Αποστολέας Θέμα: ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ  (Αναγνώστηκε 13761 φορές)

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ
« στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 07:01:08 μμ »
Γειά σας,

Ίσως δεν είναι σωστό με το καλημέρα, η πρώτη δημοσίευση να είναι παρουσίαση κατασκευής μου, αλλά ελπίζω αυτό να είναι το μόνο μεμπτό :-\.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να παρουσιάσω το πρώτο μπαγλαμά κατασκευασμένο με ανθρακονήματα !!!

Εκτός από την ταστιέρα, (έβενος), όλο το υπόλοιπο είναι από carbon fiber.

Ερασιτεχνική, δοκιμαστική κατασκευή σε κλίμακα 38cm.

Ένα  από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, είναι και το μεγάλο πλάτος της ταστιέρας, (31mm & 33mm στο 0 και στο 12ο τάστο).

Ήδη, ετοιμάζεται το επόμενο όργανο με μικρές προσαρμογές…

(-Μπορείτε να ακούσετε  ένα μικρό δείγμα στο παρακάτω «αστείο» βίντεο:
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΗΧΕΙΟΥ ΕΓΧΟΡΔΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

- Όταν μου "απαγγελθούν όλες οι κατηγορίες", τότε θα απολογηθώ ???)
Στέλιος  Γαϊτάνος

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
Απ: ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΝΗΜΑΤΑ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 08:37:04 μμ »
Πολύ ωραία κατασκευή και πανάλαφρο φαντάζομαι. Θα το έπαιρνα μαζί μου στο κάμπινγκ με τη μοτοσυκλέτα αφού είναι και "παντός καιρού". Σίγουρα δεν θα γινόμουν τύφλα στα τσίπουρα βλέποντάς το να παίζει αλλά εγώ είμαι και λίγο παλαιάς κοπής... Όπως και να έχει συγχαρητήρια για την κατασκευή και σου εύχομαι να το ευχαριστηθείς!!!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 09:19:00 μμ »
BLACK METAL μπαγλαμάς από εμφάνιση στο μάτι,από ήχο πολύ καλός.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 09:38:26 μμ »
Από ήχο δεν μπορώ να πω για τα γούστα μου "σκιζει" τώρα όσο για το ανθρακόνημα, βλέπουμε μια καινούρια προσέγγιση στην κατασκευή μουσικών παραδοσιακών - λαϊκών οργάνων, όπως και με το λαούτο που παρουσιάστηκε της προάλλες.
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 10:04:57 μμ »
πρωτότυπο και με ωραίο ήχο!!

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2014, 11:57:21 μμ »
Μπράβο για την πρωτότυπη σκέψη και υλοποίηση!! περίμενα carbon με συμβατικό καπάκι να δώ!
 dishwasher safe..!!! :D :D
 Το σκεφτόμουνα το carbon σκάφος κυρίως για τις δυνατότητες σε σχήματα που θα μπορεί να πάρει,
μπράβο και πάλι. 

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 12:05:12 πμ »

Το σκεφτόμουνα το carbon σκάφος κυρίως για τις δυνατότητες σε σχήματα που θα μπορεί να πάρει,

χωρις να θελω να μειωσω την κατασκευη του φιλου, τι σχημα δεν μπορει να παρει το ξυλο?

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 07:34:04 πμ »

χωρις να θελω να μειωσω την κατασκευη του φιλου, τι σχημα δεν μπορει να παρει το ξυλο?

έχω βάλει αναψυκτικό και ποπ κορν και περιμένω να δω την εξέλιξη της ''μάχης''

μπράβο στον φίλο για την κατασκευή του...ο ήχος δεν είναι άσχημος...

μήπως όμως θα ήταν καλύτερο ένα ξύλινο καπάκι? έχω την εντύπωση ότι το ανθρακόνημα είναι άκαμπτο...διορθώστε με αν κάνω λάθος ή αν υπάρχει τεχνική να μην σκληραίνει....

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 08:05:58 πμ »
Μπορει να ειναι και ξυλινο ντυμενο με αυτοκολλητο καρμπον...

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 06:14:35 μμ »
φιλε μου ,ειμαι κατασκευαστης σε ανθρακονηματα εδω και 5 χρονια,εχω δει αρκετες δουλειες,και στη δικη σου ευχαριστως θα εβαζα σαν εικονα 10.πολυ καλη δουλεια και πιστευω και στον ηχο να εχεις και αναλογο βαθμο.και παλι μπραβο. :) φιλικα Ζαχαριας

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 07:03:13 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τον καλό σας λόγο. :-*

Απαντώ:

Guru - έχεις χιούμορ… αλλά δεν είναι μαϊμουδιά…

Metallikas –Δεν είναι ακριβώς έτσι.  Τα ανθρακονήματα, όπως και όλα τα σύνθετα υλικά, έχουν τη συμπεριφορά που εμείς σχεδιάζουμε.  Για παράδειγμα, τα βατραχοπέδιλα με πτερύγια από cf έχουν τεράστια ελαστικότητα, (και μάλιστα κλιμακωτή), ενώ σε άλλα εξαρτήματα, (πχ. βάση στήριξης σε μια f1), είναι εντελώς άκαμπτα.

(–Εδώ μιλάμε, όχι με όρους μηχανικής αλλά, με κοινές ερμηνείες  _πχ  όταν λέμε ελαστικότητα εννοούμε την συμπεριφορά του «ελατηρίου» κοκ)

Μια, πολύ μεγάλη, σειρά από παραμέτρους όπως:
 ο συνδυασμός των ινών, κατεύθυνση-πλέξη-διαστρωμάτωση, επάλληλες στρώσεις, σε συνδυασμό με την/τις ανάλογες ρητίνες, τις ανάλογες διατομές/σχήματα, και όλα αυτά με την επιλεγμένη διαδικασία κατασκευής, ορίζουν τη συμπεριφορά του τελικού προϊόντος.

Γιατί όχι ξύλινο καπάκι ?

(Ο τούρκος έχει βάλει ξύλινο καπάκι στο cf ούτι του, έτσι τουλάχιστο φαίνεται στα yt βίντεο…)

Στα συμβατικά καπάκια ο κάθε οργανοποιός, προσπαθώντας να τους δώσει την καλύτερη ηχητική συμπροφορά, φτάνει στο όριο, (σχεδόν), της κατάρρευσης του ίδιου του καπακιού.

Για μένα το στοίχημα ήταν αυτό ακριβώς: να έχω από το καπάκι το όποιο ηχητικό αποτέλεσμα προσδοκώ,  χωρίς τους εγγενείς περιορισμούς του ξύλου.  Πιστεύω ότι τα κατάφερα και… συνεχίζω…

(Άλλωστε δεν ανακαλύπτω τον τροχό, βιόλες, βιολιά, κιθάρες προηγούνται…)
Στέλιος  Γαϊτάνος

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2014, 07:49:18 μμ »

Guru - έχεις χιούμορ… αλλά δεν είναι μαϊμουδιά…

Ευχαριστώ  ;D 

Θεωρώ πολύ θετικές τέτοιου είδους προσπάθειες. Τι θα γινόταν ας πούμε αν δεν σκεφτόταν ποτέ κανείς να βάλει μαγνήτες σε μια κιθάρα? Και όχι μόνο αυτό.. Η εξέλιξη σίγουρα έχει να δώσει πράγματα..
Υπάρχει όμως και πολυγλωσσία. Εγώ κι ένα τέτοιο όργανο δε θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Μιλάμε άλλες γλώσσες.  ;)
Αν μπορείς πες μας και τη διαφορά βάρους σε σχέση με ένα αντίστοιχο ξύλινο..

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 01, 2014, 10:23:24 μμ »
guru -Αν μπορείς πες μας και τη διαφορά βάρους σε σχέση με ένα αντίστοιχο ξύλινο..

Εδώ είν’το θέμα… ::)

Αν μου επιτρέπεις, όχι τόσο το βάρος, όσο το «ζύγισμα» είναι η αίσθηση για το βαρύ ή ελαφρύ όργανο, τουλάχιστο για το συγκεκριμένο όργανο.
Από τα ~450γρ τα ~120 γρ είναι στην «άκρη», (τα κλειδιά), και αυτό ψάχνω να λύσω, δηλ ελαφρύτερα κλειδιά, μιας και τα επόμενα οργανάκια θα είναι ακόμα ελαφρύτερα …

(επί του συγκεκριμένου: «ελαφριά ποιοτικά κλειδιά»,  κάθε βοήθεια δεκτή  ???)

Στέλιος  Γαϊτάνος

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 01, 2014, 10:39:12 μμ »
«ελαφριά ποιοτικά κλειδιά»,

κλειδια απο ανθρακονηματα! ;D

καλα πλακα κανω μην βαρας!
ομως τα 450γρ που αναφερεις δεν νομιζω οτι κανουν το οργανο και τοσο ελαφρυ, οπως και σε αλλο οργανο που ειχε παρουσιαστει εδω απο ανθρακονηματα που παλι το βαρος ηταν εφαμιλλο με τα συμβατικα ξυλινα οργανα!
Μηπως τελικα ειναι ενας μυθος ολο αυτο για ελαφρυτερα οργανα.

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 02, 2014, 12:30:51 πμ »
...Μηπως τελικα ειναι ενας μυθος ολο αυτο για ελαφρυτερα οργανα.

Όχι, δεν είναι μύθος.

-Τότε πως…? :o

Με όσο πιο απλά λόγια μπορώ, εξηγώ:

Σε κάθε κατασκευή που θα δέχεται φορτία, υπολογίζεις τα φορτία και ανάλογα… κατασκευάζεις…

Παράδειγμα:

Υπολογίζεις ότι ένα αεροπλάνο θα πρέπει να πετά με 100 επιβάτες.  Πόσο ζυγίζουν οι 100 επιβάτες? Ας πούμε 750 κιλά.  Άρα, αν μπορεί να «σηκώσει» 750 kg το κατασκεύασμα είμαστε ΟΚ

-Αμ δε…

Αν μας έρθουν οι 10 από τους 100 με «κοιλίτσα» ? πάνε τα 750kg περίπατο…
-Ας το κάνουμε για 800kg
Κι αν οι υπέρβαροι είναι  όχι 10 αλλά 20 ή 30 ή 50 ή…

-Να σου πω, δεν το κάνουμε να «σηκώνει» όχι 750 αλλά 1500, ή καλύτερα 2500, ή μάλλον κάντο για 5000kg να είμαστε σίγουροι…

Αυτή η διαφορά, το αναμενόμενο φορτίο σε σχέση με το μέγιστο που αντέχει η κατασκευή μας, ας πούμε ότι λέγετε «συντελεστής ασφαλείας». 

Δηλαδή το πόσες φορές παραπάνω από το «κανονικό» φορτίο μπορεί να «αντέξει» η κατασκευή μας.

Στο παράδειγμα, αεροπλάνο με τέτοιους συντελεστές ασφαλείας απλά δεν το φτιάχνεις, σε ασανσέρ, σε τραίνο κλπ ΟΚ.

Στην οργανοποιία τώρα:

Το καπάκι ενός συμβατικού οργάνου έχει το δυνατόν μικρότερο συν.ασφ.  είναι δηλαδή «λεπτό», (άρα αδύνατο σε φορτία),  για να «πάλλεται» καλύτερα.  Κατασκευασμένο, εξ΄ανάγκης,  κοντά στο όριο της κατάρρευσης.  Δεν ξέρω για παράδειγμα, πόσα συμβατικά μπαγλαμαδάκια θα άντεχαν καβαλάρη από σκέτο κόκκαλο σε διάσταση έδρασης 3,4Χ34mm.
(Το καπάκι είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, τα ίδια ισχύουν για όλο το όργανο, «το ελαφρύ όργανο είναι το καλό…»)

Αν έφτιαχνα το cf οργανάκι μου με τους ίδιους  συν.ασφ. όπως των ξύλινων… θα είχε πολύ πλάκα… Αλλά και μικρή διαφορά από αυτά…

Οι συντελεστές ασφαλείας, (μιλάω για μένα), είναι απείρως μεγαλύτεροι στο cf σε σχέση με τα ξύλινα χωρίς την ανάγκη να «αφαιρεθεί υλικό» για χάρη του ήχου.
Στο συγκεκριμένο όργανο, για λόγους προσαρμογής, έχει χρησιμοποιηθεί ταστιέρα από έβενο πάχους 6mm με βάρος 110gm χωρίς τα τάστα.  (Στα επόμενα η ταστιέρα θα είναι πολύ ελαφρύτερη…)

Συμπέρασμα:

Αν έχουμε cf όργανο σε παρόμοιο βάρος με ένα συμβατικό, είμαστε μια χαρά κι έχουμε κι ασύλληπτους συν.ασφ. !!! ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 02, 2014, 12:58:27 πμ από ΗΧΩ »
Στέλιος  Γαϊτάνος

Tags: