τους κρύψω αλλά αποκτώντας και απόλυτα επίπεδη επιφάνεια? Θυμίζω ότι θα χρησιμοποιήσω tru oil σαν λούστρο με πολλά λεπτά χέρια. Μέχρι το λούστρο όμως,...τι γίνεται??   ???

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 15, 2014, 07:35:45 μμ »
Φίλε Άκη προκειμένου να παιδεύεσαι γιατι δεν πας σε ένα λουστραδόρο να κάνεις την δουλεία σου, που σίγουρα θα γίνει σωστή, και με λιγότερα έξοδα, διότι κάποια λάθη θα γίνουν οπότε από οικονομικής πλευράς μπορεί να δώσεις και παραπάνω χρήματα αν κάνεις μόνος σου το λουστράρισμα, πιστεύω πως έτσι θα γλυτώσεις και χρόνο και χρήμα.
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

sarabande

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 12:01:12 μμ »
Κωνσταντίνε, αυτό το ενδεχόμενο είναι πάντα, εν μέρει, ανοιχτό! Όμως η "παιδεία" όπως έλεγε η γιαγιά μου τον "παιδεμό"  και μάλλον κάτι ήξερε ;D δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Γι'αυτό είμαστε εδώ εξάλλου. Έτσι δεν είναι?

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 06:43:50 μμ »

Αγαπητοί φίλοι, δεν το έχω εφαρμόσει. Το έχω διαβάσει όμως πολλάκις σε ξένα fora. Συγκεκριμένα ρίχνουν ένα λεπτό στρώμα το οποίο το τρίβουν ελαφρά και λειτουργεί ως conditioner προς αποφυγήν μπαλωμάτων και λεκέδων κατά τη βαφή. Εσείς χρησιμοποιείτε κάτι πριν τη βαφή γι'αυτον τον λόγο?

Δεδομένου ότι δεν έχω κομπρεσέρ και πιστόλι, τι είδους πρόγραμμα φινιρίσματος προτείνετε ώστε και να χρωματίσω το ξύλο μου αλλά και να του γεμίσω τους πόρους, χωρίς να τους κρύψω αλλά αποκτώντας και απόλυτα επίπεδη επιφάνεια? Θυμίζω ότι θα χρησιμοποιήσω tru oil σαν λούστρο με πολλά λεπτά χέρια. Μέχρι το λούστρο όμως,...τι γίνεται??   ???
μην αγχώνεσαι  κλεισε τους πόρους όπως είπαμε, μόνωσε με ενα χερι γομμαλάκα , χρωμάτισε όπως θέλεις με χρωμα νερού, ρίξε δύο σίλερ με σπρέυ γιατι αλλιώς θα παρασύρεις και το χρώμα, γυαλοχαρτάρισε πολύ προσεκτικά να μην φτάσεις στο χρώμα γιατι αλλιώς θα γινει λεκές, ρίξε τα τελικα βερνίκια η true oil εφ όσον ειναι συμβατό με το υπόστρωμα
Θα σου έλεγα να μη χρωματίσεις το πρώτο όργανο να το αφήσεις στο φυσικό του για να αποκτήσεις εμπειρία και μετα σιγα σιγα βαζεις και χρώμα
Και παλι καλή επιτυχία ;)

sarabande

• Newbie
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 17, 2014, 09:11:44 πμ »
Αγαπητέ Νάσο....τι να πω?? Πάντα to the point!! Απλά σε ευχαριστώ πολύ!

Tags: